سوسک های قهوه ای گندم (کرم های سفید ریشة غلات)
اولین نوشته در خصوص سوسک قهوه ای گندم مربوط به یوستروف و اقلیدی(1325) است. سوسک قهوه ای گندم به چند گونه سوسک زیان آور از جنس Anisoplia اتلاق می شود. لاروهای این آفت به ریشة گندم های پائیزه خسارت می زنند و حشرة کامل آنها در خرداد از سنبله های گندم در مراحل خمیری شدن تغذیة می کنند. در سال های اخیر گونة زیان آوری به نام Amphimalon caucasicus Gyll. توسط رضابیگی و حیدری(1372) گزارش گردیده است که بیشترین خسارت وارده به گندم و جو در کرمانشاه مربوط به این گونه بوده است. چون حشرات کامل این گونه خسارتی مشابه سوسک های قهوه ای گندم ندارند، بنابر این اتلاق نام سوسک قهوه ای گندم به تمام گونه های فوق منطقی به نظر نمی رسد و کرم های سفید ریشة غلات عنوان بهتری برای معرفی آنها است. گونه های مهم این سوسک ها به شرح زیرند :
سوسک قهوه ای گندم
Anisoplia austriaca (Hbst.) (Scarabaeidae, Coleoptera)
این آفت از کردستان، کرمانشاه، ایلام، تهران، آذربایجان شرقی و غربی، زنجان، خوزستان، تهران و برخی دیگر از نقاط کشور گزارش شده است. خسارت اصلی آن مربوط به لاروهای آن است که به گندم پائیزه تازه جوانه زده حمله کرده و باعث قطع شدن ریشه و طوقة آنها می گردد. طبق بررسی های رضابیگی(1369) لاروهای این آفت با تراکم 3-5 عدد در متر مربع 8-12 درصد گندم های تازه جوانه زده را قطع می کنند. حشرات کامل آن نیز با تراکم 5/1-3 عدد در متر مربع به 8/2-6 درصد سنبله ها در مراحل شیری شدن و رسیدن خسارت وارد کرده و تنها 15-16 درصد دانه های موجود در این سنبله هاخسارت آسیب می بیند.زمستان گذرانی این آفت به صورت لارو است و هر دو سال یک نسل دارد.
سوسک قهوه ای گندم
Anisoplia leucaspis (Cast.)
(Scarabaeidae, Coleoptera)
مناطق انتشار و نحوة خسارت این گونه نیز شبیه A.austriaca است. طبق بررسی های رضابیگی(1369)در استان کرمانشاه انتشار این گونه بسیار محدود بوده و روی برخی از گندمیان در مراتع حفاظت شده یافت گردیده است و خسارت اقتصادی آن مشاهده نشده است.
Anisoplia lata Er.
(Scarabaeidae, Coleoptera)
این گونه توسط رضابیگی(1369) از روی گیاهان مرتعی جمع آوری گردیده است و خسارت اقتصادی آن روی گندم و جو گزارش نشده است.
Amphimallon caucasicus Gyll.
(Scarabaeidae, Coleoptera)
این سوسک به عنوان یک گونة زیان آور در مزارع گندم و جو برای نخستین بار توسط رضابیگی و حیدری(1372) معرفی شد.بررسی های نامبردگان نشان داد گونه ای که لارو آن در کرمانشاه به عنوان لاروهای سوسک قهوه ای گندم شـناخـته می شد متعلق به جنس Anisoplia نبوده و به این گونه تعلق دارند. لاروهای این گونه مشابه لاروهای Anisoplia هستند با این تفاوت که بر روی حلقة انتهایی شکم (Pygidium ) آنها 12 موی دو ردیفه وجود دارد. روی حلقة انتهایی شکم لاروهای Anisoplia موهای پراکنده ای وجود دارد و موهای دوردیفه دیده نمی شود. طبق بررسی های رضابیگی (1369) لاروهای این آفت با تراکم 6-9 عدد در متر مربع 6-7 درصد گندم های پائیزه را قطع می کنند. حشرات کامل این آفت غروب پرواز کرده و خسارتی ندارند. بررسی های خواجه زاده(1377) نیز نشان داده است که بیشترین جمعیت کرم های سفید ریشة غلات در خوزستان به این گونه تعلق دارد. لاروهای این آفت در این منطقه با تراکم 4/1-4/3 عدد در متر مربع 7/3 –9 درصد بوته ها را قطع کرده اند. به نظر می رسد که در اکثر نقاط کشور لاروهای این گونه خسارت زا است. زمستان گذرانی A.caucasicas به صورت لارو در خاک است و احتمالآ هر دو سال یک نسل دارد.
مدیریت تلفیقی کرم های سفید ریشة غلات
ــ کلاغ و دیگر پرندگان از شکارگران مهم کرم های سفید ریشه به شمار آمده و به هنگام شخم زمین در پائیز و بهار آنها را به شدت مورد تغذیه قرار می دهند.
ــ کرم های سفید ریشـة غلات در برابر ضـربه خوردن بسیـار حساس هستند و به هنگام شخم زدن زمین وقتی که آسیب می بینند پس از مدت کوتاهی سیاه شده و از بین می روند. بنابر این شخم عمیق در پائیز و بهار در کاهش جمعیت آنها بسیار موثر است.
ــ تناوب زراعی یکی از روش های مناسب کنترل این آفات است. در بررسی های رضابیگی(1369) خسارت لاروهای این سوسک روی گـیـاهان زراعی مثـل نخود، عدس و چغنـدر قند که در تـناوب با گـندم در مناطق آلوده به این آفـت کشـت می شدند، مشاهده نشده است.
ـــ مبارزة شیمیایی با این آفات ضروری نیست و با روش های زراعی به خوبی کنترل می شوند.
ــ بررسی های بیشتری در خصوص انتشار جغرافیایی گونه های فوق و بیولوژی، اکولوژی، سطح زیان اقتصادی و دشمنان طبیعی آنها توصیه می گردد.
سوسک نیشکر
Pentodon idiota (Hbst.)
(Scarabaeidae, Coleoptera)
این آفت از خوزستان و بعضی دیگر از نقاط کشور جمع آوری و شناسایی شده است. علاوه بر نیشکر و ذرت به بسیاری از گیاهان زراعی از جمله گندم و جو نیز خسارت می زند(جمسی نوبندگانی همکاران،1365 و بهداد، 1375).
سوسک برگ خوار غلات
Lema melanopa L.
(Chrysomelidae, Coleoptera)
این آفت از استان های خراسان، اصفهان، تهران، خوزستان، فارس، آذربایجان غربی و شرقی، گیلان، مازندران، جیرفت، هرمز گان، سمنان وکرمانشاه و برخی دیگر از مناطق کشور گزارش شده است اما خسارت آن اقتصادی نیست. این آفت بیشتر در مزارع آبی مشاهده می گردد و گندم را به جو ترجیح می دهد. لارو و حشرات کامل این آفت پارانشیم رویی برگ را به موازات رگبرگ های اصلی می خورند و محل خسارت آنها روی برگ به صورت نوارهای طولی ســفیــد رنگی دیده می شود. زمستان گذرانی این آفت به صورت حشره کامل است و تنها یک نسل در سال دارد. نعیم(1362) مشاهده کرده است که حدود 10 درصد از حشرات کامل پس از ظهور در اواخر خرداد جفت گیری و تخم ریزی می کنند، اما لاروهای سن دوم این نسل با خشک شدن بوته ها از بین می روند. زیست شناسی این حشره توسط خوش گفتارو همکاران(1377) و سیدی صاحباری و همکاران(1379) نیز مطالعه شده است.
کرم های مفتولی ریشه
Agriotes spp.
(Elateridae, Coleoptera)
کرم های مفتولی ریشه چند میزبانه هستند و گندم و جو نیز به عنوان میزبان آنها گزارش شده است. خسارت لاروهای این آفت به ریشه گندم و جو در برخی مناطق کشور دیده شده است، اما مطالعة چندانی در خصوص گونه های خسارت زای گندم، میزان خسارت و بیولوژی آنها صورت نگرفته است.
بال پولک داران زیان آور گندم
بیش از 10 گونه از بال پولک داران جمع آوری و شناسایی شده اند که در مرحلة لاروی به گندم و جو خسارت می زنند. مهم ترین این گونه ها به شرح زیر می باشند:
Syringopais temperatella (Led.)
مینوز برگ غلات
(Scythrididae, Lepidoptera)
این آفت با نام برگ خوار غلات معرفی شده است(اقلیدی، 1340)، اما با توجه به نحوة خسارت لارو آن، نام مینوز برگ غلات برای آن مناسب تر است. این آفت تا کنون از استان های خوزستان، فارس، بوشهر، ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، خراسان، گلستان، گیلان و مازندران گزارش شده است. تراکم و شدت خسارت این آفت در مناطق گرمسیری بیشتر از مناطق سرد و معتدل است و در مناطق آلوده ای که مزارع دیم جایگزین مراتع تخریب شده گردیده اند، شدت آلودگی بسیار زیاد است و می توان گفت که تخریب مراتع در افزایش جمعیت این آفت موثر بوده است. گندم، جو، یولاف، بسیاری از علف های هرز خانواده گندمیان و لگومینوز وبسیاری دیگر از گیاهان خانواده Compositae، Rununculaceae ، Malvaceae ودیگر خانواده های گیاهی به عنوان میزبان آن معرفی شده اند (بهرامی و رجبی، 1372) و (پیر هادی و رجبی، 1371).
این آفت از اواخر بهار تا اوایل پائیز به صورت لارو سن یک در خاک دیده می شود. در پائیز پس از جوانه زدن گندم از نوک برگ ها وارد شده و از پارانشیم تغذیه می کند. برگ های گندم در مزارعی که آلودگی شدید دارند، ظاهری سفید رنگ و خشکیده پیدا می کنند. حقیقت خواه و همکاران(1377) درصد خسارت این آفت را در تراکم 7-11 لارو روی هر بوته 6/36 درصد برآورد کرده اند. زمستان گذرانی این آفت به صورت لارو در داخل برگ های آلوده است و تنها یک نسل در سال دارد (پیر هادی و رجبی، 1371 ; بهرامی ، 1373; ، حقیقت خواه و همکاران،1377 و جمسی و همکاران، 1381).
مدیریت تلفیقی مینوز برگ غلات
ــ شخم زدن خاک پس از برداشت محصول و رعایت تناوب زراعی یکی از بهترین روش های کنترل این آفت است. در رابطه با تآثیر این عملیات در کنترل این آفت بررسی های جامعی توسط جمسی نوبندگانی و همکاران(1381) صورت گرفته است.
ـــ کود دهی و آبیاری مزارع موجب ترمیم بوته های آسیب دیده می شود.
ــ سطح زیان اقتصادی این آفت توسط جمسی نوبندگانی و همکاران(1381) بررسی گردیده است. در تراکم های 100 و 150 بوته در متر مربع، چنانچه تراکم لاروها به ترتیب بیشتر از 5 و 9 لارو در هر بوته باشد، کنترل شیمیایی این آفت توجیه اقتصادی دارد. در صورت خسارت شدید آفت می توان در اوایل پنجه زنی گیاه از سم دیازینون EC 60% ( یک لیتر در هکتار) استفاده کرد. در سال زراعی 79-1378 در سطح 5700 هکتار از اراضی گندم کشور با این آفت مبارزة شیمیایی صورت گرفته است (امینی، 1379).
Ochsenheimeria vacculella
(Ochsenheimeridae, Lepidoptera)
کرم ساقه خوار گندم یا بید ساقه خوار گندم نامیده شده است این آفت نخستین بار در سال 1364 از اصـــفهان با نام علمی (Schiff. Ochsenheimeria taurella) گزارش شده است (بهداد، 1375) و پس از آن در کرج و برخی دیگر از مناطق کشور دیده شده است. این آفت لاروهای این آفت ساقه خوار است و علاوه بر گندم و جو به چاودار و دیگر گندمیان نیز خسارت می زند. خسارت آن روی گندم باعث سفید شدن و خشک شدن سنبله ها می شود ( مقدس و همکاران، 1374). با بررسی هایی که روی ژنیتالیای آن صورت گرفـته است، احتـمالآ Och. Vacculella نام علمی گونه ای است که در اصفهان خسارت زا است.
کرم ساقه خوار اروپایی ذرت
Ostrinia nubilalis (Hub.)
(Pyralidae, Lepidoptera)
گندم و جو و گندمیان دیگر به عنوان میزبان های کرم ساقه خوار اروپایی نیز معرفی شده اند. این کرم ساقه خوار در گرگان، مازندران، گیلان و آذربایجان شرقی به گندم و جو نیز خسارت وارد می کند.
کرم ساقه خوار ذرت
Sesamia cretica (Led.)
(Noctuidae, Lepidoptera)
گندم و جو نیز به عنوان میزبان های کرم ساقه خوار ذرت ذکر شده اند. خسارت این آفت روی گندم اهمیت اقتصادی ندارد (بهداد، 1375 ).
کرم ساقه خوار نیشکر
Sesamia nonagrioides Lef.
(Noctuidae, Lepidoptera)
از آفات مهم نیشکر و ذرت در خوزستان و فارس است و گندم و جو نیز به عنوان میزبان های آن ذکر گردیده است (اقتدار،1370).
اگروتیس،کرم طوقه بر
Scotia spp.
(Noctuidae, Lepidoptera)
اگروتیس یا کرم طوقه بر گونه های مختلفی دارد و این گونه ها در اکثر نقاط کشور ما و جود دارند. گندم و جو نیز از میزبان های این گونه های چند میزبانه به شمار می آیند(بهداد، 1375).
پروانة خوشه خوار گندم
Hadena basilinea F.
(Noctuidae, Lepidoptera)
این آفت از آذربایجان شرقی و غربی و چهار محال و بختیاری و بعضی دیگر از مناطق غرب کشور گزارش شده است. لارو آن از دانه های نارس و رسیده سنبله های گندم تغذیه می کند و از میزان خسارت آن اطلاعی در دست نیست (اقلیدی، 1340 و بهداد، 1375).
پروانة خوشه خوار گندم
Cnephasia pascuana Hb.
(Tortricidae, Lepidoptera)
این پروانه توسط ملک زاده و رجبی(1377) از منطقة خوزستان گزارش شده است. لارو این آفت تا سن پنجم از برگ های غلات تغذیه نموده و در سنین بعدی به ساقه و سنبله گندم حمله می کند. این آفت شش سن لاروی داشته و یک نسلی است و زیان آن اقتصادی نیست(ملک زاده و رجبی، 1381).
دو بالان زیان آور گندم
بیش از 10 گونه از دوبالان زیان آور(مگس ها و پشه ها) به عنوان آفت گندم و جو در کشور شناخته شده اند، اما مناطق انتشار، میزان خسارت و زیست شناسی آنها در کشور دقیقآ مطالعه نشده است. این گونه های زیان آور به شرح می باشند:
مگس گندم
Oscinella frit L.
(Chloropidae, Diptera)
از ورامین جمع آوری شده و احتمالآ در سایر مناطق کشور وجود دارد. میزبان های آن گندم، جو، یولاف، ذرت و چاودار ذکر گردیده است. لاروهای آن از جوانه های مرکزی تغذیه می کند و باعث خشکیدگی و فساد جوانة مرکزی می شود(رجبی و همکاران، 1375). زمستان گذرانی آن به صورت لارو است و احتمالآ 3 نسل در سال دارد. لاروهای نسل دوم و سوم به دانه های شیری شده خسارت می زنند(بهداد، 1375).
Oscinella pusilla Mg.
(Chloropidae, Diptera)
از ساوه، گرگان، زنجان و مراغه جمع آوری شده است.لارو این مگس ابتدا در داخل جوانة مرکزی و بعد در داخل ساقه های گیاه فعالیت دارد. حشرات کامل آن در دو دورة زمانی در طول دوره رشد گندم ظاهر می شوند(اوایل بهار و اواخر بهار) و می توان گفت که حداقل دو نسل در سال تولید می کنند(رجبی و همکاران، 1375).
Oscinella nitidissima (Meg.)
(Chloropidae, Diptera)
لارو های آن از زنجان روی گندم دیم و از قروة کردستان روی ساقة جو جمع آوری شده است. دانه های جو حاصل از گیاهان مورد حمله چروکیده شده بودند(رجبی و همکاران، 1375).
Oscinella alopecuri Mesnil
(Chloropidae, Diptera)
از بانه جمع آوری شده است(رجبی و همکاران، 1375).
مگس ساقة گندم
Meromyza saltatrix L.
(Chloropidae, Diptera)
از مناطق انتشار این گونه و زیست شناسی آن اطلاع زیادی در دست نیست. لارو آن از جوانة مرکزی و احتمالآ در نسل های بعد از دانه های نرم سنبله ها تغذیه می کند(بهداد،1375).
Meromyza facialis Fedoseeva
(Chloropidae, Diptera)
از کرج جمع آوری شده است(رجبی و همکاران، 1375).
مگس زرد ساقة گندم
Chlorops pumilionis Bjerk.
(Chloropidae, Diptera)
از منطقة کرج و ورامین جمع آوری شده است و خسارت آن شبیه گونه های قبلی است. به صورت لارو در داخل ساقه و یا طوقة بوته های آلوده زمستان گذرانی می کند و 2-3 نسل در سال دارد (دواچی، 1333).
اسامی علمی سایر دو بالان زیان آوری که از مزارع گندم و جو جمع آوری شده اند به شرح زیر می باشند (دواچی، 1333 ، بهداد، 1375 و رجبی و همکاران، 1375):
Contarinia tritici Kirby (Cecidomyiidae, Diptera)
Lasiosina cinctipes Meg. (Chloropidae, Diptera)
Thaumatomya notata Meg. (Chloropidae, Diptera)
Lasiosina cinctipes Meg. (Chloropidae, Diptera)
Opomyza florum L. (Opomyzidae, Diptera)
Domomyza ambigua Fall. (Agromyzidae, Diptera)
Cerodontha denticornis (Panzer)(Agromyzidae, Diptera)
Phorbia penicilifera Jermy (Anthomyiidae, Diptera)
مدیریت تلفیقی دو بالان زیان آور غلات
این گونه ها اهمیت اقتصادی چندانی ندارند. مکان زمستان گذرانی اکثر گونه های زیان آور آنها در خاک بوده و شخم عمیق در پائیز و یا بهار جمعیت آنها را کنترل می کند. کشت به موقع و جلوگیری از کرپه شدن محصول در کاهش آلودگی موثر است
کمباین غلات |
مقدمه :
این توضیحات مختص به کمباین غلات مدل سهند می باشد که در بیشتر موارد از لحاض کارکرد شبیه دیگر کمباین های برداشت غلات می باشد. کمباین ها و ادوات قدیمی که در گذشته توسط چندین قاطر کشیده می شد به بازار آن روز عرضه شد سپس به تلاش خستگی ناپذیر و مداوم کارشناسان و محققان به تدریج کمباین تکامل پیدا کرده و بالاخره کمباین های جدید در اندازه های گوناگون ساخته شد.
کمباین بهترین وسیله و سریع ترین وسیله برداشت محصول است . به طور کلی کمباین ها را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد :
1- کمباین های کششی
2- کمباین های خودرو
1- کمباین های کششی :
توسط تراکتور کشیده می شوند که این ها در دو اندازه ساخته شده اند کمباین های کوچک که به وسیله محور تواندهی کار درو و برداشت را انجام می دهند ولی در نوع کمباین های کششی بزرگ به وسیله یک موتور کمکی که بر روی کمباین نصب می شود تمام قسمتهای متحرک آن به حرکت در می آیند . سکوی برش کمباین های کششی معمولا سمت راست یا چپ واحد های کوبنده و جدا کننده می باشد . در صورتی که سکوی کمباین های خودرو بیشتر در وسط قرار گرفته است .
2- کمباین های خودرو :
ماشینهای درو و کوبنده که تواما درو و دانه کردن و تقسیم دانه را انجام می دهد باعث شد تا مزارع بزرگ زیر کشت غلات برود . زیرا این کمباین دارای محاسن زیادی نسبت به انواع کششی دارد چون موتور پرقدرت آن می تواند برای راندن در ناهمواری مزارع به خوبی کار کند عرض کار کمباین خودرو بین 8/1 تا 1/9 متر می باشد سرعت پیشروی در مزرعه بین 2 تا 4/6 کیلومتر در ساعت و در جاده بین 4 تا 21 کیلومتر در ساعت است .
کمباین های خودرو بر اساس محل بهره برداری به دو دسته تقسیم شده اند :
الف ) کمباین های دشت برای زمین های صاف ساخته شده اند زیر اکسل ثابت دارند چنانچه به ناهمواری برسند محصول برداشت شده به طرف یک کمباین منتقل و این باعث می شود کیفیت محصول از نظر عمل جداکردن و تمیز بودن کاهش یابد .
ب ) کمباین های تپه ای مخصوص زمینهای ناهموار ساخته شده اند زیرا اکسل لولایی دارند به طوری که در موقع کار در تپه ها برای تغییر شیب تنظیم می گردد . واحدهای کوبنده و جدا کننده و تمیز کننده به طور خوکار در شیب های 30 تا 45 درصد تراز می شوند . بنابراین عملکرد این نوع کمباین ها بسیارخوب و حداکثر بازدهی را دارند .
ساختمان و طرز کار کمباین
طرز کار ماشین درو و کوبنده را با استفاده از محصول به وسیله تقسیم کننده ها تنظیم شده و به وسیله خواباننده ساقه جلوی میز برش قرار می گیرد . پیچ بدون انتها محصول خوابیده شده را در بر گرفته و به بالا برنده و هدایت کننده می فرستد . محصول از آخرین هدایت کننده به استوانه دانه دار می رسد . این استوانه عمل یکنواختی محصول را انجام می دهد . پس از آن محصول یکنواخت شده به کوبنده می رسد . کوبنده با عمل خود دانه ها را از خوشه خارج می کند به طوری که فقط دانه ها از خوشه خارج می شود استوانه حاصل کوبنده شده دانه و کاه را به روی صفحه تکان دهنده ریخته و اولین عمل جدایی کاه و دانه در این نقطه انجام می شود . یک عضو مانعی برای دانه هائی که به عقب پرتاب می شود می باشد .یک گیرنده یا ( صفحه ای برای دانه ها که در روی آن ریخته می شود دانه ها را که روی آن ریخته می شود دانه ها را که روی این صفحه متحرک ریخته شده به سمت صفحه مشبک می آورد . جایی که اولین عمل تمیز شدن به وسیله وزن مخصوص دانه ها صورت می گیرد.کاه و بقایای سبک محصول به کمک باد که به وسیله بادبزن ایجاد می شود به خارج پرتاب می گردد . صفحه مشبک دومین عمل تمیز کردن را بر حسب اندازه های دانه انجام می دهد . دانه های تمیز شده به طرف پیچ بدون انتها حرکت کرده تا به بالا برنده و پره ها برسد . از اینجا به بعد دانه های تمیز شده می تواند به وسیله پیچ بدون انتهای دیگر خارج شده یا در کسیه ریخته شود . سنبله هائی که خوب کوبیده نشده به وسیله پیچ دیگری و به کمک بالابرنده مجددا برای کوبیدن فرستاده می شود .
اختصاصات ویژه کمباین ها
در یک سیستم پیچیده ویژگیهاى هر جز با توجه به نقشى که باید در کل ایفا نماید بسیار حائز اهمیت است.
با توجه به اینکه تمام کمباینهاى غلات پنج عمل اصلى در برداشت را انجام میدهند بطور خلاصه به ویژگیهاى هر واحد اشاره مى نماییم.
1-برش محصول و تغذیه آن به کمباین : این عمل توسط هد کمباین انجام مى شود که ویژگیهاى هد غلات کمباین عبارتند از:
.پروانه هد (شانه) مجهز به چنگکهاى فنرى : وجود این چنگکها از سه نظـرمهم میباشد :
الف- در محصولات خوابیده بهتر عمل میکند.
ب -در کاهش ضایعات برداشت به علت کاهش اثرات ضربه به خوشه ها نقش اساسى دارد.
ج - در محل انتقال خوشه هاى برش شده به سمت مارپیچ وهمچنین با عمل پاک کننده روى تیغه هانقش اساسى در انتقال و کاهش ضایعات هد دارند.
2-1 . انگشتیها و تیغه هاى برش:
انگشتیها از نوع دوشاخ و فولادى هستند و صفحات نگهدارندهتیغه از فولاد فورج شده بوده که مانع از لرزش بیش از حد تیغه ها مى شود که وجود این سیست خوب باعث میشود تا تیغه ها در وضعیت بسیار مناسبى نسبت به انگشتیها قرار گیرد که این عمل باعث مى شود :
الف - تکان شدید بر بوته هاى در حال برش وراد نیاید.
ب-از فرسودگى بیش از حد تیغه ها جلوگیرى مى شود.
3-1 . حرکت تیغه هاى برش:
براى ایجاد حرکت رفت و برگشت تیغه ها در کمباینهاى موجود یکى از روشهاى ذیل به کار میرود :
الف – چرخ لنگ و میل رابط :
ب – جعبه نوسان کننده (گیربکس).
جود این نوع نوسان کننده که 800 الى 1100 ضربه رفت و برگشتى دارد باعث ظرفیت بالاى سیستم برش محصول درکمباین شده است
4- 1 .سکوى برش یا شاسى اصلى هد :
وجود برآمدگى (پشت ماهى) بعد از انگشتیها باعث شده است که :
الف – مانعى براى جلوگیرى از حرکت خاک، سنگریزه و کلوخ به سمت مارپیچ تغذیه شود.
ب – مانع ریزش و برگشت خوشه هاى برش شده در اثر تکانهاى شدید حین برداشت مى شود.
ج – تغذیه مارپیچ در اثر گودى ایجاد شده بسیار سریعتر انجام میشود.
5- 1 .مارپیچ یا حلزونى هد :
علاوه بر سرعت دورانى بیشتر، ارتفاع پره هاى تغذیه کننده مارپیچ 20 mm بیشتر از کمباینهاى موجود میباشد که باعث افزایش ظرفیت انتقال محصول مىگردد
-فاصله بین تیغه درو و مارپیچ :
فاصله بین تیغه درو و مارپیچ انتقال دهنده در برداشت محصول اهمیت فراوان دارد. فاصله 620 mm در شرایطى که محصول به سمت تیغه خوابیده است مانع از کشیده شدن محصول توسط مارپیچ قبل از دروى آن مىشود و نتیجتاً گیاه از زمین کنده نمیشود و ریشه و خاک به داخل کمباین انتقال نمییابد.
6-1 .انتقال محصول به کوبنده (کلش کش یا محفظه تغذیه((Feeder house):
علاوه بر حجم بزرگ محفظه تغذیه براى انتقال، از نقاله اى با پره هاى مضرس که به جاى دو رشته از سه رشته تشکیل شده، بهره گرفته میشود
2 . کوبیدن محصول:
کوبیدن به مفهوم خارج ساختن دانه از خوشه یا سنبله، جدا کردن دانه از چوب بلال و ... میباشد.این قسمت به عنوان قلب کمباین بر نحوه عملکرد کمباین (کمى و کیفى) تاثیر بسزایى دارد.
1-2 . استوانه کوبنده :
-قطر 450 mm
-تعداد نبشى کوبنده برابر شش عدد
- دورکوبنده 400-1500RPM
- عرض کوبنده 1060 میلیمتر
حساسیتهای کارى این مجموعه باعث شده است که تولید آن با اعمال دقت بسیار بالا انجام شود
-برسکارى دقیق شبکه ها
- ماشینکارى محور وبازوها سختکارى آنها
- مونتاژ دقیق، بطوریکه اختلاف ارتفاع پره ها از مرکز نباید از 0.4-0.3 میلیمتر تجاوزنماید.
- بالانس مجموعه با دقت زیاد
-قطر کوبنده (450 mm) کوچکتر از کمباینهاى مشابه میباشد:
2- عامل موثر دیگر در جداسازی موفق دانه نیروی گریز از مرکزی است که بر دانه وارد میشود. در گوبنده هایی که قطر آنها کمتر است، نیروی گریز از مرکز بیشتر است و این اختصاصات ویژه باعث شده که بیش از %90 دانه ها از غلاف آزاد شده و از طریق روزنه های ضدکوبنده از کاه جدا شود. مقدار دانه جداشده در این قسمت بر ظرفیت کلی کمباین تاثیر میگذارد و همچنین موجب کاهش تلفات دانه از طریق کاه پرانها میشود. تلفات کاه پرانها قسمت عمده اى از کل تلفات کمباین بشمارمیآید براساس آزمایشهای انجام شده، کاهش جداسازی دانه از منافذ ضدکوبنده به میزان پنج درصد (از 85 به 75 درصد) بار دانه کاه پرانها را تا دو برابر افزایش میدهد.
2-2 . ضدکوبنده :
1-ضدکوبنده نیز قطر کوچکى داشته باشد که در نتیجه زاویه پیچش یا خمیدگی آن بزرگتر باشد و یکى از عواملى که در جداسازی موفق دانه ها دخالت دارد همین زاویه پیچش میباشد. علاوه برعرض بیشتر، ضدکوبنده کمباین سهند مجهز به پنج ردیف صفحات پوشاننده منافذ ضدکوبنده میباشد که به سهولت نسبت به شرایط جوی و محصول قابل تنظیم است
الف - برای محصولاتی که به سختی کوبیده میشوند، بستن این صفحات عمل خرمنکوبی را افزایش میدهد.
ب - در مواقعی که رطوبت محیطی بالاست (مثلاً اثر شبنم صبحگاهی) با بستن این دریچه ها مىتوان به عمل برداشت ادامه داد. مشاهدات مزرعه ای حاکی از آن است که در این شرایط کمباینهای سهند و CLAAS حداقل دو ساعت زودتر از دیگر کمباینها شروع به کار کرده اند.
کاهــــپرانها (غربال کاه پران)Straw Walker :
جداکردن موثر دانه در یک کمباین به نحوه تکان دادن آن هنگام عبور از ناحیه تمیزکننده بستگی دارد. در کاه پرانها چند عامل نقش اساسی بازی میکنند، به عنوان مثال میتوان به ارتفاع، سرعت، پرتاب میل لنگ، نسبت طول به عرض و چگونگی نوع کاه پران اشاره کرد.
هر یک از این عوامل ممکن است سبب افزایش یا کاهش بازده کاه پرانها شود.
- تلفات دانه بر روی غربال کاه پران یکی ازعوامل محدودکننده در نیل به حداکثر عملکرد میباشد.
در صورتیکه توان کافی برای کمباین تامین شده باشد درو و جمع آوری نیز دارای بازده نسبتاً خوبی باشد، تنها غربال کاه پران است که در این خصوص مورد سوال واقع میگردد. افزایش طول کاه پران کمکی به افزایش بازده آن نمى کند زیرا به تجربه ثابت شده است که فقط اولین ثلث کاه پران قسمت عمده جداسازی را انجام میدهد.
با افزایش عرض غربال کاه پران ظرفیت آن بطور موثری افزایش مییابد. در کمباین سهند عریض بودن بدنه، کوبنده- ضدکوبنده و عرض کاه پرانها موجب افزایش قابل ملاحظه عملکرد جداسازی شده است.
1-3 .سیستم جداکننده متمرکز (خنجری روی کاه پران) :
وجود شاخکهای بهم زن اضافی روی کاه پرانها سبب بهم زدن و تسریع حرکت کاه و جداسازی دانه از کاه میگردد. آزمایشهای متعدد مخصوصاً در شرایط دشوار برداشت نشان داده است که ظرفیت غربال کاه پران به 4/3 برابر افزایش مییابد.
2-3 .سرعت میل لنگ کاه پرانها :
تاثیر سرعت دورانی میل لنگ کاه پران و تلفات دانه : براساس آزمایشهای انجام شده در آلمان، در مورد بیشتر محصولات زمانی که سرعت دورانی میل لنگ 190 الی 200 دور در دقیقه و پرتاب برابر 10 cm باشد، تلفات حداقل خواهد بود و این مقادیر در مورد کمباین سهند کاملاً صادق است.4 - سیستمهای بوجاری یا تمیزکننده :
علاوه بر سرعت رفت و برگشتی الکها، مجموع سطح سینی و الکهای کمباین سهند(4.80 m2) بیشتر از کمباینهای مشابه میباشد که موجب افزایش توانایی بوجاری محصول شده است.
5 - سیستم انتقال محصول (دانه): 1-5 . مخزن : مخزن به گنجایش 3200 lit تقریباً معادل 2.5 ton گندم مىباشد که موجب ذخیره بیشتر محصول و کاهش در زمان و دفعات تخلیه میشود.
2-5 . لوله تخلیه : 5-2-1 . ظرفیت انتقال لوله تخلیه بخاطر قطر بیشتر و حلزونی مناسب آن بیشتر میباشد.
2-2-5 . تنظیم موقعیت لوله تخلیه، هیدرولیکی بوده که علاوه بر سهولت انجام کار، مانع از خروج مواد از داخل لوله به بیرون میگردد.
3-2-5 . ارتفاع و طول لوله تخلیه : ارتفاع لوله تخلیه دانه از نظر سهولت بارگیری کامیونها و تریلیها اهمیت بسیار بالایی دارد و همچنین برای صرفه جویی در زمان برداشت میتوان عمل تخلیه را بطور همزمان با حرکت کمباین، انجام داد که ارتفاع و طول لوله تخلیه در انجام این کار نقش عمده ای دارد.
4-2-5 . سرعت تخلیه :با بهره گیری از لوله تخلیه مناسب و دور مطلوب، زمان تخلیه 5/2 تن گندم در کمباین سهند برابر یک دقیقه میباشد.
6 - سیستم محرکه کمباین : 6-1 . موتور :
موتوراین نوع کمباین از نوع پرکینز سری 10006/6 (وارداتی از انگلستان) با قدرت 133 اسب و با دور 2600 RPM میباشد. توان مورد نیاز برای کمباین در حدود 105 اسب میباشد. وجود توان مازاد امکان نصب تجهیزات اضافی نظیر پمپ باد، کولر و ... را امکان پذیر میسازد.
2- 6 . جعبه دنده و کلاچ (گیربکس): بصورت CKD وارداتی از کشور آلمان بوده و علاوه بر افــــزایش اطمینان خاطر مشتریان (به دلیل کیفیت بالای صنعت آلمان) سرعتهای پیشروی حرکت کمباین در دنده های برداشت محصول بیشتر از کمباینهای مشابه بوده که باعث افزایش سطح برداشت حداقل 1-0.5 هکتار در ساعت بیشتر از کمباینهای مشابه شده است (با ظرفیت مزرعه ای و عرض هد یکسان ) سرعتهاى کمتر میزان تلفات را افزایش میدهد.
7- سیستم هیدرولیک
پمپ هیدرولیک، شیرها، پمپ فرمان، لوازم جکها (پکینگ و اُرینگ) و بصورت CKD وارداتی از کشور آلمان میباشد. سیستم هیدرولیک کمباین سهند دارای توانایی راه اندازی تجهیزات اضافی جهت تراز نمودن سیستم بوجاری 3D برای زمینهای شیبدار میباشد. جکهای بالا برنده هد دستگاه با توانایی بیشتر، امکان نصب هدهای سنگین نظیر هد ذرت و کلزا را تسهیل میسازد.
8 - سیستم کنترل عملیات: 8-1 . سیستم برقی مجهز به سیستمهای هشداردهنده وضعیت کارکرد کمباین از 14 نقطه عملیاتی میباشد که در مواقع بروز خرابی با اعلام اخطار نوری و آژیر(صوتی)، محل عیب از قبیل کمبود هوای تنفسی موتور، دورهای قسمتهای مختلف دستگاه، سنجش ارتفاع هد و ... را نشان میدهد. قابلیت توسعه و نصب تجهیزات اضافی دیگر از قبیل اندازه گیری تلفات دانه را نیز دارد.
8-2 . فرمان قابل تنظیم نسبت به وضعیت راننده یکی از موانع کاهش دید راننده بر روی سکوی درو، ستون فرمان کمباین میباشد. راننده در اغلب موارد مجبور به خم شدن به جلو بوده و این امر موجب خستگی مفرط و کمردرد وی میگردد. در کمباین سهند میتوان زاویه فرمان را با وضعیت راننده تطبیق داد.
9 - وضعیت کمباین سهند از نظر منحنى عمر محصول :
برای هر محصول و خدمات مراحل تولد، رشد، بلوغ و اشباع و افول وجود دارد. کمباین سهند از نظر عمر در مرحله " رشد " قرار دارد.
با توجه به توان و ظرفیت بالای برداشت محصولات زراعی ( پنج تن در ساعت) و با در نظر گرفتن متوسط عملکرد مزارع ایران (5/3 تن در هکتار) دورنمای روشنی برای کمباین سهند مهیا میباشد.
مطالعات دیگرى نیز نشان داده است که هزینه هاى تعمیر ونگهدارى در طول عمر ماشین ثابت نیست بلکه تغییراتى در سال اول وبعداز عمر مفید آن وجود دارد
چگونه از کمبود آهن جلوگیری کنیم؟ |
منبع:مجله اینترنتی کشاورز جوان
ماده غذایی آهن، یکی از مواد غذایی کم مصرف است که وجود آن به اندازه کافی برای رشد گیاهان زراعی و باغی لازم است و در تشکیل سبزینه گیاهان زراعی و باغی نقش ارزنده ای دارد. به دلیل آهکی بودن بخش زیادی از خاک های زراعی و باغی کشورمان، بسیاری از محصولات زراعی از کمبود آهن رنج می برند. نشانه های کمبود آهن معمولاً از برگ های جوان تر گیاه شروع می شود. در اثر کمبود آهن لکه های مایل به زرد بین رگبرگ های برگ های جوان ایجاد می شود ولی رگبرگ ها سبز باقی می مانند. با ادامه این کمبود و در مراحل بعدی، زردی در تمام برگ به سرعت پیشرفت می کند.
در موارد کمبود شدید آهن، برگها کاملاً به رنگ سفید درآمده و ممکن است سوختگی به صورت لکه هایی در تمام برگهای گیاه نمایان شود.در برگهای غلات، کمبود ماده غذایی آهن به صورت نوارهای سبز و زرد رنگ در طول برگ دیده می شود. در این حالت رگبرگها به رنگ سبز و فاصله بین رگبرگها زرد می شود.بایستی توجه داشت که درفصل بهار که معمولاً رشد و نمو گیاه زیاد است، به علت کافی نبودن مقدار آهن جذب شده بوسیله گیاه، رنگ برگها زرد می شود. پس از فصل بهار که رشد و نمو گیاه کمتر می شود، مجدداً رنگ برگها کم کم سبز شده و بالاخره در آخر تابستان به محض اینکه رشد گیاهان زیاد شد، دوباره زردی در برگها بروز می کند.به خاطر داشته باشیم که زرد شدن برگها تنها در اثر کمبود آهن ایجاد نمی شود، بلکه ازت و تعدادی از عناصر غذایی دیگر و برخی از آفات و بیماریهای گیاهی نیز ممکن است باعث تغییر رنگ برگها شوند. به هر حال آزمایش خاک است که کمبود یا کافی بودن میزان مواد غذایی قابل استفاده را مشخص می کند. شایان ذکر است که عواملی همچون زیاد بودن pH خاک، عدم توازن و مقدار زیاد عناصر دیگر در خاک از جمله روی، مس، پتاسیم و کلسیم، آبیاری بیش از حد، کاهش اکسیژن خاک و کمبود مواد آلی خاک در ایجاد زردی ناشی از کمبود آهن در گیاهان نقش دارند.برای جلوگیری از کمبود آهن باید روشهای زیر را اعمال نمود:کشت گیاهان مقاوم به کمبود آهن: یونجه و سبزیها نسبت به کمبود آهن حساسیتی ندارند. غلات، سیب زمینی و چغندر قند نسبت به کمبود آهن کمی حساس هستند. حبوبات، دانه های روغنی، مرکبات، انگور و درختان میوه نسبت به کمبود آهن بسیار حساس هستند.
سیب قرمز و شمیرانی نسبت به این کمبود حساس تر از سیب زرد است. درخت به و گلابی پیوند شده بر پایه به، حساسیت زیادی نسبت به کمبود آهن دارند. درخت هلو نیز نسبت به کمبود آهن حساس می باشد.آبیاری سبک با دفعات بیشتر: با استفاده از روش آبیاری سبک با دفعات زیاد تر، تهویه خاک بیشتر صورت گرفته ولی گاز کربنیک و بی کربنات کاهش می یابد. افزایش تهویه خاک با به همزدن آن، مهمترین اقدام در بر طرف کردن زردی برگ گیاهان در زمینهای آهکی است.کاهش رفت و آمد ماشین آلات کشاورزی در زمین: رفت و آمد ماشین آلات نباید هنگام مرطوب بودن زیادخاک انجام شود. چون در این صورت خاک فشرده شده و تهویه به خوبی انجام نمی شود. تا جائیکه ممکن است بایستی از رفت و آمد ماشین آلات کاست.
عملیات شخم نیز در هنگام گاورو شدن زمین باید انجام گیرد. اضافه کردن مواد آلی به خاک: وقتی مواد آلی خاک کم باشد، پس از بارندگی و یا آبیاری، خاک فشرده شده و تهویه کاهش می یابد. ولی اگر مواد آلی خاک به اندازه کافی باشد، خاک حالت اسفنجی پیدا کرده و فشردگی آن کاهش می یابد . مواد آلی را می توان از طریق کود دامی، کمپوست (کود آلی که از بقایای تخمیر شده زباله های شهری و یا ضایعات کشاورزی به دست می آید)، کود سبز، لجن، فاضلاب شهری و بقایای گیاهی تأمین نمود. کودهای دامی پوسیده شده ترکیباتی هستند که حلالیت آهن را زیاد کرده و جذب آهن را بوسیله گیاه آسان تر می کنند.
بطور کلی هر ماده آلی که بتواند نسبت کربن به ازت خاک را اصلاح کرده و مقدار آهن مورد استفاده گیاهان زراعی را افزایش و pH خاکهای آهکی را نیز پایین بیاورد بسیار مفید خواهد بود.مصرف گوگرد: معمولاً برای اصلاح کمبود آهن، باید مقدار 1 کیلوگرم گوگرد همراه با کود حیوانی به پای درختان میوه داده شود. در صورتی که رطوبت کافی در محل مصرف وجود داشته باشد اثرات اصلاحی گوگرد بهتر خواهد بود. با اضافه کردن گوگرد به خاکهای آهکی، pH آن کاهش یافته و به این ترتیب علاوه بر رفع نیاز گوگرد، حلالیت آهن، فسفر، منگنز و روی هم زیاد خواهد شد. در اثر این کار، علائم کمبود آهن و حتی کچلی درختان یا کمبود روی تا حدودی بر طرف می شود. مصرف کودهای شیمیایی: در مزارع و باغها بایستی به جای کود ازته نیترات و اوره، از کودهای سولفات آمونیوم استفاده شود. باید توجه داشت که مصرف بیش از اندازه کودهای فسفره، موجب خواهد شد تا گیاه به کمبود آهن مبتلا شود
20. بهرامی، نوذر. 1373. بررسی مینوز برگ گندم(Syringopais temperatella Led. ) در زراعت های دیم استان کرمانشاهان. گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 44-60.
40. خواجه زاده، یدالله.1381.بررسی بیولوژی Locusta migratoria L. و پیشنهاداتی برای کنترل آن در مزارع برنج و نیشکر خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 85..
41. خواجه زاده، یدالله.1381.اثر زنبور پارازیتوئید Sclio flavibabis M. بر جمعیت ملخ Locusta migratoria L. در مزارع نیشکر خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 87..
42. خوش گفتار، براتعلی، جلال جلالی سندی و احد صحراگرد.1377. بیولوژی سوسک برگ خوار غلات (Oulema melanopus) در شرایط رودبار گیلان. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 16.
43. دواچی، عباس. 1333.حشرات زیان آور ایران، ملخ ها و سایر حشرات زیان آور غلات. نشریه شماره 211، دنشگاه تهران. 252 صفحه.
44. دولتی، لطفعلی، غلامرضا رسولیان، مرتضی اسماعیلی و پروانه آزمایش فرد.1374. بررسی بیولوژی شته روسی گندم (Diuraphis noxia) و پراکندگی آن در استان تهران. خلاصه مقالات دوازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 6 .
45. رجبی، غلامرضا و فریدون ترمه.1366. تغذیه و تولید مثل دو گونه سن گندم Eurygaster integriceps Put..
و Aelia furcula F. در اماکن زمستان گذرانی و رابطه این پدیده با گسترش آنها در سال های اخیر. نشریه آفات و بیــماریهای گیاهی، جلد 55 (1و2):131-139.
46. رجبی، غلامرضا و محبوبه امیرنظری.1367. بررسی زنبورهای پارازیتوئید تخم سن در بخش مرکزی فلات ایران. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 56 (1و2):1-12.
47. رجبی، غلامرضا و فریدون ترمه.1370. بررسی تکمیلی زندگی دو سن مهم گندم Eurygaster integriceps Put. . و Aelia furcula F. در ارتفاعات ایران. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد59 (1و2):1-9.
48. رجبی، غلامرضا، 1372.علل بنیادی گسترش و طغیان سن گندم در سال های اخیر. انتشارات موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی. 33 صفحه.
49. رجبی، غلامرضا.1377. بررسی زندگی سن های زیان آورگندم و جو از جنس Aelia و اکولوژی آنها در ایران. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد66 (1و2):99-121.
50. رجبی، غلامرضا.1379. اکولوژی سن های زیان آور گندم و جو در ایران. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، وزارت کشاورزی. 343 صفحه.
51. رجبی، غلامرضا، سید مهدی حسینی و مصطفی منصور قاضی.1375. بررسی مگس های گندم و جو در ایران. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 64(1و2):60-71.
52. رضابیگی، منوچهر. 1369. گزارش پژوهشی طرح بررسی بیولوژی سوسک قهوه ای گندمAnisoplia spp. گزارش پژوهشی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه. صفحات 26-39.
53. رضابیگی، منوچهر و محمد حیدری. 1372. اسکارابئید های زیان آور گندم و جو در کرمانشاه . خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 14 .
54. رضابیگی، منوچهر. 1373. جنبه های مرفولوژیکی و بیوشیمیایی مقاومت 25 رقم گندم نسبت به سن گندم
( E. integriceps Put.) .پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
160 صفحه .
55. رضابیگی، منوچهر. 1377. بررسی تطابق مراحل زیستی سن گندم و فنولوژی گیاه در گندم و جو . خلاصه مقالات سیزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 20.
56. رضابیگی، منوچهر. 1379. بررسی مکانیسم های مقاومت ارقام گندم نسبت به سن گندم
(Eurygaster integriceps Put.) و رابطة زیر واحد های گلوتنین با میزان مقاومت. رساله دکتری حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران. 253 صفحه.
57. رضابیگی، منوچهر. 1381. بررسی مقدماتی مکانیسم های مقاومت ارقام گندم نسبت به سن گندم
(Eurygaster integriceps Put.). خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة2 .
58. رضوانی، علی. 1380. کلید شناسایی شته های ایران. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی. 305 صفحه.
59. رضوانی، علی. 1373. شته روسی گندم در ایران . گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 10-20.
60. رفیعی، بیژن. 1372. زندگی و افزایش جمعیت ملخ صحرایی(Schistocerca gregaria) در سیستان و بلوچستان. خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 13.
61. روشندل، سیامک.1381. بیولوژی تریپس گندم( Haplothrips tritici Kurd.)، اهمیت اقتصادی و گیاهان میزبان آن در استان چهار محال و بختیاری. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران. صفحة 28.
62. روشندل، سیامک و غلامرضا رجبی.1373. گزارش نهایی طرح تعییین گونه های، اهمیت اقتصادی و سایر نباتات میزبان آن در چهار محال و بختیاری. بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، مرکز تحقیقات کشاورزی چهار محال و بختیاری.
63. زمانی، پیمان، منوچهر رضابیگی، محمد رضا قنادها، و رضا بزرگی پور.1381. بررسی رابطه مقاومت ژنوتیپ های مــختلف گندم نسبت به سن گندم (Eurygaster integriceps Put.) با گرانول های نشاسته اندوسپرم دانه. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة1.
64. زمردی، عظیم. 1371.سن گندم و سابقه آن در ایران. گزارش کنفرانس سن گندم، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
صفحه 31-34.
65. زمردی، عظیم. 1340.پیشرفتی در مبارزه بیولوژیکی سن گندم. نشریه آفات وبیماریهای گیاهی، شماره 20 (1 و 2): 16-23.
66. سرافرازی، علیمراد و علی اصغر احمدی.1372.اجزاء تشکیل دهندة مقاومت به شته روسی گندم (Mordvilko)Diuraphis noxia در غلات. مجله تحقیقات کشاورزی ایران، دانشگاه شیراز، جلد 12(2): 80-97.
67. سلطانی، علی اکبر.1362. طغیان گونه هایی از ملخ های خانوادة Acrididae در اثر استفاده های بی رویه از زمین ها و مراتع. خلاصه مقالات هفتمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 28.
68. سیدی صاحباری، فرناز، پرویز طالب چایچی و حسن ملکی میلانی.1379. بررسی زیست شناسی سوسک برگ خوارغلات(L.) Oulema melanopus در گندم. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 13 .
69. شاهرخی خانقاه، شهرام.1376.پرورش انبوه و کنترل کیفی زنبور Trissolcus grandis با استفاده از میزبان واسط Graohosoma lineatum برای کنترل سن گندم. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
110 صفحه.
70. شکاریان، بهرام، غلامرضا رسولیان، پروانه آزمایش فرد و محمد رضا قنادها.1379. بررسی مقاومت ارقام گندم به شته روسی(Mordvilko)Diuraphis noxia در کرج. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 12.
71. شیخی گرجان، عزیز.1379.بررسی راهبردهای کاربرد انتخابی حشره کش ها در کنترل سن گندم
(Eurygaster integriceps Put.) . رساله دکتری حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران.
223 صفحه.
72. صادقی، حسین و کریم کمالی.1370. بررسی فون کنه های نیشکر و غلات در خوزستان. خلاصه مقالات دهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 89 .
73. صحرا گرد، احد.1356. بررسی بیواکولوژی زنبور ساقه خوار گندم.پایان نامه فوق لیسانس گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 67 صفحه.
74. صفر علیزاده، محمد حسن و محمود بهار.1365. معرفی گونه ای از آفات گندم به نام شپشک ریشه گندم
(Bod. Porphyrophora tritici ) .نامه انجمن حشره شناسان ایران، جلد 9 (1): 29-37.
75. صفوی، محمد.1352.بررسی بیواکولوژی زنبورهای پارازیت تخم در ایران. انستیتوی بررسی آفات و بیماریهای گیاهی، تهران. 159 صفحه.
76. طلایی، رویا.1369. بررسی مقاومت واریته های مختلف گندم و جو به سن گندم (Eurygaster integriceps Put.). پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.176 صفحه.
77. طلایی حسنلویی، رضا، عزیز خرازی پاکدل و قربانعلی حجارود. 1379. بررسی حساسیت مراحل مختلف رشدی سن معمولی گندم به Beauveria bassiana Vuill. . خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 5 .
78. عبادی، رحیم و عسگر جوزیان.1379.مطالعه بیولوژی مگس پارازیتوئید غالب سن گندم
(Phasia subcoleoptrata L. ) در منطقة اصفهان. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 7.
79. عبداللهی، غلامعباس.1367.بررسی میزان تخم ریزی سن گندم در اث تغذیه از دانه های ده رقم گندم اصلاح شده. دانشنامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.149 صفحه.
80. عسکری، شهریار.1374. بررسی امکان تکثیر انبوه زنبورهای پارازیتوئید تخم سن Trissolcus spp. روی میزبان واسط آزمایشگاهی Graphosoma lineatum . پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 220 صفحه.
81. عسکری، شهریار.1380. مقایسه تناسب میزبانی تخم سنهای Graphosoma lineatum L. و Eurygaster integriceps Put. برای زنبور پارازیتوئید Trissolcus semistriatus Nees. رساله دکتری حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 120 صفحه.
82. عسگریان زاده، علیرضا. 1377.بررسی رابطة بین درصد سن زدکی و خواص نانوایی در چند رقم گندم اصلاح شده و بهبود کیفیت آنها. پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس. 169 صفحه.
83. علوی، جلیل و کریم کمالی. 1374. معرفی بیست گونه بال ریشک دار(Thysanoptera) گیاه خوار و شکارگر جدید برای فون ایران از منطقة بجنورد. خلاصه مقالات دوازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 340.
84. علوی، جلیل. 1379.بررسی فون بال ریشک داران(Thysanoptera) مزارع گندم و جو در استان گلستان. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 227.
85. غدیری، ولی الله.1368. معرفی و بررسی مقدماتی زنبور برگ خوار غلات (Dolerus near puncticollis Thoms.) آفت جدیدی در مزارع کرج. خلاصه مقالات نهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 36 .
86. غدیری، ولی الله.1370. بررسی میزان تآثیر سوزاندن کاه و کلش در از بین بردن لارو زنبور ساقه خوار غلات
( Cephus pygmaeus L.). خلاصه مقالات دهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 55 .
87. غدیری، ولی الله.1372. تعیین میزان آلودگی و خسارت زنبور ساقه خوار غلات( Cephus pygmaeus L.)در ارقام مختلف گندم و جو کرج. نامه انجمن حشره شناسان ایران. جلد 12 و 13: 23-26 .
88. غدیری، ولی الله.1373. بررسی خصوصیات بیولوژیک زنبور ساقه خوار غلات( Cephus pygmaeus L.). نامه انجمن حشره شناسان ایران. جلد 14: 27-33 .
89. غدیری، ولی الله.1377. بررسی و تعیین میزان آلودگی و خسارت زنبور ساقه خوار غلات(Cephus pygmaeus L. ) در ارقام مختلف. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 31 .
90. غدیری، ولی الله.1381. بررسی مقاومت لاین های امید بخش گندم دوروم به سن گندم
(Eurygaster integriceps Put.) . خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 3 .
91. غدیری، ولی الله.1381. بررسی رابطه بین ضخامت ساقه و میزان آلودگی به زنبور ساقه خوار غلات
( Cephus pygmaeus L.). خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران. صفحة 28 .
92. غزوی، مهران.1379. ملخ مراکشی. دفتر تولید برنامه های ترویجی و انتشارات فنی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی. 9 صفحه.
93. غزوی، مهران و غلامرضا جمسی.1373. ملخ مراکشی. گزارش نهایی طرح بررسی تکمیلی محل های نشو و نما و تعیین فاز ملخ صحرایی و ملخ مراکش در ایران. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی. صفحه.
94. فتحی پور، یعقوب.1378.مطالعه اثرات متقابل ارقام مقاوم با کنترل بیولوژیک و شیمیایی در مدیریت تلفیقی سن گندم. رساله دکتری دانشگاه تربیت مدرس. 148صفحه.
95. فرحبخش، قدرت اله.1340. فهرست آفات مهم نباتات و فرآورده های کشاورزی ایران، وزارت کشاورزی.135 صفحه.
96. کاظمی، محمد حسین. 1368.بررسی مقاومت Antibiosis در واریته های امروزی و قدیمی گندم به شتة غلات
(L.) Rhopalosiphum padi . خلاصه مقالات نهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 42 .
97. کاظمی، محمد حسین، پرویز طالبی چایچی، محمد رضا شکیبا، و محمد مشهدی جعفرلو.1380. ارزیابی حساسیت چند رقم گندم در مرحله ساقه رفتن به شته روسی گندم (Mordvilko)Diuraphis noxia . دانش کشاورزی، مجله علمی-پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز. شماره 2 (11):103-111.
98. کشاورز، عباس و همکاران.1381.پروژه گندم .سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی.
146 صفحه.
99. کمانگر، صلاح الدین و غلامرضا رجبی.1379.بررسی میزان تآثیر سموم مصرفی علیه سن گندم در کاهش جمعیت تریپس گندم( Haplothrips tritici Kurd.). خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 9.
100. مبشری، محمد تقی. 1373. سوسک سیاه گندم در منطقه گرگان و گنبد . گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 35-44.
101. مبشری، محمد تقی. 1373. بررسی زیست شناسی گونه های مختلف سن گندمEurygaster spp. در نواحی مختلف گرگان و گنبد. گزارش سالانه بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی گرگان. صفحه.
102. مجنی، تقی و علی رضوانی. 1374. بررسی فون شته های گندم و درصد فراوانی آنها در مزارع گندم گرگان و دشت. خلاصه مقالات دوازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 13.
103. مجنی، تقی هوشنگ بیات اسدی.1374. شناسایی و معرفی دشمنان طبیعی شته سبز گندم Sitobion avenae در منطقه گرگان و دشت. خلاصه مقالات دوازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 21.
104. محقق نیشابوری، جعفر.1370. بازنگری سیستماتیک و بیولوژیک در گونه های جنس Eurygaster در ایران. پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. صفحه.
105. محقق نیشابوری، جعفر، مرتضی اسماعیلی و ابراهیم باقری زنوز.1370. بررسی مقدماتی سن مغربی
(Eurygaster maura L.) در ایران. خلاصه مقالات دهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 66 .
106. محقق نیشابوری، جعفر.1372. گزارشی در باره سن Eurygaster testudinaria Geoffr. و برخی ویژگی های بیولوژیک آن. خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 22 .
107. مرتضویها، عبدالکریم و ر. درن.1356. فهرست بال ریشکداران ایران. مجله آفات وبیماریهای گیاهی، جلد45:29-32.
108. مرتضویها، عبدالکریم.1374. معرفی پانزده گونه بال ریشکدار(Thysanoptera ) جمع آوری شده در ایران. خلاصه مقالات دوازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 341 .
109. مردوخی، وفا. 1373. بررسی تآثیر روش های مبارزه زراعی و شیمیایی بر روی شپشک ریشه گندم
Porphyrophora tritici در مزارع دیم کردستان .گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 107-114.
110. مردوخی، وفا و محمد حیدری.1372. بررسی زیست شناسی و پراکندگی شپشک ریشة گندم در استان کردستان. خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 21 .
111. مصدق، محمد سعید.1370. معرفی چند زنبور انگل(پارازیتوئید) شته ها در استان خوزستان. خلاصه مقالات دهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 72 .
112. معین نمینی، سعید، احد صحراگرد و مسعود امیرمعافی.1379.نمونه برداری دنباله ای برای تــعــیین ســطــح جمـــعیــت ســـــن گندم (Eurygaster integriceps Put.) در منطقه ورامین.خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران..
صفحة 10.
مبحث کامل آفات مهم گندم و مدیریت کنترل آنها در ایران – بخش سوم (بخش پایانی)
بال غشائیان زیان آور گندم
در بین چند گونه زنبوری که روی گندم و جو در کشور جمع آوری شده اند، تنها سه گونه زیر اهمیت دارند:
زنبور ساقه خوار گندم
Cephus pygmaeus L.
(Cephidae, Hymenoptera)
زنبور ساقه خوار گندم ابتدا در استان های تهران و مرکزی دیده شد و اکنون در تمام مناطق کشور وجود دارد. این آفت علاوه بر گندم و جو به چاودار نیز حمله می کند و ار آفات درجة دوم غلات محسوب می شود. خسارت این زنبور مربوط به لاروهای آن است که بافت داخلی ساقه را به سمت پائین مورد تغذیه قرار می دهد. ساقه های آلوده سنبله های سفید و دانه های لاغری را تولید می کنند به طوری که درصد کاهش وزن دانه ها در ساقه های آلوده تا 15 درصد هم می رسد. ساقه های آلوده با وزش باد می شکنند. درصد آلودگی مزارع به لاروهای این زنبور بین 5 تا 20 درصد گزارش شده است(صحراگرد، 1358 و غدیری، 1370 و 1373).
زمستان گذرانی این آفت به صورت لارو در داخل پیلة نازکی در قاعدة ساقة گندم، کمی پائین تر از سطح خاک است. زنبور ساقه خوار گندم تنها یک نسل در سال دارد(صحراگرد، 1358وغدیری، 1373).
مدیریت تلفیقی زنبور ساقه خوار گندم
ــ زنبورهای پارازیتوئیدی از جنس Aprostocetus از خانواده Eulophidae و Elachertus از خانواده Chalcididae جمع آوری شده اند که لاروهای آن را پارازیته می کنند و در کاهش جمعیت آن موثرند.
ــ طبق بررسی های غدیری(1372) برداشت سریع گندم در کاهش جمعیت لارو های این زنبور موثر است، اما بهترین روش کنترل آن شخم عمیق بعد از برداشت محصول می باشد(غدیری، 1373).
ــ سوزانیدن کاه و کلش پس از برداشت محصول نه تنها در کاهش جمعیت آن تآثیری ندارد، بلکه باعث کاهش مواد آلی خاک نیز می گردد (غدیری، 1370).
ــ سمومی که علیه سن مادر مصرف می گردند، در کاهش جمعیت حشرات کامل زنبور ساقه خوار گندم نیز
موثرند، اما سموم مصرفی علیه پوره های سن گندم در کاهش جمعیت آن موثر نیست به دلیل آنکه در این زمان لاروهای زنبور در درون ساقه ها فعالیت می کنند(غدیری، 1373).
ــ در کشورهای دیگر استفاده از ارقام مقاوم گندم در مدیریت کنترل این آفت متداول است. در کشور ما نیز
بررسی هایی در این خصوص صورت گرفته است و لاین ها و ارقام مقاومی نیز معرفی گردیده اند(غدیری،1372، غدیری،1377 و غدیری،1381 ).
Trachelus tabidus (Fabr.)
(Cephidae, Hymenoptera)
در لیست فرحبخش(1340) نام این زنبور آمده است. تا کنون از استان های تهران و مرکزی جمع اوری شده است. لارو این زنبور نیز ساقه خوار بوده و به گندم، جو و چاودار خسارت می زند و خسارت و زیست شناسی آن مشابه C. pygmaeus است.
Dolerus near puncticollis Thoms.زنبور برگ خوار غلات
(Tenthredinidae, Hymenoptera)
این زنبور توسط غدیری(1368) از کرج گزارش گردیده است. لاروهای آن از برگ ها تغذیه می کنند و خسارت آنها اقتصادی نیست.
کنه های زیان آور گندم
در خصوص کنه های زیان آور گندم و جو خصوصآ کنه هایی که در مزرعه به غلات خسارت وارد می کنند، تحقیقات چندانی در کشور صورت نگرفته است و تنها خسارت کنة قهوه ای گندم در برخی نقاط کشور گزارش شده است.
کنة قهوه ای گندم
Petrobia latens (Muller)
(Tetranychidae, Acari)
این کنه به طور پراکنده از بسیاری مناطق کشور گزارش شده است(صادقی و کمالی، 1370 ونوربخش و کمالی،1374). مطالعاتی در خصوص بیولوژی و تغییرات جمعیت این کنه توسط نوربخش و کمالی(1374) در چهارمحال و بختیاری صورت گرفته است. زمستان گذرانی این کنه به صورت تخم است و در منطقة چهار محال و بختیاری 5 نسل در سال دارد. خاک های سنگین رسی، بارش باران، وزش باد شدید و تناوب زراعی از عوامل موثر در کاهش جمعیت این کنه ذکر شده است.
مدیریت تلفیقی آفات گندم
مدیریت تلفیقی آفات(Integrated Pest Management) یک سیستم تصمیم گیری برای کنترل آفات است که با در نظر داشتن اصول اکولوژیک، اصول اقتصادی و علایق تولید کنند گان، تلفیقی از روش های مختلف کنترل (بیولوژیکی، زراعی، مکانیکی، فیزیکی، رفتاری، شیمیایی و …) را به گونه ای به کار می برد که سوددهی اقتصادی حداکثر و زیان وارده به محیط زیست به حداقل ممکن برسد. مدیریت تلفیقی آفات متکی به عوامل طبیعی کنترل کننده است و سموم شیمیایی را به عنوان آخرین راه حل توصیه می کند. برنامة اجرایی مدیریت تلفیقی آفات گندم و جو دارای مراحل زیر است:
الف) بررسی های اکولوژیکی
ــ شناسایی آفات و دشمنان طبیعی آنها، تعیین مناطق انتشار و تهیة بانک اطلاعاتی برای آنها
ــ مشخص نمودن آفات کلیدی و آفات درجة دوم و سوم
ــ تعیین روش ها و تکنیک های مناسب برای نمونه برداری از جمعیت آفات
ــ مطالعة بیواکولوژی آفات کلیدی و آفات درجة دوم و تهیة جدول زندگی آنها
ــ توسعة سیستم های پیش آگاهی و مراقبت برای آفات کلیدی
ب) بررسی های اقتصادی
ــ ارزیابی میزان خسارت آفات کلیدی و آفات درجة دوم
ــ تعیین سطح زیان اقتصادی(EIL) آفات کلیدی و آفات درجة دوم
ــ بررسی های اقتصادی و اجتماعی مدیریت کنترل آفات
ج) مدیریت تلفیقی (تلفیق روش ها)
ــ توسعة روش های به زراعی و به کارگیری عوامل مختلف برای تولید محصول بهتر
ــ اتخاذ شیوه های مناسب برای افزایش تآثیر عوامل زنده و غیرزندة کنترل کنندة جمعیت آفات
ــ تلفیق روش های کنترل (بیولوژیکی، زراعی، شیمیایی و …) برای کاهش جمعیت آفات کلیدی و آفات درجة دوم بر اساس زیست شناسی و مراحل حساس زندگی آنها
د) اجرا، ارزیابی، ترویج و توسعه
ــ اجرای برنامة مدیریت تلفیقی آفات در مزارع نمونه و ارزیابی آن
ــ آموزش و جلب مشارکت کشاورزان و اجرای برنامة مدیریت تلفیقی آفات به کمک آنان
ــ ترویج و توسعة روش ها و ارزیابی نتایج آنها
توسعه و اجرای برنامة مدیریت تلفیقی آفات(IPM) در قالب برنامة مدیریت محصول(ICM) نیز قابل اجرا است و اساسآ بخشی از آن به شمار می آید. لازمة اجرای یک برنامة گسترده برای مدیریت محصول در گندم زارهای کشور، همدلی، همراهی و هماهنگی بهره برداران، مصرف کنندگان و متخصصان کشاورزی ( آب و خاک، زراعت و اصلاح نبات، ماشین آلات، گیاه پزشکی، اقتصاد، ترویج و آموزش، مدیریت و تعاون و…) در تمام مراحل تولید و مصرف است. چنین برنامه هایی می بایست بر اساس شیوه های مشارکتی اجرا شوند. در شیوه های مشارکتی، پروژه ها و طرح ها بر مبنای نیازهای واقعی بهره برداران شکل می گیرد و مسئولیت اجرای برنامه نیز به عهدة آنان است و دولت تنها نقش تسهیل گر، حمایت کننده و پشتیبان را به عهده خواهد داشت.
منابع مورد استفاده :
1. آزمایش فرد، پروانه و بهرام فریدی.1371. بررسی خسارت و میزان تراکم تریپس گندم روی چند واریته گندم و دو واریته جو در کرج و زنجان. خلاصه مقالات اولین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
2. آهون منش، علی. 1371. سیاست تولید گندم در کشور و معرفی طرح محوری گندم. گزارش کنفرانس سن گندم، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. صفحه 14-28.
3. آینه، صحبت.1377.ارزیابی و بررسی ژنتیکی مقاومت ژنوتیپ های مختلف گندم نسبت به سن(Eurygaster integriceps Put.). پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 121 صفحه.
4. احمدی، علی اصغر و علیمراد سر افرازی .1372. انتشار و دشمنان طبیعی شته روسی گندم
Diuraphis noxia (Mordvilko) در استان فارس. خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 1.
5. اکبری نوشاد، شهیندخت . 1372 . نکاتی در مورد بیو اکولوژی شپشک ریشة گندمPorphyrophora tritici (Bod.) در استان آذربایجان شرقی. خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 3 .
6. اکبری نوشاد، شهیندخت . 1373. بررسی تکمیلی بیو اکولوژی شپشک ریشة گندمPorphyrophora tritici (Bod.) در استان آذربایجان شرقی .گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 87-106.
7. اقتدار، عباداله.1370.بررسی بیواکولوژی ساقه خوار ذرت (Sesamia nonagrioides Lef. ) در فارس. خلاصه مقالات دهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران.. صفحة 11 .
8. اقلیدی، سیف اله.1340. پروانه خوشه خوار گندم. نشریة شماره 20 موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی.
صفحات 1- 4.
9. اقلیدی، سیف اله.1340. برگ خوار گندم. نشریة شماره 20 موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی. صفحات 5-15.
10. امیرمعافی، مسعود. 1379. بررسی سیستم میزبان-پارازیتوئید بینTrissolcus grandis Thom. و تخم سن گندم. رساله دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.220 صفحه.
11. امیرمعافی، مسعود. 1370. شناسایی و بررسی کارائی مگس های پارازیتوئید سن گندم(Tachinidae) در منطقة کرج. پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.160 صفحه.
12. امیرنظری، محبوبه، فریبا مظفریان و یوری ماروسیک.1381 . شناسایی دشمنان طبیعی شته های گندم در منطقة کرج. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 21 .
13. امینی، فرهاد. 1379. آفات غیرهمگانی گندم و جو( خصوصی) و نگرشی بر چگونگی عملیات مبارزه با آفات غیر عمومی گندم. مدیریت مبارزه با آفات زراعی، سازمان حفظ نباتات. 89 صفحه.
14. ایرانی پور، شهزاد.1375.بررسی تغییرات فصلی جمعیت زنبور های پارازیتوئید تخم سن گندم (Eurygaster integriceps Put.) در کرج، کمال آباد و فشند . پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
179 صفحه.
15. باقری، محمد رضا و غلامرضا رجبی.1379.ارزیابی خسارت های کمی و کیفی تریپس گندم Haplothrips tritici و برآورد اثر سمپاش های رایج علیه سن گندم در کاهش جمعیت آن. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 16 .
16. بغداد چی، محمد حسن. 1371. مسائل اجرایی و وضعیت فعلی مبارزه با سن غلات در ایران. گزارش کنفرانس سن گندم، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. صفحه 76-79.
17. بندانی، علیرضا، غلامرضا رسولیان، عزیز خرازی پاکدل، مرتضی اسماعیلی و پروانه آزمایش فرد.1372.بررسی فون
شته های غلات (گندم و جو) و پارازیتوئید های آنها در منطقة سیستان . خلاصه مقالات یازدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران. صفحة 4.
18. بهداد، ابراهیم.1375. دائره المعارف گیاه پزشکی ایران. نشر یادبود، اصفهان. 3153 صفحه.
19. بهرامی، نوذر و غلامرضا رجبی.1372 . زیست شناسی مقدماتی مینوز برگ غلات
21. بهرامی، نوذر.1377 . بررسی سطح زیان اقتصادی سن گندم در مزارع گندم دیم استان کرمانشاه . پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران. 88 صفحه.
22. بهرامی نژاد، صحبت، محمد رضا قنادها، عزت الله فرشاد فر و غلامعباس عبداللهی.1381. بررسی ژنتیکی مقاومت
ژنوتیپ های مختلف گندم نسبت به سن گندم (Eurygaster integriceps Put.). خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة4 .
23. بی نام. 1377. گزارش دو سالانه طرح جامع سن گندم . بخش تحقیقات سن گندم، موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی.
24. بی نام.1378. گزارش عملکرد فعالیت های سازمان حفظ نباتات در سال 1378. سازمان حفظ نباتات.
25. بی نام.1375. فهرست آفات، بیماریهای گیاهی و علف های هرز محصولات کشاورزی کشور و سموم توصیه شده علیه آنها. سازمان حفظ نباتات. 60 صفحه.
26. پورحاجی، علیرضا و علی اصغر احمدی. 1378. مقایسه گلخانه ای مقاومت 23 ژنوتیپ جو به شته روسی گندم
(Mordvilko)Diuraphis noxia . نامة انجمن حشره شناسی ایران. جلد 19(1 و2): 57-78.
27. پیرهادی، احمد. 1373. بررسی مینوز برگ گندم(Syringopais temperatella Led. ) در زراعت های گندم دیم و تعیین علل طغیان در استان لرستان. گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 61-86.
28. پیرهادی، احمد و غلامرضا رجبی.1381. بیولوژی مگس Elomyia lateralis پارازیتوئید سن گندم در استان لرستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 6 .
29. پیرهادی، احمد و غلامرضا رجبی.1381. بیولوژی مگس Phasia subcoleoptrata پارازیتوئید سن گندم در استان لرستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة7 .
30. تقدسی، محمد ولی.1370.مقایسه قدرت زادآوری جمعیت های زنبور پارازیتوئید Trissolcus grandis روی تخم سن معمولی گندم در مناطق کرج، قزوین، ورامین و شهریار. . پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 140 صفحه.
31. تکلو زاده، حاجی محمد و هادی زهدی.1379. بررسی بیولوژی تریپس گندم Haplothrips tritici در کرمان. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 15 .
32. جمسی نوبندگانی، غلامرضا، سید محمد رضا حسنی زاده و احمد علی فرهام.1365. بررسی کرم ریشه خوار(Pentodon idiota) نیشکر در مزارع نیشکر هفت تپه و کارون. خلاصه مقالات هشتمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 40 .
33. جمسی نوبندگانی، غلامرضا و غلامرضا رجبی.1381. بررسی نقش عملیات زراعی پس از برداشت و تآثیر مبارزه شیمیایی در دوره داشت بر کاهش جمعیت مینوز برگ غلات در خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 26 .
34. جمسی نوبندگانی، غلامرضا، محمود شجاعی، غلامرضا رجبی و هادی استوان.1381. تعیین و محاسبه سطح زیان اقتصادی مینوز برگ غلات در خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 27 .
35. حسینی، سید مهدی. 1373. سوسک سیاه گندم(Zabrus tenebrioides) و روش های مبارزه علیه آن در خراسان . گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 22-34.
36. حق شناس، علیرضا، عباس عبداللهی و منوچهر رضابیگی. 1377.بررسی مراحل زیستی سن گندم با فنولوژی گیاه در مزارع گندم و جو استان چهار محال و بختیاری. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 11 .
37. حقیقت خواه، محمود، پروانه آزمایش فرد، عبدالرضا عظیمی ومهدی بایمانی. 1377.بررسی سطح زیان اقتصادی مینوز برگ غلات در مزارع گندم دیم استان خوزستان. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 14 .
38. حیدری، محمد، ولی اله غدیری، ابوسعید کاشانی، منوچهر رضابیگی و پرویز ایرانی.1376.بررسی اختلاف آلودگی ارقام گندم و جو به سن معمولی غلات و میزان خسار ت وارده به آنها. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 65(1):20-36.
39. خواجه زاده، یدالله.1377.معرفی سوسک های زیان آور مزارع غلات خوزستان. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگرة گیاه پزشکی ایران . صفحة 15.
ادامه منابع پست بعد...
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت