زمستان 92 - مهندسی + عمران + آبادانی + توسعه
سفارش تبلیغ
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز
*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

بررسی خسارت علف های هرز در مزارع گندم کشور
.................................................................

بررسی خسارت علف های هرز در مزارع گندمکشور

از آنجا که تا کنون تحقیق جامعی در خصوص برآورد خسارت علف‌های هرز

در ایران صورت نگرفته است، لذا جهت برآورد خسارت ناشی از

علف‌های هرز در مزارع گندم کشور به سه روش زیر عمل گردید.

1) برآورد خسارت بر اساس گزارشهای سازمان حفظ نباتات کشور.

2) برآورد خسارت از طریق مکاتبه با مراکز تحقیقات کشاورزی استانهای مختلف کشور و جمع آوری نطرات کارشناسی آنها

3) برآورد خسارت بر اساس طرحهای تحقیقاتی انجام شده دربخش تحقیقات علف‌های هرز مؤسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی و مراکز استانی تحت پوشش این بخش.

در سه روش فوق خسارت ناشی از علف‌های هرز در مزارع گنـدم کشور بر اساس چهار منطقه اقلیمی خزری، سـرد، گـرم و معتدل برآورد گردید.

بیشترین درصد خسارت مربوط به مناطق خزری و گرم و کمترین درصد خسارت مربوط به مناطق سرد و معتدل است.

به طور کلی بر اساس نتایج بدست آمده از مطالعات فوق، اگر مزارع گندم عاری از علف‌هرز شود حدود 35% به عملکرد موجود افزوده می شود، چنانچه فقط سمپاشی صورت گیرد 5/22 درصد افزایش عملکرد خواهیم داشت و اگر میانگین خسارت بدست آمده از سه روش فوق را ملاک عمل قرار دهیم، میانگین خسارت علف‌های هرز به گندم در سراسر کشور حدود 30 درصد است.

سطح آلودگی به علفهای هرز در مزارع گندم سراسرکشور

برای محاسبه سطح آلوده به علف‌های هرز در مزارع گندم سراسر کشور، اطلاعات لازم در خصوص سطح زیر کشت ، سطح زیر کشت آلوده و سطح سمپاشی شده در هر استان، از گزارش سالانه سازمان حفظ نباتات در سال زراعی استفاده میشود و سپس درصد اراضی آلوده نسبت به کل اراضی زیر کشت استان و درصد اراضی سمپاشی شده نسبت به کل اراضی زیر کشت هر استان محاسبه گردید. جدول2 سطح زیر کشت، سطح زیر کشت آلوده ، سطح سمپاشی شده، درصد اراضی آلوده نسبت به کل اراضی زیر کشت و درصد اراضی سمپاشی شده نسبت به کل اراضی زیر کشت را برای 4 منطقه اقلیمی معتدل، سرد، گرم و خزری نشان می دهد.

میانگین در صد اراضی آبی آلوده نسبت به کل اراضی آبی زیر کشت و درصد اراضی سمپاشی شده نسبت به کل اراضی آبی زیر کشت برای 4 منطقه اقلیمی فوق به صورت وزنی محاسبه شد. همان طور که در جدول 2 ملاحظه می شود، بیشترین در صد اراضی آلوده نسبت به کل اراضی زیر کشت به ترتیب مربوط به اقلیمهای سرد (70%)، خزری (67%)، معتدل (66%) و گرم ( 63%) است و میانگین وزنی در صد اراضی آلودهنسبت به کل اراضی زیر کشت نیز 67% می باشد. بیشترین درصد اراضی آبی سمپاشی شده ( نسبت به کل اراضی زیر کشت) نیز به ترتیب مربوط به اقـلیـمهای گرم (56%)، خزری (48%)، سرد (32%) و معتدل (30%) است و میانگین وزنی درصد اراضی سمپاشی شده نسبت به کل اراضی زیر کشت 40% می باشد. به طور کلی از 67% اراضی آلوده کشور فقط در40% آن مبارزه شیمیایی علیه علف‌های هرز صورت می گیردو علی رغم آنکه در مناطق سرد و معتدل سطح آلوده به علف‌هرز بیشتر است، ولی در این مناطق مبارزه شیمیایی کمتری انجام می شود ( جدول 3). در مورد درصد اراضی آلوده زراعت گندم دیم، میزان خسارت و سطح سمپاشی شده آن متاسفانه اطلاعات دقیقی در دسترس نمی‌باشد.

 

جدول3 :در صد و میزان خسارت علف‌های هرز در مناطق آب و هوایی مختلف کشور

منطقه

سطح زیر کشت (هکتار)

در صد اراضی آلوده نسبت به کل اراضی زیر کشت منطقه

سطح اراضی

آلوده (هکتار)

درصد اراضی سمپاشی شده نسبت به کل اراضی زیر کشت منطقه

 

آبی

دیم

آبی

دیم

آبی

دیم

آبی

دیم

معتدل

682000

-

66

-

452849

384647

30

-

سرد

799000

-

70

-

561154

1036250

32

-

گرم

610000

-

63

-

38431

206907

56

-

خزری

160000

-

67

-

107907

220000

48

-

جمع

2251000

-

-

-

1506543

1649804

-

-

میانگین وزنی

-

-

67

-

-

 

40

-

 

روش های مدیریت علفهای هرز مزارع گندم کشور

امروزه اعتقاد بر این است که نمی توان مزرعه را عاری از علف‌هرز نمود و حتی در صورت امکان‌پذیر بودن، این امر اقتصادی نیست. البته می توان با اعمال روشهای صحیح مدیریت، جمعیت گونه‌های خاصی از علف‌های‌هرز ( مثل یولاف وحشی و غیره ) و یا گروهی از آنها ( مانند باریک‌برگهای یکساله ) را چنان کاهش داد که رقابت آنها با گندم به حداقل برسد. روشهای متعددی وجود دارند که می‌توان از آن طریق جمعیت علف‌های هرز را در مزارع گندم کنترل نمود. آنچه مسلم است استفاده از یک روش، به تنهایی نمی تواند در بلند مدت جمعیت علفهای هرز را کاهش دهد. در حال حاضر روشهای تلفیقی مدیریت علف‌های هرز در دنیا از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و توصیه محققان بر استفاده از این روشها است. مجموع روشهایی که در مدیریت تلفیقی علف‌های‌هرز مزراع گندم قابل توصیه می باشد، عبارتند از روشهای پیشگیری، روشهای زراعی، روشهای مکانیکی و روشهای شیمیایی.

پیشگیری

پیشگیری اولین مرحله مدیریت علف‌های هرز در محصولات مختلف و بخصوص گندم است. این روش از جمله اساسی ترین روش عملیات مزرعه ای است که مراحل زیر را شامل می شود:

· تحت نظارت قرار دادن مزارع و آمار برداری دوره ای از علف‌های هرز آن.

· پیش بینی جمعیت علف‌های هرز در سال زراعی آینده.

· رعایت بهداشت زراعی و پیشگیری از علف‌های هرز.

هر یک از روشهای فوق به اختصار در زیر مورد بحث قرار خواهند گرفت.

 

تحت نظر قرار دادن مزارع و آمار برداری دوره ای از علف های هرز آن

برای این کار باید هر ساله در یک یا دو نوبت جمعیت علف‌های هرز و گونه‌های آن را در مزرعه تعیین نمود.

آمار برداری را می توان با استفاده از کادر مربع شکل با ابعاد 5/0 در 5/0 متر و یا در طول یک متر از 3 تا 4 ردیف گندم انجام داد. بهتر است آمار برداری از یک نقطه مزرعه آغاز و به صورت زیگزاگ و یا در طول دو قطر مزرعه و در فواصل معینی ( مثلاً هر 25 متر) ادامه یابد.

در مورد علف‌های‌هرز باریک برگ می توان آمار برداری را با شمارش تعداد خوشه علف‌هرز در یک سطح مشخص انجام داد. بهتر است کلیه علف‌های هرز مزرعه را در مرحله گیاهچه شناسایی نمود و آمار علف‌های هرز مزرعه را به تفکیک گونه تعیین کرد. آمار بدست آمده باید با دقت در بایگانی نگهداری شود.

آمارهای سالانه تغییرات جمعیت و تنوع علف‌های هرز را روشن نموده و ما را در برنامه ریزی برای مدیریت علف‌های هرز و ارزیابی کارآیی اقدامات به عمل آمده یاری خواهد نمود. در صورتی که شمارش میسر نباشد، می توان جمعیت علف‌های هرز را به طور نظری گروه بندی کرد. مثلاً کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد و غیره.

پیش بینی جمعیت علف هایهرز در سال زراعی آینده

از آنجا که علف‌های هرز موجود در یک مزرعه از بذور موجود در خاک و منابع آلوده کننده ناشی می شوند، بنا براین هر چه منابع آلوده کننده محدودتر باشد، پیش بینی جمعیت علف‌های‌هرز راحت ترخواهد بود. در این صورت تغییرات سالانه علف‌های‌هرز غالب در حدی نخواهد بود که برنامه ریزی را تحت تاثیر قرار دهد. باید هر سال جمعیت علف‌های هرز را با سال قبل مقایسه نمود و تغییرات جمعیت گونه ها را در برنامه ریزی ها مد نظر قرار داد. اگر منابع آلوده کننده زیاد باشد ( مثل آبیاری با آب رودخانه) باید دقت بیشتری نمود تا اگر گونه های جدیدی در مزارع پیدا شد، سریعاً کنترل شوند.

رعایت بهداشت زراعی

برای پیشگیری از افزایش آلودگی و پیدایش گونه های جدید، باید تلاش شود تا از افزایش بذر یا اندامهای رویشی علف‌های‌هرز در مزرعه جلوگیری شود. مهمترین کارهایی که باید انجام شود عبارتند از:

· جلو گیری از کشت بذور آلوده به بذر علف‌های هرز. این موضوع بخصوص در شرایطی که بذری که در مزرعه کشت می شود از مزارع دیگر خریداری می شود، بسیار حائز اهمیت است. زیرا احتمال دارد بذر جدید حاوی بذر گونه های جدیدی از علف‌های هرز باشد. بنابراین توصیه می شود برای جلوگیری از ورود بذور علف‌های هرز به مزرعه، یا از بذور گواهی شده استفاده شود و یا اینکه بذر مصرفی قبل از کشت بوجاری شود.

· در صورتی که کود دامی مصرف می شود باید از آلوده نبودن آن به بذر علف‌های هرز مطمئن شد. توصیه می‌شود در صورت استفاده از کودهای دامی، از کودهای کاملاُ پوسیده استفاده شود.

· قبل از ورود ماشین آلات به مزرعه ( بخصوص ماشین آلات اجاره ای) باید آنها را تمیز نمود.

· در صورت امکان از آبهای آلوده به بذر علف‌های هرز استفاده نشود.

· اجازه ندهید دامها مستقیماً از مناطق آلوده وارد مزرعه شوند.

· از به بذر نشستن علف‌های هرز اطراف مزرعه و جویهای آب جلوگیری نمود. برای این کار، پوشش دار نمودن جویهای اصلی با سیمان و یا آبیاری تحت فشار مؤثر خواهد بود. آتش زدن یا پاشیدن علف‌کش‌های تماسی در اطراف جویهای آب نیز کمک خواهد نمود.

· شخم زدن مزرعه پس از برداشت و یا پاشیدن علف‌کش‌ها ی عمومی سیستمیک و کم دوام به منظور جلوگیری از به بذر نشستن علف‌های هرز باقیمانده و ضعیف نمودن علف‌های هرز دائمی نیز از جمله اقدامات موثر است.

· هشیاری در مورد بروز مقاومت و یا ورود علف‌های هرز مقاوم به علف‌کش‌ها به مزرعه، بخصوص در حالت های تک کشتی و مکانهایی که مبارزه شیمیایی شدید با یک نوع علف‌کش و یا علف‌کش‌هایی از یک خانواده ( در خصوص مقاومت به علف کش به طور خلاصه در بخش کنرل شیمیایی بحث خواهد شد).

روشهای زراعی

از جمله اقدامات زراعی مهمی که می توانند به کاهش جمعیت علف‌های هرز و کنترل آنها کمک کنند عبارتند از:

کشت گندم در تناوب با سایر محصولات و خودداری از کشت متوالی آن:

از آنجا که هر محصولی دارای عملیات زراعی ویژه خود است، بنابراین طیف خاصی از علف‌های‌هرز به این عملیات زراعی سازگار می شوند. حال اگر از طریق تناوب تغییری در کشت صورت پذیرد، شرایط برای علف‌های هرز تغییر کرده و سازگاری آنها بهم می خورد. علاوه بر این، تناوب باعث شکستن چرخه زندگی برخی از علف‌های هرز شده و از این طریق نیز بر رشد و تکثیر آنها تاثیر می گذارد. بنا براین آنچه مسلم است رعایت یک تناوب زراعی مناسب از روشهای مؤثر در کنترل علف‌های هرز گندم محسوب می شود. اجرای یک تناوب صحیح زراعی، وابسته به داشتن اطلاعات از بانک بذر و دوام بذر علف‌هرز در خاک است و بنابر این بسته به نوع علف‌هرز موجود در منطقه، ترکیب گیاهان زراعی موجود در تناوب فرق می کند. برای مثال برای کنترل علف‌هرز سمجی مانند پیچک، رعایت یک تناوب آیش- گندم- آیش همراه با شخم پنجه غازی و مصرف علف کش 2,4-D نتیجه مناسبی در بر خواهد داشت. کشت گندم در تناوب با محصولات ردیفی نیز در کاهش جمعیت علف‌های هرز مؤثر است.ضمناً زمانی که سویا در تناوب با گندم کشت می شود، باید توجه کافی به اندک باقیمانده سموم مصرفی در گندم نظیر 2,4-D ، MCPA و بروموکسینیل داشت.

آیش گذاشتن زمین:

در شرایط دیم بهتر است که مزارع را یکسال در میان آیش قرار داد تا از تجمع بذر علف‌های هرز جلوگیری شود. در سال آیش نباید اجازه داد که علف‌های هرز در مزرعه رشد نموده و تولید بذر کنند. در سال آیش با استفاده از شخم های سطحی، ضمن مبارزه با علف‌های هرز، به ذخیره سازی رطوبت خاک نیز کمک می شود. در صورت امکان باید اجازه داد تا بارانهای پاییزی باعث سبز شدن علف‌های هرز شده و سپس عملیات آماده سازی بستر کشت شروع شود. در این صورت علف‌های هرز با شخم از بین رفته و جمعیت آنها کاهش می‌یابد. استفاده توأم شخم و علف کش‌ها نیز از عواملی هستند که در زمان آیش می‌توانند باعث کاهش جمعیت علف های هرز و جلوگیری از تلفات آب خاک شوند. آیش همراه با قطع علف‌های‌هرز و رها کردن آنها در سطح خاک، میزان تبخیر را کم کرده و تا حدودی از فرسایش آبی و بادی جلوگیری می کند. آیش شیمیایی باعث کاهش فرسایش از طریق حفظ سطح خاک توسط بقایای بجا مانده از علف هرز ناشی از مصرف علف‌کش می‌شود. زمان مصرف علف‌کش‌های بعد از برداشت، عامل اصلی در موفقیت آیش شیمیایی می باشد. از علف‌کش‌هایی نظیر دایکامبا، پاراکوآت گلیفوزیت و توفوردی می‌توان برای کنترل علف‌های‌هرز در زمان آیش استفاده کرد.

کشت به موقع، رعایت عمق کاشت، تهیه بستر مناسب برای کشت و توجه به مناسب بودن حاصلخیزی خاک:

چنانچه تاریخ مناسب کشت رعایت نشود ( محصول زودتر یا دیرتر از تاریخ توصیه شده کشت شود)، عمق کشت کم یا زیاد شود و بستر بذر به خوبی آماده نگردد، محصول خوب سبز نکرده و همین امر باعث کم تراکم شدن مزرعه و میدان دادن به علف‌های هرز می‌گردد. در چنین شرایطی علف‌های هرز کاملاً غالب شده و حتی گاهی اوقات کشاورز هیچ محصولی از زمین برداشت نخواهد کرد. کود دهی نیز در گندم از اهمیت زیادی برخوردار است. چنانچه گیاه از نظر مواد غذایی با مشکل مواجه نباشد، ضمن تولید گیاهچه های قوی و سالم، از تراکم خوبی نیز برخوردار بوده و آماده رقابت با علف‌های هرز می‌گردد. کود اولیه باید به طریقی توزیع شود که در نزدیکی بذر گندم قرار گیرد تا مواد غذایی را برای گندم فراهم سازد (در صورت امکان بصورت نواری توزیع شود)، نه برای علف‌های هرز. اگر کود در سطح مزرعه پخش شود، ممکن است رشد و نمو علف‌های‌هرز را ترغیب نموده و آنها را در رقابت چیره گرداند. مصرف کود سرک ارته بر اساس نیاز گندم در بهار باعث تقویت گیاه زراعی و نهایتا افزایش قدرت رقابتی آن میگردد.

ضدعفونی بذر و مبارزه با آفات خاکزی و بذرزاد:

به طور کلی هر عملی که موجب شود تا مزرعه گندم از سطح سبز خوبی برخوردار شود، قدرت رقابتی گندم با علف‌های هرز را بالاخواهد برد. ضدعفونی بذر و مبارزه با آفات خاکزی و بذرزاد نیز به سبز کردن گندم در یک تراکم مطلوب و برخورداری مزرعه از گیاهان قوی و سالم کمک نموده و از این طریق گیاه زراعی را در رقابت با علف‌های هرز یاری می کند. آفات و بیماریها باعث تنک نمودن مزرعه شده و آشیانه‌های اکولوژیکی بلااستفاده مانده در اثر از بین رفتن بوته‌های گیاه زراعی ناشی از این عوامل در اختیار علفهای هرز قرار گرفته و رشد آنها را تشدید می‌کند.

کشت متراکم، تا حدی که باعث کاهش عملکرد نشود:

افزایش تراکم گیاه زراعی از دیگر راههای محدود ساختن رشد علف‌های هرز است. نتایج تحقیقات نشان داده است کاشت 200 کیلوگرم در هکتار بذر گندم در مقایسه با 100 کیلوگرم در هکتار، به مقدار زیادی باعث کاهش جمعیت یولاف وحشی شده است. انتخاب رقم گندم مناسب، بذرهای سالم و دارای قوه نامیه بالا و در صورت وجود استفاده از ارقامی که قدرت رقابت بیشتری با علف‌هرز دارند:

چنانچه رقمی که کشت می شود با منطقه مورد نظر سازگاری نداشته باشد، در آن منطقه رشد و نمو خوبی نداشته و در رقابت با علف‌های هرزی که بومی منطقه هستند مغلوب خواهد شد. علاوه بر این پایین بودن قوه نامیه نیز موجب کم سبزی و در نهایت میدان دادن به علف‌های هرز خواهد شد. بذور با کیفیت بالا و درشت سبب تولید گیاهک‌های قوی نموده و این گیاهان در آینده از قدرت رقابتی بالاتری برخوردار خواهند بود. نکته دیگر اینکه همه ارقام گندم از نظر رقابت با علف‌های هرز یکسان نیستند، خصوصیاتی مانند ارتفاع، برخورداری از سطح برگ مناسب، توزیع مناسب برگها در تاج پوشش گیاه و سرعت رشد گیاه از جمله صفاتی هستند که باعث افزایش قدرت رقابت ارقام گندم می شوند. بنا براین چنانچه در انتخاب رقم، عوامل فوق مد نظر قرار گیرد تا حد زیادی بر قدرت رقابت رقم کشت شده افزوده خواهد شد.

 

روش های مکانیکی

روشهای مکانیکی کنترل علف‌های هرز را می توان به دو دسته تقسیم نمود:

1) روشهای مکانیکی قابل اجرا در قبل از کشت گندم، که مهمترین آنها عبارتند از:

سبز نمودن علف‌های هرز از طریق آبیاری قبل از کشت و بلافاصله شخم نمودن علف‌های هرز سبز شده.

استفاده از سیستمهای بدون شخم یا دارای شخم حداقل: باید توجه داشت که سیستمهای بدون شخم یا داری حداقل شخم، باعث افزایش حضور علفهای هرز چند‌ساله و کاهش علف‌های هرز یک ساله، بخصوص پهن برگها می شود.

2) روشهای مکانیکی قابل اجرا در زمان آیش یا پس از برداشت گندم، که مهمترین آنها عبارتند از:

برگرداندن بقایای گیاهی گندم پس از برداشت از طریق جلوگیری از تکثیر علف‌ها‌یی‌‌هرز (بخصوص علف‌های هرز یک ساله) باعث کاهش خسارت می شود. البته اگر این عمل با تاخیر انجام گیرد، در بسیاری از موارد باعث تشدید خسارت علف‌های‌هرز خواهد شد.

در صورتی که زمین دارای علف های هرز دائمی نظیر خارشتر،پیچک ،تلخه،قیاق، شیرین بیان،تلخ بیان و غیره باشد، شخم های عمیق با فاصله دو هفته پس از برداشت گندم بسیار موثر خواهد بود.معمولا پس از عملیات شخم، اندام های مختلف علف های هرز تکه تکه شده و در عمق خاک قرار خواهند گرفت. در این صورت این اندام ها به دلیل نداشتن ذخیره غذایی کافی قادر به رشد مجدد نخواهند بود. از طرفی ریشه ها و یا اندام های رویشی زیرزمینی این گیاهان به سطح خاک آورده شده و با قرار گرفتن در معرض هوا و نور خورشید آب خود را از دست داده و خشک خواهند شد.البته هنگامی که از شخم برای کنترل علف های هرز چندساله استفاده می شود نباید انتظار داشت که در همان سال اول همه علف های هرز دائمی از بین بروند، بلکه ادامه این کار در طی 3تا4 سال تا حدود زیادی مشکل علف های هرز دائمی را حل خواهند نمود. برای نتیجه گیری سریع می توان در تلفیق با شخم از علف کش های سیستمیک مثل گلیفوزیت (راند آپ) و یا در مواردی از پیکلورام استفاده نمود(استفاده از پیکلورام دوام زیادی دارد و برای مزارع و درخت های اطراف بسیار خطرناک است).برای مصرف علفکش ها باید زمین را شخم زد و پس از رویش مجدد علف های هرز، روی آنها علف کش پاشید و مجددا پس از 7 تا 10 روز زمین را شخم زد.

روش های کنترل شیمیایی

با وجود همه اقداماتپیشگیرانه و زراعی، چنانچه با دانش امروز بخواهیم حداکثر عملکرد را داشته باشیم، دراغلب موارد استفاده از علف‌کش‌ها اجتناب ناپذیر است. البته استفاده از علف‌کش‌ها بهمعنی آن نیست که سایر اقدامات ضرورتی نداشته باشد. در بررسی 10 سالهای که از سطح مبارزه علیهعلف‌های هرزمزارع گندم آبی کشور انجام شد،شکل چهار حاصل گردید.همانطور که درشکل چهار ملاحظه می شود،سطح سمپاشی شده از کمتر از 500 هزارهکتار در سال زراعی 68-1369 به بیش از 2 ملیون هکتار در سال زراعی 79-1380 رسیدهاست.

درصد سطح سمپاشی شده نسبت به کل سطحزیر کشت در طی 10 سال گذشته یک روند نسبتاً صعودی داشته و در حال حاضر در 40% ازمزارع گندمآبی کشور برای کنترل با علف‌های هرز سمپاشی صورت می گیرد و به نظر می رسدهنوز توانایی کنترل شیمیایی علف‌های هرز در کشور پایین است.همانطور که در جدول 2 ملاحظه میشودحداقل %70 مزارع گندم کشور به علف های هرز آلوده است و در حال حاظر در %30از این سطوح مبارزه شیمیایی صورت می گیرد.

 

 

مشکلات اجرایی موجود بر سرراه مدیریت علف های هرز گندم

بر اساس نتایج استخراج شده از گزارش سالانه سازمان حقظ نباتات در خصوص وضعیت مبارزه با علف‌های هرز گندم در کلیه استان های کشور مشکلات اجرایی موجود برسر راه مدیریت علف‌های هرز مزارع گندم نیز بسیار قابل تأمل است. خلاصه نتایج بدست آمدهحاکی از آن است که از مجموع 29 استان کشور، در 28 استان نرسیدن سم بموقع یا کافی نبودن سم(8/92% از استان ها)، در 25 استان عدم وجود سمپاش و یا قطعات آن (82% از استان ها)، در20استان مساعد نبودن شرایط آب و هوایی (7/67% از استان ها)، در 19 استان عدم توجیه اقتصادی (57% از استان ها)، در 18 استان کوچک بودن قطعات زمین (5/53% از استان ها)، 5 مشکل اصلی در امر مبارزه شیمیایی با علف‌های هرز هستند. علاوه بر اینها مشکلات اجرایی دیگری نیز وجود دارند.

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

جایگاه ( آغل ) شتر
.........................................

 

بسیاری از عوامل محیطی وتغذیه ای در پرورش شترها موثرند . مهم ترین این عوامل عبارتند از : جیره غذایی ، جایگاه مناسب ، بهداشت جایگاه ، مدیریت صحیح ، تهویه ونور کافی وتأمین آب شرب بهداشتی ، کنترل بیماری ها واحیاناً واکسیناسیون در برابر برخی از بیماری های شایع وغیره که می تواند نتیجه بسیار مطلوبی در افزایش تولیدات دامی وجلوگیری از مرگ ومیر دام داشته باشد .

بنابر این توجه کافی به وضعیت جایگاه وآغل شترها وتهیه علوفه وغذای مناسب ورعایت بهداشت امری ضروری در پرورش شتر به شمار می رود .
در حال حاضر معمولاً شتر داشتی به سه صورت چرای آزاد ، نیمه آزاد وبسته پرورش داده می شود در حالت آزاد شترها مشابه دام وحشی در مراتع چرا و جفتگیری و زایش می کند و شترداران هر از چند گاهی به منظور جمع آوری بچه شترها یا داغ کردن و یا سایر عملیات پرورش موقتاً اقدام به جمع آوری آنها می کنند .
در حالت نیمه آزاد گله شتر توسط ساربان چرانیده شده و تحت کنترل می باشد. دراین حالت، با توجه به شرایط مختلف، تقریباً هر 50 شتر توسط یک ساربان با وسیله نقلیه ( موتور سیکلت) و در حدود 20 نفر شتر بدون وسیله نقلیه اداره می شود. در چرای آزاد، شتر می تواند به طور متوسط تا حدود 50 ـ 70 کیلومتر از منبع آب دور شده و سپس به طرف آن مراجعت کند در حالی که در چرای نیمه آزاد این فاصله بیش از 20 ـ 25 کیلومتر نخواهد بود .
در چرای بسته ، شتردار شتر ها را در آغل های مناسب قرار داده ودر کنار سایر دام های خود به عنوان شترهای داشتی ویا پرواری ، پرورش می دهد . در این روش علی رغم تأمین علوفه شتر به صورت دستی ، معمولاً شترها به صحرا نیز فرستاده می شوند تا از میزان هزینه مصرفی کاسته گردد اما به هر حال دراین روش غذای مکمل وبرخی ویتامین ها واملاح معدنی به جیره شترها اضافه می شود ومعمولاً در این حالت شترها از معدل رشد بالاتری نسبت به دو روش سابق برخوردارند وشتردار به سرعت از بروز بیماری در گله خود مطلع شده ومی تواند اقدام به درمان دسته جمعی شترها نموده وکانون های مخفی بیماری در گله خود را از بین ببرد . ضمناً شتردار به راحتی از فحل بودن ناقه ها مطلع شده ومی تواند به سرعت اقدام به تلقیح آنان نماید که این امر نیز می تواند باعث افزایش میزان باروری در گله گردد .
در دو روش چرای آزاد ونیمه آزاد معمولا ً جایگاهی برای شتر در نظر گرفته نمی شود اما در روش بسته ، این دام باید در جایگاه مخصوصی جدای از دام های اهلی دیگر نگهداری شود .
جایگاه ( آغل ) شتر :
بررسی ها نشان می دهد که شترها از مقاومت خوبی در قبال سرما وگرما برخوردارند . شترهای دو کوهانه به علت داشتن پشم زیاد در برابر سرمای شدید مقاوم هستند ومی توانند در برابر باد وبوران وطوفان های سرد کوهستان مقاومت نموده وراه خود را در مناطق سنگلاخی ادامه می دهد . این گونه از شترها در کشورهای مغولستان وقزاقستان وشمال چین که از سرمای شدید برخودار هستند نگهداری می شوند . از سوی دیگر شترهای یک کوهانه به علت ساختار خاص فیزیولوژیک خود به گرمای زیاد مقاوم هستند ومعمولاً این شترها در شمال آفریقا خاورمیانه وهند وپاکستان نگهداری می شوند وقادر به تحمل گرمای سوزان صحاری خشک وبی آب وعلف این مناطق بوده ومی توانند گرمای تا 60 درجه سانی گراد ویا بیشتر را تحمل نموده ودر زیر آفتاب سوزان کویر به راه خود ادامه دهند بدیهی است که در چنین شرایط محیطی از اشتهای حیوان کاسته می شود .
یکی از دلایل رواج آغل های باز یا بهاربندها در پرورش شتر نیز همین مسأله مقاومت حیوان در برابر سرما وگرمای شدید است . در این گونه آغل ها مسأله تهویه نیز به خودی خود حل شده است ، به ویژه که این مسأله در آغل های بسته بسیار ضروری ومهم است . چنان چه در پرورش شتر ، تولید شیر مطرح باشد ، باید به خاطر داشت که میزان تولید شیر ارتباط مستقیمی با درجه حرارت محیط دارد وهرچه درجه حرارت محیط افزایش یابد ومیزان آب موجود کمتر باشد میزان تولید شیر ناقه کمتر وکمتر می شود ، از این رو باید برای تولید شیر ، به این امر توجه کافی مبذول نمود .
شتر حیوانی است که در شرایط طبیعی مناسب و به صورت آزاد پرورش داده می شود. یکی از نکات مثبت و امتیاز این دام نیز روش تغذیه و پرورش آن به صورت آزاد است. بنابر این شتر نیاز چندانی به استقرار در جایگاه های بسته و سرپوشیده ندارد و می توان درمواقع ضروری شترها را در محوطه های محصور ( بهاربند) نگهداری کرد .
شتر یک کوهانه شرایط سخت آب و هوایی را تحمل می کند، ولی در سرمای کمتر از حدود 15 درجه سانتی گراد زیر صفر نیاز به سرپناه دارد . از طرفی، معمولاً در روش های پرورش آزاد ونیمه آزاد ، اداره گله از قبیل : پشم چینی، داغ کردن، درمان بیماریهای پوستی، واکسیناسیون و احیاناً شیردوشی و غیره معمولاً در محل های محصور که در کنار آبشخورها وجود دارد انجام گرفته و سپس دام را روانه مرتع می کنند . شتر در موقع زایش و همچنین بچه شتر تا یک سالگی که دوره شیرخوارگی بچه شتر می باشد و بخصوص تا سه ماهگی نیاز به پناهگاه و مراقبت دارد که می توان در سیستم های آزاد ونیمه آزاد ، شترهایی که اواخر دوران آبستنی را طی می کنند در جایگاه محفوظی نگهداری کرد تا پس از زایش و طی دوره شیرخوارگی بچه شترها ( بخصوص تا سه ماهگی ) آن ها را مجدداً روانه مرتع کرد .
در روش بسته وبه منظور پروار بندی می توان شترها را در محل های محصوری مانند بهاربندها که در حقیقت جایگاه های مسقفی است نگهداری کرد . در چنین جاهایی امکان برنامه ریزی غذایی وبهداشتی برای گله به راحتی امکان پذیر است .
به طور خلاصه از بررسی وضعیت استقرار و محل توقف شتر در مناطق حاشیه کویر می توان به این نتیجه رسید که در این مناطق به عنوان اقدام اساسی باید دراطراف آبشخورهای اصلی و مناسب که به عنوان مراکز ارتباطی گله ها در یک ناحیه هستند، اقدام به ایجاد بهاربند با قسمت بندی های فرعی همراه با انبار ذخیره کاه و سایر علوفه مورد نیاز کرد تا گله های شتر و به خصوص گله های کوچک ( گله های کمتر از 10 نفر شتر) یکجا و به طور دسته جمعی از آنها استفاده کنند. اصطلاحاً این مراکز ‌ایستگاههای خدمات پرورشی و بهداشتی نامیده می شوند .
بنابر این در مورد شترداران خرده پا که از سیستم پرورش آزاد ونیمه آزاد استفاده می کنند نیازی به صرف هزینه های سنگین جهت ساختن پناهگاه نیست و در صورت لزوم بایستی پناهگاهی موقت و کوچک برای شترهای تازه زا و بچه های آنها و آن هم برای مدت محدودی از سال در نظر گرفت و برای بقیه گله که در طول سال در مراتع مشغول چرا هستند از ایستگاه های ذکر شده در مواقع ضروری استفاده کرد لیکن در مورد گله های بزرگتر ( بیش از 20 نفر شتر مادر ) با توجه به اینکه معمولاً امکان پرواربندی نیز وجود دارد ایجاد تأسیسات لازم واستفاده از روش پرورش بسته توصیه می گردد و همان طور که گفته شد در مورد پروار بندی ها در اغلب موارد ایجاد جایگاه مسقف ضروری است .
نکته حائز اهمیت دیگر اینکه شتر نسبت به بیماری جرب حساس است ویکی از عوامل مستعد کننده در ابتلای شتر به بیماری مذکور ، تراکم بیش از حد آن در یک محوطه بسته می باشد .
جهت ساختن جایگاه نگهداری شتر باید توجه داشت که جایگاه شتر به طور اساسی از بهاربندی که داری دیوارهای سرتاسری به ارتفاع سه متر باشد تشکیل می شود . بهتر است شترهای نر را در جایگاهی انفرادی قرار داد تا به کارگران و یا شترهای بیمار ویا شترهای آبستن صدمه نزنند ، همچنین باید محل جداگانه ای را در مرکز بهاربند جهت غذا خوردن اختصاص داد، به نحوی که دارای آخوری به ارتفاع لااقل یک ونیم متر و به گونه ای باشد که شترها بتوانند دورتادور آن جمع شوند. باید آبشخورهایی نیز در جایگاه قرار داد. در وسط بهاربند باید سایبانی گذاشت که چهار نفر شتر به راحتی بتوانند در زیر آن بنشینند و هم چنین دارای میخ هایی باشد که بتوان افسار شترها را به آن بست .

 

بهتر است جایگاه خاصی جهت نگهداری شترهای ماده و بچه شترهای شیرخوار در نظر گرفت تا آسیبی به این بچه شترها وارد نیاید .
به علاوه ، بهتر است آغل هایی با ورودی و تهویه مناسب جهت نگهداری شترها در زمستان فراهم نمود، چرا که شترها و مخصوصاً بچه شترها نسبت به سرمای زمستان شدید و پایین آمدن درجه حرارت محیط حساسند . در ورودی این آغل ها بهتر است به اندازه 5/2 × تا 5/1 متر باشد .
آغل باید کاملاً خشک وروشن بوده وهوای آزاد به خوبی در آن جریان داشته واز همه مهم تر آفتابگیر باشد . در این روش شترها می توانند آزدانه حرکت کرده وبین بهار بند وسایبان رفت وآمد کنند .
باید آغل ها را شمالی ـ جنوبی ساخت تا حد اکثر آفتاب به داخل آغل بتابد ودر صورتی که در محل مزبور بادهای تندی می وزد ویا این که آغل در مناطق گرمسیری قرار دارد می توان آغل ها را به صورت شرقی ـ غربی بنا کرد وباید توجه داشت که دیواره های آغل سیمانی باشد تا بتوان به راحتی آن را سمپاشی کرد وکنه ها نتوانند در شکاف دیواره ها لانه کرده وتخم ریزی کنند .

آغل شتر از قسمت های زیر تشکیل می شود :
1 ـ جایگاه مسقف
2 - آبشخور
3 ـ بهار بند
4 ـ آخور
5 ـ انبار علوفه
1 ـ جایگاه مسقف :
این محوطه یکی از اساسی ترین مکان های مورد نیاز شتر می باشد وجهت این محوطه باید روبه آفتاب ( شرقی غربی یا شمالی جنوبی ) وبرخلاف جهت باد باشد . حداقل مساحت آن برای نگهداری بیست نفر شتر باید 8 * 15 متر باشد . شترها در این مکان به استراحت پرداخته وعمل نشخوار کردن را انجام می دهند . دیواره های این جایگاه باید سیمانی باشد اما کف آن باید با خاک نرم ویا شن وماسه پوشانده شود وباید توجه داشت که کف آغل نباید به هیچ وجه سیمانی گردد زیرا که این امر باعث صدمه دیدن نرمه کف پای شتر می گردد در فصل زمستان می توان کف آغل را با لایه نازکی از کاه یا پوشال پوشاند .
2 - آبشخور :
آبشخور باید در وسط بهاربند ساخته شود ودر هنگام ساختن آن باید توجه داشت که شتر به علت ساختار آناتومی بدن خود ، گردن درازی دارد وبه همین علت در هنگام آب خوردن چنانچه آبشخور کم ارتفاع باشد این امر ، باعث می شود که حیوان برای خوردن آب با مشکلاتی مواجه گردد ، از این رو بهتر است که آبشخور را با ارتفاع مناسب تهیه کرد تا حیوان بتواند به راحتی آب مورد نیاز خود را تأمین کند . آبشخور ها باید تمیز ودور از هرگونه حلزون ویا زالو بوده واز هرچندی نظافت شوند
3 ـ بهار بند :
با توجه به این که شتر از دست ها وپاهای بلندی برخوردار است باید دیواره بهار بند را مرتفع وسرتاسری ساخت تا حیوان نتواند به راحتی از بهار بند بیرون آید . بهتر است که دیواره بهار بند به ارتفاع سه متر باشد .برای نگهداری بیست نفر شتر بهار بندی به مساحت 15 * 24 متر مورد نیاز است .
4 ـ آخور :
همان طور که در مورد آبشخور گفته شد ، آخور نیز باید مرتفع باشد وارتفاع آن به یک متر تا یک متر ونیم برسد تا حیوان بتواند به راحتی از آن تغذیه کند . البته باید ارتفاع آخور باید با توجه به سن ونژاد وبلندی جدوگاه شترها تعیین گردد وبرای بچه شترها باید ارتفاع کمی داشته باشد . هم چنین با توجه به حجم سر شتر عرض آن باید 50 سانتی متر بوده وبرای جلوگیری از پخش غذا به اطراف کنار آن را 25 سانتی متر بلند تز ار کف آخور ساخت . آخورهای گوشه دار برای شترها مناسب نیستند وبهتر است از آخور هائی که تا حدودی محدب هستند استفاده شود .

 

منبع : وبلاگ کشاورز تنها-ارائه ای از جناب آقای دکتر احسان مقدس

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

احتیاجات غذایی شتر
.................................

 

مقدمه :

شتر جزو حیوانات نشخوار کننده کاذب Pseudoruminants دسته بندی می شود ، چرا که

دستگاه گوارشی آن از دستگاه گوارشی نشخوارکنندگانی نظیر گاو وگوسفند متفاوت است

واین تفاوت در دو جا دیده می شود ، تفاوت اول در وجود دو منطقه ای غده ای در سطح

خارجی شکمبه است که هر کدام از آن ها از لحاظ تشریحی به کیسه های غده ای شکلی

تقسیم می گردند که دریچه آن ها از عضلات منقبض شونده قوی تشکیل شده وحاوی مایعی

مخاطی است که شکل وترکیب آن از سایر محتویات شکمبه متفاوت است . تفاوت دوم

اتصال معده سوم یا هزار لا Omasum با معده چهارم یا شیردان Abomasum

است که آن را به صورت بافتی لوله ای شکل ودراز در آورده که حاوی تعداد زیادی از غدد

ترشحی است که مواد مخاطی واسید کلریدریک ترشح می کنند ( Hansen and

Schmidt , Nielsen 1957 , Bohlken 1960 ) .

 

علی رغم این دسته بندی واختلاف موجود در برخی از وظایف دستگاه گوارشی ، با این همه شتر از نظر فیزیولوژی وغذایی ، یکی از نشخوار کنندگان به شمار می رود ، زیرا که همانند سایر نشخوار کنندگان در آغاز به نشخوار غذای مصرفی پرداخته وسپس به عملیات تخمیر وهضم ریزبینی می پردازد .
شترها با توجه به نوع مرتع وفصل چرا وفراوانی پوشش گیاهی ، گونه های گیاهی مختلفی را مورد استفاده قرار می دهند ( Knoess 1976, Matharu 1966 ; Wardeh 1988 ; Mukasa - Mugerwa 1981 ; Newman 1989 ; Gauthier - pilters , 1979 ) وبه چرای درختچه ها ودرختان بلند در مناطق ساوانا در آفریقا می پردازد ، ودرختچه ها تقریباً 5/47 % از غذای آنان را تشکیل می دهد ، این در حالی است که درختان در حدود 9/29 % وگونه های علفی 2/11 % و گیاهان پهن برگ در حدود 3 / 11 % از غذای این دام را تشکیل می دهد ( Field 1979 ) . در بررسی به عمل آمده دیگری ، گیاهان برگ پهن در حدود 53 % وگیاهان علفی در حدود 26 % ودرختچه ها در حدود 22 % غذای شترهای موجود در مرکز « وادی العزیب » در شرق سلمیه در بادیه سوریه را در آغاز فصل بارندگی تشکیل می دهند ( Wardeh , 1988 ) . اما در فصل بهار اکثر غذای شترها را درختچه هایی نظیر Noea Mucronata و آرتمسیا Artemisia Herba alba و Achillea membranacea تشکیل می دهند اما در فصل تابستان بیشتر غذای شتر را گیاهان Noea Mucronata تشکیل می دهند (Wardeh 1988 ; Nasser .et.al 1985 ) .
شتر ها به علت رفتار تغذیه ای خود مسافت های زیادی را در مراتع طی می کنند ، این حیوانات برخلاف گاوها همیشه بین آبشخورها ومناطق چرا ، در حال رفت وآمد هستند ( Dahl & Hjort 1976 ) واین امر باعث می شود که این حیوانات از یک سو به غذای کافی ومورد نیاز خود دسترسی داشته باشند واز سوی دیگر باعث تخریب مرتع واز بین رفتن محیط زیست پیرامون خود نشوند . شترها برای تأمین غذای مورد نیاز روزانه خود به شش تا هشت ساعت چرا در مراتع خوب احتیاج دارند ( Williamson & payne 1978 ; Matheru 1966 ) این مدت در مراتع فقیر به دوازده ساعت در روز می رسد ( Gauthier - pilters , 1974 ) .
شتر در محیط زیست طبیعی خود بر خوردن گیاهان شورپسند وخار دار که میزان الیاف فراوان ودرصد پروتئین کم دارند اصرار می ورزد ( Bremaud & pagot ,1926 ) ، به همیت علت بسیاری را اعتقاد براین است که شترها در برنامه های غذایی خود از علوفه ای با ارزش غذایی پایین استفاده می کنند ، واین امر دو بعد دارد ، اول این که شترها در مراتع فقط سراغ این نوع علوفه می روند ، و دوم این که آن بخش مصرفی از علوفه ارزش غذایی کمتری دارد . برخی نیز معتقدند که بر اساس شواهد موجود شتر با انتخاب بخش های مغذی ومناسب گیاهان ، غذایی با ارزش بالا را ترجیح داده ومورد مصرف قرار می دهند (Gauthier - pilters & Dagg , 1981 ) ودر شرایط تغذیه برنامه ریزی شده ، مشاهده شد که بر خلاف گوسفندان ، شترها علوفه خشبی نگهدارنده مخصوص گاوها را مصرف نمی کنند (Farid .et.al , 1979 ) واز سوی دیگر شترها از جهت هضم ماده خشک والیاف خام برگوسفندها برتری دارند ، ولی در هضم پروتئین خام از گوسفندها ضعیف تر به شمار می آیند . هم چنین شترها از جهت نسبت هضم ماده خشک حتی در شرایط کاهش نسبت نیتروژن در جیره روزانه بر گوسفندها برتری دارند (Farid .et.al , 1986 ) واین امر هرچند به صورت جزئی ، نشان دهنده برتری شترها در زمینه صرفه جوئی در بیرون راندن نیتروژن با ادرار وبازجذب مجدد آن به بدن وبازگرداندن آن به شکمبه برای مصرف مجدد آن می باشد (Farid .et.al , 1979 ) .
متاسفانه تا کنون مطالعات نوینی در باره تغذیه شتر همانند آن دسته از مطالعات که بر روی دام های اهلی دیگر انجام شده صورت نگرفته است وعلت این امر سیستم پرورش پراکنده شتر ودشواری رفتار با این دام در مقایسه با سیستم های نوین دامپروری دام های دیگر می باشد ویکی دیگر از علل این امر عدم توجه کافی به توسعه شتر داری ویا حتی توسعه مناطق پرورش این دام در طی دهه های گذشته می باشد . قابل ذکر است که برخی از مطالعات بر روی تغذیه این دام تنها شامل چند توصیه برای تغذیه تکمیلی آن در تحت شرایط پرورشی معین بوده است . پس از تأسیس شبکه مطالعات وتحقیقات شتر در سازمان منطقه ای « اکساد » در برخی از کشورهای عضو این سازمان مطالعاتی تخصصی در زمینه برآورد احتیاجات غذایی شتر صورت پذیرفت .
مقاله حاضر بر اساس یافته های جدید در طی سال های اخیر ومیزان علوفه مصرفی در مراتع وارزش غذایی آن وضریب هضمی دام وبا مدنظر قرار دادن احتیاجات غذایی در دام های دیگر مخصوصاً گاوها در مناطق گرم وکویری (Kearl 1982 ) وفرضیه های مطرح شده از طرف ویلسون در زمینه شتر (Wilson ,1984 ) تدوین شده وپایه ای اولیه برای برآورد احتیاجات نگهداری وتولید شتر از نظر پروتئین وانرژی می باشد .

احتیاجات غذایی شتر

اولاً ـ ماده خشک مصرفی :
شترها با توجه به فصل چرا ووضعیت مرتع مورد استفاده روزانه مدت درازی را که بالغ بر 6 تا 12 ساعت است به چرا می پردازند ودر این مدت در حدود 50 تا 55 کیلو گرم علوفه مصرف می نماید ( Gauthier-pilter &Dagg ,1981 Gauthier - pilter ,1979 ) واین مقدار علوفه در حدود 11 تا 12 کیلوگرم ماده خشک دارد (Wardeh,1988 ) که این مقدار معادل 54/2 % وزن شتری که به طور میانگین 500 کیلوگرم وزن دارد می باشد ویا به زبان دیگر معادل 104 گرم ماده خشک برای هر کیلوگرم وزن زنده دام (0.75 gm ) می باشد . ودر صورت تفاوت بین نسبت ماده کنسانتره و علوفه خشبی در جیره های نگهدارنده مشخص گردید که شترها از خوردن جیره های حاوی علوفه خشبی خودداری می کنند وباید نسبت انرژی متابولیزه ( ME ) در ماده خشک مصرفی نباید از 2.00 مگاکلری در هر کیلوکالری در یک کیلوگرم ماده خشک کمتر باشد( Farid et al.1985 ) میزان میانگین مقدار ماده خشک مصرفی در همه جیره ها بین 64.8 تا 52.8 گرم ماده خشک در هر کیلوگرم از وزن زنده دام بود که این مقدار معادل تقریباً 1.02 % از وزن زنده دام های آزمایشی با وزن 576 تا 582 کیلوگرم بود واین میانگین در مقایسه با مصرف علوفه گاو وگوسفند کمتر است ، ودر صورت دادن جیره های فقیر حاوی کاه ویونجه وبرسیم مصری به میزان جیره نگهدارنده گاوی ، به شترها مشاهده گردید که شترها نمی توانند جیره داده شده را مصرف نمایند و حتی به جیره نگهدارنده خود دست یابد ( Farid et.al 1979 ) ، اما همین شترها توانستند بر جیره حاوی یونجه وکمی کاه که میزان انرژی متابولیزه آن بالغ بر 2.00 مگا کالری در هر کیلو گرم ماده خشک بود تغذیه نمایند ، علی رغم این که میزان مصرف علوفه که معادل 32.4 گرم ماده خشک در هر کیلو گرم از وزن زنده دام ویا معادل 0.68 % از وزن زنده دام بود ، کاهش یافته بود .
از آن چه گفته شد وبا توجه به اطلاعات فعلی ومطالعات انجام شده در خصوص توانایی شتر در مصرف غذا وعوامل موثر برآن ، نتیجه می گیریم که هنگام جیره نویسی برای شتر میزان انرژی متابولیزه جیره از 2.00 مگا کالری در یک کیلوگرم ماده خشک جیره کمتر نباشد واین که میزان علوفه از 2.5 % وزن جیره بیشتر باشد مگر آن که جیره دارای میزان نسبتاً زیادی از کنسانتره باشد ویا این که میزان انرژی متابولیزه آن بیشتر از 2.6 مگا کالری در هر کیلو گرم وزن ماده خشک باشد (Wardeh et .al 1989 ) .

ثانیاً - انرژی نگهدارنده :
1 - انرژی : میانگین انرژی متابولیزه ، در شترهای ماده ای که 576 تا 582 کیلوگرم وزن داشتند وجیره غذایی حاوی احتیاجات نگهداری گاو را مصرف می کردند ورشد روزانه آن ها معادل 200 گرم بود چیزی در حدود 467 کیلوژول از انرژی متابولیزه برای هر کیلوگرم وزن زنده دام بود ( Farid et.al 1985 ) ومیانگین آن معادل 493.7 کیلوگرم انرژی متابولیزه برای هر کیلو گرم وزن زنده گاوها در مناطق استوایی بود ( Kearl ,1982 ) .با حذف یکی از فاکتورهای مرتفع ، این میانگین ، با توجه به احتیاجات نژادهای گاو اروپایی ، به 468.5 کیلوژول کاهش می یابد ( Wilson , 1984 ) واین عدد میانگین بالایی است وبه همین علت همان طور که در جدول شماره 1 می بینیم در هنگام محاسبه احتیاجات نگهدارنده شتر عدد 435.1 کیلوژول انرژی متابولیزه برای هر کیلوگرم وزن زنده دام محاسبه می گردد ( Wardeh et.al 1989 )

2 . پروتئین :
هنگامی که به شترها 2.60 گرم پروتئین قابل هضم Digestible Protein به ازای هر کیلوگرم وزن زنده داده شد ، مشاهده گردید که میانگین رشد آن ها کم بوده وبالانس نیتروژنی آن ها مثبت است ( Farid et al , 1985 ) . میزان میانگین احتیاجات نگهداری پروتئین قابل هضم برای گاوهای مناطق خشک 2.86 ( Kearl 1982 ) ، 2.84 ( Ranjhan 1980 ) . می بارد همان طور که در جدول شماره 1 می بینینم ، برای محاسبه احتیاجات نگهداری پروتئین در شتر ،مقدار 2.70 گرم پروتئین قابل هضم برای هر کیلوگرم وزن زنده در نظر گرفته شده است ( Wardeh et .al 1989 ) .

ثالثاً ـ احتیاجات شترهای ماده در دوره آبستنی :
1 . انرژی :
دوره آبستنی شتر ماده از 12 ماه تا 13 ماه به درازا می کشد ومیانگین آن 12.5 ماه می باشد ، وبا توجه به احتیاجات غذایی سایر دام های اهلی نظیر گاو وگوسفند وبز وضرورت افزایش آن در سه ماهه آخر ابستنی به طوری که به حدود 50 % احتیاجات نگهدارنده برسد ، این قاعده در مورد شتر نیزمراعات شده است .
در محاسبه احتیاجات دوره آبستنی شتر ماده چنین فرض شد که میزان افزایش احتیاجات نگهدارنده در ماه های نهم ودهم آبستنی در حدود 20 % ودر ماه یازدهم تا هنگام زایمان وبه مدت دو ماه ونصف تقریباً در حدود 50 % باشد ( جدول شماره 2 ) ( Wardeh et.al 1989 ) .

2 . پروتئین :
گاوها در دوره رشد ونمو روزانه تقریباً به 400 گرم پروتئین قابل هضم ودر مناطق خشک وکویری روزانه به 800 گرم پروتئین قابل هضم برای تأمین نیازهای خود احتیاج دارند ومطالعات صورت گرفته نشان می دهد ( Kearl 1982 ) که رابطه بین میزان احتیاجات پروتئین قابل هضم نسبت به انرژی متابولیزه ثابت بوده وبین 21 تا 28 گرم پروتئین قابل هضم برای هر مگا کالری انرژی متابولیزه می باشد . همان طور که در جدول شماره 2 می بینینم ، در محاسبه احتیاجات پروتئین شتر در دوره آبستنی میانگینی معادل 26 گرم پروتئین قابل هضم برای هر مگا کالری در نظر گرفته شده است . اما در خصوص شترهای ماده جوان و رو به رشد که اولین دوره آبستنی خود را می گذرانند باید روزانه 200 تا 250 گرم پروتئین قابل هضم به احتیاجات آن ها افزود تا رشد طبیعی آن ها دچار اختلال نشود ( Wardeh et.al 1989 ) .

رابعاً ـ احتیاجات شترهای ماده در دوره شیردهی :
1 . انرژی :
شیر شتر به طور متوسط ، دارای 13.0 % مواد خشک کلی ( TotalSolids ) و 4.15 تا 4.33 % چربی و 3.4 % تا 4.0 % پروتئین و 4.2 % تا 4.5 % لاکتوز و 0.7 % تا 0.8 % خاکستر می باشد ( Wardeh et. Al 1989 , Farid 1980 , Wilson 1984 ) واز این داده ها می توان میزان احتیاجات غذایی مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم شیر با میزان میانگین چربی 4.2 % را محاسبه کرد که در حدود 1.2 مگا کالری انرژی متابولیزه و 55 گرم پروتئین قابل هضم و2.7 گرم کلسیم و2 گرم فسفر خواهد بود . علاوه برآن احتیاجات نگهدارنده شترهای شیرده نیز همانند گاوهای شیرده باید در حدود 12 % افزوده شود ودر نتیجه احتیاجات نگهداری شترهای شیرده همان طور که در جدول شماره 2 می بینیم ، با این فرض که هر شتر ماده روزانه 5 کیلو گرم شیر تولید می کند ، در حدود 487.4 کیلوژول انرژی متابولیزه برای هر کیلوگرم وزن زنده دام ( کیلوگرم 0.75 ) خواهد بود . هم چنین ضروری است در شترهای ماده ای که برای اولین بار آبستن شده اند میزان احتیاجات نگهدارنده وانرژی را در خلال اولین دوره شیردهی به میزان 20 % ودر خلال دومین دوره شیردهی به میزان 10 % افزایش دهیم .( Wardeh et.al 1989 ) .

2 . پروتئین :
میزان احتیاجات غذایی پروتئین مورد نیاز شترهای شیر ده براساس 55 گرم پروتئین قابل هضم برای هر کیلوگرم شیر تولیدی در نظر گرفته شد ومی دانیم که احتیاجات نگهدارنده پروتئین در دروه شیر دهی افزایش نمی یابد ، اما با این همه میزان پروتئین قابل هضم شترهای ماده در اولین دوره آبستنی را به میزان 20 % ودر دومین دوره آبستنی را به میزان 10 % افزایش داده ایم ( جدول شماره 2 ) .

خامساً ـ احتیاجات غذایی شتر در مرحله نمو :
1 . انرژی :
میزان احتیاجات غذایی شتر به وزن 570 کیلوگرم که به طور متوسط روزانه مابین 200 تا 220 گرم رشد می کند در حدود 48.1 کیلوژول انرژی متابولیزه برای هر کیلوگرم از وزن زنده رشد است ( Farid et.al 1985 ) واین میزان احتیاجات در صورت افزایش سرعت رشد وبه علت افزایش ذخیره چربی ، افزایش خواهد یافت . این داده ها با داده هایی که (Kearl 1982 , Ranjhan 1980 ) در خصوص میزان احتیاجات رشد در گاوهای مناطق حاره داده اند وبالغ بر 36.5 کیلو ژول برای هر گرم رشد در گاوهای 200 کیلو گرمی است همخوانی دارد واین احتیاجات در گاوهایی که 500 کیلوگرم وزن دارند به میزان 62.3 کیلو ژول برای هر گرم نمو افزایش می یابد .
با توجه به این که میزان احتیاجات برای یک گرم رشد با توجه به احتلاف سن ووزن ومیانگین روزانه رشد با یکدیگر متفاوت است ، پس ضروری بود که این مسأله را در محاسبه احتیاجات مذکور در جدول شماره 4 در نظر گرفت ( Wardehet.al.1989 ) .

2 . پروتئین :
معادله ذکر شده در مقاله (Gentsch et .al 1975 ) برای برآورد احتیاجات پروتئین گاوها به منظور رشد در مناطق حاره مورد استفاده قرار گرفته است که در این رابطه وزن حیوان وسرعت رشد مد نظر قرار گرفته است وعلی رغم این که این معادله نتایجی بالاتر از میانگین می دهد ، اما به هرحال فعلاً تنها مرجع موجود در این زمینه می باشد واز آن برای بیان نتایج در جدول شماره 4 استفاده شده است .
احتیاجات روزانه (گرم پروتئین قابل هضم ) = 0.218 میانگین رشد روزانه به گرم + 0.6631 وزن زنده دام به کیلوگرم ـ 0.001142 ضریب وزن حیوان به کیلوگرم .

Table 1 . The daily energy , protein Ca , P and vitamin A requirements
of the dromedary camels forMaintanance

REQUIREMENT

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

تغذیه شتر
.............................

 


شتر حیوانی است که در تغذیه علاوه بر علوفه می تواند از درختان

،‌درختچه ها و علوفه خشک استفاده کند و با اضافه کردن حبوبات به جیره

غذایی شتر دیده شد که این شتران بیشتر از شتران دیگری که فقط بر

درختچه ها تغذیه می کرده اند فعالیت کاری داشته اند .

ولی به هر حال تغذیه بیش از حد با حبوبات نیز می تواند خطر آفرین باشد زیرا که دستگاه گوارش شتر توانائی هضم مقدار زیاد حبوبا ت را ندارند به همین جهت باید در جیره غذایی شتر میزان کمی ازکنستانتره و حبوبات باشد . همچون سایر نشخوار کنندگان شتر نیز باید به مقدار کافی علوفه تناول کند و همچنین باید به شتر بعد از غذا خوردن مدتی استراحت داد تا بتواند نشخوار کند . به هر حال مدت چرای شتر باید 6 ساعت در روز باشد . شتران خوردن گیاهان و درختچه های کوچک را ترجیح می دهند ولی قدرت تمیز گیاهان سمی را از غیر سمی ندارند. کاه و ساقه محصولات کشاورزی از غذاهای مفید برای تغذیه شتران به شمار می روند . شتر توانائی خوردن علوفه و گیاهان غیر ثابت و متحرک را ندارند یعنی فقط می تواند گیاهان و علوفه متصل به زمین یا درختان را بخورد . و به همین جهت برای شتر خوردن گیاهان درو شده مشکل است . به هر حال شتران قدرت تمیز غذائی ندارند و ممکن است که اقدام به خوردن لباس ،‌گلیم ، افسار و لجام بنماید .
اما از لحاظ نوشیدن آب ،‌شتر هر چه بیشتر کار کند به آب بیشتری نیاز دارد و شتر می تواند تا چند روز بدون نوشیدن آب زنده بماند . ولی بهتر است در صورت امکان در هر روز سیراب گردد و اگر شتر در مدت زیادی تشنه بود باید در هنگام رسیدن به آب از پی در پی و به سرعت آب خوردن وی جلو گیری کرد جهت این کار باید در آغاز مقداری آب به او داده شود و سپس مدتی بعد باقیمانده آب را بنوشد .
شتران معمولا ً آب راکد را بر آب جاری ترجیح میدهند وشتر باید در هنگام ظهر که آب گرم شده است آب بنوشد .
گیاهان مرتعی یکی از منابع غنی مورد استفاده در تغذیه شترها به شمار می رود و معمولاً شترها در مراتع ، برخی گیاهان را بر سایر گیاهان ترجیح می دهند . در این مقاله سعی بر این شده است که به معرفی گیاهان مرتعی ای که شترها آنها را بر سایر گیاهان ترجیح می دهند پرداخته شود با این امید که مورد استفاده دست اندرکاران قرار گیرد .
1ـ خار شتر Alhagi comelorum :
از خانواده پروانه آسیاها papilionacees و از بقولات (لکومینوز) می باشد . این خانواده دارای کاسبرگ زنگ مانند با پنج دندانه کوتاه می باشد. میوه این خانواده ناشکوفا است، دانه ها در داخل نیامک پهلوی هم و نامرتب قرار دارد. این گیاهان دارای ساق های منشعب خاردار می باشند و برگ ها ساده و کامل می باشد. این گونه در تمام نقاط ایران، سمنان، خراسان، آذربایجان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان ، کرمان، یزد و خوزستان وجود دارد. این گونه خود به دو زیر گونه تقسیم می گردد یکی دارای برگ های درشت بوده و دیگری دارای برگ های ریز می باشند .
خار شتر گیاهی است چندین ساله که در تمام خاک ها می روید و مخصوص خاک های فقیر می باشد و حتی در خاک هائی که دارای قشر سفیدرنگ نمک می باشد می روید . ریشه این گیاه خیلی عمیق است و تا 5 ـ 6 متر هم می رسد و از این لحاظ در مقابل کم آبی مقاومت زیاد دارد . خارشتر گیاهی است مقاوم به سرما و تا ارتفاع 400 متری مشاهده گردیده است و در برخی مناطق همچون بلوچستان بیشترین غذای شتر به طور معمول از گونه خارشتر است . بیشترین زمان مناسب تولید و برداشت علوفه خارشتر در زمان گل دهی و بذردهی می باشد .

2ـ گورگیاه Andropogon spp :
گیاهی است انبوه، گسترده، خشبی و خوش خوراک که با چندین مرتبه رشد مجدد در سال نسبت به چرای مفرط مقاوم می باشد . سنبله های این گیاه بر روی هر گره محور اصلی سنبله به صورت بندبند قرار گرفته است . بعضی از این انواع دارای دم گل بلندی است که گاهی سنبله آن عقیم و پوشیده از موهای ظریف می باشد . ساقه های این نباتات سخت بوده ، سنبلچه ها در یک سنبل مرکب قرار گرفته است و چنانچه این گیاه بیش از حد رشد نماید خشبی شده از کیفیت علوفه ای آن به میزان فراوانی کاسته می گردد . این گیاه از غرب اروپا تا مرکز آسیا پراکنده می باشد ودر ایران نیز وجود دارد .
دوگونه از این گیاه بنام های A.Faveolatus و A.KellerI در سومالی مورد تغذیه شترها واقع می گردند .
3ـ مزج SppAristida
گونه ای است پر پشت و کلاف مانند با ریشه های قوی و ساقه های کوتاه ، برگ های این گیاه باریک بوده و خوش خوراکی متوسطی دارد . این گونه در برابر زمستان های خیلی سرد به مراتب بهتر از تابستان های گرم مقاومت می کند و به طور وفور در مناطق کم و بیش خشک ایران از خوزستان تا خراسان و از بلوچستان تا قسمت های خشک آدربایجان وجود دارد . این گیاه از گندمیان ایده آل برای مناطق خشک و شنی بوده به شرط اینکه شن زیاد متحرک نباشد .
این گیاه چرای مفرط را به خوبی تحمل نموده و به آسانی تولید بذر می نماید چهار گونه از این گیاه به نام های A.Kelleri و A.Pallida و A.Plumosa و A.Pungens مورد تغذیه شتر قرار می گیرد .
4ـ اتریپلکس Atriplex Spp
گیاهی است که همیشه سرسبز است و چنانچه بدان توجه کافی شود می تواند به ویژه در تابستان و پائیز که اکثر گیاهان از بین می روند پروتئین زیاد و علوفه آبداری تولید نماید . در برخی مواقع میزان ویتامین A این گیاه در یک گرم حتی به بیش از 35 میلی گرم می رسد . ریشه های این نبات راست و عمیق است و گاهی نیز به عمق چهار متر می رسد . شاخ و برگ این نبات با گسترش زیادی که دارد به صورت درختچه ای درآمده مانع جریان آب می شود چون شاخ و برگ این گیاه زیاد بزرگ می شود به همین جهت بایستی شاخه های اضافی جهت تعلیف چیده شود .
برای مناطقی که خاک های شور و حدود 200 میلی متر بارندگی دارند باز کاشت نهال های 3 تا 4 ماهه آن امکان پذیر می باشد . گیاهی است مقاوم به سرما و گرما و حرارت های 15 تا 40 سانتی گراد را تحمل می کند و کم و بیش در اکثر نقاط کشور وجود دارد .
گونه این گیاه به نام های A.Halimus , A.Leucoclada و A.Canescens مورد تغذیه شتر قرار می گیرد .
5ـ علف پشمکی Bromus
گیاهی است با برگ های باریک و آویزان، که دارای ریشه نسبتاً عمیقی است و در مقابل خشکی و گرما مقاوم می باشد و به همین جهت نیز قادر است در تابستان گرم به رشد ونمو خود ادامه دهد. گیاهان این جنس را در اوایل رشد می توان به وسیله برگ های بلند و باریک و کرکدار آن که به طور محسوسی در جهت عقربه های ساعت پیچ خورده است شناخت و چنانچه نشاء های جوان را به آرامی و با دقت از خاک خارج نمائیم معمولاً دانه به قاعده ساقه چسبیده است . کشت مخلوط آن با یونجه به علت خوش خوراکی ویژه ای که دارد بسیار مناسب است .
شترها بر انواع مختلف این گیاه تغذیه می نمایند .
6ـ خورنال Cenchus Spp
گونه ای است چمنی، انبوه و کلاف مانند و مخصوص مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که پراکندگی جغرافیایی آن زیاد می باشد . این گیاه با آب و هوای مختلف تطابق دارد ولی در مقابل سرما حساس می باشد و کیفیت خوش خوراکی آن خوب است و به علت جوانه زدن آسان و رشد سریع در مقابل چرای مفرط مقاوم است .
گونه های مختلف این گیاه که شتر از آنها تغذیه می کند عبارتند از C.Bifiorus و C.Ciliaris و C.Setigerus و C.Citearis . این گیاه در مناطق خیلی گرم ایران از خوزستان تا بلوچستان دیده می شود . درخوزستان و جنوب فارس گونه C.Ciliaris فقط در دامنه های سنگلاخی و صخره ای تا ارتفاعات 800 متر دیده می شود . در حالی که در بلوچستان به طور فراوان به صورت توده هائی در زمین های مسطح شنی یافت می گردد . این گیاه مناسب ترین گونه جهت احداث مراتع مصنوعی دائمی آبیاری شده و یا بدون آبیاری در جنوب ایران بویژه بلوچستان و نواحی گرم خوزستان و فارس ،که کمتر از 250 میلیمتر بارندگی دارد ، می باشد .
7ـ چبر POA Spp
چبر گیاهی است چندین ساله و از تیره گرامینه . این گیاه به علت داشتن پیازهائی در قسمت های زیر زمینی بخوبی می تواند زمستان های سخت را به سر برده و در اوایل بهار به رشد و نمو خود ادامه دهد . چبر دارای گونه های متعددی است . این نبات علوفه ای به انگلیسی موسوم به Blue grass و به علت غنی بودن مواد غذائی اهمیت ویژه ای دارد که به عنوان علوفه سبز جهت چراگاه مورد استفاده قرار می گیرد . برخی از گونه های علوفه ای چبر دارای خوش خوراکی خاص و ارزش تغذیه ای مناسبی می باشد. این گیاه در اکثر مناطق کشور پراکنده است . دو گونه از این گیاه به نام های P.Buibosa و P.Sinaica که در منطقه مدیترانه می رویند مورد استفاده شتر قرار می گیرند .
8 ـ علف شور Salsolarigida
گیاهی خثبی است از خانواده کنوپودیانه با قاعده چوبی و قوی و ساقه های کاملاً راست که در قاعده گسترده می باشد . این گیاه دارای برگ های باریک، ریز و فشرده ای است که مدت زیادی از سال را رشد نموده و در پاییز بارور می گردد . علف شور گیاهی است خوش خوراک که همیشه مورد چرای مفرط قرار می گیرد و بعلت نرسیدن به مرحله دانه دهی ازدیاد طبیعی آن به سختی امکان پذیر است .
علف شور به میزان فراوان در جنوب غربی تهران و هم چنین در شمال غربی و جنوب ایران و در استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان و خراسان به چشم می خورد، این نوع علف شور نیز مانند S.Vermiculata واقع در کویرهای سوریه و هم چنین سایر گونه های دائمی آن ، در اراضی شور به عمل نمی آید. این گیاه یکی از بهترین گیاهانی است که در مناطق غیر شور ولی کم باران می تواند کاشته شود. انواع علف شور خود را با خاک های فقیر و خاک های جلگه ای دشت نخورده وفق داده ، در خاک های حاصلخیز نواحی نیمه جلگه ای نیز رشد می نماید .
گونه های دیگری از این گیاه که مورد تغذیه شتر قرار می گیرد عبارتند از S.Foetida ، S.Kali ، S.Spionsa و S.Vermiculata .
9ـ برشنک Pennisetum Spp
یکی از انواع ارزن است که برای چرا و سیلو مورد استفاده قرار می گیرد . این نباتات برای رشد و نمو و تولید محصول رضایت بخش احتیاج به خاک های غنی و حاصلخیز دارد . در شرایط مناسب علوفه سبز فراوانی تولید می کند و در یک فصل می توان از آن چندین علوفه برداشت نمود . این گیاه دارای اکوتیپ های زیادی بوده و در مناطق گرمسیری فارس و خوزستان وهرمزگان به طور طبیعی می روید و در اراضی پرشیب و سنگلاخی برای جلوگیری از فرسایش خاک کشت می شود . برشنک علاوه بر این که مورد استفاده بز و سایر دام ها می توان قرار گیرد یکی از روئیدنی های مورد استفاده شترمی باشد .

10ـ خیـــو Sporobolus Spp
گیاهی است یکساله یا دائمی با سنبله های منفرد و ساقه های خشبی و سفت و مغزدار. بذرهای این گیاهان به علت پوسته سفت و سخت مدت زیادی قدرت زایش خود را حفظ نموده می تواند حتی چندین سال در شرایط طبیعی به صورت خفته باقی بماند . ساقه های بذر دهنده راست، صاف و خشبی است که طول آنها تا یک متر نیز می رسد . چنانچه دقت گردد در رأس خوشه این انواع ، گل منفردی که به بذر نشسته دیده می شود . علوفه حاصل از این گیاه به صورت برگ های باریک اکثراً از سطح زمین یعنی قاعده گیاه خارج شده در زیر ساقه گل دهنده مجتمع می گردد .
ریشه این گیاه پراکنده می شود و به علاوه تا عمق مناسبی در خاک فرو می رود. این گیاهان با اغلب خاک ها سازش دارد ولی به طور کلی خاک های شنی برای آن ها بهتر است و در خاک های مرطوب قلیائی عملکرد بیشتری دارد . علوفه خشک انواع این گیاه ارزش غذائی چندانی ندارد .
از این خانواده دو گونه S.Brockmanii S.Margwatus مورد مصرف شتر قرار می گیرد .

11ـ علف چمنی (چچم) Lolium Spp
این گیاه برای حیوانات دارای کیفیت علوفه ای مناسبی است. در صورت چرای مفرط و برداشت مکرر در چراگاه ها تولید بذر می کند و چنانچه رطوبت و مواد غذائی کافی برای رشد در دسترس این گیاه قرار داده شود می توان از آن در یک فصل چندین مرتبه محصول برداشت نمود . چچم را می توان در پاییز و بهار کشت نمود، چنانچه منطقه مورد نظر دارای زمستان های سخت و سرد و خاک زراعی سنگین باشد باید زمان کشت را به بهار موکول نمود. این گیاه به علت دارا بودن برگ های ظریف و ساقه های باریک علوفه خشک مرغوبی تولید می کند .
12ـ چوج Salavadora Persica
این درختچه از خانواه «سالوادوراسه» بوده که در اطراف بندرعباس، نای بند، میناب و منطقه جاسک و چاه بهار دیده می شود . درختچه ای است همیشه سبز با شاخه های صاف و براق کم رنگ و آویزان، برگ هایش استخوانی، بیضی نیزه ای به ابعاد 5/3×2/1 سانتی متر و دمبرگ آن کوتاه به طول 5 میلیمتر گل آذین آن خوشه ای باز و محوری یا انتهایی راست میوه آن شفت کوچک سرخ رنگ می باشد .
13ـ کاورس Panicum Spp
انواع گونه های کاورس که به تعداد فراوانی در جهان پراکنده می باشد ویژه مناطق گرمسیر است . این جنس از انواع ارزن بوده و دارای سنبله هائی کم و بیش بهم فشرده می باشد . کاورس گیاهی است علفی چند ساله که مناطق سواحل جنوب حد فاصل بین بندرعباس و میناب در مراتع آن به حد وفور یافت می گردد . در منطقه جاسک سیریک به طرف سیستان و بلوچستان نیز گزارش گردیده است. گیاهی است خوش خوراک که مورد تعلیف اکثر دام ها قرار می گیرد. شتر نیز از این گیاه به خوبی تغذیه می نماید. برگ های آنان پهن و غلاف برگ های بی کرک و برهنه جهت تثبت شن های روان به کار می رود . دوگونه ای از این گیاه به نام های P.Maximum ، P.turgidum جهت تغذیه شتر بیشتر بکار می روند .
14ـ کنــار Zizyphus Spina - Christi
کنار درختی است که مخصوص نواحی گرم خشک و نیم گرم جنوب کشور است . گرچه ارتفاع درخت کنار به بیش از هفت متر می رسد ولی در منطقه به علت استفاده بیش از حدی که در چرا از آن نشده است، این درخت به صورت درختچه درآمده است. میوه کنار در محل طالبین زیاد دارد و به عنوان میوه خوراکی برای انسان خرید و فروش می شود . کنار دارای شاخه های زیاد، بلند و نسبتاً با رنگ باز است. برگ های کنار تخم مرغی شکل و کشیده است که از کوبیدن و سائیدن آن پودری به دست می آید که «سدر» نامیده می شود و برای شستشوی موی سر از آن استفاده می گردد .
کنار درخت و درختچه ایست که بیشتر برای تعلیف شتر مورد استفاده قرار می گیرد . این گیاه با خشکی، کم آبی و مناطق گرم سازش دارد .
15 ـ کهورک Prosopis Stephaniana Spreng
درختچه ایست کوچک که در بعضی مواقع ارتفاع آن در محل به چهار متر می رسد دارای خار زیادی است که با اشکال مورد تعلیف دام قرار می گیرد . این درختچه دارای میوه ای شبیه بادام زمینی ولی بزرگتر از آن است که در تغذیه احشام محلی نقش مهمی را ایفاء می کند . درختچه از تیره لگومینوز است و میوه آن دارای ارزش غذائی نسبتاً خوبی است ، شتر علاوه بر استفاده از میوه آن از سرشاخه های جوان آن استفاده می نماید، برگ آن مرکب و دارای تعدادی برگچه های باریک می باشد .
16ـ دونی Medicago Spp
مرغوب ترین گونه علوفه مرتعی است . این گیاه از خانواده لگومینوز بوده و به آن اصطلاحاً شبدر وحشی نیز می گویند . گیاه یکساله بوده که در حوالی نهرهای آب مزارع نخلیلات و مرکبات و خصوصاً مزارع صیفی مخصوصاً در سال های پرباران به حد کافی می روید ارزش آن در بازار از تمام انواع علوفه هرز باغات که به صورت بسته بندی شده بفروش می رسد بالاترین می باشد .گونه ای از این گیاه به نام M.Polymorphaمورد تغذیه شتر قرار می گیرد .
17ـ استبرق Calotropis
درختی مخصوص مناطق گرمسیری است که سرمای زمستان های آن به زیر صفر نرسد از این درخت در قدیم بالاخص در مناطق گرمسیر مثل خوزستان ابریشم تهیه می نمودند . چون اندام های این درخت شیرابه سفیدرنگی دارد اهالی معتقدند که شیرابه آن می تواند درمان بعضی از دردها را بنماید. از این درخت علاوه بر تهیه ابریشم می توان کاغذ ، کائوچو یا در مواردی خاص علوفه تهیه نمود .
استبرق برگ های پهن و متقابل دارد که فاقد دمبرگ بوده و پشت و روی آن را کرک های سفیدرنگ و بسیار ظریف پوشانیده است . قطر برگ های این درخت به حدود دو میلی متر می رسد . شترها معمولاً از برگ های تازه این گیاه تغذیه می کنند .
18ـ لاتـــی Crotalaria Spp
گیاهی است از خانواده «لگومینوز» بوده که در اطراف بندرعباس خصوصاً جاده میناب بندرعباس وجود دارد . درختچه ای است کوچک که انتهای شاخه هایش خار مانند است و برگ های آن محدود و به واسطه موهای ابریشمین خود سفید رنگ به نظر می رسد و شامل 3 برگچه است . لاتی از نباتاتی است که صرفاً شتر آن را مورد تعلیف قرار می دهد و شترها از برگه های تازه C.Pycoostachya در موریتانی تغذیه می نمایند . شترهای ایرانی نیز از برگ های تازه C.frufuracea تغذیه می نمایند .
19ـ خارخسک Tribulus terrestris
گیاهی از نوع نباتات یکساله تابستانی است که به حد وفور یافت می شود . این گیاه معمولاً در نواحی بیابانی ، حاشیه کویر و نقاط کوهستانی کشور وجود دارد و به علت این که خاردار می باشد، دام های دیگر کمتر از آن استفاده می کنند اما شتر به راحتی بر آن تغذیه می نمایند .
20ـ شنبلیله Trigonella
این گیاه شبیه یونجه است با این تفاوت که برگ آنها کوتاهتر و گل شان زرد رنگ، ریشه هایشان بسیار قوی و ساقه هایشان منشعب و نیمه راست می باشد . این انواع ویژه نواحی کوهستانی بوده و در مراتع طبیعی در گوشه و کنار یافت می شود . این گیاه به علت خوشخوراکی مورد چرای مفرط قرار می گیرد .

21ـ کهور Prosopis Spp
از خانواده «لگومینوز» بوده و به صورت درختانی بلند و تنومند وجود دارد محل رویش و پراکنش این گیاه در جنوب کشور، بندرعباس، جیرفت و بلوچستان است و در هرمزگان نیز در اکثر نقاط وجود دارد . برگ های آن مرکب مضاعف ودارای 3 ـ 2 جفت برگچه مرکب می باشد . هریک از آن ها شامل 12 ـ 6 جفت برگچه می باشد . میوه آن دو غلافه و نازک به شکل لوبیا می باشد و برای دام بسیار خوشمزه می باشد و خصوصاً گوسفند و بز از میوه آن استفاده می نمایند . شترها معمولاً از برگ خشک این درختان تغذیه می کنند و دو گونه آن به نام های P.Spicigera ، P.Africana مورد تغذیه شتر قرار می گیرد .
22ـ اسکنبیل Calligonum Spp
انتشار این گونه از مصر و عربستان و سوریه تا ایران و افغانستان و پاکستان می باشد و در نقاط مختلف خشک و نیمه خشک کشور مخلوط با گونه های دیگر دیده می شود. در بندرعباس ، جاسک، ایرانشهر، طبس، کرمان و خوزستان انتشار دارد ارتفاع این درختچه حدود 2 متر با انشعابات زیاد موجدار و بهم بافته است . برگ هایش درفشی است و سریع می ریزد طول برگ حدود 5 ـ 1 میلی متربوده و میوه دوکی شکل 13 ـ 12 میلی متر طول دارد. این درختچه مورد تعلیف انواع دام مخصوصاً شتر قرار می گیرد .
23ـ آسـه Lycium
این نباتات معمولاً در مناطق کم باران خصوصاً حواشی ساحل روئیده و به جز شترها و گاهی اوقات بزها، سایر دام ها نمی توانند از این گیاه تغذیه نمایند . این درختچه از خانواده Solanaceae می باشد. علاوه بر بندرعباس و آذربایجان، میانه، زنجان، دشت گرگان، شیراز و خوزستان و بلوچستان وجود دارد. برگ هایش باریک کشیده طول برگ ها 10 ـ 5 برابر پهنای آن است. این گیاه را در زبان محلی « زهیر» گویند .
24ـ قیــچ Zygohyllum Spp
یکی از انواع بوته هاست که در مناطق نیمه بیابانی ، بیابانی و جلگه ای ایران به وفور یافت می شود . ارتفاع قسمت چوبی این گیاه بیش از یک متر نمی باشد . این گیاه جهت تغذیه شتر مورد استفاده قرار می گیرد و بنابر گزارشات رسیده سه گونه از این گیاه به نام های Z.atriplicoides ، Z.Album ، Z.Coccineum مورد تغذیه شتر قرار می گیرد .

25ـ گـــز Spp Tamarix
یکی از انواع درختان مناطق بیابانی و نیمه خشک است که شتر از شاخ و برگ آن تغذیه می کند و باتوجه به منابع موجود به نظر می رسد که شترهای کشورهای عربی از این درختان جهت تغذیه استفاده نمی کنند .

26 ـ گــون Spp Astragalus
گیاهی علوفه ای از خانواده «لگومینوز» می باشد ودارای انواع بسیاری است و تقریباً تمام انواع آن خوش خوراک می باشد. این انواع بسیار گوناگون است برخی علفی و یا چوبی بدون ساقه و بعضی دیگر دارای ساقه کوتاه در روی زمین و بالاخره عده ای دارای ساقه های خوابیده روی زمین یا راست می باشند . دامنه پراکندگی آن ها از آذربایجان تا فارسو از شمال تا خراسان می باشد . این گیاهان معمولاً در برابر چرای مفرط مقاوم می باشد . گیاهان این گونه دارای رشد سریع و دوام چند ساله بوده با بذرپاشی طبیعی می تواند تکثیر پیدا نماید .

27ـ تـــاغ Haloxylon Spp
درختی است که در مناطق جلگه، نیمه بیابانی و بیابانی رشد می کند و گاهی ارتفاع آن تا چندین متر می رسد . دارای شاخ ها و شاخک های شکننده و برگ های ریزی است که شترها به راحتی بر روی آنها تغذیه می کنند . این درخت در مناطق حاشیه مدیترانه ، مصر، سوریه، لبنان، اردن، صحرای سینا و ایران پراکنده است و بنا بر گزارش محققین ، شتر بر روی دو گونه از این گیاه به نام های H.Articulatum ، H.Salicornicum تغذیه می نماید .
28ـ نیــل Indigofera Spp
گیاهی است از خانواده « لگومینوز» چند ساله است که بیشتر در مناطق نیمه گرمسیری می روید و در سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان یافت می شود . گونه های متعددی از این گیاه به نامهای I.ARRECTA ، I.INTRICATA ، I.SPINOSA ، I.SCHIMPERI ، I.RUSPOLI ، I.DBLONGIFOLIA مورد تغذیه شتر قرار می گیرد و شترها معمولاً از همه اجزای این گیاه جهت تغذیه استفاده می کنند .
29 ـ درمنــه ArtemisiaSpp
یکی از گیاهان مشخص مناطق جلگه ای می باشد که در مناطقی مانند تهران، خراسان، کرمان و مناطق جنوبی کشور دیده می شود و اغلب با گیاهان غیر نمک دوست از خانواده اسفناج همراه است و یا جانشین آنها می گردد . دو گونه از این گیاه به نام های A.CAMPESTRIS و A.HERBA-ALBA مورد تغذیه شتر قرار می گیرند .

30ـ خارگونی Noaea Muctonata
گیاهی بوته ای است که فلور جلگه ای ایران است و تقریباً در تمامی نواحی دیده می شود .

 

منبع : وبلاگ کشاورزر تنها-ارائه ای از جناب آقای دکتر احسان مقدس

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

دانستنیهایی در مورد تولیدات زنبور عسل
.............................................................

 


ژل رویال(شاه انگبین) چیست؟
ژله رویال یا ژله شاهانه یا ژله سلطنتی ماده ای است که به وسیله یک جفت غده مغزی زنبوران کارگر ترشح می شود و در ترکیبات این ماده فوق العاده مغذی،12? پروتئین ،5? چربی و سرشار از ویتامین های گروه B و مواد معدنی . . . .

مواد معدنی مانند سدیم،پتاسیم،فسفر، منیزیم ، کلسیم ، منگنز ، آهن و روی و درصدی هم مواد ناشناخته وجود دارد.دلیل جمع آوری و مصرف این ماده مغذی در این است که دانشمندان ملاحظه کردند ملکه ها که در تمام مدت رشدشان با ژله رویال تغذیه میکنند قادرند 5 تا 6 سال زندگی کنند و توانایی تولید مثل را هم دارا باشند ، حال آنکه سایر زنبورها (کارگرها) که فقط 3 روز اول زندگی ژله مصرف میکنند تنها 5 تا 6 هفته زنده میمانند و توانایی جفت گیری و تولید مثل را ندارند.بنابراین خواصی در ژله می باشد که ملکه ها 50 برابر بیشتر عمر کرده و توانایی تولید مثل را دارند.

خواص ژل رویال:
• سبب افزایش طول عمر شده و از پیر شدن بافتها جلوگیری میکند.
• دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی است و پیشگیری کننده از تمام بیماریهای عفونی می باشد.
• تقویت کننده و نیروزا ست و برای درمان ضعف و لاغری و کم اشتهایی و در موارد خستگی های شدید به کار میرود.
• در موارد فشارهای عصبی و کار فکری بیش از حد، سودمند بوده و کاهش دهنده استرس است.
• به بیماری های بد خیم و صعب العلاج کمک میکند.
• محرک عمومی و تنظیم کننده متابولیسم بدن است.
• ضد کم خونی و تنظیم کننده نیروی جنسی است.
• مصرف آن در دوران یائسگی توصیه شده است
ارزش غذایی گرده:
بی شک گرده بعلت داشتن پروتئین بالا و مقادیری از مواد معدنی، ویتامین ها و چربی ها، یک ماده مغذی است و همانطور که به همراه شهد، تنها غذاهای زنبوران عسل را تشکیل می دهند، قطعاً می تواند به عنوان یک ماده مغذی در تغذیه انسان و حیوانات نیز مطرح باشد. مواد خاصی در گرده وجود دارد که می تواند سبب اثرات شگفت انگیزی چون دادن نیروی جوانی، افزایش قدرت جنسی در مردها و ... شود. از قدیم مصرف گرده در تغذیه انسانها مطرح بوده است. . ورزشکاران حرفه ای از گرده نیز همچون خاویار و برخی مواد دیگر به عنوان غذای خاص نیروزا استفاده می کنند. به هر حال بر اساس نظریات علمی، گرده از لحاظ تمامی اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینها، مواد معدنی و ... یک منبع غذایی غنی، مغذی و مقوی به حساب می آید و در تغذیه زنبور عسل نقش بسیار مهمی دارد.
در تغذیه انسانی مصرف گرده فقط به مقدار یک قاشق چای خوری به همراه عسل در چهار نوبت از شبانه روز توصیه شده است.
خواص دارویی گرده:
دانه گرده در پزشکی اهمیت خاصی دارد. در درمان بیماری‌های پروستات و آلرژی و در حال بی‌اشتهایی از داروهایی که از دانه گرده ساخته می‌شوند، استفاده می‌کنند. دانه گرده به عنوان مکمل غذایی بکار می‌رود و از آن در رفع چین و چروک و لکه‌های صورت استفاده می‌گردد. از داروهای مشهور می‌توان به Prostaflor , Ofilorex اشاره کرد.
گرده دارای تمامی مواد و عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در بدن انسان است
موادی چون اسیدهای آمینه ضروری مواد معدنی پرمصرف یا کم مصرف در بدن، ویتامین ها و اسیدهای چرب ضروری، همه به مقادیر زیاد یا متوسط در گرده یافت می شود. همچنین مصرف گرده به عنوان مکمل غذایی می تواند کمبودهایی که در مواد غذایی وجود دارد بخصوص ویتامین ها از جمله ویتامین Eرا برطرف کند و باعث بالا بردن بازده متابولیسم مواد غذایی در بدن شود .
به همین جهت ملاحظه می شود که با مصرف گرده همچون خاویار حاوی ویتامینهای A و E فراوان است،
شخص احساس افزایش قدرت بدنی و قدرت جنسی می کند. این توجیه از نظر یک متخصص تغذیه کاملا قابل قبول است. به هر حال، بدلیل حساس بودن برخی اشخاص نسبت به مصرف گرده، مصرف آن باید با مقدار اندک؛ مثل، یک گرم در روز شروع شود و چنانچه حساسیتی به بار نیامد، می توان مصرف آن را تا حداکثر 12 گرم در روز (4 بار در روز - هر بار سه گرم) افزایش داد
. خواص سلامتی بخش گرده
ــ گرده تنظیم کــننده ی کــــــــار روده و درمان کننده ی یبوست است.
ــ سبب رفع کم خونی و کم کردن فشــار خون می شود.
ــ اشتهاآور است و سبب تحــــــــــریک متابولیسم و سم زدایی ازبدن می شود.
ــ برای درمان و پیش گیــــــری از ورم پرستات به کار می رود.
ــ تقویت کــــــــــــننده است و در موارد خستگی شدید و ضعف عمومی به کــار می رود و تاخیر در رشد را جبران می کند.
ــ آرام بخش اعصاب است و بــــــــرای درمــــــــــــــــان فشارها ی عصبــــی، بی خوابی،ضعف حافظه و افسردگــــی سودمند است.
ــ برای زنان باردار و شیــــــــرده مفید است.
ــ در معالجه ریزش مو و ناراحتی های پوستی مفید است و برای درمان لک و چروک پوست در فرمولاسیون کرم ها و ماسک ها استفاده می شود.
ــ سبب افزایش طول عمر و درمــــــان نا توانی های پیری میشود و عـــوارض پیری را کاهش می دهد.
همین امروز اگر زنبور عسل از بین برود هزاران نوع از گیاهان از بین خواهد رفت و از کجا معلوم که تمدن ما از بین نرود- موریس مترلینگ
چگونه مردم عادی میتوانند عسل طبیعی رس شده(شکرک زده) را، از عسل تقلبی (شکرک زده)تشخیص دهند؟
همانطور که قبلا گفته شد: عسل و شکر(قند نیشکرو چغندر) دارای فرمول شیمیایی مشترکی هستند،لذا وقتی که آنها شکرک می زنند، رنگشان سفید میشود و از لحاظ شکل ظاهری خیلی به هم شبیه میگردند و تشخیص آنها از یکدیگر برای مردم عادی ممکن است کمی مشکل باشد و همین مسئله است که آنها را به اشتباه میاندازد، ولی با توضیحاتی که انشاء ا... در این قسمت داده میشود میتوانند تا حدود زیادی عسل طبیعی رس شده را، از عسل تقلبی شکرک زده،تشخیص بدهند.فقط عسل طبیعی می تواند کم کم و به مرور زمان کدر شده و ته نشین گردیده و رس بشود و شکرک آن مانند شکرک طبیعی شیره خرما نرم می باشد و موقع خوردن ممکن است که زبری مختصری داشته باشد،ولی هیچگونه صدای زیر دندان احساس نمی شود و چون دمای داخل دهان ما 37 درجه بوده و گرم میباشد،لذا خیلی سریع با بزاق دهان مخلوط گشته و حل میشود ولی شکرک عسل تقلبی (شکر آب شده و غیره ...) مثل نبات سفت میباشد و به سختی با قاشق جدا شده و موقع خوردن مانند دانه های شکر و مربای شکرک زده در زیر دندان صدا میدهد و مثل شکلات به دندانها می چسبد و مدت زمانی طول میکشد که با بزاق دهان مخلوط شود و از همه مهمتر اینکه بدون کدر شدن و ته نشین شدن خیلی سریع و در زمانی کوتاه شکرک می زند.
روشهای ذوب کردن عسل شکرک زده :
برای مایع نمودن عسلی که مفدار کمی شکرک زده است می توان از آب داغ استفاده کرد. برای این کار ظرف عسل را در آبی که حرارت آن 65 الی 70 درجه سانتی گراد است قرار می دهند تا عسل شکرک زده به تدریج ذوب شود و پس از اینکه قسمت اعظم حجم عسل ذوب شد باید آن را از داخل ظرف آب خارج کرده بقیه عسل با حرارت باقی مانده خواهد شد.
علت شکرک نزدن عسل های موجود در بازار چیست ؟
برای جلوگیری از تبلور عسل معمولا کارخانه های بسته کننده عملیاتی روی آن انجام می دهند که عبارتند از : حرارت دادن ، افزودن کمی جوهر لیمو در هر تن و ... در همه این موارد به خاطر وارد شدن ناخالصی در مجموعه قندهای موجود ، پدیده کریستالیزاسیون ( شکرک زدن ) عقب می افتد . در مورد کارگاههای نا شناخته که در آن حرارت دادن عسل یا به صورت مستقیم یا بدون کنترل صورت می گیرد نه تنها مواد موجود در عسل دچار صدمه می شوند بلکه بعد از دمای مشخصی ماده ای به نام هیدروکسی متیل فورفورال ( HMF ) پدید می آید که اگر نسبت آن در عسل زیاد شود مصرف آن خطرناک است . میزان هیدروکسی متیل فورفورال HMF که در اثر حرارت دادن در عسل تولید می شود براحتی قابل اندازه گیری است . با اندازه گیری HMF می توان عسل مصنوعی را نیز از عسل طبیعی تشخیص داد . در این نوع عسل ساکارز را بوسیله اسید تبدیل به گلوکز و فروکتوز می کنند و در هنگام این واکنش مقدار نسبتا زیادی HMF تولید می شود در کشورهای مختلف جهان برای اینکه عسل دارای شرایط استاندارد باشد هیدروکسی متیل فورفورال آن نباید از مقدار معینی تجاوز کند .
عقاید و باورهای نادرست در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل
در مورد طبیعی یا مصنوعی بودن عسل و طرز تشخیص آنها از یکدیگر عده ای عقیده دارند عسل وقتی که متبلور ، کدر و ته نشین گردد تقلبی است و عسل سالم و طبیعی همیشه صاف و شفاف باقی می ماند و وقتی که عسل خریداری شده پس از مدتی کدر و ته نشین شد( شکرک زدن )، ناراحت شده و به فروشنده اعتراض می کنند . این هم از نظریه ها و عقاید غلطی است که در کشور ما رایج است .
مصرف کننده ایرانی به ویژه تهرانی ها عسل خوب ، خالص و طبیعی را عسلی می دانند که رنگش کهربایی تیره یا همانند عقیق باشد ، سفت بوده و اصطلاحا کش بیاید ، اگر 24 ساعت در یخچال گذاشته شود شکرک نزند ، اگر قاشقی از آن برداشته شود قطراتی که سرازیر می شود به صورت باریکه ای ممتد باشد و قطع نشود . عده ای هم تکنیک های خاصی را برای شناسایی توصیه می کنند که پایه و اساس آن معلوم نیست مانند کبریت گرفتن کنار عسل ، ریختن چند قطره روی روزنامه و ... هیچ کدام از این عقاید ، نظریات و تصورات ارتباطی با عسل از نظر طبیعی یا مصنوعی بودن و همچنین شکرک زدن آن نداشته و ندارد و از نظر عسل شناسان و علم تغذیه بطور کلی مردود است . لازم به ذکر است که تشخیص عسل طبیعی و مصنوعی به کمک انگشت ، قاشق و یا مزه و غیرو غیر ممکن بوده و فقط به عهده آزمایشگاه و دستگاهی به نام رفراکتومترمی باشد .
ملاک انتخاب عسل خوب
استاد آقای دکتر اسفندیار رشید زاده عسل شناس و زنبوردار نمونه کشورمان در این باره می نویسد :
برای مصرف کننده یک راه بیشتر برای تشخیص عسل وجود ندارد : آن هم استفاده از ابزارهایی است که بدن در اختیارش گذاشته است با چشمانش شکل ظاهری عسل را ارزیابی می کند ، با بینی اش آن را بو می کند ، با زبانش آن را مزه مزه می نماید اگر مجموعه باب طبعش بود ، اگر عسل بخصوص عطر و طعم گلها را داشت این عسل ، عسل واقعی (طبیعی) است و ارزش آن را دارد که بهای آن را در حد معقول بپردازد .
شکرک زدن ( رس شدن ، کریستالیزه شدن عسل ، Granulated Honey):
آنچه که در اصطلاح « شکرک زدن » می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبی بودن عسل را تداعی می کند، چیزی جز پدیده « بلور شدن » یا « کریستالیزاسیون » نیست.
عسل به علت درصد بالای مواد قندی که دارد در واقع یک ماده جامد است که تحت شرایط بسیار شکننده ای بصورت مایع قرار دارد. این ماده اشباع شده قندی ( گلوکز، فروکتوز و مالتوز) باید در واقع جامد باشد، ولی به طور اتفاقی مایع است. به همین دلیل به محض اینکه شرایط مطلوب شود این تغییر فیزیکی یعنی شکرک زدن، پدیدار می گردد.
متاسفانه این موضوع به حدی تاثیر سوء در ذهن مصرف کنندگان ایجاد کرده است که از یک طرف مشکل بزرگی را برای تولید کننده در جریان عرضه به بازار و از طرف دیگر برای مصرف کنندگان از نظر طبیعی بودن عسل مایع به وجود آورده است. باید توجه داشت که شکرک زدن و خاصیت تبلور عسل، دلیل عدم مرغوبیت آن نیست و بعضی افراد به غلط عسل بلوری شده را مصنوعی یا تقلبی می دانند.

منبع : وبلاگ کشاورز تنها

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

مشخصات مدیر وبسایت

مهندسی علوم محیطی و عمرانی [108]

وب سایت علوم محیطی و بانک دانلود رایگان مقالات علوم محیطی وعمرانی ، مهندسی عمران ، محیط زیست ، بهداشت محیط ، شهر سازی ، علوم جغرافیا ، آب و هواشناسی ، معماری ، زمین شناسی ، کشاورزی ، منابع طبیعی ، معدن ...
به دلیل حجم زیاد مطالب از جستجو استفاده کنید
Google

جستجو دراین وبلاگ
در تمامی اینترنت

کلمات کلیدی وبسایت

د ، د ، س ، د ، س ، م ، & ، & ، & ، & ، & ، م ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، د ، د ، د ، ج ، ج ، ا ، ب ، ب ، ب ، ب ، س ، د ، د ، د ، ع ، ع ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، ه ، و ، م ، م ، ر ، ب ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، ت ، د ، د ، د ، د ، د ، خ ، آ ، م ، م ، م ، ل ، ل ، ل ، ل ، ق ، ق ، گ ، ع ، ع ، ع ، ص ، ض ، ع ، غ ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ر ، د ، د ، س ، س ، س ، س ، س ، ش ، ش ، ص ، ص ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، ن ، ه ، ن ، ن ، ی ، ی ، ک ، ک ، ک ، Y ، آ ، آ ، c ، b ، E ، g ، آ ، آ ، آ ، آ ، ا ، ا ، ا ، ا ، ب ، آ ، ب ، پ ، پ ، پ ، پ ، ت ، خ ، خ ، خ ، چ ، ح ، چ ، خ ، خ ، د ، د ، د ، ت ، ث ، ج ، ج ، ت ، ت ، ث ، ج ، ج ، ج ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، ج ، ج ، ت ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ث ، ت ، ت ، ت ، ت ، ت ، ت ، د ، خ ، خ ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، خ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، ب ، پ ، پ ، ب ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، آ ، ا ، ا ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، & ، & ، , ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، م ، ک ، ک ، ک ، ک ، ک ، ک ،
ویرایش