نحوه تمیز کردن گرد و غبار گلهای آپارتمانی |
در صورتی که قصد تمیز کردن گلهای زیتنی منزل خود را دارید ابتدا به گیاه نگاه کنید اگر خشک شده بود ارزش تمیز کردن را ندارد اما اگر گیاه زنده است، ابتدا از گردگیر یا پارچه نمدار برای تمیز کردن برگها استفاده کنید.
یک چهارم پیمانه آب گرم را با کمی شیر بدون چربی مخلوط کنید.هر کدام از برگها را جداگانه، با اسفنج و مخلوط حاصل تمیز کنید. از آنجا که حشرات در زیر برگها پنهان میشوند، تمیز کردن زیر برگها را فراموش نکنید.برای نتیجه بهتر از مواد پاککننده آماده مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. برای جلوگیری از شکستن و آسیبدیدگی گیاه یک دست خود را زیر برگ قرار دهید و با دست دیگر آن را تمیز کنید. برای براق شدن برگها هرگز از پارافین یا مواد براقکننده که منافذ برگ را میپوشانند، استفاده نکنید.
میزان پتاس مورد نیاز در زراعت چغندرقند |
از دیرباز از مناطق زراعی ایران همواره به عنوان غنی ترین خاکها از نظر پتاسیم نام برده شده است. بهمین جهت در طی سالها زراعت چغندرقند، از این عنصر پرنیاز گیاه شاید در مقادیر بسیار جزئی استفاده گردیده است، این امر در حالی اتفاق می افتد که پتاسیم بعنوان عنصر قندساز در گیاهان به شمار میرود و می تواند اثر جانشینی برای سدیم در خاک و گیاه داشته باشد. از طرف دیگر این عنصر در افزایش شادابی اندام هوائی و در نتیجه فعال سازی منابع فتوسنتزی نقش اساسی دارد. علاوه بر این متخصصین خاکشناسی معتقدند که اگر چه این عنصر در خاک فراوان است ولی بدلایل برخی فرآیندهای شیمیایی خاک این عنصر قابل استفاده گیاه نمی باشد. لذا در تعیین مقدار پتاسیم موردنیاز گیاه مقدار پتاسیم قابل جذب به عنوان ملاک تصمیم گیری مطرح می باشد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج آزمایشات انجام شده در مورد استفاده این عنصر در چند منطقه مهم چغندرکاری برروی تولید محصول نشان میدهد که این عنصر موجب افزایش عملکرد شکر می گردد.بنابراین باتوجه به نتایج بدست آمده از تأثیر پتاسیم بر روی عملکرد، مصرف حدود 180 کیلوگرم پتاسیم در خاکهای نیمه سبک و سبک و مناطق با بارندگی بیش از 300 میلیمتر برای افزیش عملکرد توصیه می گردد.
اهمیت اقتصادی : با عنایت به نتایج موجود در خصوص افزایش عملکرد شکر تحت تأثیر کود پتاسیم علاوه بر جبران هزینه های کود افزایش درآمد نیز حاصل شده است.
عنوان یافته تحقیقاتی : کارآئی استفاده از آب در زراعت چغندرقند
مقدمه : چغندرقند گیاهی است که عکس العمل زیادی نسبت به مقادیر مختلف آب از خود نشان میدهد. بطور کلی هنگامی که مصرف نهاده ها کاهش می یابد کارآئی استفاده از آنها افزایش می یابد. در آزمایشی با مصرف حدود 13500 مترمکعب آب 340 گرم شکر تولید شد. در حالیکه با کاهش مصرف آب تا حدود 10500 مترمکعب در هکتار مقدار تولید شکر به ازای هر مترمکعب آب مصرفی 390 گرم بود. یکی از عوامل بسیار مهم در پائین بودن کارآئی مصرف آب در کشور، راندمان تولید در واحد سطح می باشد. از عوامل دیگر مؤثر در کارآئی مصرف آب، عدم به کارگیری مناسب پارامترهای زراعی و ژنتیکی است. استفاده از شیوه های نوین آبیاری به همراه استفاده از روشهای کم آبیاری در مراحلی غیرحساس رشد گیاه به تنش رطوبت، باعث افزایش کارآئی مصرف آب خواهد شد.
در سیستم آبیاری نشتی که بیشترین سطح زیر کشت چغندرقند را به خود اختصاص می دهد مصرف آب در آبیاری اول (خاک آب) و آبیاری دوم (پی آب) مجموعا بیش از 20 درصد آب مصرفی در تمام دوره رشد گیاه است که این مقدار فقط صرف جوانه زدن بذر خواهد شد و گیاه هیچگونه استفاده دیگری از این مقدار آب نخواهد برد و در نتیجه کارآئی مصرف آب کاهش می یابد. استفاده از روشهای آبیاری که باعث کاهش مصرف آب در این هنگام شده و یا استفاده از روشهایی که سرعت جوانه زنی را افزایش می دهد باعث افزایش کارآئی مصرف آب خواهد شد. همچنین قطع آبیاری در اواخر مرحله رشد گیاه که معمولا مصادف با فصل سرما و کاهش تبخیر و تعرق است، گرچه ممکن است باعث افت عملکرد ریشه شود ولی باتوجه به افزایش درصد قند، مقدار قند در واحد سطح صدمه زیادی متحمل نشده و کارآئی مصرف آب را افزایش میدهد. نکته قابل توجه در کارآئی مصرف آب استفاده از سایر عوامل به زراعی می باشد. بطور مثال ازت تأثیر زیادی در کارائی مصرف آب دارد. در مناطقی که کمبود آب مشاهده نمی شود استفاده از کودهای ازته کارآئی مصرف آب را به طور قابل ملاحظه ای افزایش میدهد. در حالیکه درمناطق خشک و دارای محدودیت آب استفاده از کودهای ازته حساسیت بیشتری را می طلبد و باید تا حدود 30 درصد مقدار آن را نسبت به مناطق مرطوب کاهش داد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : برای بهبود کارآئی مصرف آب، بکارگیری سیستمهای نوین آبیاری، مدیریت آبیاری به خصوص در مرحله جوانه زنی و اواخر دوره رشد گیاه و استفاده بموقع از سایر نهاده ها ضروری است.
اهمیت اقتصادی: باتوجه به آنکه آب مهمترین نهاده کشاورزی کشور است افزایش کارآئی آن با استفاده از پارامترهای گوناگون بهزراعی و بهنژادی، راهکاری مناسب در جهت افزایش سطح زیر کشت و راندمان تولید می باشد.
عنوان یافته تحقیقاتی : تناوب مناسب چغندرقند
مقدمه : تناوب زراعی صحیح عبارت است از کاشت، داشت و برداشت گیاهان با نظم و ترتیب خاصی که پس از چند دوره چرخش زراعی و برداشت محصول اقتصادی حداقل حاصلخیزی خاک حفظ یا افزایش یابد حاصلخیزی خاک رابطه مستقیمی با مقدار درصد مواد آلی یا هوموس خاک دارد. رعایت تناوب زراعی با قراردادن گیاهان علوفه ای بخصوص لگوم ها می تواند به افزایش ماده آلی کمک کرده و حاصلخیزی خاک را افزایش دهد. افزایش ماده آلی در خاک موجب افزایش ظرفیت نگهداری آب‚ جلوگیری از فرسایش خاک و افزایش عناصر غذائی موجود در اراضی سبک شود همچنین وجود مقادیر مناسب مواد آلی در اراضی سنگین موجب فراهم آمدن امکان آماده شدن زودتر زمین در بهار و بهبود خصوصیات فیزیکی و شیمیایی این نوع خاکها می گردد. همچنین یکی از روشهای مبارزه علیه آفات و علفهای هرز استفاده از تناوب زراعی مناسب در تولید محصولات کشاورزی می باشد. زیرا استفاده مداوم از سموم جهت کنترل علفهای هرز باعث تخریب محیط زیست می شود.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : چغندرقند گیاهی است که چرخش آن در هر قطعه به 3 تا 5 سال وقت نیاز دارد. بمنظور تعیین تناوب زراعی مناسب و معمول در منطقه کرج چهار نوع تناوب زراعی انتخاب و بمدت 6 سال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تناوب زراعی یونجه – ذرت دانه ای – چغندرقند – گندم باعث افزایش کربن آلی خاک و در نتیجه افزایش حاصلخیزی خاک شد. در این تناوب زراعی یونجه برای یک دوره سه ساله در نظر گرفته شد و در پایان سال سوم زمانی زمانی که آخرین چین حدود 20 سانتیمتر ارتفاع داشت به زیر خاک برگردانده شد. ضمنا بعداز برداشت دانه ذرت بقایای گیاهی به وسیله چاپر خرد شده و به زیر خاک برگردان شد. بنابراین درمناطقی نظیر کرج و اقلیم های مشابه آن می توان با انتخاب تناوب زراعی (یونجه – ذرت دانه ای – چغندرقند – گندم) باعث افزایش حاصلخیزی خاک شد (بشرطی که بقایای کلیه محصولات به خاک برگردانده شود).
اهمیت اقتصادی : باتوجه به اینکه خاک منبع تأمین غذای انسانها می باشد. حفظ حاصلخیزی خاک و یا افزایش آن نه تنها برای نسل حاضر بلکه برای نسلهای آینده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین انتخاب تناوب مناسب‚ موجب استفاده بهینه از نهاده ها و افزایش درآمد می گردد.
عنوان یافته تحقیقاتی : زمان مصرف ازت در زراعت چغندرقند
مقدمه : ازت به عنوان یکی از مواد غذایی اصلی در گیاهان زراعی بطور اعم و چغندرقند بطور اخص جایگاه ویژه دارد. این عنصر بدلیل حلالیت سریع، اثرات متقابل با سایر عناصر غذائی، مکانیزمهای پیچیده ای را در رشد و نمو گیاه ایجاد می نماید. بیشترین نیاز گیاه به ازت در اوائل دوره رشد تا زمان ایجاد حداکثر پوشش گیاهی در مزرعه است. برای تولید هر تن چغندرقند حدود 4 تا 5 کیلوگرم ازت لازم است که بدلیل حرکت سریع این عنصر در خاک همراه با آب نمی توان نسبت به مصرف یک مرتبه آن اقدام نمود.
بالا رفتن درصد قند و کاهش مواد غیرقندی بویژه مواد غیرقندی ازت دار از اهداف اصلی زراعت چغندرقند می باشد. لذا کمبود ازت در خاک در اواخر دوره رشد چغندرقند از نکات مهم مدیریت ازت می باشد. در غیر این صورت گیاه به رشد برگی و اندام هوائی ادامه داده و در نتیجه درصد قند و درجه خلوص دچار نقصان خواهد شد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : تحقیقات متعدد در خاکها و مناطق مختلف ایران نشان داده است که در صورت استفاده از کودهای فسفری ازت دار (مثل فسفات آمونیم) مصرف کودهای ازته دیگر قبل از کاشت توصیه نمیگردد. در خاکهای نیمه سبک و سبک مصرف ازت در سه نوبت قبل از کاشت، بعداز تنک و یک ماه بعداز آن بهترین نتیجه را داشته است.
در صورت استفاده از کودهای ازتی با پوشش گوگردی ((SCU مصرف یکباره ازت در زمان تنک توصیه می گردد. چنانکه منابع مختلف ازت در دسترس باشد مصرف اوره یا فسفات آمونیم قبل از کاشت، به مقدار یک سوم نیاز گیاه، سولفات آمونیم بعدازتنک و یک ماه بعد از آن به مقدار هر دفعه یک سوم از نیاز گیاه توصیه می شود.
در صورت کمبودهای سریع در اثر آبیاریهای سنگین یا بارندگی های ممتد بهاره مصرف نیترات آمونیم توصیه می گردد.
مصرف ازت در زراعت با مدیریت زراعی متوسط بعداز تیرماه قابل توصیه نمی باشد.
مصرف ازت در خاکهای متوسط بصورت سه قسط قبل از کاشت، هنگام تنک و یکاه بعداز آن مناسب است. در کمبودهای آنی (قبل از اواسط دوره رشد) مصرف نیترات آمونیم توصیه می گردد.
اهمیت اقتصادی: مصرف بی موقع و بی رویه ازت نه تنها باعث افزایش عملکرد نمی شود بلکه اثرات زیانباری در محیط زیست، کاهش کیفیت محصول و افزایش هزینه های تولید را به دنبال خواهد داشت.
عنوان یافته تحقیقاتی : میزان فسفر موردنیاز در زراعت چغندرقند
مقدمه : اهمیت فسفر در تغذیه گیاه کاملا شناخته شده می باشد. توجه به مکانیزیم جذب فسفر توسط گیاه، حرکت ضعیف آن در خاک هم چنین انباشته شدن آن و ایجاد تجمع فسفری در خاک آلودگی تشعشعی و فسفرسانس اهمیت این عنصر را روشن می سازد.
در خاکهای مختلف سطوح بحرانی متعددی برای فسفر تعیین نموده اند که در آن سطح (بحرانی) نیازی به مصرف فسفر در زراعت چغندرقند وجود نداشته و می توان محصول مناسبی با استفاده از فسفر موجود در خاک تولید نمود. سطح بحرانی در خاکهای مختلف متغیر است لذا داشتن روابط مختلف بین موجودی فسفر در خاک و میزان فسفر موردنیاز می تواند راهنمای خوبی برای کشاورزان باشد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : در قالب طرحی در یک دوره شش ساله با تناوب گندم، چغندرقند در کرتهای ثابت، کرتهائی با میزان فسفر متفاوت ایجاد گردیده است که هم اکنون میزان نیاز فسفری در این کرتها در حال بررسی بوده و در آینده منحنیها و راوبط آنها ارائه خواهد شد. لذا با تجزیه خاک و استفاده از روابط بدست آمده میزان نیاز فسفری زراعت مشخص می گردد. در اراضی سنگین و نیمه سنگین میزان فسفر بحرانی خاک پائین بوده و درحد 8 قسمت در میلیون جوابگوی زراعت چغندرقند برای برداشت معقول می باشد.
اهمیت اقتصادی : مصرف کود فسفره در سطح حدود 200000 هکتار زراعت عمل می گردد چنانکه این امر معقول و منطقی مصرف نگردد موجب خسارت عمده از لحاظ خرید کود، هزینه های کودپاشی و تخریب اراضی می گردد که مصرف بهینه در عین افزایش محصول موجب حفظ محیط زیست و کشاورزی پایداری خواهد شد.
عنوان یافته تحقیقاتی : اثر زیرشکنی بر روی توسعه و تغییرات کمی و کیفی محصول چغندرقند
مقدمه : تراکم خاک موجب کاهش نفوذپذیری و عدم توسعه ریشه می گردد که بنوبه خود عامل کاهش محصول بوده و افزایش بیماریها را نیز بدنبال دارد. موضوع فشردگی به دلائل متعدد بوجود می آید که شخم مداوم در یک عمق مشخص، عبور مرور ماشین آلات سنگین و سبک، فرسایش آبی و حرکت مواد از لایه های مختلف به پائین و رسوب آنها در لایه های پائین و هم چنین خاصیت پدوژنیکی خاکها در برخی مناطق را می توان نام برد. از بین بردن فشردگی خاک از اهداف اصلی عملیات زراعی، تولید پایدار محصولات کشاورزی و حفظ حاصلخیزی خاک می باشد. زیرا در خاکهای فشرده نه تنها تهویه ریشه بطور مرتب صورت نمیگیرد. بلکه برای گیاهان ریشه ای مثل چغندرقند مشکلات بیرون زدگی از خاک و افزایش طوقه نیز بوجود می آورد.
روش از بین بردن لایه سخت ازطریق کاشت گیاهان با ریشه عمیق (مثل یونجه)، تغییرات عمق شخم در زمان آماده کردن زمین برای محصولات مختلف بویژه انجام عملیات زیرشکن با ساب سویلر می باشد. عملیات ساب سویلر حتما باید با ابزار مناسب بویژه زیرشکنهای ویژه و در رطوبت مناسب انجام گیرد که موجب کاهش وزن مخصوص ظاهری و افزایش درجه تخلل خاک گردد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : بررسی های نشان داده است که لایه زیرین حدود 3 سانتیمتر مدام در اثر فشار پاشنه گاو آهن فشرده و لایه غیرقابل نفوذی را بوجود می آورد شکستن این لایه باعث افزایش نفوذپذیری خاک می شود. کاربرد ساب سویلر در زراعت چغندرقند در افزایش تخلل و کیفیت خاک مؤثر است. بهترین زمان اجرای عملیات ساب سویلر در زمانی است که رطوبت درحد نقطه پژمردگی قرار دارد و این عملیات قبل از شخم با وسیله مناسب (ساب سویلر مخصوص) و کشنده های قوی انجام میگیرد. معمولاً این وضعیت در اواخر تابستان و اوائل پائیز قبل از بارندگی های پائیزی بوجود می آید.
اهمیت اقتصادی : استفاده از ادوات مناسب در زمانهای مناسب در زراعت چغندرقند نه تنها موجب حفظ حاصلخیزی خاک می گردد، بلکه در نهایت موجب افزایش عملکرد و توسعه پایدار کشاورزی را موجب می شود.
عنوان یافته تحقیقاتی : استفاده از کاشت نشائی در مناطق دارای محدودیت شوری خاک و آب
مقدمه : در کشور ما علاوه بر مسئله خشکی مسئله شوری نیز یکی از مشکلات محدودیت زراعی است. بطوری که زمینهای شور بیش از چند میلیون هکتار را تشکیل میدهند و قابل استفاده برای زراعت نیستند. از طرفی تعداد محدودی از این زمینها که قابلیت زراعت بعضی از محصولات را دارند، با مشکل آماده سازی بواسطه وجود املاح در بهار مواجه هستند، زیرا این زمینها اغلب سنگین بوده و دیرتر برای عملیات زراعی آماده میگردند. همچنین تاخیر در عملیات زراعی آنها نیز موجب بالا آمدن املاح بر روی سطح خاک میگردد. لذا در کنار بهسازی این خاکها با روشهای مختلف استفاده از روشهایی که فعلاً می تواند موجب تولید و افزایش عملکرد در این زمینها گردد ضروری بنظر میرسد. زیرا اکثر گیاهان زراعی و همچنین چغندرقند در مراحل اولیه رشد به شوری حساس هستند. کاشت گلدانی یکی از روشهایی است که برای رفع این محدودیت بکار می رود.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج حاصله از اجرای طرح با مقایسه کشت نشائی و کاشت مستقیم چغندرقند که به همین منظور در چند منطقه شور اجرا گردیده نشان داد که استفاده از این روش موجب استقرار مطلوب گیاه و افزایش عملکرد می گردد بطوری که در مناطق رویدشت اصفهان مناطقی از آذربایجان شرقی، غربی و ساوه میزان افزایش عملکرد شکر ناخالص در این روش نسبت به کشت مستقیم بیش از 100% می باشد. لذا این روش در خاکهای شور می تواند بعنوان یک راهکار مناسب مؤثر جهت تولید و افزایش عملکرد مورد استفاده قرار گیرد.
اهمیت اقتصادی : باتوجه به افزایش 100% عملکرد شکر در این روش نسبت به کشت مستقیم علاوه بر درآمد بیشتر موجب استفاده بهینه از منابع آب و خاک شور نیز می گردد.
عنوان یافته تحقیقاتی : استفاده از کاشت گلدانی به منظور طولانی کردن دوره رشد چغندرقند درمناطق سردسیر
مقدمه : برخی از مناطق چغندرکاری ایران با محدودیت دوره رشد مواجه هستند. علت این امر بارندگیهای زود هنگام پائیزه و دیررس بهاره در بعضی مناطق چغندرکاری می باشد که این امر نهایتاً موجب اختلال در آماده سازی زمین در هنگام کاشت و یا اختلال در زمان برداشت می گردد. یکی از روشهای برطرف کننده موانع مذکور استفاده از روش گلدانی می باشد.
در این روش علاوه بر طولانی کردن دوره رشد در میزان مصرف آب، بذر، سم، کودهای شیمیایی و هزینه های تنک نیز صرفه جویی میگردد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج بدست آمده از اجرای آزمایش در مناطق خوی، پیرانشهر، اقلید و سمیرم که بعنوان مناطق با دوره رشد محدود بشمار میروند بیانگر آن است که عملکرد ریشه با استفاده از روش نشائی حدود 30 تن در هکتار افزایش داشته است که این مقدار از نظر درصد 78% افزایش نشان میدهد. ضمناً به طور میانگین عملکرد قند ناخالص در کشت نشائی نسبت به مستقیم 6/4 تن در هکتار و از نظر درصد 87% افزایش گزارش شده است. باتوجه به این مسأله در صورت وجود محدودیت دوره رشد در مناطق چغندرکاری کشت نشائی به ویژه در اراضی کوچک به عنوان یک راه حل علاوه بر افزایش عملکرد موجب صرفه جویی در نهاده ها نیز می گردد.
اهمیت اقتصادی : باتوجه به افزایش عملکرد قند ناخالص تا حدود 5/4 تن در هکتار در این روش درآمد زارع بادرنظر گرفتن هزینه های این کاشت نسبت به کشت مستقیم چشمگیر است و موجب حذف خطر برداشت نیز می گردد.
عنوان یافته تحقیقاتی : تاثیر کم آبی در ابتدای دوره رشد بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند
مقدمه : همزمانی آبیاری اوایل دوره رشد چغندرقند با اواخر دوره رشد بعضی از غلات همانند گندم و جو نیازمند مدیریت صحیح استفاده از منابع آبی است. بسیاری از زارعین بدلیل همزمانی آبیاری محصولات فوق یا چغندرقند را کاشته و سپس تنش اعمال می نمایند و یا چغندرقند را پس از برداشت جو می کارند که این موضوع موجب افت عملکرد می گردد.
از طرفی مقدار بارندگی در کشور ما محدود بوده و نمی تواند نیاز آبی گیاهان را برطرف نماید زیرا اکثر گیاهان زراعی بیش از 500 میلی لیتر آب نیاز دارند. در این میان اگرچه از چغندرقند به عنوان یک گیاه مقاوم به تنش خشکی نام برده می شود ولی همانطور که میدانیم این گیاه در اوایل دوره رشد نسبت به به تنش خشکی حساس بوده و در صورت بروز خشکی در این مرحله دچار افت محصول میگردد بدین جهت نتایج آزمایشات انجام شده به روی چغندرقند حاکی از آن است که آبیاری چغندرقند را می توان تا مصرف 60% آب قابل دسترس گیاهان به تاخیر انداخت این در حالیست که در صورت استقرار گیاه می توان تا حدودی تنش نیز اعمال نمود.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : براساس نتیجه بدست آمده از آزمایش تنش در مراحل مختلف دوره رشد گیاه با مقادیر مختلف مصرف آب قابل دسترس اعمال تنش بعد از استقرار (حدود 45 روزگی رشد گیاه) و مصرف 60% قابل دسترس تاثیر در افت عملکرد نداشته و موجب صرفه جویی در مصرف آب نیز میگردد.. بنابراین در صورت وجود رقابت برای مصرف آب یا کمبود آب برای آبیاری می توان پس از استقرار گیاه آب را از چغندرقند گرفته و به محصول دیگری هدایت نمود.
اهمیت اقتصادی : باتوجه به اهمیت مصرف آب در اوایل بهار و توزیع مناسب آن (مدیریت آبیاری) بین گیاهان مختلف علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب و کاهش هزینه های مصرفی موجب حصول عملکرد مطلوب از زراعتهای موجود نیز می گردد.
عنوان یافته تحقیقاتی : تاثیر کود دامی در زراعت چغندرقند
مقدمه : افزایش جمعیت، محدودیت زمینهای قابل کشت، استفاده بی رویه از خاک، عدم رعایت تناوب صحیح مصرف سموم و کود شیمیایی و عدم آگاهیهای علمی و تکنولوژی یکی از مهمترین عواملی است که سبب شده است هرگز از پتانسیلهای کشاورزی به نحو مطلوب استفاده نشود. بدین جهت بهسازی ساختمان خاک، حفظ خصوصیات فیزیکی آن، فعالسازی میکروارگانیسمها و افزایش عملکرد محصول از مهمترین اصول زراعی بشمار رفته و اصل انکارناپذیر است.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج بدست آمده از آزمایشات بهزراعی نشان داد که مصرف 60-30 تن کود دامی به همراه 180-120 کیلوگرم ازت علاوه بر افزایش عملکرد محصول چغندرقند موجب بهبود ساختمان خاک و افزایش ماده آلی آن گردیده است .همچنین باقیمانده مواد غذایی آن موجب افزایش عملکرد بعدی یعنی گندم شد.
به همین جهت و با توجه به فقر ماده آلی خاکهای ایران مصرف حداقل 30 تن کود دامی موجب بهسازی ساختمان خاک و عملکرد محصول میگردد.
اهمیت اقتصادی : باتوجه به تأثیر کوددامی در افزایش عملکرد گیاه بخصوص گیاهان غده ای نظیر چغندرقند و بهسازی ساختمان خاک در دراز مدت استفاده از آن برای حفظ منابع تولید ضروری می باشد.
عنوان یافته تحقیقاتی : بهترین تاریخ کاشت در زراعت بهاره چغندرقند
مقدمه : تاریخ کاشت بعنوان یکی از مهمترین عوامل زراعی تولید بشمار میرود و محققین معتقدند که برای استفاده مطلوب از عوامل محیطی مانند تشعشع، حرارت، آب و نیز نهاده های زراعی یافتن بهترین تاریخ کاشت هر محصول با توجه به شرایط مذکور ضروری است. چغندرقند از گیاهانی است که در صورتیکه در اولین فرصت ممکن کشت گردد می تواند زودتر به سطح برگ مطلوب رسیده، مقاوم در برابر آفات و بیماریها شده به تراکم مناسب دست یافته و نهایتاً افزایش عملکرد را بهمراه داشته باشد. اما زارعین چغندرکار اغلب این موضوع مهم را رعایت نمی کنند بنابراین در اغلب نقاط ایران این مسئله موجب افت شدید عملکرد می گردد. این در حالیست که در کشورهای پیشرفته محققین و به تبع آن زارعین به دنبال روشهایی هستند که بتوانند با کمترین حرارت بذر کشت شده را سبز نمایند.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : با توجه به موارد فوق اکثر نتایج بدست آمده از تاریخهای کاشت چغندرقند به عنوان کشت بهاره در مناطق مختلف نشان میدهند که در صورتیکه بتوانیم در اولین فرصت پس از سپری شدن سرمای زمستانه حتی در بعضی از مناطق در اواخر زمستان اقدام به کشت نمائیم از میزان عملکرد بالاتری برخوردار خواهیم شد. لذا برای ایجاد تراکم مناسب محصول، عملکرد مطلوب در زراعت چغندرقند و مقاومت در مقابل آفات و بیماریها کاشت زودتر در اولین فرصت ممکن ضروری است.
اهمیت اقتصادی : با در نظر گرفتن موارد مذکور در بخش مقدمه، زود کاشتن موجب استفاده مطلوب از عوامل محیطی و نتیجتا افزایش عملکرد می گردد. افزایش عملکرد ریشه در اکثر اوقات به بیش از 10 تن در هکتار نیز در اثر تاریخ کاشت زودتر ملاحظه میگردد.
عنوان یافته تحقیقاتی : امکان کاشت چغندرقند پس ا ز آخرین آبیاری جو
مقدمه : در بعضی از مناطق کشور زارعین پس از کاشت چغندرقند اقدام به قطع آبیاری و هدایت آن به محصولات دیگر می نمایند این در حالی است که این مسئله موجب افت عملکرد میگردد. لذا با توجه به محدودیت منابع آبی و مشکلات آبیاری در مناطقی از کشور که در آنها چغندرقند و غلات همزمانی آبیاری در قسمتی از دوره رشد خود دارند از این روش در مناطق کرج – قزوین – اراک – ساوه – جوین و شیرین استفاده گردید.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج بدست آمده نشان داد که میانگین عملکرد ریشه در شش منطقه در کشت گلدانی و مستقیم به ترتیب 08/57 و 9/34 تن در هکتار می باشد. میانگین عملکرد شکر در کشت گلدانی 11/10 تن و در کشت مستقیم 66/5 تن در هکتار بوده است. بنابراین میزان افزایش کشت گلدانی نسبت به مستقیم از نظر عملکرد شکر 45/4 تن در هکتار و از نظر درصد 62/78% می باشد.
با در نظر گرفتن موارد فوق برای استفاده بهینه از منابع آبی با در نظر گرفتن افزایش محصول استفاده از کشت نشائی به عنوان یک روش علاوه بر افزایش عملکرد موجب صرفه جویی در مصرف آب نیز می گردد.
اهمیت اقتصادی : باتوجه به افزایش عملکرد شکر در این روش تا حدود 80% علاوه بر جبران هزینه های این کشت موجب افزایش درآمد و نیز استفاده بهینه از آب نیز گردیده است.
عنوان یافته تحقیقاتی : ازت مورد نیاز چغندرقند را از چه منبعی تامین نمائیم؟
مقدمه : ازت یکی از عناصر پرمصرف در زراعت چغندرقند است که به صور مختلف توسط کارخانجات تهیه میشود. ازت را از منابع زیادی می توان در اختیار گیاه چغندرقند قرار داد. یکی از منابع موجود در بازار، نیترات آمونیم می باشد. از صفات بارز نیترات آمونیم جذب سریع آن می باشد. سولفات آمونیم یکی دیگر از صور ازت است که خاصیت اسیدی دارد. در اوره با پوشش گوگردی ازت به تدریج در اختیار گیاه قرار میگیرد. مقدار ازت در منابع بالا با درصد متفاوتی وجود دارد. با توجه به خصوصیات شیمیائی خاک می باید منبع ازت مناسب انتخاب و در اختیار چغندرقند قرار گیرد. در تحقیقاتی که در مورد منابع مختلف ازتی انجام گرفته نشان میدهد که در مواردی که رشد سریع جهت پوشش مزرعه مورد نظر است می توان از نیترات آمونیم به جهت جذب سریع آن توسط گیاه استفاده کرد. در خاکهائی که واکنش شیمیائی آنها قلیائی می باشد منابع سولفاتی چون خاصیت اسیدی دارند مناسبترند. منبع سولفاتی نه تنها باعث افزایش شاخص سطح برگ گشته بلکه در خاکهای قلیائی افزایش محصول را بدنبال دارند. پائین بودن شاخص سطح برگ یکی از مشکلات مهم در کشور ما می باشد که باعث کاهش محصول میشود و در مواردی که هدف در اختیار گذاردن تدریجی ازت است SCU (اوره با پوشش گوگردی) مناسب ترین منبع ازت در این گونه موارد است. با اینکه ازت در منابع گوگردی از درصد کمتری برخوردار است ولی عنصر گوگرد نیز از نظر تغذیه گیاه چغندرقند قابل اهمیت است.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : در آزمایشات نتیجه گرفته شد که کود ازتی از منبع سولفات بهترین عملکرد نسبت به سایر تیمارها را دارد. بنابراین در صورتیکه جذب سریع ازت مدنظر است از نیترات آمونیوم، در صورتیکه جذب تدریجی مدنظر باشد از اوره با پوشش گوگردی استفاده می گردد.
اهمیت اقتصادی : ازت یکی از مهمترین منابع کودی مورد مصرف در زراعت چغندرقند است که در سطح وسیعی از آن استفاده میگردد. بنابراین باتوجه به زمان مصرف و نوع خاک زراعت شده ، تعیین منابع مورد نیاز تبعات اقتصادی را نیز بدنبال دارد. لذا یافتن بهترین منبع باتوجه به موارد فوق موجب افزایش عملکرد میگردد.
عنوان یافته تحقیقاتی : تراکم بوته مناسب در زراعت چغندرقند
مقدمه : مطالعات انجام شده در کشور نشان می دهد که اکثر مزارع چغندرقند از تراکم بوته کافی برخودار نبوده و یکی از عوامل موثر پائین بودن راندمان در زراعت چغندرقند، کم بودن تعداد بوته در واحد سطح است. زیرا عدم وجود تعداد بوته کافی در مزرعه باعث عدم جذب مناسب نور، آب، مواد غذائی و … از زمین است بنابراین محصول مناسب تولید نخواهد شد. همچنین کلیه عملیات کاشت، داشت و برداشت که با هزینه های بسیار زیادی جهت تولید محصول مناسب انجام می شود با کم بودن تعداد بوته در واحد سطح، عملاً موثر نخواهد بود زیرا این عملیات جهت تعداد بوته کافی در نظر گرفته شده است در حالیکه با عدم وجود تراکم مناسب در مزرعه، کارآئی استفاده از ماشین آلات و سایر نهاده ها کاهش می یابد.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج بدست آمده از تحقیقات انجام شده در کشور نشان می دهد که تراکم 90 تا 110 هزار بوته در هکتار در هنگام برداشت جهت دستیابی به عملکرد مطلوب بسیار موثر می باشد جهت رسیدن به تراکم مذکور بهتر است که از کم کردن فاصله خطوط استفاده شود زیرا تمایل به آرایشهای کاشت نزدیک به مربع بهره وری بیشتری نسبت به آرایشهای کاشت مستطیل دارد. برای این منظور بایستی فواصل خطوط کاشت کاهش یافته و به حدود 50 سانتیمتر برسد و فواصل بوته ها بر روی خطوط بین 18 تا 22 سانتیمتر تنظیم شود.
لازم به ذکر است که تحقیقات بر روی آرایشهای کاشت جدید که دارای دو خط بر روی یک پشته با فواصل 90 تا 100 سانتیمتری و با تراکم 100 تا 120 هزار بوته است، ادامه دارد. در این روشها گیاهان فقط از یک طرف آبیاری شده بنابراین صرفه جویی در مقدار آب مصرفی از دستاوردهای دیگر این آرایشها می باشد نتایج بدست آمده در مورد این روشها در اولین فرصت به اطلاع خواهد رسید. برای رسیدن به تراکم مطلوب (110 – 90 هزار بوته در هکتار)، ، شخم به موقع، ایجاد بستر مناسب بذر، کاشت مطلوب آبیاری و نگهداری مزرعه در مراحل اولیه (20 روز ابتدائی) بسیار مهم و ضروری است.
اهمیت اقتصادی : دستیابی به تراکم بوته مناسب و مطلوب در مزرعه باعث افزایش بهره وری از نهاده ها شده و متعاقبا ارزش افزوده اقتصادی قابل ملاحظه ای به دنبال خواهد داشت.
عنوان یافته تحقیقاتی : کشت انتظار چغندرقند به عنوان یک راهکار جدید برای دستیابی به عملکرد مطلوب در بعضی از مناطق
مقدمه : این سیستم کاشت می تواند در بسیاری از مناطق شور و دارای محدودیت آب موثر واقع شود. در اراضی با محدودیت آب قسمتی از ابتدای دوره رشد چغندرقند با قسمت انتهائی دوره رشد غلات ادغام می شود و زارعین ترجیح می دهند که آب موجود را در دسترس غلات قرار دهند و بدین ترتیب زراعت چغندرقند در این برهه حساس تحت تنش خشکی قرار می گیرد از طرف دیگر در اراضی لب شور کشور، شوری خاک در ماههای اردیبهشت و خرداد به تدریج افزایش یافته و عملیات آماده سازی زمین به دلیل وجود ساختمان خاص خاک دیرتر انجام می شود به همین دلیل دوره ابتدای رشد چغندرقند با دوره افزایش غلظت املاح در خاک منطبق شده و خسارت زیادی به محصول وارد می آید.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : با توجه به مطالب فوق کشت انتظار چغندرقند راهکار مناسبی می باشد در این سیستم، زمین زراعت چغندرقند در پائیز بطور کامل آماده می شود و فقط عملیات کشت هنگامی که برودت هوا به اندازه کافی رسیده باشد صورت می گیرد. در این شرایط احتمالاً رطوبت خاک برای جوانه زنی در حد کافی است ولی به دلیل آنکه بذر چغندرقند جهت جوانه زنی علاوه بر وجود رطوبت به حدود 100 واحد حرارتی نیاز دارد و برودت هوا در این هنگام زیاد بوده و قادر به تامین درجه حرارت مورد نیاز نمی باشد لذا بذر قادر به جوانه زنی و خروج از خاک نمی باشد و جوانه زنی آن به اواخر زمستان و اوایل بهار که شرایط حرارتی محیط مناسب خواهد شد موکول می شود.
بدین ترتیب گیاه از تمام عوامل محیطی اول فصل استفاده نموده و به شرایط استقرار می رسد حال اگر مسائل کم آبی و یا تنش شوری حادث شود با توجه به گذر از مرحله حساس، گیاه تحمل بیشتری نشان داده و محصول مناسبتری را تولید می نماید نکته قابل توجه در این سیستم استفاده از ارقام مقاوم به سرما (بولت) می باشد زیرا در بعضی از مناطق به دلیل وجود سرما در اول فصل بهار، احتمال به ساقه رفتن گیاه وجود دارد که برای جلوگیری از این حالت بایستی از کشت ارقام معمولی در این سیستم پرهیز نمود.
بنابراین در مناطق شور و خشک که احتمال افزایش دما در اواخر پائیز به هنگام کشت انتظار کمتر است می توان از این نوع کشت جهت استفاده بهینه از منابع آب و خاک و رسیدن به عملکرد مطلوب استفاده نمود.
اهمیت اقتصادی : با کاربرد این روش می توان گیاه جدیدی را تناوب زراعی اراضی شور معرفی نمود و در تولید قند از اراضی وسیع لب شور کشور استفاده مناسب نمود.
عنوان یافته تحقیقاتی : اندام هوائی چغندرقند را چگونه کنترل کنیم ؟
مقدمه : در اکثر کشورهائی که در آنها زراعت چغندرقند معمول است در طول دوره رشد و بعد از پایان دوره رشد مقدماتی حدود 15 روز یک مرتبه اقدام به نمونه برداری از مزارع نموده و در این نمونه ها اندام هوائی ـ وزن ریشه درصد قند و سایر خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند اندازه گیری شده و نتایج بدست آمده با دوره مشابه ای سال قبل همچنین میانگین سالهای گذشته جهت پیش بینی وضعیت محصول مورد استفاده قرار می گیرد. در ایران نیز از سال 1372 طرحی مشابه تهیه و به مدت 6 سال اجرا شد. نتایج بدست آمده از این بررسی و سایر کشورها مورد ارزیابی قرار گرفتند که ذیلاً به آنها اشاره میگردد. در اکثر کشورها بعد از اینکه چغندرقند به حداکثر شاخص سطح برگ می رسد‚ مدتی این شاخص سطح برگ تداوم پیدا می کند ‚ برگ سازی مجدداً صورت نمی گیرد و ضریب افزایش اندام هوائی عدد منفی است. در صورتیکه در بعضی از مناطق کشور ما این عدد اکثرا مثبت می باشد و این مسئله حاکی از برگ سازی مجدد در اواسط دوره رشد به بعد می باشد. ضمناً نتایج نشان میدهد هرچه در اواخر دوره رشد نسبت اندام هوائی به ریشه عدد کوچکتر از 6/. باشد محصول شکر بیشتری برداشت خواهیم نمود.
شرح یافته و توصیه های کاربردی : نتایج بررسیها نشان داده که در اکثر مناطق چغندرکاری رشد مجدد اندام هوائی از اواسط تابستان به بعد باعث کاهش محصول شکر می شود و همچنین رابطه مستقیمی بین محصول شکر و نسبت اندام هوائی به ریشه وجود دارد. جهت جلوگیری از رشد مجدد لازم است که عملیات کاشت به موقع انجام شده و سپس با مدیریت مناسب زراعی هرچه زودتر به شاخص سطح برگ مطلوب در مزرعه رسید. سپس نیمه اول مرداد ماه به بعد از دادن کود ازتی خودداری و مقدار آب مصرفی را در انتهای فصل رشد کنترل نمود تا از رشد مجدد اندام هوایی جلوگیری بعمل آید. با این روش از مصرف قند ذخیره شده کاسته شده و بجای مصرف انرژی در تولید برگ و اندام هوائیذخیره قند صورت گیرد.
اهمیت اقتصادی : چنانچه انرژی صرف شده در رشد مجدد اندام هوائی به ذخیره سازی قند در ریشه اختصاص یابد افزایش محصول قند چشم گیر خواهد بود. ضمنا صرفه جویی در مقدار آب و کود در اواسط و انتهای فصل رشد اهمیت اقتصادی زیادی دارد
تامین نور مورد نیاز درگلخانه |
نور : انرژی خورشیدی در همه ساختار هایی گیاهی نقش دارد و نتیجه نهایی این فرایند ها در رشد گیاه است که منجر به افزایش ماده خشک می شود . در شرایطی که همه عوامل از جمله میزان دی اکسید کربن , دما و رطوبت در حد مطلوب باشد . برای انجام فتوسنتز به شدت نور در حد مطلوب نیاز است . نور کم باعث کاهش فتوسنتز و رشد گیاه و نور یشتر باعث صدمه به کلروپلاست ها و کاهش فتوسنتز می شود .
فتو پریود عبارت است از مدت زمانی از روز که نور به گیاه می تابد . طول روز بسته به فصل سال و عرض جغرافیایی تغییر می کند . در نیمکره شمالی طول روز در چهار روز از سال اهمیت ویژه دارد .
1- اول فروردین (21مارس) : که خورشید مستقیما بالایی خط استوا قرار میگیرد و در این روز طول روز و شب مساوی و برابر 12 ساعت است . و به آن اعتدال بهاری می گویند .
2- سی و یکم خرداد (21 ژوئن) : که خورشید به شمالی ترین قسمت بالایی خط استوا می گیرد و طولانی ترین روز و کوتاه ترین شب سال است و به آن انقلاب تابستانی می گویند .
3- سی ام شهریور (21سپتامبر ) : که خورشید مستقیما بالایی خط استوا است و طول روز و شب مساوی است و اعتدال پاییزی نامیده می شود .
4- سی ام آذر (21 دسامبر ) : که خورشید در جنوبی ترین قسمت زیر خط استوا قرار می گیرد و کوتاه ترین روز و بلند ترین شب سال است و انقلاب زمستانی نامیده می شود (شب یلدا )
نقطه موازنه نوری (Light compensation point) : نقطه ای است که در آن شدت فتوسنتز برابر شدت تنفس است . در این نقطه تمامی مواد تولید شده در فتوسنتز در تنفس به مصرف می رسد . نقطه موازنه نوری در گیاهان آفتاب پسند بیشتر از گیاهان سایه پسند است .
نقطه اشباع نوری (Light saturation point) : نقطه ای که فتوسنتز در آن حداکثر است و با افزایش نور دیگر فتوسنتز افزایش نمی یابد , نقطه اشباع نوری گویند.
کیفیت نور : اشعه ماورای بنفش با طول موج 400- 300 نانومتر باعث صدمه به گیاه شده و غیر قابل رویت با چشم انسان است . اشعه مادون قرمز با طول موج 750- 700 نانومتر خارج از حس بینایی انسان است و ضروری برای رشد گیاه است اما در فتوسنتز گیاه بی تاثیر است . طیف نوری (760- 380 نانومتر) در فتوسنتز نقش دارد . میزان فتو سنتز در نور قرمز و آبی حداکثر است . اگر گیاه فقط در معرض نور آبی قرار گیرد رشد کاهش و اندام های گیاه سفت و تیره می شود و اگر گیاه در معرض نور قرمز قرار گیرد رشد گیاه افزایش و اندام های گیاه نرم و لصیف می شود . برای انجام فتو سنتز تمامی طول موج های نور لازم است .
افزایش شدت نور : به استثنای سایه پسند ها افزایش نور در اواسط پاییز تا اوایل بهار باعث افزایش محصول می گردد . ساده بودن قاب های شیشه ای روی گلخانه ظرفیت قاب ها و افزایش عرض قاب ها باعث افزایش شدت نور وارده به داخل گلخانه می شود . اسکلت چوبی به طور کاملا محسوس شدت نور را کاهش می دهد و بهتر است چهارچوب چوبی زا با رنگ سفید رنگ آمیزی کرد تا به به جای جذب نور آن را منعکس کنند . همچنین بهتر است که قاب های شیشه ای پوشش گلخانه را نیز با رنگ سفید رنگ کنند و پوشش بیرونی قاب ها را هر دو سال یک بار و از داخل هر 5 سال یک بار رنگ آمیزی شود .
میزان کاهش نور تابیده شده به گلخانه عبارت است از : 10 درصد توسط اسکلت و 5 درصد توسط قاب شیشه ای و 7 درصد شیشه ها و 78 درصد نور وارد گلخانه می شود . شیشه ها را باید در پاییز و زمستان از موادی که برای کاهش شدت نور ورودی با رنگ پوشیده شده اند پاک کرد . این مواد حدود 20 درصد میزان نور ورودی را کاهش می دهند .
تامین نور تکمیلی :
انواع لامپ ها
1- نور سفید (حاوی رشته ملتهب تنگستن) : نور در این لامپ ها حرارت تولیدی زیاد و کیفیت نور پایین است و راندمان تبدیل انرژی الکتریکی به نورانی 7 درصد است . بخش بیشتری به گرما تبدیل می شود .
2- لامپ فلورسنت : این لامپ ها در رشد و نمو موثر هستند . عیب این لامپ ها قدرت ولتاژ پایین است و لازم است که تعداد زیادی لامپ مصرف شود که در این صورت هزینه سیم کشی و نصب زیاد آنها باعث ایجاد سایه روی گیاهان می شود. لامپ های سرد و مهتابی گرم بازده خوبی دارند(20درصد ) و مخمترین و معمول ترین لامپ فلورسنت برای رشد گیاه هستند . نور در این لامپ ها نزدیک نور آبی است .
3- لامپ های سدیمی فشار بالا : این لامپ ها ارزان و کاربرد آنها ساده است . راندومان تبدیل انرژی الکتریکی به نورانی آن حدود 20 درصد می باشد .
مدت زمان تابش 18 – 16 ساعت (نور طبیعی و تکمیلی) است . مدت زمان خاموش کردن لامپ های مکمل وقتی است که نور خورشید طبیعی محیط را کاملا روشن کرده باشد . در این زمان نور باید دو برابر نور تمکیلی لامپ ها باشد . تابش 24 ساعته در مورد اکثر گیاهان مضر و یا بی اثر است .
واکنش گیاهان در مرحله جوانی (مرحله نشا در خزانه یا جعبه نشا) زیاد و به مرور زمان از شدت آن کاسته می شود . برای یک بستر کاشت به عرض 1.2 متر , یک رشته لامپ 60 واتی به فاصله 1.2 متر از هم و در ارتفاع 1.5 متر بالاتر از سطح خاک بستر کشت و برای دو بستر یک رشته لامپ 100واتی به فاصله 1.8 متر از هم و در ارتفاع کمتر از 1.8 متر نیاز است .
برای روشن کردن هر متر مربع مساحت گلخانه 16 وات نور مورد نیاز است
مبحث گیاهان دارویی – بخش دوم |
مهمترین ترکیباتی که در گیاهان دارویی به عنوان ماده مؤثره می شناسیم عبارتست از :
اسانس – رزین – تانن – موسیلاژ – ساپونین – گلوکزیدها – هیدرات های کربن – لعاب ها – انواع اسیدها و ... .
اسانس "Essential oils" :
طبقه ای از روغن های فراری هستند که جنبه گیاهی دارند و شامل ترکیبات شیمیایی سنگین ، فرار و چرب می باشند . در اصل وجود بوی خوش از اندام های این گونه گیاهان یا مزه آن ها بدلیل وجود این اسانس ها می باشد . اسانس ممکن است بطور مستقیم توسط پروتوپلاسم گیاه که به شکل تجزیه ی مواد رزینی سلول ها یا هیدرولیز گلوکزیدها حاصل می شود بوجود آید . محل تشکیل و جایگزینی روغن های فرار در گیاهان به تیره های مختلف بستگی دارد . به عنوان مثال در گیاهان تیره نعناع ، اسانس ها در تارهای ترشح کننده گیاه و در چتریان در لوله های روغنی و در گل محمدی در گلبرگ و ... قرار دارد . وزن مخصوص اسانس کمتر از آب می باشد و به جز مواردی کم ، بر روی آب مانند لکه های چربی قرار می گیرند . اسانس به علت تبخیر در اثر مجاورت هوا در ظرف های سر بسته نگهداری می شود . در حالت عادی کلیه ی روغن های فرار به اسانس ها معروف هستند . اسانس در اولین مرحله جداسازی بی رنگ است ولی به محض اینکه در معرض هوا قرار می گیرد تغییر رنگ می دهد . یکی از موارد دیگری که در مورد اسانس ها باید در نظر بگیریم اینست که معمولا اسانس را در ظرف های تیره رنگ نگهداری می کنند چون تابیدن نور بطور مستقیم از خاصیت کیفی اسانس به شدت می کاهد . اسانس در الکل ، محلول است . ساختمان شیمیایی اسانس ها شامل استرها ، آلدئید ها ، الکل ها ، فنولیدها ، ستن ها و ترپن ها می باشد .
عوامل مؤثر در تولید کمی و کیفی اسانس ها :
1- خاک مزرعه (محل کشت ) : اثر مستقیم بر روی میزان کمی اسانس دارد .
2- ارتفاع ، شیب و جهت محل مورد نظر اثر مستقیم بر روی کیفیت اسانس دارد .
3- سن گیاه بر کیفیت اثر مستقیم و غیر مستقیم دارد .
4- نحوه بهره برداری
5- نحوه انتقال
6- نحوه انبار داری
7- زمان بهره برداری
8- روش های خشک کردن
اسانس بطور کلی برای گیاه مفید است به این صورت که در جایی باعث جذب حشرات مفید و در جایی باعث دفع موجودات مضر می شود .
کاربرد اسانس : اسانس بطور کلی در صنایع داروسازی ، عطر سازی ، بهداشتی ، غذایی و مصارف فنی (اکثر حلال هایی که وجود دارد ) ، لوازم التحریر و ... استفاده می شود . استفاده بیش از حد از اسانس باعث بروز عوارض جانبی مانند تحریک دستگاه گوارش ، تهوع ، استفراغ و اسهال می گردد . بطور کلی بوی ناشی از اسانس ها از دو ترکیب اسانس ، شامل ترکیبات اکسیژنه و ترکیبات هیدروکربن ها می باشد . اگر اسانسی دارای ترکیبات هیدروکربنی باشد مانند آلدئیدها ، الکل ها ، اترها و ... زمان طولانی تری بوی اسانس باقی می ماند. از اسانس هایی که زیاد با آن در ارتباطیم اسانس میوه لیمو است . این اسانس بدلیل داشتن ترکیبات هیدروکربنه که مسئول بوی اسانس ها می باشد به محض اینکه در معرض هوا قرار می گیرد خراب می شود و مزه آن از شیرینی به تلخی می گراید .
بطور کلی ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس ها به شکل زیر طبقه بندی می شوند :
1- هیدروکربن ها 2- الکل ها 3- آلدئیدها 4- ستون ها 5- استرها 6- فنول ها 7- اکسیدها 8- ترکیبات ازت دار 9- ترکیبات گوگردی
بطور کلی اسانس ها به دو شکل کمی و کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند . جهت اندازه گیری مقدار اسانس ها بطور کلی 5 روش وجود دارد :
الف) روش تقطیر : که به چهار شکل مورد استفاده قرار می گیرد : 1- تقطیر با آب 2- تقطیر باآب و بخار 3- تقطیر با بخار 4- تقطیر با آب و همزمان با یک حلال
هدف از روش تقطیر اینست که سطح تماس آب را با مواد مؤثره گیاه زیادتر کرده و در نهایت باعث جابجا شدن اسانس از جای خود به جایی که مورد نظر ماست می شود .
ب) روش خراش ، فشار و تیغ زدن : بعضی از اسانس ها زمانی که حرارت می بینند تجزیه می شوند که برای استخراج آن ها باید از روش خراش دادن ، فشار و تیغ زدن استفاده شود . این روش شامل دو نوع روش اسفنجی و روش تیغ زدن و سوراخ کردن اندام مورد نظر می باشد . بطور کلی این روش برای گونه های گیاهی انتخاب می شود که اندام های گوشتی دارند.
ج) روش استخراج با حلال : با توجه به نوع اسانس از دو نوع حلال فرار و حلال غیر فرار استفاده می شود . اگر گیاه دارای ترکیبات اسانسی باشد که اگر با حلال ترکیب شود جداسازی آن سخت باشد از حلال های فرار استفاده می شود .
د) استخراج با استفاده از آنزیم های هیدرولیز کننده : معمولا این روش برای گروهی از اسانس ها استفاده می شود که منشا گلوکزیدی دارند ( مثل بادام تلخ ) .
هـ) استخراج اسانس به روش دی اکسید کربن : در بیشتر اسانس هایی که منشا ترپنی دارند از این روش استفاده می شود .
در روش کیفی بطور کلی جهت جداسازی ترکیبات مختلف اسانس از دو روش طیف سنجی جرمی و کاراماتوگرافی گازی استفاده می شود . در ایران بیشتر از روش دوم استفاده می شود که یک روش فیزیکی است که جهت جداسازی ، شناسایی و اندازه گیری اجزای فرار استفاده می شود . برای مثال برای جداسازی ترکیبات مختلف بنزن از روش تقطیر نمی توان استفاده کرد زیرا این روش باعث تجزیه ترکیبات مختلف در این ماده شیمیایی می شود در صورتی که در عرض چند دقیقه با این روش می توان ترکیبات مختلف را از هم جدا سازی کرد . برسی هایی که روی نفت خام انجام شده نشان داده که توانسته اند تا 200 جزء مختلف شیمیایی را جداسازی نمایند . یکی از کاربردهای دیگر این روش در تعیین میزان آلودگی هوا می باشد . این روش اولین بار در سال 1952 توسط آقای جیمز مارتین برای جداسازی مقادیر کم اسید چرب استفاده گردید . روش کاراماتوگرافی گازی شامل یک فاز متحرک که یک گاز است و یک فاز ساکن که یک ماده جاذب جامد یا مایع پوشش داده یا دارای پیوند بر روی یک دیواره ستونی شکل می باشد . اگر فاز ساکن ، جامد باشد ، روش را کاراماتوگرافی گاز - جامد (G.S.C) می گویند و اگر فاز ساکن ، مایع باشد ، روش را کاراماتوگرافی گاز _ مایع (G.L.C) می گویند . هر دو روش در تجزیه اسانس ها کاربرد دارد و لی از روش G.L.C بیشتر استفاده می شود . جداشدن مواد در ستون نظیر فرآیند استخراج است . اگر نمونه ای که می خواهند تجزیه کنند گازی شکل باشد ، نمونه را از نزدیکی های بالای ستون وارد دستگاه می کنند و اجزای آن بر حسب ضریب توزیع بین دو فاز مایع و گاز تقسیم می شود . مرحله ی متحرک یا همان مرحله گاز معمولا استفاده از گاز بی اثر است تا به فاز ساکن ، انحلال یا واکنش نشان دهد . معمولا از گاز هیدروژن یا هلیم برای این مرحله استفاده می شود .در دمای ثابت ، فشار و سرعت جریان گاز را بطرف ستون با تنظیم کننده ای ثابت نگه می دارند . اگر نمونه به شکل مایع باشد با یک سرنگ نمونه به دستگاه تزریق می شود . . اگر نمونه اسانس به صورت جامد باشد باید ابتدا در یک حلال فرار حل و سپس تزریق شود و اگر نمونه گازی شکل باشد باید حجم بیشتری را به دستگاه تزریق کرد . نمونه بعد از تزریق در نتیجه گرمای حاصل از سیستم الکتریکی ، تبدیل به گاز می شود و با گاز حامل مخلوط شده و به طرف ستون می رود در نتیجه اجزای موجود در نمونه بر حسب تمایلی که ستون برای نگهداری آن ها دارد از یکدیگر جداشده و بوسیله عبور گاز حامل ، اجزا جدا می شود و به عبارت دیگر حالتی که ستون برای نگهداری یا آزاد سازی ترکیب مورد نظر دارد ، اجزا را از هم جدا می کند . تشخیص اجزای بدست آمده از روی زمان بازداری ان ها صورت می گیرد به این ترتیب که هر جسمی شرایط ثابتی دارد و با در دست داشتن استانداردهای اجزای سازنده اسانس ها ، عمل تشخیص صورت می گیرد . زمان بازداری در این روش ، فاصله زمانی بین تزریق تا ایجاد حداکثر پیک در محور زمان گفته می شود و تابعی از حرارت ستون ، سرعت گاز حامل ، میل ترکیبی مابین نمونه و مرحله ساکن و وزن مرحله مایع می باشد .
کشت و اهلی کردن طی سه مرحله انجام می گیرد : مرحله اول اهلی کردن گونه های وحشی است . مرحله دوم اهلی کردن گونه های زراعی و انتقال به محل های جدید است . مرحله سوم اصلا ح گونه های اهلی شده جهت تولید محصولات جدید است .
طبق نظریه انجمن علوم و تکنولوژی آمریکا ، اهلی کردن گیاهان طی 7 مرحله انجام می گیرد :
1- جمع آوری ژرم پلاسم ها 2- ارزیابی ژرم پلاسم ها 3- مطالعات شیمیایی و کاربردی 4- ارزیابی زراعی و باغبانی 5- اصلاح نباتات 6- تولید و فرآوری در مقیاس زیاد 7- تجاری ساختن
پارامترهای تولید از زمان کاشت تا برداشت گیاهان دارویی :
الف) سرمایه گذاری ثابت : شامل حفرچاه ، خرید پمپ ، خرید موتور ، احداث موتورخانه ، احداث حوضچه ، احداث کانال های آبرسانی ، اجرای سیستم های آبیاری و هزینه های متفرقه می شود .
ب) سرمایه گذاری های متغیر : شامل گازوئیل ، برق مصرفی ، روغن و هزینه های متفرقه می شود .
ج) هزینه های کاشت : شامل شخم ، دیسک ، کرت بندی ، کود حیوانی ، هزینه علف کش و کود های شیمیایی ، مقدار بذر ، هزینه های کود پاشی ، هزینه های کارگری و هزینه های اجاره زمین می شود .
د) هزینه های برداشت : شامل برداشت محصول (درو) و خالص سازی محصول می شود .
بطور کلی در یک زمین که اختصاص به تولید گیاهان دارویی دارد ، کلیه درآمدهای حاصله به عنوان درآمد ( سود ناخالص) در نظر گرفته می شود . جهت بدست آوردن سود خالص ، درآمد ناخالص را منهای هزینه ها می کنیم .
قوه نامیه : هر چه درصد قوه نامیه بیشتر باشد میزان بذر مصرفی کمتر است .
درصد خلوص : هرچه بیشتر باشد میزان بذر مصرفی کمتر است .
بطور کلی کشت گیاهان دارویی در پاییز و اوایل بهار صورت می گیرد . اگر گیاه گرامینه باشد در پاییز و اگر لگوم باشد در بهار کشت می شود .
گیاه باریجه (Ferula gammosa) :
گیاهی است که در سطح مراتع بصورت بذر پاشی کشت می شود . شرایط رویشگاهی این گیاه در مناطقی است که ارتفاع از سطح دریا از 2000 متر به بالا می باشد . در مناطقی که این گیاه به شکل پایه های وحشی وجود دارد به عنوان مراتع ییلاقی شناخته می شود . باریجه جزء گیاهان مونو کارپیک است . (گیاه مونو کارپیک گیاهی است که در کل دوره حیات ، فقط یکبار گل می دهد ) یک گیاه چند ساله بوده و طول دوره عمر آن 7 سال می باشد و بعد از به گل رفتن کاملا از بین می رود . گیاهی است که با توجه به شرایط رویشگاه ارتفاع 0.8 تا 3 متری دارد . دارای ساقه های ضخیم بوده و برگ هایی به طول 30 سانتیمتر به رنگ سبز و منقسم دارد . گل های آن زرد رنگ ، گل آذین چتر که شامل چترهای اصلی که دارای 6 تا 12 پایه و فاقد گریباند هستند و چترهای فرعی که پایه های بسیار کوچک دارند می باشد . میوه ، بیضی شکل و دراز بطوریکه در کناره ها باریک است وجود دارد . این گیاه دارویی جزء گیاهان شیرابه دار بوده و شیرابه این گیاه در بازار تحت عنون باریجه خرید و فروش می شود . شیرابه گیاه باریجه دارای طعم تلخ بوده و گس مانند است . به سهولت در داخل آب حل نمی شود ( حدود 25% آن می شود ) . با تجزیه شیمیایی که روی شیرابه این گیاه انجام شده ، دارای 5/9% اسانس ، 5/63% رزین و 27% صمغ می باشد . مرغوبیت باریجه از درصد خاکستری که در اثر سوختن به جای می ماند بدست می آید . معمولا درصد خاکستر نباید بیش از 10% باشد . بطورکلی در بازار ، باریجه را به شکل ممتاز ، درجه 1 ، درجه 2 و درجه 3 خرید و فروش می کنند . در نوع ممتاز آن حداکثر 10% خاکستر وجود دارد . در نوع درجه 1 ، 11 تا 25% ، درجه 2 ، 26 تا 50% و درجه 3 ، 36 تا 50% خاکستر وجود دارد . جهت خارج کردن اسانس از روش تقطیر با بخار آب استفاده می شود . از باریجه در روستاهای اطراف شهر شیراز جهت ضدعفونی کردن جوی های اطراف مزارع استفاده می شود. مصارف دیگر این گیاه شامل : رفع درد معده ، تقویت کننده ، ضد تشنج و ... و مصارف صنعتی آن در چسب سازی و برای چسباندن الماس های گران قیمت استفاده می شود . کاربرد صنعتی دیگر این گیاه در نساجی ، چاپ و ... می باشد .
برداشت گیاه باریجه : با توجه به اینکه این گیاه یک گیاه مونوکارپیک است معمولا بهترین موقع برداشت در سن 5 سالگی گیاه می باشد. در هنگام برداشت باید به این نکته توجه شود که پایه هایی که در سال آخر زندگی هستند ، نباید تیغ زده شوند تا عمل تولید بذر انجام گیرد . بطورکلی دو نوع تیغ بر روی غده زده می شود . 1- مماسی 2- دال شکل .
تیغ مماسی بیشتر در آباده شیراز زده می شود به این صورت که اطراف یقه گیاه را کنار می زنند و با یک چاقوی تیز ، سطح بیرونی غده را به ضخامت 2 میلی متر برش طولی می دهند . پس از گذشت 2 تا 3 روز ، شیرابه ای از غده بیرون می آید که در مرحله اول رنگ سفید داشته و با قرار گرفتن در معرض هوا ، رنگ قهوه ای به شکل عسل به خود می گیرد . این برداشت ، پس از تیغ زدن ، 4 تا 5 مرتبه انجام می گیرد .
روش دال شکل که روش عرضی نیز نامیده می شود در نواحی فیروز کوه استفاده می شود . به این صورت که غده گیاه به شکل عرضی تیغ می خورد . در روش عرضی میزان تولید شیرابه بیشتر است . عیب روش عرضی اینست که در بیشتر موارد باعث خشک شدن و از بین رفتن گیاه می شود .
روش دیگر روش نر بری است . این روش زمانی استفاده می شود که محور گل آذین گیاه ظاهر شده است و در فرهنگ عامه مردم ، پایه های نر نامیده می شوند . بر همین اساس قسمت گل آذین را قطع می کنند و قسمت بالایی را تیغ می زنند و شیرابه خارج شده را جمع آوری می کنند . پس از این عمل با فاصله مشخصی روی غده را تیغ می زنند . این عمل ادامه پیدا می کند تا تمامی قسمت های غده ، تیغ خورده می شود و شیرابه بطور کلی استخراج می شود . این روش شیرابه خوبی را تولید می کند ولی پایه گیاهی را بطور کلی نابود می کند .
نکته : گیاه باریجه در مناطقی که تیغ زده می شود ، حداقل باید 2 سال استراحت داده شود .
با برآورد انجام گرفته ، هر بوته 50 تا 150 گرم ، تولید محصول می کند . بهترین زمان کاشت گیاه آبان و آذر ماه است . دوره رویش این گیاه از نیمه دوم فروردین شروع شده و تا نیمه اول تیر ماه ادامه دارد . زمان بهره برداری ( تیغ زدن ) از اواخر تیرماه تا اواخر شهریور ماه می باشد . زمان گلدهی این گیاه با توجه به شرایط منطقه از 15 اردیبهشت تا اواخر تیرماه ادامه دارد .
گیاه آنغوزه (Prangos ferulaceae) :
گیاهی است که استفاده چند جانبه ( علوفه ای ، دارویی و حفاظت خاک ) دارد . دارای ارزش غذایی بالا بوده و به سادگی مستقر می شود و تولید علوفه بالایی دارد . خصوصیات گیاهشناسی آن عبارتست از :
گیاه علفی چند ساله به ارتفاع 80 تا 200 سانتیمتر ، یکپایه ، از خانواده چتریان که در ایران در حال حاضر 15 گونه آن شناسایی شده است . رویشگاه اصلی آن در مراکز زاگرسی قرار دارد .
اسامی مختلف فارسی به این گیاه داده شده است مانند : آنغوزه ، سیاه آلو ، زرد آلو ، چغالو ، لوگند و ... . ریشه این گیاه ضخیم و در قسمت یقه الیاف فیبر مانند دو ردیفه ای قرار دارد .ریشه این گیاه قادر است تا عمق یک متری نفوذ کند . ریشه ابتدا به صورت راست به طرف اعماق زمین رشد کرده و از عمق 22 سانتیمتری انشعاباتی از خود ایجاد می کند . قسمت ریشه اصلی حالت متورم شده دارد که از قسمت های دیگر به راحتی قابل تشخیص است . دلیل این تورم ، انباشته شدن مواد غذایی زیاد در این قسمت می باشد . ساقه گیاه 60 تا 80 سانتیمتر است که بر روی آن شیارهای موازی در طول ساقه وجود دارد . ساقه در نزدیکی سطح زمین با غلافی پوشیده شده است . در قسمت رویشی این گیاه ، آوندها و لوله های ترشحی فراوان وجود دارد که از آن شیره و اسانس استخراج می شود . برگ گیاه سبز و فاقد کرک است که به ندرت زبر است . شکل برگ تخم مرغی و کناره های برگ مضرس است که در هنگام خزان به رنگ قرمز در می آید. پهنای برگ 30 تا 50 سانتیمتر است که 3 تا 5 عدد برگ مرکب از طوقه ی گیاه خارج می شود . برگ های تازه بدلیل طعم نامطبوع مورد استفاده دام قرار نمی گیرد . بیشتر این گیاه به شکل خشک شده مورد استفاده قرار می گیرد . گل آذین ، چتر مرکب و زرد رنگ است و دارای 5 گلبرگ و 5 کاسبرگ می باشد . یکی از خصوصیات ویژه در این گیاه اینست که گل نر و ماده جدا ولی بر روی یک پایه قرار دارند . فصل گلدهی ، اردیبهشت ماه تا تیر ماه است. تولید بذر هر بوته 1700 عدد است و وزن هزاردانه آن 83 گرم است . از آفاتی که به این گیاه حمله می کنند ، سوسک بذر خوار است . یکی از اشکالات بذر این گیاه اینست که به دلیل اینکه ماده ذخیره شده داخل بذر ، بیشتر از نوع چربی است ، باعث می شود به شدت قوه نامیه آن کاهش پیدا کند ، بطوریکه ممکن است در طول یکسال تا 50% قوه نامیه خود را از دست بدهد . از طرف دیگر بذر این گیاه دارای دوره خواب است که با تیمار سرما برطرف می شود . این سرما باید طی 2 ماه بر روی بذر اعمال شود .
استفاده دارویی : آنغوزه بطور کلی در بازار به دو شکل اشکی و توده ای است . نوع اشکی ( دانه ای ) مرغوبیت بیشتری دارد که در مجاورت هوا به رنگ بنفش و سپس قهوه ای در می آید ولی نوع توده ای آن رنگ های متفاوتی دارد . از این ماده دارویی به عنوان مسکن درد دندان و گزندگی جانوران و اسانس آن جهت میکروب زدایی و ... استفاده می شود. اسانس آن دارای 30 نوع ترکیب متفاوت است . اسانس در شاخه ، برگ و میوه وجود دارد ، بطوریکه باعث معطر شدن گیاه می شود .
روش کاشت : ابتدا دوره خواب را می شکنند . ( توسط سرما دهی در دمای 5- درجه سانتیگراد به مدت 2 ماه ) فصل کشت آن پاییز است . اگر دوره خواب بذر شکسته شده ، بهتر است در اسفند ماه کشت شود . روش کاشت به شکل دستی و پخش کردن بذر در سطح زمین می باشد که حدودا 2 سانتیمتر خاک باید روی بذر قرار بگیرد . فاصله ردیف های کاشت 60 الی 80 سانتیمتر و تعداد بذر 3 تا 5 عدد در هر کپه می باشد .
گیاه پنیرک (Malva sylvestris) :
گیاهی است دو ساله از خانواده پنیرک (Malvaceae) . ساقه به ارتفاع 5/0 تا 2/1 متر ، ریشه سفید رنگ و گوشت دار دارد . برگ ها حالت پنجه ای مانند ، منقسم و دارای 5 تا 7 لوب می باشند . برگ ها دندانه دار و دمبرگ ها دراز است که جداسازی گونه های مختلف آن از همین دمبرگ ها صورت می گیرد . دارای گل هایی به رنگ آبی مایل به بنفش و منقوش به خطوطی ارغوانی رنگ می باشد . قسمت دارویی این گیاه ، برگ ، گل و ریشه است . تکثیر گیاه در مرحله اول با بذر ( پاییز و بهار کاشته می شود ) و بعضی از مواقع با روش خوابانیدن و قلمه زدن انجام می شود . گیاه پنیرک بدلیل داشتن ریشه راست ، بیشتر در زمین هایی قابل کشت است که خاک شخم عمیق خورده باشد و عمق مناسبی داشته باشد . گیاهی است که میزان رطوبت زیادی نیاز دارد . کودهای لازم برای پرورش گیاه پنیرک در پاییز و در محل خزانه قبل از کشت به خاک داده می شود . اگر فصل کشت پاییز باشد بدلیل اینکه گیاه مقاومت کمی در مقابل سرما دارد با قشر نازکی از کاه ، سطح مزرعه را می پوشانند تا فصل سرما را سپری کند . در فصل بهار نهال های جوان به زمین زراعی اصلی منتقل می شوند . شیارهای در نظر گرفته شده باید از یکدیگر 120 سانتیمتر فاصله داشته باشند و فاصله هر پایه تا پایه بعدی 80 سانتیمتر باشد . پس از انتقال گیاه به زمین زراعی ، معمولا با کودهایی که به حالت محلول و مایع در آمده اند ، زمین را آبیاری می کنند . جمع آوری پنیرک باید تدریجا و قبل از باز شدن کامل در فاصله ماه های خرداد و تیر صورت گیرد . از هر پایه پنیرک ، 200 گرم گل و در هر هکتار 1200 پایه گیاه کشت می شود که بطور کلی در هر هکتار 240 کیلوگرم گل بدست می آید . اثرات دارویی آن شامل نرم کنندگی سینه ، رفع ناراحتی های جلدی و برگ های پخته شده آن جهت مصارف غذایی کاربرد دارد .
گیاه زعفران (Crocus sativus) :
گیاه دارویی است که قسمت دارویی آن کلاله می باشد . به عنوان تقویت کننده ، معطر ساختن و رنگین نمودن غذاها استفاده بیشتری دارد . منشا اصلی این گیاه آسیاست . گیاهی است پیاز دار و چند ساله از تیره زنبق . ساقه به ارتفاع 10 تا 30 سانتیمتر ، برگ ها باریک و دراز ، گل ها بنفش یا ارغوانی ، کلاله به رنگ قرمز و حدودا نارنجی است . دارای بوی معطر که در بازار به عنوان زعفران خرید و فروش می شود . تکثیر آن توسط پیاز انجام می شود . ابتدا پیاز را از خاک بیرون آورده و خشک می کنند و در ماه های تیر و مرداد در زمین هایی با بافت نسبتا رسی و کود دار انجام می شود . پیازها در 4 ردیف به نحوی کاشته می شوند که فاصله هر پایه با پایه بعدی حدود 50 سانتیمتر باشد . در سال اول و دوم ، محصول دهی گیاه کم است ولی از سال سوم علاوه بر اینکه محصول آن افزایش پیدا می کند ، ایجاد پیازهای جانبی هم می کند ، بطوریکه از سال سوم به بعد علاوه بر زعفران ، کشاورز می تواند پیاز آن را هم بفروشد .در بعضی از مزارع ، با گیاهان خانواده بقولات نیز بطور مشترک کاشته می شود . پس از کاشت پیاز ، ابتدا برگ ها و پس از مدت زمان کوتاهی گل ها ظاهر می شوند . برای کشت ، بهترین نوع پیاز ، پیاز دو ساله است. کشوری که در حال حاضر به صورت انبوه در کشت زعفران فعالیت دارد ، کشور اسپانیا است . هر 4 سال یکبار گیاه را در زمین های زراعی کشت می کنند . با توجه به پیازهای زیادی که این گیاه تولید می کند ، اولا قابلیت تولید نشا را دارد و ثانیا کل سطح مزرعه را پوشش می دهد . در موقع برداشت محصول ، ابتدا گل ها را می چینند ، سپس کلاله گل ها را جدا و حتی المقدور از خامه جدا می کنند . چیدن گل های زعفران باید صبح و قبل از ساعت 10 انجام شود . خشک کردن کلاله ها معمولا در آبکش هایی که دارای منافذ مناسب هستند و به شکل آویخته هستند ، انجام می شود . برای خشک کردن کلاله ها گرما باید در حد معینی باشد . اگر گرما زیاد باشد ، باعث تغییر رنگ و سیاه شدن کلاله می شود و این امر از مرغوبیت و بازار پسندی آن می کاهد . اگر گرما کم باشد ، چون کلاله قسمت ظریفی از گیاه است ، قارچ و کپک آن را از بین می برد . از هر 77 کیلوگرم کلاله تازه ، 1 کیلوگرم کلاله خشک بدست می آید . زمان جمع آوری اوایل مهر تا اواخر مهر می باشد
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت