خلاصه
انتخاب محل مناسب دفن مواد زائد جامد شهری، به دلایل متعدد میتواند نگرانیهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از دفع مواد زائد را رفع کند. با توجه اهمیت بالای موضوع، انتخاب تکنیکهای جامع برای انجام فرایند مذکور تا حد زیادی برنامهریزان و تصمیم گیران محیطی را از کاهش آثار سوء ناشی از دفن پسماند مطمئن میسازد. بنابراین، هدف از این تحقیق، گزینش مکان مناسب جهت دفن مواد زائد جامد شهرستان شهریار در استان تهران با استفاده از تکنیکهای ارزیابی چند معیاره فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) و فازی تاپسیس سلسله مراتبی (HFTOPSIS) است. ابتدا معیارهای موثر در انتخاب محل دفن پسماند از سازمانهای مربوطه جمعآوری شد، و با استفاده از سیستمهای اطلاعات جغرافیایی آنالیز و استانداردسازی شدند. سپس با بهکارگیری فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، وزن معیارها محاسبه شده و بعد از اعمال وزنها در لایههای متناظر، همپوشانی لایهها با کمک توابع فازی انجام شد. در مرحله بعد با استفاده از روش HFTOPSIS اولویتبندی گزینهها انجام شد. با اجرای روش فوق 31 گزینه مناسب به دست آمد. سپس با انجام اولویتبندی 3 گزینه به عنوان بهترین مکانها انتخاب شدند که در بخش جنوبغربی شهر شهریار واقع شدهاند. نتایج نشان داد که گزینههای انتخابی در مقایسه با مرکز دفن فعلی در مکان بهتری واقع شدهاند و این رویکرد ترکیبی سلسله مراتبی فازی به دلیل لحاظ کردن ماهیت غیر دقیق پدیدهها، عمکرد بهتری نسبت به سایر روشها دارد.
امتیاز مقاله علمی و پژوهشی - فصلنامه بین المللی زمین پویا
خلاصه
در تونلهای زیرزمینی بعد از حفاری و تحکیمات موقت، مهمترین عامل در بررسی رفتارهای زمین و تحکیمات موقت (شامل لتیس و شاتکریت) استفاده از ابزاردقیق میباشد که در این تحقیق از متر همگراییسنج استفاده شده است. نتایج و تحلیلهای ابزاردقیق زمانی مفید و کاربردی میباشد که از صحت اعداد ارائه شده مطمئن باشیم. در این مقاله تمامی عواملی که بر نتایج ابزار دقیق در تونل مترو قم تأثیرگذارند، مورد بررسی قرار گرفته و کلیه تحلیلها با یکدیگر مقایسه شد و میزان تأثیر هر خطا و عامل تأثیرگذار بر نتایج ابزاردقیق به صورت عدد استخراج شده است. از جمله عوامل تأثیرگذار بر نتایج ابزاردقیق میتوان به اعمال ضرائب تصحیح (کالیبراسیون و دمای محیط)، فعالیت ماشینآلات در زمان قرائت، تزریق دوغاب سیمان در محلهای ریزش، روش حفاری تونل (TOP and BENCH)، روش نصب پین همگرایی (قبل یا بعد از شاتکریت)، نصب کفبند، تعمیرات و بریدن متر، یک فشاره یا دو فشاره کار کردن با دستگاه نام برد. هدف این مقاله بالا بردن دقت ابزاردقیق که انتظار ما از متر همگرایی بوده و بالابردن ضریب اطمینان اعداد ابزاردقیق باتوجه به عوامل تأثیرگذار ذکر شده میباشد. با توجه به رعایت مسائل ذکر شده و راه حلهایی که برای رفع آنها در این مقاله ارایه میشود، بهترین نتایج و تحلیلها از ابزاردقیق گرفته میشود.
امتیاز مقاله علمی و پژوهشی - فصلنامه بین المللی زمین پویا
خلاصه
منطقه مورد بررسی در حد فاصل ارتفاعات یال شمالی رشته کوههای البرز شرقی و دشت گرگان قرار گرفته است. در این منطقه، به دلیل مورفولوژی مرتفع و صخرهساز و پایین بودن سطح اساس، ظهور آب به صورت چشمه بسیار رایج میباشد. این چشمهها در درههای عرضی ظهور یافتهاند که عمدتاً حاصل عملکرد گسلهای عرضی هستند. به نظر میرسد که خصوصیات فیزیکی این چشمهها متأثر از شرایط ساختاری منطقه بوده باشد. در این پژوهش، ابتدا با کمک تکنیکهای سنجش از دور، چینهشناسی و ساختارهای اصلی استخراج گردید. در ادامه، موقعیت چشمهها رقومی و جهت بررسی محیط ظهور چشمهها بر روی لایه چینهشناسی و نقشه رقومی ارتفاعی منطقه قرار داده شد. سپس در محیط GIS با استفاده از اطلاعات مربوط به چشمهها نظیر هدایت الکتریکی (EC، PH)، دما و میزان تخلیه، سطوح همپتانسیل ترسیم گردید و در نهایت نقشه سطوح همپتانسیل مربوط به تغییرات هر کدام از این لایه های اطلاعاتی تهیه شد. لایههای اطلاعاتی برداری مذکور بر روی لایه ساختاری قرار داده شد و سعی گردید تا ارتباط بین ساختارها و تغییرات خصوصیات فیزیکی مورد بررسی قرار گیرد. بررسی نتایج نشان میدهد که گسلهای اصلی با داشتن شیبی مخالف با توپوگرافی، نقش سدهای هیدرولیکی را به عهده دارند و نحوه عملکرد گسلهای عرضی با روندهای 160-140 N و50-40N در زهکشی این آبها به سمت دشت گرگان، تأثیر بهسزایی بر خصوصیات فیزیکی چشمهها دارد.
امتیاز مقاله علمی و پژوهشی - فصلنامه بین المللی زمین پویا
خلاصه
این پژوهش براساس تفسیر دادههای لرزهای، گرانی و مغناطیسسنجی هوایی به مطالعهی گسلهای پنهان در منطقهی شمال قزوین و به شعاع 40 کیلومتر از مرکز شهرستان قزوین مبادرت نموده است. نقشه های پربندی با استفاده از نرمافزارهای تخصصی Geosoft، Surfer و Matlab پردازش گردیده و خطواره های مغناطیسی و گرانی با استفاده از اعمال فیلتر مشتق اول قائم تهیه شدهاند. این مطالعه نشان میدهد که مکان هندسی خطوارههای مغناطیسی و گرانی با ساختارهای سطحی زمینشناسی همخوانی دارند. روش تحقیق مبتنی بر تحلیل مکانی 56432 نقطه درونیابی شده در شبکه های متساوی البعد (ایزومتریک) است. همچنین به کمک نقشه زمینشناسی منطقه و درج ملاحظات زمینساختی (گسلهای مشاهده شده توسط بربریان و خطوارههای گرانی مرتبط با رویدادهای لرزهای) به بحث پیرامون تغییرات رخسارهای و رابطه آن با فرآیند خطوارگی گرادیان های ثقلی پرداخته ایم. دستیابی به چنین الگویی، امکان تحلیل سازوکارهای لرزهای منسوب به گسل شمال قزوین را فراهم نموده و مبنای تحقیقات جدیدی برای شناسایی الگوی گسلهای لرزه ای پنهان (که هویت آنها از لحاظ ژئوفیزیکی قابل اثبات است) فراهم شده است.
امتیاز مقاله علمی و پژوهشی - فصلنامه بین المللی زمین پویا
خلاصه
سنگها و رسوبات مختلف از نظر آبدار بودن و میزان آبدهی، ویژگی های متفاوتی دارند. امکان تشکیل مخزن آب زیرزمینی و قابلیت آبدهی هر مخزن، قبل از هر چیز به ویژگیهای فیزیکی و سنگشناسی محیطهای متخلخل وابسته است. از این رو بررسی خصوصیات رسوبات و منافذ موجود در آنها از نظر مطالعه آبهای زیرزمینی اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش روابط تجربی بین مقاومت ویژه الکتریکی و میزان تخلخل و هدایت هیدرولیکی آبخوان مطالعه شده است. این ارتباط بر روی آبخوان آبرفتی دشت گره بیگون – زاهدان فسا در استان فارس بررسی شده است. در این راستا مقاومتویژه الکتریکی لایههای آبرفتی آبخوان از روی دادههای برداشت شده در تعداد 149 سونداژ الکتریکی برداشت شده با آرایه شلومبرژه محاسبه شد. با اعمال روابط معرفی سده در این پژوهش مقدار میانگین تخلخل در دشت از روی رابطه آرچی برابر 25 درصد و برای هدایت هیدرولیکی از رابطه هیوبرت، 59 متر در روز تخمین زده شد. نتایج حاصله نشان میدهد، مناطق دارای تخلخل و هدایت هیدرولیکی بالا با محل چاههای بهرهبرداری دارای آبدهی بیش از 15 لیتر در ثانیه در دشت، تطابق قابل قبولی دارد.
امتیاز مقاله علمی و پژوهشی - فصلنامه بین المللی زمین پویا
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت