تیرچه ای است ساخته شده از خر پای فولادی و بتن می باشد و انواع آن شامل تیرچه معمولی با قالب سفالی و تیرچه معمولی بدون قالب سفالی ویژگی های مصالح مورد استفاده در تیرچه معمولی سیمان،ماسه،شن ، آب ، مواد افزودنی، فولاد می باشد.
سیمان
سیمان مصرفی باید از نوع 1 تا 5 سیمان پرتلند مطالبق با استانداردهای ملی ایران به شماره 389 باشد سیمان مورد نیاز ساخت بتن تیرچه های پیش ساخته نباید کمتر از 250 کیلوگرم در هر متر مکعب باشد.
چنان چه دانه بندی مصالح سنگی مصرفی در ساخت تیرچه با مشخصات استاندارد های مندرج به شماره 300 و 302 ایران منطبق نباشد به شرط آن که مقاومت مورد نیاز به میزان حداقل مجاز تعیین شده باشد قابل پذیرش است.
مواد افزودنی باید مطابق با مشخصات فنی یکی از استانداردهای بین المللی قابل قبول باشد.فولاد ویژگی های مصرفی فولاد باید مطابق با مشخصات ذکر شده در پاورپوینت زیر باشد.
برای دانلود اینجا کلیک کنید...
http://madsg.com/wp-content/uploads/2014/04/Tirche.ppt
انواع اتصالات
اتصال معمولی یا غیر اصطکاکی لزومی به جلوگیری از لغزش صفحات اتصال در اثر بارهای خدمت احساس نمی شود ولغزش بین صفحات اتصال تحت اضافه بارهایی که گه گاه اعمال می گردد مهم نیست.
هر گونه لغزش بین صفحات اتصال در اثر بار خدمت نامطلوب می باشد.مقاومت برشی اسمی مجاز در سطح مقطع اسمی پرچ یا پیچ نیروی برشی مجاز قابل حمل توسط پرچ را بدست میدهد.
سطح مقطع اسمی پرچ یا پیچ با توجه به قطر اسمی آن ها به دست می آید تنش برش مجاز پرچ ها و پیچ ها بر اساس سطح مقطع اسمی آن ها در اتصالات اتکایی از جدول مربوطه استخراج می گردد.
اتصالات اصطکاکی
وقتی که نخواهیم تحت اثر بارهای خدمت لغزشی بین صفحات اتصال رخ می دهد از اتصالات اصطکاکی استفاده می کنیم.
در یک اتصال اصطکاکی نیرویی که از لغزش بین صفحات اتصال جلوگیری می کند.
برای دانلود اینجا کلیک کنید...
http://dl.madsg.com/civil/folad.pdf
نقل قول :
در سازه های بتن مسلح معمولی، اعضای بتنی از قبیل تیر و ستون و دال سقف، شامل بتن و آرماتور هستند که در این اعضا، بخشی از بتن، تحت نیروهای فشاری و بخش دیگر آن به همراه آرماتور، تحت نیروهای کششی قرار می گیرند. در ناحیه فشاری، بتن به خوبی نیروها را تحمل می کند، اما در ناحیه کششی، ترک می خورد و عملاً کارایی خود را از دست می دهد و آرماتور به تنهایی نیروهای کششی را تحمل می نماید. در این حالت، بتن تنها نگهدارنده آرماتور است و بدون باربری، به وزن سازه می افزاید.
اما در سازه های پیش تنیده، اعضای بتنی شامل بتن، آرماتور و کابل های پیش تنیدگی می باشند. در این اعضا، آرماتور ها برای جلوگیری از ایجاد ترک های بزرگ در بتن (که عملاً موجب شکست می شوند) و تأمین الزامات حداقل مقرراتی که آیین نامه بتن ایران (آبا) برای سازه های بتنی مقرر داشته است استفاده می شوند و معمولاً به عنوان قطعات باربر مورد استفاده قرار نمی گیرند. بتن در این اعضا همچنان نقش باربری فشاری را عهده دار است با این تفاوت که به طور کامل (در کل ناحیه) تحت فشار قرار می گیرد و عملاً تمام مصالح بتن بدون ایجاد ترک، نیروهای فشاری را تحمل می کند. دلیل این امر، استفاده از کابل های پیش تنیدگی می باشد. در واقع کابل های پیش تنیدگی، وظیفه به وجود آمدن چنین وضعیتی را عهده دار هستند. این کابل ها با ایجاد نیروی فشاریِ اولیه (در زمان ساخت و قبل از بهره برداری از سازه) در ناحیه کششیِ بتن، موجب می شوند بعد از آنکه بارهای مرده (از قبیل کف سازی) و زنده (از قبیل بار وسایل و کاربران)، در زمان بهره برداری از سازه بر سازه اعمال شدند، این ناحیه تحت کشش قرار نگیرد و موجب ترک بتن و از دست رفتن کارایی بتن نشود. به این ترتیب، از حداکثر ظرفیت باربری بتن استفاده می شود و ابعاد و اندازه اعضا کاهش می یابد.
مزایای معماری
مزایای سازه ای
مزایای اقتصادی
روش های پیش تنیدگی
روش پیش کشیدگی: کابل های فولادی در قالب جایگذاری , کشیده و مهار می شوند سپس بتن ریزی انجام می شود که در ساخت قطعات پیش ساخته(pre-cast) بکار می رود.
روش پس کشیدگی: کابل های فولادی، در قالب جایگذاری می شود. پس از بتن ریزی و گیرش کافی مقاومت بتن، کابلها کشیده و با مهار بند مهار می شوند.(منبع : شرکت پارس پی بی ال)
رمز عبور : www.asreomran.ir
برای دانلود اینجا کلیک کنید...
http://www.mediafire.com/download/hsddcl18d2xsbxb/AOSM_MUL_AA_50.rar
تهیه فولاد
فولادهای ساختمانی بیشتر ازکورههای بلند تهیه میشود. جهت سوزاندن کربن آهن خام مذاب از هوای داغ و یا اکسیژن صنعتی استفاده میشود. درروش هوای داغ، هوای داغ بافشاری بین07 تا2 کیلوگرم برسانتیمترمربع بهمدت 18 تا20 دقیقه بهدرون مبدل دمیده میشود. هوای مورد نیاز500 مترمکعب بهازای هرتن فلز مذاب است. درصورتی که از اکسیژن صنعتی استفاده شود، اکسیژن ازطریق لولهای که به فاصلة075 تا 3?6 متر بالای فلز مذاب قرارگرفته است، با فشار به داخل فلز مذاب دمیده میشود. دراین روش دمای فلزمذاب تا3000 درجة سانتیگراد هم میرسد.
در تعیین جهت تیریزی سازه ها را به دو دسته تقسیم می کنیم:
دسته اول:سازه ها با سیستم دو جهت یکسان
دسته دوم:سازه ها با سیستم دو جهت متفاوت
برای دانلود اینجا کلیک کنید...
http://madsg.com/wp-content/uploads/2014/05/powerpoint-steel-rasti-tisfooon.blogfa.com_1.ppt
روند آزمایش:
1 – آماده سازی نمونه ( پراب)
بخاطر تاثیر شکل نمونه بر نتایج آزمایشات فرم و ابعاد آن استاندارد می باشد:
سیستم نامعین ساخته شده از مصالح متفاوت
در بعضی از سازه ها لازم است که اجزائی از آن با جنس های مختلف بکار برده شود، مثلاً کابل های برق ترکیبی از مس و فولاد می باشند.
سیم های مسی جهت انتقال جریان برق و سیم فولادی جهت تقویت قدرت تحمل کابل بکار گرفته می شود.
مثال دیگر را می توان در رابطه با ستونهای بتون آرمه نام برد.
جهت توضیح بیشتر این مطلب شکل را که از دو میله با طول و سطح مقطع و جنس متفاوت تشکیل یافته است در نظر گرفته می شود.
برای دانلود اینجا کلیک کنید...
http://madsg.com/wp-content/uploads/2014/05/Strength_of_Materials.pptx
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت