مواد شیمیایی سنتزی ترکیباتی هستند که در طبیعت یافت نمیشوند و اغلب توسط شیمیدانان از اجسام سادهتر یا فروپاشی موادی با ساختار پیچیدهتر ، سنتز میشوند. اکثر این مواد مصرف تجاری دارند و بخش اعظم آنها ترکیباتی آلی هستند که از نفت بعنوان منبع اولیه کربن در ساختمان این ترکیبات استفاده شده است. از ترکیبات آلی سنتزی که سمی هم هستند در مهار انواع آفتها استفاده میشود و سمیت این مواد ، موجب نگرانی از لحاظ سلامتی انسان و سایر موجودات و همچنین آلودگی محیط زیست شده است.
آفتکشها ترکیباتی هستند که یک موجود نامطلوب را از بین برده و یا با مداخله در فرایند تکثیر آنها ، جمعیتشان را مهار میکنند. خاصیت مشترک تمام آفتکشهای شیمیایی این است که فرایند سوخت و ساز مهم موجوداتی را که این مواد برای آنها سمی است، مسدود میکنند. آفتکشها بطور گسترده در مهار آفتهای کشاورزی مانند علفهای هرز و همچنین حشرات مورد استفاده قرار میگیرند. آفتکشهای سنتزی از همان اوایل مصرف بعلت تاثیری که در سلامت انسان در اثر مصرف مواد غذایی آغشته با این مواد شیمیایی دارند، موجب نگرانی بوده است.
یونانیها حدود 1000 سال پیش از میلاد برای ضد عفونی کردن خانههای خود ازحاصل از سوزاندن گوگرد جامد استفاده میکردند. این عمل تا قرن نوزدهم با وارد کردن این عنصر در شمع مورد استفاده قرار میگرفت. استفاده از آرسنیک و ترکیبات آن برابر مهار حشرات حداقل به سال 900 میلادی بر میگردد و از اواخر قرن نوزدهم تا جنگ جهانی دوم کاملا گسترش یافت.
سبز پاریس که نمک مس با یون آرسنیک است، حشرهکش معروفی است که در سال 1867 معرفی شد. ترکیبات آرسنیک در دهههای 1930 تا 1950 بطور گسترده مورد استفاده قرار میگرفت تا اینکه در سالهای 1940 تا 1950 صنایع شیمیایی آمریکا مقادیر زیادی از آفتکشهای جدید بویژه حشرهکشها را که ترکیبات آلی کلردار بودند، تولید کردند.
آفتکشها انواع مختلفی دارند، اما پرکاربردترین آنها عبارتند از:
حشرهکشها هزاران سال است که توسط مردم استفاده میشوند. انگیزه اصلی برای استفاده از آنها ، مهار امراضی است که حشرات ، ناقل آن هستند. مالاریا ، تب زرد و ... نمونههایی از این امراض هستند. عامل دیگر استفاده از حشرهکشها این است که حشرات به محصولات غذایی آسیب میرسانند.
از مهمترین حشرهکشها میتوان ترکیبات آلی کلردار مانند ددت را نام برد که در گذشته بصورت گسترده مورد استفاده قرار میگرفت. توکسافنها و سیکلوپنتادیانهای کلردار شده مانند هپتا کلروآلدرین جزء مواد آلی حشرهکشها محسوب میشوند. امروزه از حشرهکشهای آلی فسفاتدار که مدت زیادی در محیط زیست انبار نمیشوند، استفاده میشود.
![]() |
این مواد اغلب برای از بین بردن علفهای هرز بدون آسیب رساندن به محصولات اصلی بکار میرود. در اوایل قرن بیستم از نمکهای معدنی مثل (سدیم کلرات) بعنوان افشانههای علفکش استفاده میکردند. بعدها ترکیبات آلی آرسنیکدار جای آنها را گرفتند. ولی امروزه علفکشهای معدنی و آلی فلزی بدلیل دوام آنها در خاک از دور خارج شدهاند و ترکیبات کاملا آلی جای آنها را گرفتهاند که میتوان بعنوان مثال به علفکشهای تریآزین اشاره کرد که آترازین مشهورترین عضو این گروه برای نابود کردن علفهای هرز مزارع ذرت بکار میرود.
قارچکشها برای مهار کردن رشد انواع مختلف قارچها بکار میرود. گوگرد به شکل گرد و افشانه بعنوان قارچکش برای مبارزه با زنگزدگی گردمانند روی گیاهان استفاده میشود. هگزاکلروبنزن بعنوان یک قارچکش کشاورزی برای محصولات گندم مصرف میشود. از ترکیبات آلی جیوهمانند متیل جیوه هم بعنوان قارچکش برای محافظت دانههای گندم استفاده میشود.
در ترکیب اکثر آفتکشهای آلی از کلر استفاده میشود. شکستن پیوند کلر و کربن دشوار است و حضور کلر باعث کم شدن واکنشپذیری سایر پیوندها میشود. هرچند این خاصیت باعث دوام بیشتر آفتکش میشود، اما با وارد شدن ترکیبات آلی کلردار به محیط زیست تخریب آنها بکندی صورت میگیرد و باعث تراکم آنها در محیط زیست میشود. ترکیبات کلردار آلی آبگریزند. اما در چربیها حل میشوند. این خاصیت سبب جمع شدن آنها در بافت چربی انسان و موجودات دیگر میشود
جیوه ، تنها فلز مایع در دمای معمولی است و بخاطر این خاصیت ، کاربردهای فراوانی در صنعت ، پزشکی و صنایع روشنایی دارد. جیوه از تمام فلزات ، فرّارتر و بخار آن کاملا سمی است. جیوه از ششها به جریان خون نفوذ کرده ، سپس از سد خون و مغز گذشته و با وارد شدن به مغز ، آسیب شدیدی به سیستم اعصاب مرکزی میرساند.
جیوه در نتیجه سوزاندن زغال سنگ و مازوت که دارای مقادیر کمی جیوه هستند، بصورت بخار وارد جَو میشود. همچنین از خاکستر کردن ضایعات جامد مانند باتریهای مستعمل که دارای جیوه هستند در محیط زیست رها میشود. از طرف دیگر ، جیوه بطور گسترده در صنایع مختلف مانند صنایع الکترونیک ( سوئیچ الکتریکی و لامپهای بخار جیوه ) و همچنین در استخراج فلزات قیمتی ، استفاده و از این طریق وارد جو میشود.
این منبع جیوه جوی ، امروزه رقیب مواد خروجی از آتشفشانهاست که قبلا منبع عمده جیوه معلق در هوا محسوب میشدند. جیوه در هوا اکثرا به شکل گاز است و مقدار اندکی از آن ، به ذرههای معلق متصل است. جیوه گازی معلق در هوا است که میتواند مسافتهای زیادی را قبل از رسوب در خاک و آبراههها طی کند.
ملغمه ، آلیاژ جیوه با فلزات یا ترکیبات فلزی است. بهعنوان مثال ، ملغمه دندان که برای پر کردن دندان بکار میرود، آلیاژی به نسبت برابر از جیوه مایع و مخلوط نقره و قلع است. از ملغمه جیوه از سال 1570 تا سال 1900 برای استخراج نقره استفاده میشد که به ازای هر گرم نقره ، یک گرم جیوه وارد جَو میکرد. امروزه هم در برخی کشورها برای استخراج طلا از ملغمه جیوه استفاده میکنند، به این ترتیب که با افزودن جیوه به خاک معدنی که حاوی مقدار کمی طلا یا نقره است، با تشکیل ملغمه آنرا استخراج کرده و سپس با گرم کردن ، جیوه را تبخیر میکنند.
این روش به آلودگی هوا و محیط زیست میانجامد و برای سلامتی کارگرانی که در معرض بخار حاصل از ملغمه قرار میگیرند، مضر است. احتمالا بخاطر سمّیت بخار جیوه بود که بردگانی که در معادن شنگرف (HgS) رومیها کار میکردند، بعد از 6 ماه میمردند.
در برخی از کارخانجات کلر - قلیا که از طریق الکترولیز محلول آبی ، سدیم کلرید را به محصولات تجاری کلروهیدروکسید تبدیل میکنند، ملغمهای از سدیم و جیوه را بکار میبرند. سدیم وقتی در ملغمه جیوه حل میشود، از میزان واکنشپذیری آن نسبت به سدیم آزاد کاسته میشود، بطوریکه سدیم بسیار واکنشپذیر با آب ، بصورت ملغمه Hg - Na با آب واکنش نمیدهد. از طریق سدیم ، هیدروکسید عاری از نمک بدست میآورند و جیوه را بازیابی و مجددا به سلول اصلی بر میگردانند.
اما به هر حال ، بازیافت جیوه کامل نیست و مقداری از آن به هوا یا به رودخانهای که آب مورد نیاز خنک کردن دستگاهها از آن تامین میشود، راه مییابد. امروزه در کشورهای صنعتی برای جدا کردن محلول NaCl از محلول عاری از کلرید از الکترودهای غشایی شناساگر فلزی (حساس به ) استفاده میشود.
یون مرکوریک ( ) در پساب کارخانجات کلر - قلیا وجود دارد. مهمترین کانی جیوه عینی ، HgS ، نمک بسیار نامحلول در آب است و برای بهسازی پساب کارخانجات با افزودن نمک محلول
، یون جیوه را بصورت HgS رسوب میدهند. نمک نیترات
در آب حل میشود و زمانی برای آمادهسازی خز جهت ساختن کلاه نمدی بکار میرفت. در نتیجه کارگران کلاه دوزی ، اغلب دچار ناهنجاریهای عصبی مانند لرزش ماهیچه ، افسردگی ، فراموشی و . . . میشدند.
بخار جیوه به سیستم اعصاب مرکزی حمله میکند. اما هدف اصلیاش کلیهها و کبد است. مرکوریک اسید (HgO) که در باتریهای معمولی چراغ قوه برای جلوگیری از خورده شدن الکترود روی استفاده میشود، بعد از سوزاندن باتریهای مصرف شده ، آزاد و وارد جو میشود که منبع اصلی آلودگی محیط زیست است.
متیل جیوه بعد از بخار جیوه خطرناکترین شکل جیوه است. متیل جیوه نسبت به نمکهای سمّ قویتری است، زیرا در بافت چربی حیوانات ، انحلالپذیر است و در آنجا تجمع و بزرگنمایی زیستی دارد. همچنین میتواند از سد خون ، مغز و از سد جفت جنین انسان عبور کند. فرایند متیلدار شدن جیوه در تهنشستهای گلآلود رودخانهها و بویژه در شرایط ناهوازی توسط متیل کبالامین صورت میگیرد. بیشتر جیوه موجود در بدن انسان بصورت متیل جیوه است و بیشتر از طریق خوردن ماهی وارد بدن انسان میشود.
از منابع دیگر متیل جیوه میتوان ترکیبات آلی جیوه را که بصورت قارچکشها در کشاورزی استفاده میشود، نام برد که در نتیجه تماس با خاک این ترکیبات شکسته شده و جیوه با اتصال به گروههای گوگرددار در خاکهای رس و ماده آلی بصورت ترکیبهای نامحلول به دام میافتد.
استفاده از متیل جیوه بهعنوان قارچکش برای محافظت دانهها سبب کاهش قابل ملاحظه پرندگانی شد که از این دانهها مصرف کرده بودند و همچنین صدها مرگ در عراق و آمریکا از مصرف نانی که دانههای گندم آن با متیل جیوه در تماس بوده گزارش شده است.
نیم عمر ترکیبات متیل جیوه در انسان حدود 70 روز طولانیتر از نمکهای است. در نتیجه متیل جیوه میتواند در بدن با غلظت بیشتری تجمع یابد. علائم بیماری در انسان از معلولیت سیستم اعصاب مرکزی ناشی میشود. این علائم شامل بیحسی دست و پا و تار شدن دید چشم و کوری و از دست دادن حس شنوایی و ... است. بچههای متولد شده از مادرانی که حتی به مقدار کم توسط جیوه مسموم شده باشند، دچار آسیبهای مغزی میشوند.
از مهمترین عوارض جیوه میتوان به مسمومیت هزاران نفر و مرگ صدها تن از مردم میناماتای ژاپن بخاطر استفاده از ماهی آلوده به جیوه اشاره کرد که این ماهیها توسط پساب یک کارخانه شیمیایی که به خلیج میناماتای میریخت ، آلوده شده بودند ( از بهعنوان کاتالیزور جهت تولید پلیوینیل کلرید استفاده میکردند)
مسمومیت با سرب
مسمومیت با سرب بالا بودن سطح سرب که یک فلز فاقد ارزش بیولوژیک شناخته شده در بدن است . سرب در همه جا یافت می شود (در هوا مثلاً در اثر دود اتومبیل ، بر روی زمین ، در خانه ها و در اشیاء مختلف ).
مقدار کمی سرب به بدن همه افراد وارد می شود که معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند. مقدار خیلی زیاد سرب در بدن می تواند پیامدهای ناگواری به دنبال داشته باشد. در این شرایط تقریباً همه اعضای بدن ، به ویژه کلیه ها و دستگاه عصبی مرکزی درگیر می شوند.
علایم شایع
اغلب بدون علامت بوده یا در مراحل دیررس ، علایم ایجاد می گردند.
مسمومیت خفیف تا متوسط :
لرزش ؛ اختلالات خواب
اختلال در تمرکز
سردرد؛ استفراغ ؛ کاهش وزن
ناراحتی شکمی
رنگ پریدگی ، خستگی ، خواب آلودگی
تغییرات رفتاری (مثلاً تحریک پذیری )
مسمومیت شدید:
احساس طعم فلزی در دهان
ضعف یا فلج عضلانی
کرامپ های شدید؛ سفتی جدار شکم
یبوست
مسمومیت مغزی یا انسفالوپاتی ناشی از سرب (که در کودکان شایع تر است ) با علایم تشنج ، اغما و عوارض بلندمدت شامل نقایص عصبی ، عقب ماندگی تکامل ذهنی ، پرفعالیتی مزمن
علل
استنشاق غبار یا بخارهای حاوی سرب ، یا خوردن مواد حاوی سرب . دفع سرب از بدن بسیار آهسته صورت گرفته و بنابراین در بدن و به ویژه استخوان ها تجمع می یابد.
عوامل افزایش دهنده خطر
کودکان بیشتر در معرض خطر قرار دارند زیرا سد خونی ـ مغزی تا قبل از 3 سالگی تکامل کافی پیدا نکرده و این باعث می گردد تا مقادیر بیشتری سرب بتواند وارد دستگاه عصبی مرکزی گردد.
رفتارهای شایع دوران کودکی نظیر دست بردن به دهان به طور مکرر و پیکا (خوردن مکرر مواد غیرغذایی ) خطر ورود سرب از طریق دستگاه گوارش را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
سکونت یا رفت وآمد در خانه های قدیمی که رنگ دیوارهایشان حاوی سرب است .
غبار ناشی از لباس های کارگران صنایع سرب
سرب محلول در آب ناشی از لوله های سربی یا لوله های لحیم شده با سرب
ظروف سرامیکی دارای لعاب حاوی سرب به خصوص اگر غذاهای نوشیدنی های اسیدی در آنها نگهداری شود.
غذاهای نگهداری شده در کیسه های پشت و رو شده پلاستیکی نان که دارای نوشته هایی با جوهرهای رنگی هستند.
خاک و غبار نزدیک صنایع سرب
مشاغلی نظیر ساخت ظروف سفالی لعاب دار، لحیم کاری با سرب ، نقاش ساختمان ، تولید گلوله های سربی ، ساخت شیشه های رنگی ، تعمیر اتومبیل یا کشتی
تماس شغلی با سرب ـ در مشاغلی نظیر لوله کشی ، لوله بُری ، استخراج سرب ، تعمیر اتومبیل ، تولید شیشه ، ساخت کشتی ، صنایع چاپ ، تولید پلاستیک ، تصفیه و پالایش سرب ، جوشکاری یا بُرش فولاد، ساختمان سازی ، تولید محصولات لاستیکی ، کار در ایستگاه های گاز، تولید باتری ، بازسازی پل
پیشگیری
اندازه گیری سطح سرب خون در همه کودکان در سن 12-9 ماهگی و اندازه گیری مجدد در 2 سالگی
بررسی سطح سرب خون برای افراد در تماس شغلی با سرب
مشاوره خانواده درباره منابع احتمالی سرب و روش های کاهش مواجهه با سرب .
عواقب مورد انتظار
مسمومیت علامت دار سرب بدون هرگونه آسیب مغزی واضح عموماً با درمان بهبود می یابد، ولی مسمومیت مخفی دستگاه عصبی مرکزی ممکن است مدت ها تداوم یافته و یا دایمی گردد.
عوارض احتمالی
تماس طولانی مدت با سرب ممکن است منجر به نارسایی مزمن کلیه ، نقرس ، و تشکیل یک خط سربی (آبی تیره ) بر روی بافت لثه گردد.
در موارد آسیب مغزی ، اختلالات دایمی (عقب ماندگی ذهنی ، اختلالات تشنجی ، کوری ، ضعف عضلانی ) ممکن است بروز کند.
اغما، مرگ
سقط جنین
فشار خون بالا
درمان
اصول کلی
آزمون های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش های خون و ادرار برای اندازه گیری سطح سرب ، عکس استخوان ها و شکم برای دیدن رسوبات احتمالی سرب در این نواحی باشد.
درمان عبارت است از اجتناب از تماس بیشتر با سرب ، و برای برخی بیماران ، درمانی دارویی برای کمک به دفع سرب .
این مسمومیت باید به اداره بهداشت محلی اطلاع داده شود. بررسی کامل خانه و محل کار جهت تعیین منبع سرب و بررسی همه اعضای خانواده از نظر مسمومیت با سرب مهم است .
اصلاح کمبود آهن یا سایر کمبودهای تغذیه ای موجود
داروها
داروهای شلاتور (دفع کننده ) سرب از بدن تجویز می گردد.
فعالیت
محدودیتی ندارد
رژیم غذایی
مصرف مقادیر کافی کلسیم و آهن
رژیم کم چربی جهت کاهش جذب و احتباس سرب
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان دارای علایم مسمومیت با سرب بوده و یا در مورد سطح سرب خون خود نگران هستید
سنگبری و سنگ تراشی
ابری که در هنگام برش و یا تراشیدن سنگ یا بتون توسط کارگر به وجود می آید می تواند مضر و کشنده باشد. این غبارها حاوی سیلیس هستند و بعضی از بلورهای سیلیس به فرم کوارتز هستند.شن یا ماسه معمولی تقریبا 100درصد کوارتز است.ذرات ریزی که در برش یا تراشیدن سنگ تولید می شود می تواند به قسمتهای عمقی ریه برسد. بیشتر بتونها و محصولات سنگتراشی حاوی مقدار زیادی ماسه هستند وقتی که این گرد و غبار تنفس شوند ، بر روی ریه ها اثر گذاشته و باعث بیماری علاج ناپذیر غیرقابل برگشت و از کاراندازنده ای به نام سیلیکوزیس می شود اما نکته امیدوار کننده این است که سیلیکوزیس 100 درصد قابل پیشگیری است و شما می توانید با مواد حاوی سیلیس کار کنید بدون اینکه تماسی با آن داشته باشید. انواع سیلیکوزیس : سیلیکوزیس حاد : بعد از یک هفته یا یک ماه تماس با مقادیر بالای بلورهای سیلیس رخ می دهد و مرگ میتواند در ماه های بعدی به وقوع بپیوندد سیلیکوزیس تحت حاد :از تماس با مقادیر زیاد سیلیس ناشی میشود و بعد از 10سال پس از تماس رخ میدهد. سیلیکوزیس مزمن : معمولا بعد از بیش از 10سال تماس با مقادیر کم بلورهای سیلیس بوجود می آید که این مورد معمولترین نوع سیلیکوزیس است علایم سیلیکوزیس شامل تنگی نفس ،سرفه شدید ،خس خس سینه و احساس فشار در سینه می باشد ،تنفس بلورهای سیلیس همچنین می تواند باعث بیماریهای دیگر مانند سل ، بیماری کلیه و سرطان ریه شود. علایم همچنین شامل تب ، کاهش وزن و عرق زیاد می باشد این علایم در صورت ادامه و پیشرفت میتوانند باعث مرگ شوند. کلید پیشگیری از بیماری سیلیکوزیس دور نگه داشتن گرد و غبار سیلیس از ریه ها و جلوگیری از نفوذ آنها به راههای تنفسیمی باشد کنترل گرد و غبار می تواند با استفاده از مرطوب کردن گرد وغبار قبل از آزاد شدن آنها به هوا باشد کارگران وکارفرمایان باید روشهای زیر را برای کنترل گرد وغبار بلورهای قابل استنشاق سیلیس انجام دهند Øتشخیص زمان تولید گرد وغبار سیلیس و برنامه ریزی برای حذف یا کنترل غبار در منبع Øآماده کردن کارگر با تمرینهایی شامل اطلاعاتی درباره اثرات سلامتی ، تمرین روش صحیح انجام کار و استفاده از وسایل حفاظتی Øاستفاده از کنترلهای مهندسی شامل تهویه موضعی (جمع کننده های گرد وغبار) یا روشهای مرطوب سازی برای پیشگیری از آزاد شدن گرد وغبار به هوا و نگهداری روتین سیستمهای کنترل گرد وغبار برای بهینه کار کردن آنها Øپاک کردن مواد ویا تجهیزات باید به گونه ای باشد که باعث رها سازی ذرات به هوا نشود گرد وغبار باید به وسیله تمیز کننده های مرطوب یا شلنگهای آب انجام شود وهرگز از هوای فشرده استفاده نشود و به جای جارو کردن خشک از روش جارو کردن تر استفاده شود Øبه حداقل رساندن تماس کارگران در معرض مواجهه با تمرینهای مناسب کاری از جمله نشانه گذاری و مشخص کردن حدود نواحی تولید گرد وغبار Øپوشیدن لباسهای حفاظتی یکبار مصرف و یا قابل شستشو در محیط کار Øدر صورت امکان دوش گرفتن وپوشیدن لباسهای تمیز قبل از ترک محیط کار برای پیشگیری از آلودگی ماشین ،خانه و دیگر مکانها گرد وغبار حاوی سیلیس میتواند هنگام برش و یا تراشیدن مواد ساختمانی معمول آشپزخانه با حمام ودیگر مکان ها تولید شود گرانیت میتواند حاوی بیش از 70 درصد سیلیس باشد Øپایش هوا برای اندازه گیری تماس کارگر و اطمینان از اینکه روشهای کنترلی ،حفاظت کافی را برای کارگر فراهم می کند Øفراهم ساختن آزمایشات پزشکی سالیانه برای کارگرانی که ممکن است با بلورهای قابل استنشاق سیلیس تماس داشته باشند Øاستفاده از وسایل حفاظت تنفسی مناسب (تنها در مواقعی که روشهای کنترل مهندسی نتوانند تماس با سیلیس را زیر حد تماس توصیه شده NIOSH RELنگه دارند باید از رسپیراتورها استفاده شود ) Øپایش هوا برای اندازه گیری تماس کارگر و اطمینان از اینکه روشهای کنترلی ،حفاظت کافی را برای کارگر فراهم می کند Øفراهم ساختن آزمایشات پزشکی سالیانه برای کارگرانی که ممکن است با بلورهای قابل استنشاق سیلیس تماس داشته باشند Øاستفاده از وسایل حفاظت تنفسی مناسب (تنها در مواقعی که روشهای کنترل مهندسی نتوانند تماس با سیلیس را زیر حد تماس توصیه شده NIOSH RELنگه دارند باید از رسپیراتورها استفاده شود ) درمواقعی که باید از رسپیراتورها استفاده شود، کارفرمایان باید یک برنامه جامع حفاظت تنفسی مطابق با استاندارد حفاظت تنفسی OSHAو راهنمای NIOSHتدوین کنند: Øتمرین منظم چگونگی استفاده از وسایل حفاظت فردی توسط افراد Øپایش محیطی دوره ای Øانتخاب رسپیراتورهای مورد تایید NIOSH Øارزیابی پزشکی توانایی انجام کار توسط کارگر در هنگام پوشیدن رسپیراتور Øآزمایش تناسب رسپیراتور Øنگهداری، بازرسی، تمیز کردن،باز بینی و انبار کردن صحیح وسایل حفاظت تنفسی Øروشهایی برای ارزیابی منظم کارایی برنامه ها NIOSHبرای غلظتهای مختلف بلورهای سیلیس موارد زیر را توصیه می کند : Øبیش از 5/0میلیگرم بر متر مکعب ؛ ماسکهای تنفسی نیمه با حد اقل فیلترهایN-95 Øبیش از 25/1میلیگرم بر متر مکعب ؛رسپیراتورهای تصفیه کننده هوای قوی با حداقل فیلترهای N-95 Øبیش از 5/2میلیگرم بر متر مکعب ؛رسپیراتورهای فراهم کننده هوا با فشار مثبت Øاستفاده از سیستمهای جمع آوری گرد و غبار که برای بسیاری از انواع تجهیزات تولید کننده گرد و غبار در دسترس می باشد. Øاستفاده از تهویه موضعی برای پیشگیری از آزاد شدن گرد و غبار به هوا Øعدم استفاده از تجهزات و وسایل در مواقعی که وسایل کنترل ذرات به خوبی کار نمی کنند. Øهنگامی که اجسامی مانند بتون، سرامیک و... را برش یا تراش می دهید راه مورد اطمینان این است که به همراه آنها ازآب استفاده کنید تا ذرات در همانجا مهار شده و در هوا رها نشوند.به یاد داشته باشید که گاهی اوقات حتی بعد از خاتمه برش و یا تراشیدن ، ذرات می توانند در هوا باقی بمانند.
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت