موجهای گرما کمکم دارد به پدیدهای هر ساله در تابستانها بدل میشود که به خصوص حیات سالمندان را تهدید میکند.
یکی از مرگبارترین این موجهای گرما در تابستان سال 2003 در فرانسه رخ داد. موج گرمای 9 روزه در آن زمان باعث مرگ 14800 نفر بیشتر نسبت به آمار معمول هر سال شد. بالابودن میزان اوزون در هوای سطح زمین،عدم خنکشدن هوا در شبها و کمبود کارکنان و تجهیزات در بیمارستانها به عنوان علل تلفات بالا در آن تابستان داغ در فرانسه ذکر شدند. اما فقدان دستگاههای خنک کننده و تهویه مطبوع به خصوص در پاریس نیز نقش مهمی در بالا رفتن مرگ و میر داشت.
چنین موجهای گرمایی ممکن است شیوع بیشتری هم پیدا کنند. پدیده گرمایش جهانی نه تنها میانگین درجه حرارت کره زمین را بالا میبرد، بلکه باعث شدتیافتن تغییرات آب و هوایی هم را باعث میشود.
در زمانی که موج گرما نیمکره شمالی را در برمیگیرد، کشورهای نیمکره جنوبی مثلا در آمریکای جنوبی و استرالیا زمستانهایی بیسابقه را تجربه میکنند یا میزان و شدت بروز توفان حارهای شدید که باعث ایجاد گردباد و سیلاب میشوند در مناطق نزدیک به خط استوا بالا رفته است.
گرمای بدن
گرمای بدن محصول فرعی همه فرآیندهای سوخت و ساز است. عضلات هنگامی که حرکت میکنند، حرارت هم تولید می کنند. به طور طبیعی بدن های ما به خوبی از عهده دفع این حرارت اضافی بر می آید.
حدود دوسوم این حرارت به سادگی از طریق پوست به درون هوای سردتر بیرون بدن تشعشع پیدا میکند. اغلب باقیمانده این حرارت با عرقی که از روی پوست تبخیر میشود یا در رطوبت موجود در هوای بازدمی ریه دفع میشود.
همچنان که درجه حرارت هوا بالا میرود، میزان حرارت تشعشعیافته از پوست سقوط میکند، و ما مجبوریم برای دفع حرارت اضافی بیشتر به تعریق تکیه کنیم. اما در صورتی که هوا مرطوب هم باشد، عرق به آسانی تبخیر نمیشود، چرا هوا از قبل مملو از رطوبت است.
سالمندی ممکن است وضع را بدتر هم بکند. غدد عرقی در افراد مسنتر فیبری میشود و به همان اندازه سابق عرق تولید نمیکند. با افزایش سن احساس تشنگی هم تضعیف میشود، بنابراین افراد در معرض کمآبی بدن قرار میگیرند، که خود میزان عرق را بیشتر کاهش میدهد.
عرقی در چنین وضعی تولید میشود، میزان نمک بیش تری دارد، بنابراین ممکن است فرد دچار عدم تعادل الکترولیتها (یا املاح) بدن هم بشود. فقدان نمک در بدن به همان اندازه کمبود آب در بدن وخیم است، زیرا ممکن است به سقوط ناگهانی فشار خون در بدن منجر شود.
افراد مسن همچنین با احتمال بیشتری در نسبت به جوانترها داروهایی را مصرف میکنند که ممکن است مایعات بدن را کاهش دهند از جمله برخی از داروهای ملین، فورسماید یا لازیکس، داروی ادرارآوری که برای درمان تجمع مایعات در بدن مورد استفاده قرار میگیرد، و سایر داروهای ادرارآوری که برای درمان فشار خون بالا تجویز می شوند.
آسیبپذیری سالمندان به گرما در آمار مرگ و میر در موج گرمای فرانسه بازتاب پیدا میکند: کمی بیش از دوسوم افرادی که در این حادثه مردند 75 ساله یا بالاتر بودند.
توصیهها برای مقابله با موج گرما
عمل به این توصیهها می تواند در پیشگیری از عوارض ناشی از گرما به شما کمک کند:
1- به بدنتان گوش فرادهید: گرفتگی عضلانی، خستگی، ضعف، اختلال تمرکز، سردرگمی، سرگیجه، تهوع، تنفس با تقلا، ضربان نبض سریع یا غیرطبیعی ممکن است علائم بروز مشکل باشند. این علائم هشداردهنده را جدی بگیرید. اگر احساس ناخوشی می کنید- حتی به مقدار کم- به مکان خنکی بروید، مقدار زیادی اب خنک بنوشید، و اگر حالتان بهتر نشد از دیگران درخواست کمک کنید.
2- تهویه مطبوع در جریان یک موج گرما میتواند نجاتبخش باشد: حتی گذراندن چند ساعت در یک اتاق دارای تهویه مطبوع به شما کمک میکند.شهرداریها باید در جریان موجهای گرما مراکزی برای خنکشدن افراد به راه بیندازند.
3- درست لباس بپوشید: لباسهای گشاد و به رنگ روشن که نور منعکس میکنند، خنکشدن پوست و تبخیر عرق را راحتتر میکنند.
4- زیر نور خورشید قرار نگیرید: شاید تعجب کنید که هر تابستان چه تعداد افراد به علت عمل نکردن به همین توصیه ساده دچار گرمازدگی میشوند.
5- به همسایههایتان سر بزنید: انزوای اجتماعی یک عامل خطرساز عمده در بیماریهای ناشی از گرما و مرگ و میر حاصل از آن است. اگر شخص سالمندی را میشناسید که به تنهایی زندگی میکند، و خانهاش دارای دستگاههای خنککننده مناسب نیست، به او سر بزنید و به او کمک کنید.
6- داروهایتان را مرور کنید:برخی ار داروها هیپوتالاموس- بخشی از مغز که به عنوان ترموستات بدن عمل می کند- را دچار اختلال میکنند. در نتیجه افرادی که این داروها را می خورند ممکن است آن چنان که باید عرق نکنند. داروهای مسکن ممکن است از این لحاظ که اگاهی فرد را نسبت به گرما کم میکنند، خطرناک باشند.
از دست دادن مایع از راه ادرار به علت مصرف داروهای مدر مانند لازیکس و برخی داروهای ضدفشارخون ممکن است در شرایط معمول مشکلی ایجاد نکند، اما در آب و هوای گرم ممکن است فرد را در معرض خطر کمآبی بدن قرار دهد.برخی از کارشناسان معتقدند داروهای مسدودکننده گیرنده بتا مانند پروپرانولول یا ایندرال با کاستن از سرعت ضربان قلب خطر گرمازدگی را افزایش میدهند.
البته صرفا به خاطر گرم بودن هوا نباید دارویتان را قطع کنید، بلکه هنگام بالارفتن درجه حرارت محیط به خصوص اگر به تهویه مطبوع دسترسی ندارید، در این مورد با پزشکتان مشورت کنید.
منبع:Harvard Health Letter, July 2005
علی اکبر موسوی موحدی استاد ممتاز دانشگاه تهران از طراحی دروس دانشگاهی درباره "تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی" خبر داد و گفت: این دروس به دانشگاهها و وزارت علوم معرفی میشوند تا پس از تصویب به عنوان واحدهای اجباری یا اختیاری در دانشگاهها تدریس شوند.
دکتر علی اکبر موسوی موحدی در گفتگو با همشهری آنلاین در تشریح اهمیت پرداختن به موضوع تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی گفت: امروز در پی خسارتهایی که بشر از صنعتگراییاش به زمین زده است، جایگاه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی که منبعث از صنعتی شدن زمین است به یک رشته و موضوع مهم جهانی تبدیل شده و در زیرمجموعه سازمان ملل دارند بر روی آن کار میکنند چون زمین مریض شده است.
استاد تمام مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران افزود: وقتی زمین مریض میشود آنهایی هم که پش زمین هستند مریضاند. این اهمیت موجب شد که در صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، کارگروه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی ایجاد شود تا کشورمان هم در این زمینه کاری انجام دهد.
رئیس کارگروه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با انتقاد از کم توجهی سایر نهادهای کشور به موضوع جهانی «تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی»، گفت: در حالی که تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی موضوع جهان است اما در هیچ جای کشور جز صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، کمیسیونی تحت عنوان تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی وجود ندارد اما این صندوق کارگروهی درباره این موضوع جدید تشکیل داده و در صدد است مسئولان را با آن آشنا کند.
دکتر موسوی موحدی در ادامه با بیان اینکه ایران هنوز مدل تغییرات اقلیم ندارد، گفت: یکی از کارهایی که کارگروه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران انجام داده این است که طرحی برای تهیه مدل تغییرات اقلیم ایران تصویب کرده که این طرح توسط دکتر یوسف ثبوتی ارائه شده و ایشان عهدهدار تهیه مدل تغییرات اقلیم ایران شده است.
وی افزود: همچنین در کارگروه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی مقرر شده است سرفصل دروسی را در این زمینه به دانشگاهها و وزارت علوم معرفی کنیم تا یک سری دروسی در این رابطه برای دانشجویان همه رشتهها به عنوان واحدهای اختیاری و گاهی هم اجباری تعریف شود.
موسوی موحدی افزود: در کارگروه تغییرات اقلیم و گرمایش جهانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران تلاش میکنیم تا بتوانیم دروسی که در این زمینه در دنیا دارد تدریس میشوند اما در ایران وجود ندارند را وارد نظام آموزش عالی کنیم.
کنفرانس سازمان ملل در دوحه روز شنبه 8 دسامبر توافق کرد پیمان توکیو، معاهده محدود کردن میزان خروج گازهای گلخانهای برخی از کشورهای ثروتمند- حدود 15 درصد انتشار جهانی گازهای گلخانهای- را تمدید کند.
به گزارش آسوشیتدپرس این تمدید پس از جلساتی پرمجاداله و علیرغم مخالفت روسیه بوسیله حدود 200 کشور به تصویب رسید. این مجموعه تصمیمات همچنین شامل وعدههای مبهم مالی درباره کمک به کشورهای فقیر برای کنار آمدن با تغییرات آب و هوایی کره زمین است.
گرچه انتظارات از از کنفرانس دوهفتهای در دوحه پایتخت قطر پایین بود، اغلب کشورهای در حال توسعه این موافقت را برای مقابله با بالا رفتن درجه حرارت کره زمین که بالا آمدن سطح دریاها میانجامد، ناکافی دانستند. برخی از کشورهای جزیرهای اقیانوس آرام وضعیت فعلی را تهدیدی برای موجودیتشان میبینند.
مدت پیمان کیوتو امضاشده در سال 1997 که میزان خروج گازهای گلخانهای از کشورهای ثروتمند را کنترل میکند، امسال به پایان میرسید. این پیمان تا سال 2020 تمدید شد تا خلاء موجود تا زمان توافق درباره پیمان جهانی گستردهتر را پرکند.
اما پیمان کیوتو در این مرحله دوم، پس از خروج کانادا، ژاپن، نیوزیلند و روسیه از آن، فقط 15 درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهانی را پوشش میدهد.
آمریکا هیچگاه به پیمان کیوتو ملحق نشد، تا حدی به این علت که این پیمان شامل چین و سایر کشورهای در حال توسعه با رشد سریع نمیشود.
کشورهای فقیر با این تقاضا به اجلاس دوحه آمدند که جدولی زمانی درباره چگونگی افزایش کمکهای مالی کشورهای ثروتمند به آنها در مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی به سالانه 100 میلیارد دلار تا سال 2020 - وعده کلی که سه سال پیش داده شد- تعیین شود.
اما کشورهیا ثروتمند، شامل آمریکا، اعضای اتحادیه اروپا و ژاپن هنوز با اثرات بحران مالی دست به گریبان هستند و در دوحه علاقهای به گفتگوی مشروح درباره کمک مالی نشان ندادند.
توافق درباره کمکهای مالی اشارهای به اهداف مالی میان- مدت ندارد و صرفا یک وعده کلی درباره شناسایی راههایی برای جلب امکانات مالی برای افزایش کمک در زمینه تغییرات آب و هوایی است.
کارشناسان تغییرات جوی در یک مطالعه جدید هشدار دادند که نوسانات غیر معمول دمای هوا بر اثر پدیده گرمایش جهانی، جمعیت قورباغههای بیمار را افزایش میدهد.
این کارشناسان تاکید کردند: تشدید پدیده تغییرات جوی که از پیامدهای گرمایش جهانی است، موجب شیوع بیشتر بیماریهای قارچی کشنده در بین قورباغهها میشود.
به گزارش ایسنا، به نقل از بی بی سی، مطالعات نشان میدهد که وقتی دمای هوا با الگویی غیر قابل پیش بینی تغییر میکند، قورباغهها خیلی بیشتر در معرض آلودگی با قارچ کشنده chytridiomycosis قرار میگیرند. این قارچ امروزه از قاتلان درجه یک دوزیستان در جهان محسوب می شود.
به گفته جانورشناسان، ظاهرا تغییرات شدید دمایی باعث کاهش توان سیستم ایمنی بدن قورباغهها میشود و آنها را در برابر قارچهای بیماریزا آسیب پذیرتر میکند.
بررسیها نشان میدهد این قارچ کشنده که از سال 1998 میلادی شناسایی شده، عامل انقراض تعدادی از گونههای دوزیستان بوده است.
جزئیات این مطالعه در مجله «تغییرات جوی نیچر» به چاپ رسیده است.
انجام تحقیقات و اجرای طرحها در زمینه جایگزین کردن سوختهای فسیلی با سوختهای جایگزین طبیعی، ازجمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد زیرا منابع نفتی و گازی ایران که جهت ادامه حیات صنایع کشور اهمیت دارد بنا بر نظر برخی از کارشناسان درصورت ادامه روند مصرف کنونی تا کمتر از 5 دهه آینده به اتمام میرسد، بنابراین اعتقاد کارشناسان بر این است که باید بتوان با اجرای سیاستهای مناسبی در زمینه انرژیهای جایگزین، میزان مصرف سوختهای فسیلی در کشور را کاهش داد تا ذخایر نفتی و گازی کشور دیرتر تمام شود و نسلهای بعد نیز بتوانند از آنها استفاده کنند. استفاده از سوختهای گیاهی یا هرنوع سوخت جایگزین نیز میتواند در کاهش میزان آلودگی هوا در شهرهای بزرگ مؤثر باشد.
در سالهای اخیر مطالعات کارشناسی انجام شده روی حوزههای نفتی و گازی در دنیا حکایت از آن دارد که تا یکی، دو سده آینده ذخایر گازی و نفتی رو به پایان خواهد رفت، بنابراین از هماکنون دانشمندان سرگرم انجام تحقیقاتی جهت یافتن راههایی برای جایگزینی سوختهای فسیلی با سوختهای جایگزین و پایدار هستند.
سوخت جایگزین- که همچنین به سوخت غیرمعمول و سوخت پیشرفته معروف است- به هر نوع مادهای میگویند که میتواند بهعنوان سوخت و بهجای سوختهای معمولی استفاده شود.
سوختهای معمولی عبارتند از: سوختهای فسیلی (نفت، زغالسنگ، پروپان و گاز طبیعی و سوختهای هستهای مانند اورانیم. برخی از بهترین سوختهای جایگزین عبارتند از: بیودیزل، سوخت الکل (متانول، اتانول، بوتانول1)، الکتریسیته ذخیرهشده در مواد شیمیایی (مانند باتری و پیل سوختی)، هیدروژن، گاز متان غیرفسیلی، گاز طبیعی غیرفسیلی، سوخت روغن گیاهی و دیگر زیستتودهها.
سوخت گیاهی برای هواپیماها
تا پیش از این تحقیقاتی برای جایگزین کردن سوخت فسیلی خودروها با سوخت گیاهی انجام گرفته بود اما اخیرا محققان دایره تحقیقات خود را در زمینه استفاده از سوخت گیاهی در خودروها گسترش دادهاند و بر مبنای اخبار خبرگزاریها، یکی از موارد تحقیقاتی دانشمندان در این زمینه، یافتن سوخت جایگزین برای هواپیماهاست.
یکی از سوختهای مورد نظر برای هواپیماها سوخت گیاهی بوده که در سالهای اخیر نیز آزمایشهایی روی هواپیماها با استفاده از سوخت گیاهی انجام گرفته است. البته تلاش دانشمندان بر استفاده نکردن از سوختهای گیاهی خوراکی متمرکز است زیرا استفاده زیاد از سوخت گیاهی خوراکی نیز محدودیت دارد و این مسئله میتواند در آینده منجر به ازبین رفتن ذخایر خوراکی بشر در سراسر کره خاکی شود.
در سال 2009 نیز اخباری در خبرگزاریها مبنی بر انجام پرواز نخستین هواپیما با سوخت گیاهی انتشار یافت. در یکی از این خبرها گزارش شده بود که «یک فروند بوئینگ 747 نخستین بار با سوخت گیاهی از نیوزیلند به پرواز درآمد».
بر مبنای همین گزارش، خلبانان این بوئینگ متعلق به شرکت هواپیمایی نیوزیلند موفق شده بودند هواپیما را با سوختی متشکل از روغن گیاهی بهمدت 2ساعت به پرواز در آورند.50 درصد از سوخت یکی از 4موتور این هواپیما از روغن جاتروفا تشکیل شده بود؛ گیاه جاتروفا که در برزیل میروید جانشین مناسبی برای سوختهای فسیلی محسوب میشود.
دیوید مورگان، خلبان هواپیمای نیوزیلندی در این باره گفته بود: جاتروفا گیاه مناطق استوایی است که مورد استفاده انسان یا حیوانات قرار نمیگیرد زیرا گیاهی سمی است. هستههای این گیاه حاوی روغنی است که پس از پالایش به سوخت تبدیل میشود.
جاتروفا همچنین طلای سبز صحرا لقب گرفته که در زمینهای خشک و لمیزرع نیز قابل روییدن است و کشت آن زیانی به زمینهای حاصلخیز وارد نمیکند. رود کلاینپاست، حشرهشناس نیوزیلندی، میگوید: اگر بتوان با جایگزینی گیاهان به جای انرژیهای فسیلی، کربن تولید کرد، کمترین زیان به آب و هوای زمین وارد خواهد شد، به همین علت سوختهای گیاهی آیندهای درخشان خواهند داشت.
تحقق رؤیای پرواز با سوخت گیاهی تا 10 سال آینده
کارشناسان هواپیمایی میگویند که پروازهای آزمایشی اخیر، عملی بودن استفاده از سوختهای گیاهی در هواپیماها را ثابت کردهاند و احتمال دارد شرکتهای هواپیمایی ظرف یک دهه آینده عمدتا از این سوختها استفاده کنند.
کارشناسان میگویند که تمرکز آنها اکنون بر یافتن گیاهانی است که جزو محصولات غذایی نباشند یا موجب از بین رفتن جنگلها نشوند.
سازمانی موسوم به «میزگرد» برای سوختهای گیاهی پایدار در حال تدوین معیارهایی برای تأیید سوختهای گیاهی است. شرکتهای هواپیمایی از سال2008 تاکنون 5پرواز آزمایشی را با استفاده از سوختهای گیاهی انجام دادهاند.
یکی از منابع امیدوارکننده برای تولید سوخت گیاهی کاملیاست که گیاهی از خانواده خردل به شمار میرود و کشاورزان از آن بهعنوان محصولی تناوبی برای احیای خاک استفاده میکنند. ترانس اسکات از مقامات شرکت هواپیماسازی بوئینگ گفته است: این سوختها احتمالا امسال برای استفاده تجاری تأیید خواهند شد.
فواید تولید سوختهای گیاهی
1- امنیت انرژی: تنوع منابع انرژی سوختهای گیاهی نوعی امنیت را در تولید این سوخت ایجاد میکند.
2- ملاحظات زیستمحیطی: گسترش مصرف سوختهای گیاهی تأثیر قابلتوجهی بر کاهش گازهای گلخانهای و همچنین پتانسیل کاهش آلایندههای هوا ناشی از مصرف سوختهای متعارف را نیز دارد. براساس مطالعات صورت گرفته نشان داده شده است که استفاده از این سوختها میتواند بر کاهش آلایندههایی نظیر مونوکسید کربن و سایر مواد سمی تأثیر داشته باشد.
3 ـ حمایت از بخش کشاورزی: علاوه بر فواید زیستمحیطی سوختهای گیاهی، یکی دیگر از محرکهای توسعه این سوختها تأثیر آن بر توسعه اقتصادی روستایی اعلام شده است. همچنین این امر میتواند تأثیر مثبتی بر اشتغال و معیشت کشاورزان داشته باشد. تولید سوختهای گیاهی تأثیر فزایندهای در اشتغال و درآمدزایی دارد؛ پس توسعه این سوختها موجب درآمدزایی در بخش کشاورزی، توسعه روستایی و رشد اقتصادی میشود.
موانع و نگرانیها
اما تولید و صدور سوختهای گیاهی نیاز به توسعه زیرساختهای خاص خود دارد. همچنین سرمایهگذاری در جادهها، خطوط راه آهن و لوله نیز ضروری است. در حالی که مشوقهای سیاسی کلان در این راستا قرار ندارند و بیشترین حمایتهای داخلی از کشورهای صنعتی صورت میگیرد اما محصولاتی با موازنه انرژی بالا (جهت تولید سوختهای گیاهی) عملا در کشورهای
در حال توسعه در نواحی گرمسیری کشت میشود.
از سوی دیگر سوختهای گیاهی چالشها و فرصتهای مهمی را در زمینه توسعه پایدار، هم در سطوح ملی و هم در سطح جهانی به همراه دارند. این پدیده میتواند به مواجهه با بحران تغییرات اقلیمی و نیز بهبود اشتغال و درآمدزایی در نواحی روستایی کمک کند. همچنین تنوعبخشی به منابع انرژی، بهبود موازنه تجاری و نیز کیفیت هوا از دیگر مزایای توسعه آنها محسوب میشود. با این حال سوختهای گیاهی راهحل معجزهگر نیستند و توسعه آنها با ملاحظاتی همراه است.
کشت محصولات سوختی میتواند موجب مخاطرات زیستمحیطی در حوزه تولید کشاورزی شود. بهعنوان مثال گسترش پهنههای کشاورزی و در نتیجه کاهش سطح جنگلها و مراتع و تنوع زیستی، یک نگرانی عمده در این زمینه است. از دیدگاه اجتماعی ملاحظات مهمی در مورد تأیید تولید این سوختها بر نیروی کار و امنیت غذایی وجود دارد. شکلگیری یک بازار غیررقابتی میتواند موجب توزیع نابرابر منافع طی زنجیره ارزش افزایی این محصولات شود.
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت