زمستان 92 - مهندسی + عمران + آبادانی + توسعه
سفارش تبلیغ
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز
*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

علل ریزش غنچه ، گل و قوزه پنبه


اغلب پدیده ریزش غنچه در مزارع پنبه دیده می شود. ممکن است چند عامل موجب ریزش غنچه های پنبه شوند که عبارتند از : تنش آب ، سایه اندازی ( آب و هوای ابری طولانی مدت ) ، کمبود عناصر غذایی ، دمای بالا ، تراکم زیاد بوته ها ، تشکیل قوزه زیاد و خسارت حشرات می باشد.

بعلاوه ، تشکیل سلول های زایشی در طول نمو غنچه به شرایط محیطی بسیار حساس هستند . رطوبت و دما ی بالا ، کمبود عناصر غذایی ( مخصوصا" بر ) می توانند مانع تولید سلول زایشی شوند که موجب عقیم شدن غنچه گردد که در نهایت ریزش غنچه را در پی خواهند داشت . این عقیمی ممکن است تعداد دانه در قوزه و هم چنین تعداد حفره در قوزه را کاهش دهد. گل و قوزه جوان پنبه نیز ممکن است به دلایل همان عوامل ریزش غنچه دچار ریزش شوند . بطور کلی ، بهر حال حساسیت غنچه ، گل و قوزه نسبت به ریزش می تواند مربوط به سن آنها نیز باشد . احتمال ریزش قوزه جوان در حال تشکیل بیشتر از قوزه از قبل تشکیل شده می باشد.

تغذیه پنبه با کلسیم

کلسیم عنصر غذایی ماکرو نقش های مهم درهر مرحله از رشد ونمو پنبه دارد.

کلسیم و رشد گیاهچه

وقنی بذر در محیطی دارای کلسیم پائین جوانه می زند ,در گیاهچه ها علائمی شبیه به علائم برخی از قارچ ها بوجود می آید.ریشه چه های این نوع گیاهچه ها ظاهر آب سوخته دارند و بافت آنها به طور سریع از بین می رود.در بسیاری موارد بافت ساقه دچار اضمحلال می گردد.این حالت به درستی کمبود کلسیم تشخیص داده می شود.بذر پنبه به طور قابل توجه مقدار کلسیم پائینی دارد و از این رو جذب کلسیم به مقدار کافی باید در مراحل بسیار اولیه چرخه زندگی برای اجتناب از کمبود کلسیم انجام شود.درگیاهچه های پنبه , جذب کلسیم را می توان 5 روز بعد از آبدارشدن بذر پنبه نمایان ساخت. برای تولید بوته های قوی بارده ,جذب کلسیم باید در طول چرخه کامل زندگی ادامه یابد.

در آزمایشاتی که در آنها بوته های 45 روز پنبه از محلول های کامل به محلول هایی با کمبود کلسیم انتقال یافتند , بوته ها در مدت 8روز بعد از انتقال دچار پژمرد گی دائمی شدند.در مقابل , بوته های مشابه به رشد خود دردوره های قابل ملاحظه ادامه دادند وحتی در شرایط انتقال به محلول هایی با کمبود های ازت یا پتاسیم قوزه تولید کردند. پژمردگی سریع بوته های دچار کمبود کلسیم را می توان به آسیب دیدن غشا سلول های ریشه های مربوط به جذب آب نسبت داد.کلسیم برای تمامیت وظیف مندی غشا های سلول ریشه , بخصوص پلاسما لما بسیار لازم است.از این رو کمبود کلسیم موجب آسیب دیدن غشا و عدم کارایی مکانیزم های جذب یون غذایی می شود.

بعلاوه , مشاهده فوق به الگوی انتقال کلسیم در گیاهان مربوط می شود. پس از جذب, کلسیم رو با بالادر داخل گیاه با جریان آب در اوند چوبی حرکت می کند. این حرکت قویا" تحت تاثیر عوامل مربوط به تعرق سریع می باشد.از این رو , افزایش شدت نور و دما و کاهش رطوبت نسبی موجب انتقال و تجمع کلسیم درقسمت های هوایی بوته های پنبه می گردد. به محض تثبیت کلسیم در برگها , کلسیم قادر به توزیع مجدد به اندام دیگرگیاه نیست. با استمرار تبیت کلسیم در بافت ها به تعرق بالا مربوط می گردد.تامین روزانه کلسیم قابل جذب از طریق ریشه برای داشتن رشد طبیعی بوته و نمو قوزه بسیار لازم می باشد.

 

هیدرات کربن ها و کلسیم

کلسیم برای انتقال هیدرات کربن هایی مهم می باشد که تامین کننده انرژی برای سلول های گیاه هستند.در بوته های پنبه دچار کمبود کلسیم, هیدرات های کربن به مقدار خیلی زیاد در برگ های پنبه تجمع می یابد. با توقف حرکت هیدرات های کربن از برگها , هیدرات های کربن ساقه ها و ریشه ها تا حد خیلی زیادی کاهش می یابد.با چنین کاهش تامین انرژی وظیفه طبیعی ریشه های دچار کمبود کلسیم ضعیف می گردد.

ازمایشاتی در مورد تاثیر کمبود کلسیم روی توزیع هیدرات کربن داخل بوته کامل پنبه انجام گرفت.انتقال ساکاروز کربن رادیواکتیو (ساکاروز 14) و انتقال کربن چهارده تثبیت شده با فتوسنتز همه موئد این نتیجه هستند که کلسیم نقش مهمی در انتقال هیدرات کربن دارد

کلسیم به اندازه کافی برای نموطبیعی دیواره سلول لازم می باشد. ریشه های پنبه کشت شده در محلول دارای سطوح بالا کلسیم سلول های بافت های اوندی تولید کردند که دیواره سلول قوی و ضخیم داشتند.در مقابل , سلول های حاصل از ریشه های بوته های کشت شده در غیاب کلسیم ضعیف و نازک هستند و به طور سریع همه صورت ظاهری ساختمان خود را از دست می دهند.محدودیت ضخیم شدن دیواره سلول های ثانوی می تواند به فقدان انتقال هیدرات کربن در بوته های دچار کمبود کلسیم مربوط گردد.

کلسیم و شوری

حدود 25 تا30 % اراضی آبی غرب ایالات متحده تحت تاثیر شوری می باشد. نشان داده شده است که کلسیم تا حدودی می تواند اثرات زیان آورغلظت های بالای نمک طعام روی رشد لوبیا چیتی را خنثی سازد. نتایج مشابه در مورد پنبه نیز بدست آمده است با وجود آنکه پنبه تحمل خیلی بیشتری به نمک نسبت به لوبیا ها دارد.با افزایش شوری , نیاز به کلسیم برای تولید حداکثر رشد ریشه افزایش یافت.در ازمایشات کشت در شن ,رویش بوته های پنبه تحت شرایط نمک بالا و کلسیم پائین علائم هم خسارت نمک وهم کمبود کلیسم را نشان دادند.سوختگی در نوک و حاشیه برگ , نمونه علائم خسارت نمک مشهود بود و اضمحلال دمبرگ , نشانه کمبود کلسیم پیدا بود.سایر بوته های کشت شده در همان سطح پائین کلسیم اما در غیاب شوری ظاهر طبیعی داشتند.از این رو ممکن است نمک طعام زیاد ممکن است موجب القاء علائم کمبود کلسیم تحت شرایط تامین خیلی کم کلسیم گردد.با سطوح بالای کلرورسدیم ,افزایش کلسیم اثر مفید خیلی زیاد روی ظاهر گیاه داشت و موجب 80%افزایش در وزن خشک اندام رویشی گردید.با این نتایج ] میتوان نتیجه گرفت که در دامنه برخی محدودیت ها با فزایش عرضه کلسیم معمولا"تحمل پنبه به نمک افزایش می یابد.

 

باردهی

کلسیم در بار دهی پنبه مهم است.اندازه گیری های شاخص باردهی (وزن خشک قوزه ها به وزن خشک برگها +ساقه ها )برای نشان دادن کارایی تولید هر بوته تحت مجموعه متعادل شرایط به کار می رود.در یک ازمایش که بوته های 45 روزه از محلول های کامل به محلول هایی با کلسیم پائین انتقال یافت , قوزه دهی پنبه متوقف گردید.اندازه گیری های شاخص قوزه دهی به عمل آمده در مورد بوته های 45 روزه , در مورد شاهد و بوته های دچار کمبود کلسیم به ترتیب 89/0و06/0 بود.در ازمایشات دیگر , بوته های پنبه کشت شده در سطوح مختلف کلسیم , با هر بار افزایش مقدار مصرف کلسیم شاخص قوزه دهی نیز افزایش یافت.

کود مایع تقویتی کلسان تولیدی شرکت گل سم با داشتن مقدار کلسیم قابل توجه می تواند برای رفع کمبود مفید باشد.

منبع : پایگاه تخصصی دانش کشاورزی

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

مدیریت تلفیقی آفات پنبه
....................................................

مقدمه

مدیریت تلفیقی آفت پنبه (IPM ) همواره در راه رسیدن به مدیریت آفات حشره و کنه پنبه در حال تکامل است . هدف IPM تلفیق کردن همه روش های مدیریت جمعیت آفت به منظور کاهش مصرف حشره کش می باشد ضمن آنکه سودمندی محصول نیز حفظ گردد .

محصول پنبه در معرض جمله انواع آفت قرار دارد و اغلب دامنه وسیع از فراوانی آفت بین فصول مشاهده می شود . هر چند حشره کش های جدید نسبتاً انتخابی در دسترس کشاورزان قرار می گیرند اما بررسی دقیق کارشناسان محیط زیست کاربرد برخی سموم قدیمی و جدید را خیلی مشکل نموده است . این امر انگیزه قوی در استفاده از حشره کش های کم خطر برای محیط زیست و کاهش مصرف کلی حشره کش ها بوجود آورده است .

پذیرش سریع سموم جدید توسط کشاورزان و کارشناسان ‍،مانع افزایش آگاهی آنها از ارزش حشرات مفید در اکوسیستم پنبه می گردد .

مدیریت کشت پنبه

جهت اجرای برنامه IPM، مدیریت کشت پنبه به پنج دوره مجزا تقسیم می شود.

1- برداشت محصول تامرحله قبل از کاشت پنبه

2-آماده سازی زمین یا مرحله قبل از کاشت پنبه

3- زمان کاشت تا مرحله گلدهی(ظهور یک گل در هر متر ردیف کشت)

4- مرحله گلدهی تا باز شدن اولین قوزه در هر متر ردیف کشت

5- مرحله باز شدن اولین قوزه تا مرحله برداشت محصول

آفات پنبه در دوره های فوق در مراحل مختلف رشد و فعالیت قرار دارند. مدیریت تلفیقی آفت با توجه به شرایط فعالیت آفت در هردوره اجرا می شود .

1- دوره پس از برداشت تا قبل از کاشت پنبه

1-1-بررسی وضعیت شفیره کرم قوزه

نمونه برداری از خاک حداقل از عمق 10 سانتی متری به منظور تعیین تراکم شفیره کرم قوزه انجام میگیرد .در صورت مشاهده شفیره کرم قوزه با تراکم زیاد انجام شخم پاییزه یا زمستانه توصیه می شود .

1-2- انتخاب گیاه زراعی جهت تناوب زمستان

در حد فاصل زمان برداشت محصول تا کاشت مجدد پنبه ، گیاه زراعی مناسبی با توجه به نوع آفات آن جهت کاشت در نظر گرفته می شود .

1-3- کشت گیاهان تله ای

برای به تله انداختن کرم قوزه در اوایل بهار یک نوع گیاه زراعی مانند نخود به عنوان گیاه تله کاشته می شود .

با استفاده از یک حشره انتخابی و یا با انجام شخم ومدفون نمودن گیاه، کرم قوزه های روی آنرا از بین می برند .

1-4- از بین بردن بقایای گیاهی و رشد مجدد پنبه

در صورت رشد مجدد پنبه ، وضعیت آفات روی آن را بررسی نموده و اقدام لازم نسبت به از بین بردن آنها به عمل می آید .

خرد کردن بقایای پنبه و استفاده از مواد شیمیایی برگ ریز جهت ممانعت از رشد مجدد پنبه .

1-5- علف های هرز میزبان آفت

آفات پنبه از قبیل کنه ، شته ، ِسنک و عسلک روی علف های هرز داخل و حاشیه مزرعه پنبه زمستان گذرانی می کنند . با استفاده از علف کش یا شعله افکن و یابا انجام شخم علف های هرزرا از بین می برند .

1-6- کشت گیاه زراعی مناسب به عنوان پناهگاه حشرات مفید .

برخی از گیاهان زراعی مانند یونجه پناهگاه خوبی برای حشرات مفید می باشند .

1-7- مصرف کودهای ازته

برای تجزیه و پوساندن بقایای گیاهی و فعال کردن میکروارگانیزم های مفید خاک مصرف کودهای ازته توصیه می شود .

2-دوره آماده سازی زمین و مرحله قبل از کاشت پنبه

2-1- انتخاب زمین

با توجه به شرایط جغرافیایی محل از نظر وجود رودخانه ، منابع آب ، جاده ،مراتع، مسیر وزش باد ، مناطق همجوار ، زمین مناسب جهت کشت پنبه انتخاب گردد.

2-2-تهیه بستر بذر

تماس بهتر بذر با خاک و تأمین رطوبت ودمای مورد نیاز و کاشت بذر در عمق مناسب موجب جوانه زنی و رشد سریع بذر شده وگیاهچه های قوی بدست می آید .

2-3- انتخاب رقم مناسب پنبه

زودرسی و برداشت زود هنگام محصول به کاهش خسارت آفات در اواخر فصل کمک می نماید .

2-4- ضد عفونی بذر

جهت کنترل آفات مکنده در اوایل فصل کشت از یک حشره کش مناسب جهت ضد عفونی بذر استفاده می شود .

2-5- تغذیه گیاهی

تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه پنبه

2-6- تأمین آب مورد نیاز پنبه در اوایل رویش

3- مرحله کاشت پنبه تا مرحله گلدهی ( مشاهده یک گل در یک متر ردیف کشت )

3-1- تاریخ کشت

با توجه به دمای خاک و پیش بینی آب و هوا ، ناریخ کشت مناسب تعیین شود .

از کشت خیلی زود و دیر هنگام پنبه اجتناب گردد .

3-2- مصرف ازت

با توجه به آزمون خاک و تجزیه دمبرگ ، میزان مصرف ازت تعیین شود.

3-3- مصرف مواد تنظیم کننده رشد

برای جلوگیری از رشد رویشی غیر عادی از مواد تنظیم کننده رشد استفاده گردد .

3-4- گشت زنی در مزرعه جهت بررسی وضعیت آفات پنبه

با توجه به آستانه خسارت اقتصادی آفات ، مبارزه شیمیایی و بیولوژیکی توصیه می شود .

4- مرحله گلدهی تا مشاهده اولین قوزه باز در هر متر ردیف کشت

4-1-گشت زنی در مزرعه جهت بررسی وضعیت آفات

توصیه مبارزه شیمیایی و بیولوژیکی ، با توجه به آستانه خسارت اقتصادی آفات.

4-2- آبیاری پنبه بر اساس نیاز گیاه

5- مرحله باز شدن اولین قوزه تا برداشت محصول

5-1- گشت زنی در مزرعه جهت بررسی وضعیت آفات پنبه

توصیه مبارزه شیمیایی و بیولوژیکی ، با توجه به آستانه خسارت اقتصادی آفات.

5-2- آبیاری پنبه بر اساس نیاز گیاه

5-3-استفاده از مواد شیمیایی جهت خزان زودرس برگها

 

اجزای اصلی مدیریت تلفیقی آفت

1-شناخت بیولوژی و اکولوژی آفات و گیاهان زراعی

2-گشت زنی در مزرعه

3-آستانه های خسارت اقتصادی

4-بررسی تاثیر روش های مبارزه بر جمعیت آفات

گشت زنی در مزرعه

جمعیت آفت از سالی به سال دیگر و حتی ا زیک مزرعه به مزرعه دیگر در طی سال تغییر می کند.بازدید دقیق مزرعه به کشاورز امکان مبارزه شیمیایی به موقع را فراهم می سازد .

کاربرد حشره کش ها بایستی بر مبنای گشت زنی در مزرعه وآستانه خسارت اقتصادی آفات صورت گیرد . از سمپاشی های بی رویه و از قبل برنامه ریزی شده اجتناب گردد .

روش های گشت زنی در مزرعه

از چند روش گشت زنی به منظور ارز یابی اثر آفات روی مزارع پنبه استفاده می شود.الگو های گشت زنی در مزرعه پنبه ممکن است به شکل های حروفX وZ و یا عدد 8 باشد.

بعضی از حشرات پنبه مانند تریپس در سطح مزرعه تقریبا" پراکنش یکنواخت دارند و آفات دیگر مانند سنک و کنه مزرعه پنبه رابیشتر به صورت لکه ای آلوده می سازند و آلودگی آنها بیشتر از حاشیه مزرعه شروع می شود. توصیه مبارزه شیمیایی بایستی زمانی انجام شودکه پس از گشت زنی در مزرعه تعداد آفت به سطح آستانه خسارت اقتصادی رسیده باشد .

از زمان ظهور گیاهچه تا مرحله گلدهی ، مزارع پنبه بایستی حداقل یک بار در هفته مورد بازدید قرار گیرد . از مرحله گلدهی تا باز شدن قوزه ها ، مزرعه پنبه را بایستی هر پنج روز یا دوباردر هفته بازدید نمود .

از هر 8 هکتار پنبه کاری بایستی به طور تصادفی 100 بوته را مورد معاینه قرار داد و برای این منظور می توان با انتخاب تصادفی 100 نقطه از مزرعه 100 بوته را بازدید نمود و یا اینکه ده نقطه از مزرعه را به طور تصادفی انتخاب و در هر نقطه 10 بوته یک ردیف را معاینه کرد .

آستانه خسارت اقتصادی یا آستانه مبارزه

آستانه مبارزه طبق تعریف، تراکمی از آفت می باشدکه در آن تراکم مبارزه شمیایی بایستی برای جلوگیری از خسارت اقتصادی آفت صورت گیرد .

آستانه های خسارت آفات جز اصلی مدیریت تلفیقی آفت (IPM ) هستند .آستانه ها را می توان بر مبنای فراوانی آفت ، میزان خسارت آنها و یا ترکیبی از هردو تعیین نمود . اهمیت اقتصادی یک آفت خاص ممکن است با رشد گیاه پنبه تغییر نماید . بنابراین آستانه خسارت آفات بسته به مرحله رشد پنبه متفاوت می باشد .

اثر مفید آستانه ها به بازدید منظم مزرعه ، نمونه برداری دقیق و برآورد صحیح سطوح خسارت یا آفت بستگی دارد .

جدول 1-آستانه خسارت اقتصادی آفات پنبه ،منبع مورد استفاده(Australia Cotton Cooperative Research Center)

آفت

 

 

مرحله کاشت تا گلدهی

 

مرحله گلدهی تا باز شدن قوزه

 

مرحله باز شدن قوزه تا رسیدن محصول

تا باز شدن 15%

قوزه ها

بیش از 15% قوزه ها باز شده

کرم قوزه پنبه در هر متر ردیف

-

 

-

-

-

 

تخم

-

5

5

5

لارو ها

2

2

3

5

لارو متوسط ودرشت

5/0

 

1

1

2

بوته های آ لوده(%)

100-200

-

با باز شدن 30تا40% قوزه مبارزه با کرم متوقف می شود.

سنک

 

 

 

 

بالغ وپوره ها/متر

 

 

 

 

منطقه سرد

5/0

5/0

5/0

منطقه گرم

 

منبع : پایگاه تخصصی دانش کشاورزی

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

آفات و بیماری در پنبه
.......................................................

 

علائم و نشانه های شناسایی بیماری های پنبه

اندام مختلف گیاه پنبه مورد حمله عوامل بیماریزای زنده از قبیل قارچ ، باکتری ، ویروس و نماتدها قرار می گیرد. با بررسی علایم و نشانه های بیماری می توان نوع عامل بیماری را شناسایی نمود. علائم واکنش گیاه نسبت به حمله عامل بیماریزا است و در اثر فعالیت عامل بیماریزا ، نشانه های حضور آن معلوم می گردد.

در اثر حمله عوامل بیماریزا، بیماریهایی مختلف پنبه بوجود می آید. این بیماریها شامل پوسیدگی بذر ، مرگ گیاهچه ، پژمردگی بوته ، سوختگی برگ ، پوسیدگی قوزه می باشد.

1- اگر جوانه زنی بذرهای پنبه ضعیف و درست سبز نشوند ،در صورت مناسب بودن دما یا رطوبت، احتمال

کهنه بودن بذر

کشت خیلی عمیق

کشت خیلی سطحی و خشک

فشرده بودن خاک

نزدیکی کود به بذر

پوسیدگی بذر در اثر قارچ وجود دارد.

2- اگر بذر سالم و بدون عیب باشد ،اما دما یا رطوبت مناسب نباشد . احتمال اینکه

خاک خیلی خشک

خاک خیلی مرطوب

خاک خیلی گرم

خاک خیلی سرد ویا

پوسیدگی بذر در اثر قارچ وجود دارد.

علایم و نشانه های بیماری مرگ گیاهچه

1- ظهور لکه های مرده به رنگ سبز تیره روی کوتیلدون هایا برگهای بذری و سپس تبدیل آنها به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه و پیشروی آن به سمت پائین ساقه دیده می شود. عامل بیماری:

بیماری بلایت باکتریایی Xanthomonas malvacearum

2- لکه های قرمز بزرگ دور تا دور ساقه گیاهچه را فرا می گیرد و موجب مرگ گیاهچه می گردد.

عامل بیماری :آنتراکنوز Glomerella gossypii

3- لکه های پوسیده به رنگ قهوه ای مایل به قرمز تا سیاه روی ساقه گیاهچه در محل یا زیر خط سطح خاک بوجود می آید. عامل بیماری: Rhizoctonia Solani

گیاهچه 28 روز بعد از کاشت به قارچ R.Solani مقاوم می شود.

علایم و نشانه های بیماری روی برگ

1- در ابتدا روی برگ لکه های کوچک گرد ، به رنگ قهوه ای ظاهرمی شود و سپس این لکه ها بزرگ شده ووسط آنها به رنگ خاکستری در می آیند.

Alternaria Macrospora عامل بیماری:

2- در ابتدا روی برگ لکه های کوچک به رنگ ارغوانی ظاهر شده و سپس با بزرگ شدن لکه ها به رنگ قهوه ای روشن با حاشیه باریک ارغوانی رنگ در می آیند .

عامل بیماری : :Cercospora gossypina

3- در ابتدا روی برگ لکه های زاویه ای شکل محدود به رگبرگ های کوچک به رنگ سبز تیره و آبسوخته بوجود می آید و سپس برنگ قهوه ای تیره تا سیاه در می آیند . لکه های کشیده روی رگبرگ و دمبرگ نیز ظاهر می گردد. روی لکه ها ترشحات سفید بوجود می آید.

عامل بیماری باکتری: X.malvacearum

علایم و نشانه های بیماری پوسیدگی قوزه

1- ظهور رنگ قهوه ای تیره روی قوزه های 35 روزه یا بیشتر و ایجاد پوشش سفید یا صورتی روی آنها. عامل بیماری: Fusariumspp.

2- پوشش سیاه رنگ مانند سیاهک روی قوزهای کامل واقع در قسمت تحتانی بوته پنبه بوجود می آید. عامل بیماری: Diplodia SPP

3- لکه های آب سوخته و پوشش سفید رنگ روی قوزه ظاهر می شود و دیواره قوزه سیاه و چروکیده می گردد. عامل بیماری: Phytophthora Capsici

4- روی قوزه در ابتدا لکه سبز شفاف تیره به شکل گرد نامنظم بوجود می آید و سپس حاشیه لکه قهوه ای تیره می گردد.عامل بیماری: بلایت باکتریایی

Xanthomonas Malvacearum

5- روی قوزه لکه سیاه و آفتاب سوخته به شکل گرد نامنظم دارای حاشیه قرمز مایل به ارغوانی بوجود می آید و در وسط لکه پودر صورتی رنگ ظاهر می گردد.عامل بیماری: آنتراکنوز

Colletotrichumqossypii

منابع : وبلاگ دانشگاه آزاد تاکستان-پایگاه تخصصی دانش کشاورزی

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

اهمیت عنصر بور درتولید پنبه
..................................................


بور در طول زندگی گیاه پنبه لازم می باشد , تامین آن به مقدار کافی بخصوص

در طی گلدهی و نمو قوزه مهم می باشد. بور یک ریزمغذی ضروری است که

برای گلدهی , گرده افشانی ,و قوزه دهی بوته پنبه مهم است.

علائم کمبود
بارزترین علائم کمبود بور شامل :
?ریزش غیر عادی غنچه ها و قوزه های جوان
?ترکیدگی در پایه غنچه ها یا اندام گل یا روی ساقه نگهدارنده غنچه ها
?حلقه های سبز تیره روی دمبرگ های برگ همراه با تغییر مغز زیر حلقه ها
?مرگ جوانه انتهایی و کوتاه شدن میانگره نزدیک قسمت فوقانی گیاه که منجر به کوتولگی و چند شاخه شدن گیاه می گردد.
?قوزه های رسیده کوچک و بد شکل هستند و به طور طبیعی الیاف تولید نمی کنند.
در مواردی , اولین نشانه واقعی این مشکل ممکن است رشد بیش از حد باشد.با بررسی گیاه از نزدیک معمولا" ریزش غیر طبیعی قوزه را به دلیل این مشکل نشان خواهد داد.اگر بوته ها به طور دقیق مورد پایش قرار نگیرد, مشکل ممکن است تا زمان برداشت مورد توجه قرار نگیرد واکنش ضعیف غیر منتظره به کاربرد های ازت و پتاسیم را آشکارمی سازد.
بوته های دچار کمبود بور اغلب حلقه های تیره روی دمبرگ ها , غنچه های و گل های بد شکل دارند و می تواند بوته را کوتاه سازد.تحت شرایط شدید , ریزش غنچه ها بوجود می آید و مریستم انتهایی از بین می رود , باآزاد سازی رویش شاخه های جانبی بوته ظاهر چند شاخه پیدا می کند.بهر حال , تغذیه حشره از قسمت انتهایی نیز ممکن است علت اولیه چنین خسارت به قسمت انتهایی باشد.
شرایط کمبود بور
بور در خاک به شکل مولکول بدون بار(اسید بوریک ) وجود دارد و با آسانی دچار شستشو می شود.نگهداری بور توسط خاک مربوط به ماده آلی خاک می باشد و با تجزیه ماده آلی آزاد می گردد.آب وهوای خشک می تواند شروع کننده کمبود موقت باشد چون تجزیه ماده آلی کند می گردد.همچنین , آب و هوای خشک رشد ریشه را کند می سازد و جذب بور را محدود می کند.از این رو , کشت پنبه در خاک های شنی , با زهکشی خوب , دارای ماده آلی پائین بیشتر مستعد کمبود های بور به خصوص در سال های پر باران یا خشکی می باشد.کمبود ها گاهی در pH بیش از 5/6 خاک نیز می تواند بوجود اید. گیاهان دچار کمبود بور متحمل انتقال یا حرکت ضعیف قند خارج از برگ ها می شوند.کمبود های بور در خاک های اسیدی شنی و دارای ماده آلی کم بوجود می آید. در این خاک ها بور به آسانی دچار آبشویی می شود. بور فقط در اوند چوبی متحرک است , سیستمی که آب از ریشه ها به برگها حرکت می کند.در نتیجه , هنگام بروز کمبود های موقتی آب , برای مثال , به دلیل خشکی , علائم کمبود در بافت جوان و مریستم ها بوجود می آید.خشکی میتواند موجب بدتر شدن کمبود بور گردد.چون قسمت عمده بور قابل استفاده در ماده الی نزدیک سطح خاک وجود دارد , با خشک شدن سطح خاک , با کم شدن مقدار آب جذب عناصر غذایی و ازاد سازی عناصر غذایی از ماده آلی کاهش می یابد.
نیاز پنبه به بور
چون بور برای تولید موفق پنبه ضروری است اما ارزیابی قابلیت استفاده ان مشکل است , کاربرد سالیانه بور برای پنبه توصیه می شود.بور را می توان از طریق خاک و برگ به کار برد.مقدار پیشنهاد شده برای کاربرد خاکی 12/1 کیلوگرم بور خالص در هکتار به صورت پخش سراسری یا در طی تهیه بستر بذر , یا 7/1 تا 8/2 کیلوگرم بور خالص در هکتار اگر کود بورات به صورت نواری مصرف شود.کاربرد های پیش از کاشت در خاکهایی بسیار موثر است که محدود یت بالقوه در آبشویی دارند.
کاربرد برگی بور
برای کاربرد های برگی , بور به اندازه کافی باید برای رفع کمبود بور و برای جبران تلفات آبشویی مصوف شود.توصیه کلی خوب مصرف 56/0 کیلوگرم بور واقعی در هکتار در اوایل گلدهی یا 28/0 کیلوگرم در اوایل گلدهی و دیگر 28/0 کیلوگرم حدود دو هفته بعد می باشد.
کاربرد های برگی امکان تامین بور گیاه در طی اوج نیاز را فراهم می سازد.مقداری از ماده مصرفی جذب گیاه می شود وباقیمانده به داخل خاک شسته می شود.به محض داخل گیاه شدن , بور خیلی کم حرکت می کند.این بدان معناست که بافت جدید و محلول پاشی نشده می تواند دچار کمبود بور شود مگراینکه بور از طریق سیستم ریشه تامین گردد.
مقادیر توصیه شده بور نیاز های انی گیاه را تامین می کنند و مقادیر باقیمانده به ذخایز خاک افزوده می شود.این امر امکان تامین از طریق سیستم ریشه تا مادامیکه بور در محیط ریشه باقی می ماند فراهم می کند.در خاک های عمیق , شنی , مصرف برگی در چند نوبت موجب اطمینان از فراهمی بور در دوره های بحرانی گلدهی و پرکردن قوزه می گردد.منابع بور محلول به طور کلی با هورمون پیکس و بیشتر حشره کش ها سازگار هستند , اگر آب کافی برای حل کردن ترکیب مورد استفاده قرار گیرد.
توصیه استاندارد 56/0 کیلوگرم بور در هکتار , در دو نویت و هر نوبت 28/0 کیلوگرم بور درهکتار می باشد که این کاربرد برگی بین مراحل ظهور اولین غنچه و اولین گل انجام می گیرد. در یک بار هم می شود 56/0 کیلو گرم بور خالص را درهکتار به صورت برگ پاشی مورد استفاده قرار داد اما خطر گیاهسوزی بیشتر می شود.کاربرد های برگی بور ممکن است برای کمک به حرکت ازت و قند ها از برگها به قوزه در حال نمو توصیه شود.کاربرد های بیش از حد توصیه شده ممکن است موجب کاهش عملکرد و کیفیت پنبه گردد.
کود مایع بوران تولیدی شرکت گل سم گرگان جهت تامین بور مورد نیاز پنبه به صورت محلول پاشی توصیه می شود.

منبع : پایگاه تخصصی دانش کشاورزی

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

پیشگیری از خسارت شته و تریپس در زراعت پنبه
...................................................................

 

تریپس زرد پنبه حشره بسیار ریزی است ،درارای حرکت سریع بوده و بخوبی می تواند از روی بوته ای به بوته دیگر انتقال یابد . این حشره به جوانه ها،بگها و قوزه های نورس بوته حمله کرده و در اطراف رگبرگهای زیری برگ لکه های فرورفته براقی ایجاد میکند که بتدریج رنگ نقره ای به خود میگیرد.

مقدمه

تریپس زرد پنبه trips flavus schrank

تریپس زرد پنبه حشره بسیار ریزی است ،درارای حرکت سریع بوده و بخوبی می تواند از روی بوته ای به بوته دیگر انتقال یابد . این حشره به جوانه ها،بگها و قوزه های نورس بوته حمله کرده و در اطراف رگبرگهای زیری برگ لکه های فرورفته براقی ایجاد میکند که بتدریج رنگ نقره ای بخود میگیرد.

شته پنبه و جالیز aphis gossypii glover

این آفت بسیار پلی فاژ بوده ولی میزبان اصلی آن پنبه است ،حشره ماده به طریقه پارتنوژنز(دختر زایی)معمولا تا زمان کوتاهی قبل از مردن مرتبا می زاید . این شته در سال ممکن است تا 20 نسل ایجاد نماید .بر اثر تغذیه هزاران شته از گیاه ،میزبان ضعیف شده و برگها پیچیدگی پیدا می کنند و در نتیجه گیاه کمتر محصول می دهد . بر اثر فعالیت شته مزبور در پشت برگها شیره ای نیز ترشح می گردد که بهمین علت کشاورزان منطقه کلات به این آفت چربی یا چربه هم می گویند.

در شرایط حاضر آفات شته و تریپس در اول فصل زراعت پنبه (خصوصا در مرحله دو برگی)بصورت اپیدمی در تمامی مناطق پنبه کاری شایع بوده و خساراتی را به این زراعت وارد می نماید از جمله باعث کند کردن فعالیت مریستم انتهایی،در نتیجه کوتاه شدن فاصله میانگرها و عقب افتادگی در رشد،تضعیف گیاه و ریزش زیاد گل و قوزه که باعث کاهش عملکرد میگردد . در مراحل پیشرفته این خسارت بوته ها ازبین رفته و کاهش تراکم مزرعه را در بر دارد.

در حال حاضر کشاور منتظر است ابتدا آفت به مزرعه حمله کرده و سپس مبارزه را شروع کند،معایب این روش عبارتند از :

1-بالا بودن هزینه ها (اعم از تهیه سم،سمپاش،کارگر،...در حدود 25-20 هزار تومان در هکتار)

2-از دست رفتن زمان مناسب سمپاشی (معمولا کشاورز زمانی متوجه خواهد شد که چند روزی از شروع فعالیت افت گذشته و تا خود را آماده سمپاشی نماید چند روز دیگر نیز به آفت مهلت داده است)

3-در زمان سمپاشی قطعا به مزرعه خسارت وارد شده ولی با توجه به سرعت عمل کشاورز درصد آن متغیر است.

4- در این روش کلیه حشرات مفید داخل مزرعه نیز از بین میروند

5-متاسفانه بعضی از کشاورزان معتقد هستند که این آفت بخودی خود از بین میرود (بعلت گرمتر شدن هوا جمعیت آفت کاهش میابد ولی از میزان خسارت وارده به مزرعه خود آگاه نیستند)

اثر سم لاروین در ضدعفونی بذور پنبه به نسبت 5 در هزار با سم لاروین این سم در هنگام جوانه زنی به داخل بذر وارد شده و شیره نباتی را مسموم مینماید و اثر آن در گیاه تا مرحله 6-4 برگی باقی می ماند . در زمان حمله شته و تریپس که در این مرحله صورت میگیرد ،با اولین تغذیه کلیه آفات از بین می روند.

این آزمایش بر روی مزرعه آقای سید جلال قریشی در روستای قره تیکان شهرستان کلات نادر در سطح 2.5 هکتار (200 کیلوگرم بذر ضدعفونی شده با 1 کیلوگرم سم لاروین )بعنوان تیمار در کنار مزرعه شاهد صورت گرفت که نتیجه آن بسیار رضایت بخش بود. در بازدید بعمل آمده کل مزرعه اعم از طرح و شاهد مورد حمله آفات مزبور قرار گرفته بود،ولی روز بعد زمانی که برای سمپاشی به مزرعه وارد شدیم ،مشاهده نمودیم که جمعیت آفت در مزرعه طرح به شدت کاهش یافته لذا از سمپاشی این قسمت صرف نظر و سمپاشی در مزرعه شاهد صورت گرفت.

محاسن این روش عبارتند از:

1-جلوگیری از هزینه های اضافی و مقرون به صرفه بودن آن (1 کیلو گرم سم لاروین به قیمت 18 هزار تومان جهت 2.5 هکتار برای 200 کیلوگرم بذر خریداری شد)

2-مقابله با این آفت در اولین مرحله از حمله صورت گرفته و خسارات در حد اقل ممکنه خواهد بود.

3-ازآلودگی محیط زیست و از بین رفتن موجودات زنده و مفید جلوگیری می شود

4-رضایتمندی کشاورز را در پی دارد

 

منبع : سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

مشخصات مدیر وبسایت

مهندسی علوم محیطی و عمرانی [108]

وب سایت علوم محیطی و بانک دانلود رایگان مقالات علوم محیطی وعمرانی ، مهندسی عمران ، محیط زیست ، بهداشت محیط ، شهر سازی ، علوم جغرافیا ، آب و هواشناسی ، معماری ، زمین شناسی ، کشاورزی ، منابع طبیعی ، معدن ...
به دلیل حجم زیاد مطالب از جستجو استفاده کنید
Google

جستجو دراین وبلاگ
در تمامی اینترنت

کلمات کلیدی وبسایت

د ، د ، س ، د ، س ، م ، & ، & ، & ، & ، & ، م ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، د ، د ، د ، ج ، ج ، ا ، ب ، ب ، ب ، ب ، س ، د ، د ، د ، ع ، ع ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، ه ، و ، م ، م ، ر ، ب ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، ت ، د ، د ، د ، د ، د ، خ ، آ ، م ، م ، م ، ل ، ل ، ل ، ل ، ق ، ق ، گ ، ع ، ع ، ع ، ص ، ض ، ع ، غ ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ر ، د ، د ، س ، س ، س ، س ، س ، ش ، ش ، ص ، ص ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، ن ، ه ، ن ، ن ، ی ، ی ، ک ، ک ، ک ، Y ، آ ، آ ، c ، b ، E ، g ، آ ، آ ، آ ، آ ، ا ، ا ، ا ، ا ، ب ، آ ، ب ، پ ، پ ، پ ، پ ، ت ، خ ، خ ، خ ، چ ، ح ، چ ، خ ، خ ، د ، د ، د ، ت ، ث ، ج ، ج ، ت ، ت ، ث ، ج ، ج ، ج ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، ج ، ج ، ت ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ث ، ت ، ت ، ت ، ت ، ت ، ت ، د ، خ ، خ ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، خ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، ب ، پ ، پ ، ب ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، آ ، ا ، ا ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، & ، & ، , ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، م ، ک ، ک ، ک ، ک ، ک ، ک ،
ویرایش