آبهای آلودهای که پس از تصفیه دوباره میتوان استفاده کرد:
فاضلابهای صنعتی ، فاضلابهایی هستند که از صنایع مختلف حاصل میشوند و نسبت به نوع صنایع ، ترکیبات شیمیایی مختلفی دارند و وقتی وارد دریاها میشوند، باعث آلودگی آب و مرگ آبزیان میگردتد.
بسته به نوع کارخانهها و محصول تولیدی آنها ، ترکیبات شیمیایی و درصد آنها در پسابهای صنعتی متفاوت است. اما از مهمترین این ترکیبات میتوان به آرسنیک ، سرب ، کادمیم و جیوه اشاره کرد. این مواد از طریق پساب کارخانجات تهیه کاغذ ، پلاستیک ، مواد دفع آفات نباتی ، استخراج معادن وارد آبهای جاری و محیط زیست میشود.
از مهمترین فجایع آلودگی با جیوه به فاجعه آلودگی آب رودخانه میناماتا در ژاپن با ترکیبات ارگانومرکوریک که بهعنوان کاتالیزور در کارخانه پلاستیکسازی استفاده میشود، میتوان اشاره کرد که طی آن مردم اطراف رودخانه به مرض اسرار آمیزی مبتلا شدند که ناشی از وجود جیوه فراوان در بدن آنها بود و هزاران نوزاد ناقصالخلقه و فوت تعدادی از مردم ، نتیجه آلودگی آب با پساب این کارخانه بود.
در این فاضلابها ، سموم کشاورزی مانند هیدروکربنهای هالوژنه ، DDT ، آلودین ، ترکیبات فسفردار نظیر پاراتیون وجود دارد. مخصوصا ترکیبات هالوژنه بسیار خطرناک هستند و هنگامی که توام با آب کشاورزی در لایههای زمین نفوذ نمایند یا به بیرون از محیط کشاورزی هدایت شوند، باعث ایجاد فاضلابهای کشاورزی فوقالعاده خطرناک میشوند.
این فاضلابها از مصرف خانگی آب حاصل میشود. در این پسابها انواع موجودات ریز ، میکروبها و ویروسها و چند نوع مواد شیمیایی معین وجود دارد که عمدهترین آن آمونیاک و نیز مقداری اوره میباشد. این فاضلابها باید از مسیرهای سر بسته به محل تصفیه هدایت گردند. جهت خنثی سازی محیط قلیایی این فاضلابها که محیط مناسب برای رشد و نمو میکروبهاست، از کلر استفاده میشود.
امروزه در کشور ژاپن و آمریکا ، شوینده حلقوی را تبدیل به خطی نمودهاند که قابل تجزیه بیولوژیکی در تصفیهخانهها است. ولی در اکثر کشورها بهعلت ارزان بودن (LABS) هنوز هم از این ماده در صنعت شویندهها استفاده میشود.
حدود 69 % آب مصرفی جهان ، صرف کشاورزی و عموما آبیاری میشود. 23 % به مصرف صنایع میرسد و مصارف خانگی تنها حدود 8 % را شامل میشود. در کشورهای توسعه یافته ، کشاورزی و صنایع ، بیشترین مصرف آب را داشته ، بالاترین نقش را در آلودگی آبها دارد.
نزدیک به سه دهه است که سازمان بهداشت جهانی و برنامه محیط زیست سازمان ملل ، تحت پروژهای به نام GEMS (سیستم مراقبت زیست محیطی ازجهان) ، کیفیت محیط زیست را از نظر اندازه گیری کیفیت هوا ، آب ، آلودگی مواد غذایی و شاخصهای بیولوژیکی مورد مراقبت قرار میدهند. برای جمع آوری اطلاعات در مورد کیفیت آب بیش از 50 پارامتر انتخاب شده است که مهمترین آنها عبارتنداز:
Do (اکسیژن محلول) ، BoD (اکسیژن مورد نیاز واکنشهای بیوشیمیایی) ، CoD (اکسیژن مورد نیاز واکنشهای شیمیایی) ، میزان کلروفرمها و نیتراتها و فلزات سنگین میباشد.
آب و فاضلابها برای استفاده و برای برگشت به محیط یا استفاده مجدد نیاز به تصفیه دارند. روشهای مختلفی برای تصفیه آبها و فاضلابها وجود دارد که بسته به مصارف آب و نوع آلودگی از این روشها استفاده میشود. عمدهترین روشهای تصفیه آب عبارتاند از:
آرسنیک شبه فلزی، خاکستری- نقره ای یا زرد، بدون بو و مزه می باشد. ماده ای طبیعی است که به دو صورت معدنی و آلی وجود دارد. آرسنیک معدنی در آب، خاک و بستر سنگ یافت می شود و برای بدن سمی است. آرسنیک و ترکیبات آن در صنعت کاربرد زیادی دارد و در ساخت شیشه، چوب، حشره کش، علف کش، اجزاء الکترونیکی و آلیاژها استفاده می کنند. آرسنیک از راه تنفس، غذا، آب، خاک و پوست منتقل می شود.
سوزاندن مواد حاوی آرسنیک از قبیل چوب آرسنیک را در هوا منتشر می کند و هم چنین تنباکو و سیگار نیز حاوی مقدار ناچیز آرسنیک هستند. ماهی ها و غذاهای دریایی و مکمل های کلسیم که از صدف های دریایی ساخته می شود نیز حاوی مقدار زیادی آرسنیک می باشند، اما برای بدن سمی نیستند.
در نقاط مختلف دنیا جمعیتی که آب غنی از آرسنیک را می نوشند مخاطرات بهداشتی شدیدی مشاهده شده است. آب آشامیدنی از نظر آرسنیک تهدید جدی برای بهداشت عمومی است.
آرسنیک در آب آشامیدنی وجود دارد، استاندارد های آب آشامیدنی میزان آرسنیک را 50 قسمت در بیلیون مجاز می دانند و بهتر است آب آشامیدنی بیشتر از این میزان را مصرف نکنید.
منابع آرسنیک
· آرسنیک ممکن است در آبی که از میان صخره های غنی از آرسنیک جریان دارد یافت شود.
· آرسنیک به طور وسیع در قشر خاک وجود دارد.
· آرسنیک از طریق حل شدن مواد و سنگ های معدنی وارد آب می شود و به ویژه در مناطقی که فرسایش خاک از صخره ها زیاد است در آب های زیرزمینی متراکم می گردد.
· در برخی مناطق فاضلاب های صنعتی باعث توزیع آرسنیک در آب می شوند.
· آرسنیک به طور تجاری در ساختن آلیاژ و مواد نگهدارنده چوب به کار می رود.
· احتراق سوخت های فسیلی منبعی از آرسنیک است که آلودگی را در هوا منتشر می کند.
· آرسنیک معدنی می تواند از راه های مختلف وارد محیط شود اما آرسنیت سه ظرفیتی و ارسنات پنج ظرفیتیدر آب های طبیعی و همچنین در آب های آشامیدنی بیشتر یافت می شود.
· آرسنیک آلی به وفور در غذاهای دریایی یافت می شوند که خطرات آن برای سلامتی بسیار کمتر است و به سهولت توسط بدن دفع می شوند.
عوارض ناشی از آرسنیک
مسمومیت مزمن آرسنیک بعد از یک دوره طولانی در معرض آرسنیک ( بین 5 تا 20 روز ) قرار گرفتن از طریق نوشیدن ایجاد می شود که با مسمومیت حاد متفاوت است.
در مسمومیت حاد علائم مسمومیت بلافاصله ظاهر می شود که شامل : استفراغ، ، درد دستگاه گوارش و اسهال می باشد.
در معرض آرسنیک قرارگرفتن به مدت طولانی حتی در مقادیر کم (05/0 میلی گرم در لیتر) باعث افزایش خطر ابتلاء به سرطان پوست، ریه، مجاری ادراری و مثانه و سرطان کلیه می شود. همچنین تغییرات پوستی از قبیل تغییر رنگ پوست ( پیدایش نقاط تیره و روشن در پوست ) و افزایش ضخامت یا برآمدگی زرد رنگ روی پوست ( شاخی شدن پوست ) نیز از عوارض دیگر آن است.آرسنیک دارای اثرات سوء روی سیستم عصبی است که علائم آن لرزش و سردرد است. تنفس آرسنیک خطر ابتلاء به سرطان ریه را افزایش می دهد.جذب آرسنیک از طریق پوست بسیار کم است. بنابراین شستشو با آب حاوی آرسنیک مخاطرات سلامتی برای انسان ندارد.
اولین تغییراتی که آرسنیک ایجاد می کند تغییر رنگ پوست و سپس شاخی شدن پوست و پس از آن سرطان است که پدیده ای کند است و بیش از ده سال طول می کشد تا آشکار شود.
علائم و نشانه های عوارض ناشی از آرسنیک در بین گروه های مختلف مردم و مناطق جغرافیایی متفاوت است. بنابراین نشانه های کلی از بیماریهایی که به وسیله آرسنیک ایجاد می شود، وجود ندارد و این پیچیدگی ها تشخیص را دشوار می کند. به هر حال آرسنیک اثرات سوء روی عروق محیطی دارد.
در سال 2000 بررسی های انجام شده نشان داده است که 200 تا 270 هزار مرگ و میر در بنگلادش به دلیل سرطان ناشی از مصرف آب چاه حاوی آرسنیک رخ داده است. همچنین شیوع قانقاریا در چین را به دلیل مصرف آرسنیک می دانستند ولی چون در نقاط دیگر جهان مشاهده نشد به این نتیجه رسیدند که ممکن است سوءتغذیه نیز در پیشرفت بیماری موثر بوده است.
پیشگیری و کنترل
مهمترین راه پیشگیری تهیه آب آشامیدنی سالم و تصفیه شده است و دیگری کاهش آرسنیک در آب است که دشوار و گران است و در بسیاری از مناطق شهری و در بیشتر مناطق روستایی جهان غیرقابل اجراست.
اولین استاندارد بین المللی آب آشامیدنی میزان قابل قبول آرسنیک را 2/0 میلی گرم در لیتر تعیین کرد. در سال 1963 استاندارد آب آشامیدنی مورد تجدید نظرقرار گرفت و میزان آرسنیک را به 05/0 میلی گرم در لیتر کاهش داد . در سال 1993 سازمان بهداشت جهانی WHO به دلیل اثبات سرطان زایی آرسنیک معدنی میزان قابل قبول آرسنیک در آب آشامیدنی را به کمتر از 01/0 میلی گرم در لیتر کاهش داد.
1 - اپیدمیولو ژی بیماریهای شایع در ایران / دکتر عزیزی , دکتر جانقربانی / خسروی
2 - اصول اپیدمیولوژی بالینی / دکتر جانقربانی/ شیراز / 1374
3 - اصول اپیدمیولوژی / دکتر ملک افضلی , کیومرث ناصری / مرکز نشر دانشگاهی /1363 ( نایاب و تجدید چاپ نشده )
4 - اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماریها / میر حسینی / اترک / 1370
5 - اصول تغذیه رابینسون
6 - اصول و کلیات خدمات بهداشتی / شجاعی تهرانی
7 - اصول و کلیات خدمات بهداشتی/ میرحسینی ( بهداشت 1)
8 - آموزش بهداشت , ارتباطات و تکنولوژی آموزشی / دکتر باقیانی مقدم , دکتر شریفی راد / سبحان
9 - آموزش بهداشت / دکتر فروغ شفیعی /
10 - پر سش های چهار گزینه ای اپیدمیولوژی / موسسه دیباگران تهران
11 - پر سش های چهار گزینه ای کلیات خدمات بهداشتی ( بهداشت عمومی ) موسسه دیباگران تهران
12 - پرسش های چهار گزینه ای ( 2500 تست دروس عمومی ج : 1و2 ) / انتشارات فرهنگ
13 - تست آمار حیاتی / دیباگران
14 - جمعیت و تنظیم خانواده / دکتر باقیانی مقدم/ سبحان
15 - جمعیت و تنظیم خانواده / دکتر تقوی /
16 - چکیده آمار زیستی / دکتر طباطبایی , دکتر بشردوست / کتاب سبا اصفهان
17 - درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( ج : 1-4 ) / ایلیا
18 - درسنامه پزشکی و پیشگیری اجتماعی ( خلاصه درسنامه : G & P ) / کتاب میر
19 - کتاب جامع بهداشت عمومی / هیئت مولفان / ارجمند ( ج : 3-1 )
20 - کلیات بهداشت عمومی / دکتر صادقی حسن آبادی / شیراز
21 - مجموعه سئوالات ( سالیانه ) کاردانی / کارشناسی / رشته های بهداشت
22 - مدیریت و نظارت در مراکز بهداشتی درمانی / محسن حیطه / نشر عابد 1380
اصول کلیات میرحسینی و آمار و اپیدمیولوژی کامران احمدی منابع خوبی برای کسانی که فرصت کم دارند است
معاون آموزش و حوادث اورژانس کشور اعلام کرد: درمان نکردن گرمازدگی در جوانان با20 درصد و سالمندان با 80 درصد خطر مرگ همراه است
دکتر فرهاد رضوانی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه گرمازدگی یک اورژانس طبی محسوب میشود، اظهار کرد: درمان نکردن گرمازدگی در افراد جوان و سالم 20 درصد و در افراد مسن و یا دچار بیماریهای زمینهای با 80 درصد خطر مرگ همراه است.
وی در ادامه توضیح داد: هرگونه اختلال در تنظیم درجه حرارت از طریق عدم تعادل در تولید و دفع گرما سبب گرمازدگی میشود؛ به عبارتی گرما بیش از حد تولید و یا دفع گرما کاهش مییابد.
دکتر رضوانی با بیان اینکه مرکز تنظیم درجه حرارت در هیپوتالاموس قرار دارد، اظهار کرد: از عوامل مؤثر در افزایش تولید گرما در بدن فعالیت بدنی و ورزشی، مصرف برخی داروها بدون تجویز پزشک، برخی بیماریهای متابولیک و غدد نظیر پرکاری تیروئید است.
معاون آموزش و حوادث اورژانس کشور ادامه داد: گرما و رطوبت زیاد هوا سبب تحریک پایانههای عصبی و انتقال پیام عصبی به هیپوتالاموس میشود در بیماران قلبی ـ عروقی نیز از دست دادن آب (هیدراتاسیون) سبب کاهش آب و املاح بدن و در نتیجه کاهش دفع گرمای بدن میشود.
وی افزود: مصرف داروهای آرامبخش، قلبی و یا در افراد مبتلا به بیماریهای وسیع پوستی به علت وجود مشکلات پوستی دفع گرما با مشکل مواجه میشود.
دکتر رضوانی تنفس عمیق و تند، ضعف ناگهانی، تهوع و استفراغ، سردرد و سرگیجه و در نهایت کاهش سطح هوشیاری و تشنج و کما را از علائم گرمازدگی دانست و به ایسنا خاطرنشان کرد: بهترین درمان برای افراد گرمازده انتقال فرد مبتلا به محیط امن و درآوردن لباس تا حد امکان است و یا فرو بردن فرد در آب تا امکان برقراری تبادل گرما فراهم شود و در صورت عدم دسترسی به آب توصیه میشود ملحفهای خیس به دور بیمار پیچیده شود و یا فرد را در معرض کولر و پنکه قرار دهند به شرط آنکه بیمار دچار لرز نشود چرا که لرز خود عاملی برای تولید گرماست.
معاون آموزش و حوادث اورژانس کشور در ادامه توضیح داد: به دلیل جلوگیری از آسپیراسیون (ورود ترشحات به نای) توصیه میشود سر فرد گرمازده بالاتر از بدن قرار گیرد و از دادن مایعات داغ و الکل به وی باید جدا خودداری شود چرا که سبب بدتر شدن وضعیت فرد گرمازده میشود.
دکتر رضوانی دادن استامینوفن برای کاهش درجه حرارت را فاقد جایگاه علمی دانست و یادآور شد: برای کنترل تشنج کنترل درجه حرارت و انتقال به مرکز درمانی توصیه میشود.
دکتر رضوانی یادآور شد: افرادی که مشغول انجام کارهای سخت و زیانآور هستند و یا در معرض هوای آزاد کار میکند و ورزشکاران بیشتر در معرض گرمازدگی قرار دارند.
وی در پایان تصریح کرد: سال گذشته 47 مورد گرمازدگی به اورژانس تهران منتقل شد که تعداد بیشتری از افراد گرمازده در سطح شهر تهران توسط مردم به مراکز درمانی و درمانگاهها منتقل شدند.
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت