پاییز 92 - مهندسی + عمران + آبادانی + توسعه
سفارش تبلیغ
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز
*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

تریلی های توده ساز

ابداع جدید دیگر در زمینه برداشت علوفه خشک کردنی، تریلی توده ساز مکانیکی است. در واقع، توده های روشی قدیمی است. در سالهای دور، قبل از ورود قدرت مکانیکی به مزرعه، علوفه خشک توسط دست توده می شد. بعدها توده سازهای اسبی برای کاهش دخالت دست در توده سازی بوجود آمدند. شانه های جارویی، هیدرولیکی هستند و تا حدودی شبیه به بارکنهای جلو- سوار بزرگ می باشند. شانه های جارویی توده ساز جلو سوار ابتدا نوار علوفه خشک را جمع آوری می کنند و سپس علوفه جمع آوری شده را برای ریختن روی توده، در ارتفاع زیاد بالا می برند.

تریلی های توده ساز محصولات داخل مزرعه را جمع آوری و بلند می کنند و بسته توده ای شکل سفتی را بوجود می آورند. توده هایی که توسط تریلی توده ساز بوجود می آیند، فشرده ترند و در مقایسه با توده های دست ساز کمتر فاسد می شوند.

توده های تشکیل دهنده توسط تریلی های توده ساز،به انبار سر پوشیده نیاز ندارند، اما برای کاهش فساد در ته توده، محوطه نگهداری توده ها باید دارای سطحی شیب دار و زهکشی شده باشد. توده ها در محل نگهداری باید حدود 60 تا 90 سانتیمتر از یکدیگر فاصله داشته باشند تا آب بتواند رد شود. توده ها غالباً به صورت ردیفی در محل نگهداری، قرار داده می شوند. وزن یک توده علوفه خشک، به طور نمونه حدود 5/2 تا 1/3 کیلوگرم برای هر 028/0 متر مکعب است. فشردگی علوفه توده شده حدود 50 تا 70 درصد فشردگی یک بسته مکعبی است که با دو رشته نخ یا سیم پیچیده شده باشد. اندازه توده ها بستگی به نوع و مدل تریلی توده ساز دارد. تریلی های توده ساز مکعبی برای ایجاد توده های مکعبی و تریلی های توده ساز استوانه ای برای ایجاد توده های استوانه ای وجود دارند. اکثر توده های مکعبی با عرض 1/2 تا5/4 متر، طول 3 تا 3/7متر و ارتفاع 4/2 تا 4 متر تشکیل می شوند. قطر توده های استوانه ای حدود 3/3 تا 5/5 متر و ارتفاع آنها حدود 3 تا 6/3 متر است. تریلی های توده ساز بر اساس روش فشردن توده به دو نوع مهم توده سازهای مکانیک-فشار و توده سازهای هوا-فشار تقسیم می شوند.

1- تریلی های توده ساز مکانیک-فشار

این نوع تریلی ها توده های مکعبی و استوانه ای شکلی را بوجود می آورند.

در معمولترین نوع تریلی های توده ساز مکعبی، از یک بردارنده چکشی برای بلند کردن مواد و انتقال آن به داخل تریلی مکعبی سر بسته استفاده می شود. بردارنده چکشی از یک محور افقی با تیغه های چکشی تشکیل شده است که با وارد کردن ضربه های چکشی، نوار علوفه را از روی زمین بلند می کند. در بعضی از مدلها برای بلند کردن نوار علوفه یا کاه،از یک بردارنده استوانه ای انگشتی دار استفاده می شود. درا ین طریق، برای پرتاب کردن علوفه به طرف بالای مجرای تخلیه از یک دمنده کمکی استفاده می گردد. بردارنده استوانه ای انگشتی دار برای برداشت یونجه و سایر محصولات برگی به منظور کاهش تلفات برگ توصیه می شود. منحرف کننده ای در دهانه خروجی مجرای تخلیه وجود دارد که مواد را به نواحی مختلف تریلی می رساند. تریلی های توده ساز معمولاً در اندازه های 1 تا 6 تن عرضه می شوند.

در تریلی توده ساز استوانه ای، علوفه یا کاه و کلش محصولات غلات به وسیله بردارنده از زمین بلند می شود و به داخل یک قفس مدور چرخنده ریخته می شود. در حالی که قفس می چرخد، علوفه شل بوسیله غلتکی فشار دهنده که در روی توده می چرخد فشرده می شود. برای وارد آوردن فشار بر روی علوفه شل،غلتک فشار دهنده به طور هیدرولیکی کنترل می شود. پس از تکمیل شدن توده، قفس باز می شود،کفی کج می گردد و توده مدور به طرف بیرون سُر می خورد. وزن توده های تشکیل شده به وسیله این تریلی های توده ساز 6،4،2 یا 8 تن است.

2- تریلی های توده ساز هوا-فشار

اکثر تریلی های توده ساز هوا-فشار، نوار علوفه را بلند می کنند ( یا از یک بردارنده چکشی برای بلند کردن ساقه ها استفاده می کنند)، مواد را خرد می کنند و سپس آنرا به داخل محفظه توده سازی می دمند.فشردگی توده بر اثر ضربات مواد دمیده شده حاصل می شود. خرد کردن علوفه خشک، اندازه ساقه ها را کاهش می دهد و باعث فشردگی بیشتر توده می شود. طول علوفه خرد شده در یک توده شل، در حدود 19 تا 152 میلیمتر می باشد.یک لوله پر کننده نوسانی خودکار یا یک لوله پرکننده نوسانی که با دست کنترل می شود، تریلی را به طور یکنواخت پر می کند. پر کردن نوسانی که با دست کنترل می شود، تریلی را به طور یکنواخت پر می کند. پر کردن و فشردن مواد توسط باد باعث می شود تا راننده نیازی به توقف کردن و فشردن توده ها نداشته باشد.این تریلی ها دارای یک دستگاه خردکن و دمنده دائمی هستند،اما بعضی از تریلی های توده ساز کششی به پشت یک ماشین برداشت علوفه سیلوکردنی متصل می شوند.

توده برها

از روشهای متعددی که برای حمل توده ها از محلی به محل دیگر استفاده می شود . استفاده از توده بر است. توده بر،توده را از زمین برمی دارد و حمل و تخلیه می کند.

کوچکترین نوع توده برها دارای چنگالهای بزرگی هستند که برای جابجایی توده های 1 تا 5/1 تنی مورد استفاده قرار می گیرند. این توده برها از نوع سوار بوده و به اتصال سه نقطه تراکتور متصل می شوند. در اکثر توده برهای سوار از چرخهای راهنما استفاده می شود تا حمل بار آسانتر انجام شود و به وزنه های سنگین در جلو تراکتور نیاز نباشد.

از توده برهای سوار نمی توان برای بلند کردن و حمل نمودن توده های بزرگتر استفاده نمود. برای حمل توده هایی که بیش از 2 تن یا بیشتر وزن دارند، از تریلی های مورب که کفی آنها دارای چند زنجیر نقاله دندانه دار است، استفاده می شود. این تریلی ها (مورب) به پشت تراکتور متصل می شوند. در موقع بارگیری، تریلی به طرف عقب رانده می شود، عقب کفی تریلی به طرف پایین متمایل می گردد تا زمانی که غلتکهای شناور آن با زمین برخورد کنند. سپس در حالی که زنجیرهای نقاله در جهت صحیح ( به طرف جلو) حرکت می کنند، تریلی با سرعتی برابر سرعت زنجیرهای نقاله، به طرف عقب حرکت کرده و به زیر توده می رود.

در حالی که توده به انتهای جلویی کفی نزدیک می شود، حرکت زنجیرهای نقاله و حرکت رو به عقب تراکتور و توده بر متوقف می گردد. سپس جلو کفی به آرامی به طرف پایین برده شده و تریلی تراز می گردد.

ماشین های برداشت علوفه سیلو کردنی ( خردکنهای علوفه یا چاپرهای علوفه)

از خردکنهای علوفه به طور عمده برای خرد کردن علوفه در مزرعه و پرتاب کردن مواد به داخل تریلی یا کامیون جهت حمل به محل نگهداری استفاده می شود.

ماشین های خردکن علوفه مزرعه ای، امکان جابجایی حجم زیادی از علوفه را به وجود می آورند و به این ترتیب جایگزین روشهای دشوار دستی می شوند. اکثر خردکن های علوفه برای برداشت انواع مختلف محصولات مناسبند. از دماغه های بردارنده برای جمع آوری محصولات نوار شده استفاده می شود. دماغه های شانه برش برای قطع کردن مستقیم محصولات سیلویی موجودند.

دو نوع مهم و معمول خردکن های علوفه مزرعه ای عبارتند از :

1- خردکنهای چکشی ( خردکنهای عمودی ): این نوع خردکنها علوفه سرپا را در یک عمل قطع می کنند. از این خردکنه همچنین می توان برای برداشت محصولات نوار شده و ساقه های باقی مانده ذرت استفاده نمود. قسمت اصلی یک خردکن چکشی، گردنده یا روتور آن است. گردنده، یک محور عرضی است که چاقوها یا تیغه های چکشی (چکشها) به آن متصل شده اند. با چرخش گردنده، چاقوهای چکشی ساقه محصول را از طریق ضربه زدن قطع می کنند. با حمل محصول در اطراف و محیط خارجی چکشها، در زیر محفظه فلزی، محصول قطع شده و تا حدودی کوبیده و خرد می شود. چاقوهای چکشی معمولاً در حالت لولایی و قابل انعطاف، بر روی محور گردنده سوار شده اند، اما در موقع کار، نیروی گریز از مرکز باعث می شود تا آنها در وضعیت مستقیم و شعاعی قرار گیرند. اگر جسمی خارجی به چکشها برخورد کند، عمل لولایی باعث می شود تا بدون آسیب رسیدن به ماشین و یا آسیب دیدگی ناچیز ماشین، چکشها در اطراف جسم خارجی منحرف شده یا نوسان کنند.

سه تا چهار ردیف چاقوهای چکشی با سرعتی حدود 1600 دور در دقیقه چرخش می کنند. در بعضی از خردکنهای چکشی که مستقیماً مواد خرد شده را به داخل تریلی پرتاب می کنند، ممکن است یک تیغه برش ثابت به طور سرتاسری در جلو لبه محفظه گردنده سوار شود تا میزان بریده شدن و خردشدن افزایش یابد. در این نوع خردکنها معمولاً از چاقوهای چکشی نوع فنجانی استفاده می شود تا عمل پرتاب کردن فراهم شود.مواد خرد شده مستقیماً توسط چکشها به داخل تریلی پرتاب می شوند.

در بسیاری از خردکنهای چکشی موادی که توسط گردنده خرد شده اند به هلیسی در عقب ماشین رسانده می شود. هلیس،مواد خرد شده را به یک بادبزن کوچک می رساند و بادبزن، مواد را از طریق لوله تخلیه به داخل یک تریلی کشیدنی پرتاب می کند. چاقوهای سوارشده بر روی دستک تیغه های پروانه بادبزن، به خرد شدن بیشتر مواد قبل از خروج از محفظه بادبزن کمک می کنند.

خردکنهای چکشی در پشت تراکتور کشیده می شوند و از نوع محور تواندهی گرد هستند. دو چرخ در عقب و یا در دو طرف خرکن آنرا حمل کرده و باعث تنظیم ارتفاع گردنده خردکن از سطح زمین می شوند. بعضی از خردکنهای چکشی از نوع کناری ( افست ) هستند. عرض برش گردنده در خردکنهای چکشی بین 1 تا 8/1 متر است. محور تواندهی تراکتور،قدرت را از طریق محورها، چرخ دنده های زنجیر خور، زنجیرها و یا تسمه هایV، به گردنده و در بعضی از ماشین ها به هلیس و بادبزن می رساند. سیستم انتقال قدرت معمولاً دارای یک کلاچ سرشی یا پیچ بریده شونده هستند که از قسمت محرک و سایر قسمتها، در صورتی که بار ماشین بیش از حد شود و یا ماشین به موانع بزرگ برخورد کند، محافظت می کنند. ارتفاع برش یا ارتفاع بردارنده به وسیله حرکت دادن گردنده یا محفظه گردنده به طرف بالا و پایین و در نتیجه بلند کردن یا پایین آوردن « قوس» برش بوسیله چکشها کنترل می شود.

تنظیمات خردکنهای چکشی

موقعی که خردکنهای چکشی کار می کنند، برای تضمین حرکت و خردکردن بهتر، بعضی از تنظیمات ممکن است ضروری باشد. گردنده معمولاً به توجه بیشتری نیاز دارد. هر موقع که لرزش بیش از حد به وجود می آید، بلافاصله کلاچ محور تواندهی تراکتور را قطع کنید، سپس تا متوقف شدن گردنده صبر کنید، آنگاه گردنده را برای چکشهای آسیب دیده یا گم شده و یا سایر عوامل مورد بازرسی قرار دهید.در انواعی که محصول خرد شده را مستقیماً پرتاب می کنند، تیغه برش ثابت داخل محفظه گردنده را مطابق دستورات تنظیم کنید تا عمل برش مطلوب و مورد نظر حاصل گردد. چنانچه خرد کن به بادبزن همراه با چاقوهای خردکن مجهز است، فاصله چاقوها را باید طوری تنظیم نمود که برش صحیح فراهم شده و از تلف شدن قدرت جلوگیری به عمل آید. برای بدست آوردن حداکثر ظرفیت،محفظه و پره های بادبزن راتنظیم کنید.

در صورت مسدود شدن و گیرکردن خردکن چکشی، محور تواندهی را از کار انداخته، موتور را خاموش کرده و آنقدر صبر کنید تا قسمتهای در حال حرکت از کار بایستند. سپس برای خارج کردن مواد مسدود کننده، از سوراخ مربوط به تمیز کردن استفاده کنید. همیشه قبل از شروع بکار در زمین ماشین، گردنده را ببندید تا از مجروح شدن احتمالی جلوگیری شود.

2- خردکنهای علوفه تیغه برشی (خردکنهای علوفه برش-دقیق):این خردکنها ممکن است از نوع کششی تراکتورگرد،سوار تراکتورگرد و خودرو باشند. انواع کششی،معمولترین نوع خردکنها مورد استفاده در مزارع است. این خردکن بر روی چرخهای خود حمل می شود، به مالبند تراکتور متصل می گردد و محور تواندهی گرد است. انواع سوار، به وسیله اتصال سه نقطه تراکتور حمل می شوند و توسط محور تواندهی تراکتور کار می کنند.

انواع سوار معمولاً به به دماغه های یک ردیفه مجهزند. قابلیت مانور خردکنهای سوار بسیار زیاد است. قدرت محور تواندهی مورد نیاز برای به کار انداختن خردکنهای کششی ، در حداکثر ظرفیت حدود 100 قوه اسب است.

خردکنهای علوفه خودرو عمدتاً ماشین های سنگین کاری هستند که برای استفاده دراز مدت سالیانه طراحی شده اند. قدرت موتور این خردکنها حدود 150 تا 250 قوه اسب است.

حرکت در خردکنهای نوع سوار و کششی، از محور تواندهی تراکتور تأمین می شود. قدرت محور تواندهی تراکتور از طریق محور اتصال تواندهی خردکن به جعبه دنده اصلی خردکن میرسد و از آنجا به دماغه علوفه، غلتکهای تغذیه،دستگاه برش(دستگاه خردکن)، و در انواعی که دارای بادبزن هستند، به سیستم بادبزن، و در صورت داشتن هلیس به هلیس انتقال می یابد. انواع خودرو ممکن است دارای دو یا چهار چرخ محرک بوده و سیستمهای انتقال حرکت آنها از نوع مکانیکی یا هیدروستاتیکی باشد.

قسمتهای اصلی خردکنهای تیغه برشی به طور معمول عبارتند از :

1- یک واحد جمع آوری برای برش محصول و یا برداشتن ( بلند کردن ) محصول نوار شده از سطح مزرعه

2- یک مکانیسم انتقال دهنده و تغذیه کننده با غلتکهای تحت فشار فنر برای فشردن و نگهداری مواد و انتقال آن به دستگاه خردکن برای خردشدن

3- یک واحد خرد کن یا واحد برش برای خرد کردن مواد

4- یک وسیله انتقال دهنده برای منتقل کردن و ریختن مواد خردشده به داخل وسیله نقلیه منتقل کننده.

واحد های جمع آوری

خردکنهای علوفه معمولاً دارای یکی از منضمات جمع آوری یا دماغه قابل تعویض هستند که خردکنها را برای انجام کارهای متفاوت، قابل استفاده می سازند، این دماغه ها عبارتند از :

1- دماغه محصول ردیفی : برای برداشت انواع مختلف محصولات ردیفی، مانند ذرت و یا ذرت خوشه ای و به منظور تهیه علوفه سیلویی با رطوبت زیاد طراحی شده است. این نوع دماغه دارای یک تا چهار ردیف برداشت کننده با اندازه های مختلف برای عرضهای مختلف ردیفهای کشت می باشد. زنجیرها یا تسمه های لاستیکی جمع آوری و هدایت کننده، ساقه ها را به طرف شانه برش و از آنجا به غلتکهای تغذیه می برند. این دماغه ها معمولاً مجهز به هدایت کننده های جمع آوری هستند که ساقه ها را از سر به طرف جلو فشار می دهند، به طوری که ته ساقه ها ابتدا وارد دستگاه خردکن ماشین گردد.   

دماغه شانه برش: برای درو و خرد کردن مستقیم محصولات سرپا که به طور ردیفی کشت نشده اند و همچنین برای محصولاتی چون بقولات و غلفها به منظور تهیه علوفه سیلویی با رطوبت زیاد یا تغذیه مستقیم و برای اکثر خردکنهای علوفه نوع کششی و خودرو طراحی شده است. دماغه شانه برش دارای یک چرخ فلک است که عمل جمع آوری محصول را انجام می دهد و محصول را پس از بریده شدن به وسیله شانه برش، به طرف هلیس هدایت می کند. هلیس، محصول را به طرف غلتکهای تغذیه می برد.

3- دماغه بردارنده نوار : برای برداشتن نوار علفهای پژمرده یا با رطوبت کم، علوفه سیلویی با رطوبت زیاد،علوفه سیلویی با رطوبت متوسط و علوفه خشک طراحی شده است.انگشتیهای عقب رونده و پرده های هلیس، علوفه را به طرف غلتکهای تغذیه هدایت می کنند. از کفشهای لغزنده قابل تنظیم و یا چرخهای تنظیم ارتفاع می توان برای تنظیم ارتفاع کار بردارنده استفاده نمود.

4- دماغه بلال ذرت کن: برای خرد کردن بلال ذرت و تهیه علوفه سیلویی با رطوبت زیاد به کار می رود. دماغه بلال ذرت کن بسیار شبیه به دماغه بلال ذرت کن کمباینها کار می کند. در حالی که خردکن به طرف جلو پیش می رود، غلتکهای کشنده ساقه ها را از میان صفحات کشنده که در زیر زنجیرهای جمع آوری و هدایت کننده قرار گرفته اند، پایین می کشند، وباعث قطع شدن بلالها می شوند. زنجیرهای جمع آوری کننده، بلالها را به طرف هلیس که در عقب قرار گرفته است می برد. هلیس به نوبه خود، بلالها را به دستگاه خردکن ماشین می رساند.

5- دماغه بردارنده چکشی: برای بعضی از خردکنهای علوفه خودرو طراحی شده است. از این دماغه ها برای برداشت ساقه های ذرت یا سایر محصولات خوابیده و در هم پیچیده، به منظور تهیه علوفه سیلویی با رطوبت زیاد استفاده می شود.

6- دماغه ساقه های باقی مانده: برای برداشتن ساقه های باقی مانده، پس از برداشت دانه، و یا برای برداشت محصول سیلویی با رطوبت زیاد طراحی شده است. انگشتیهای جمع آوری کننده خوابیده، ساقه های خوابیده را بلند کرده و آنها را به طرف تسمه های جمع آوری کننده هدایت می کنند. تسمه ها، ساقه ها را نگه می دارند و در همین حال یک چاقوی نوسانی،ساقه ها را کمی بالاتر از سطح زمین قطع می کند.سپس،تسمه های جمع آوری، ساقه ها را به یک هلیس می رسانند. هلیس به نوبه خود،مواد را می کشد و آنها را به طرف غلتکهای تغذیه هدایت می کند.

سه نوع مهم دستگاه برش یا دستگاه خردکن که در خردکنهای علوفه بکار رفته است،عبارتند از:

1- چاقوی چرخی( چاقوی شعاعی ): از یک دیسک فولادی تخت و گرد (چرخ دوار) تشکیل شده است که به کنار آن یک سری چاقو پیچ شده است.علوفه ای که بوسیله دستگاه تغذیه به دستگاه برش می رسد، به وسیله چاقوهای در حال چرخش، در مقابل یک تیغه برش ثابت قطع می شود.مواد خرد شده توسط تیغه های بادبزن و پرتاب کن که به دور چرخ متصل شده اند،به طرف بالای لوله تخلیه و به داخل تریلی کشیدنی پرتاب می شوند.دستگاه های برش چاقوی چرخی معمولاً دارای 4 تا 6 و حداکثر 8 چاقو و 3 تا 4 تیغه پرتاب کن هستند.

2- دستگاه برش چاقوی استوانه ای با بادبزن کمکی : چاقوها به دور یک استوانه دوار پیچ شده اند که سرعت چرخش آن حدود 900 دور در دقیقه است. مواد خرد شده یا به طرف یک بادبزن پرتاب می شوند و یا بوسیله هلیسی به بادبزن می رسند. بادبزن فقط عمل پرتاب کردن مواد خردشده به داخل تریلی را انجام می دهد. در این دستگاه فضای بیشتری برای چاقوهای سوار شده بر روی استوانه های نسبتاً کوچک وجود دارد. اکثر استوانه ها دارای 6 تا 9 چاقو هستند، اما در یکی از مدلها 12 چاقو بر روی یک استوانه پرتاب کن که قطر آن 7/45 سانتیمتر است، وجود دارد. همچنین استوانه های با قطر کمتر، سرعت کاری بیشتری نسبت به چرخهای دوار بزرگتر در دستگاه برش چاقوی چرخی را ممکن می سازند. تعداد چاقوهای بیشتر و دور بیشتر در دقیقه،در طرح استوانه،باعث برش بیشتر در دقیقه و ظرفیت بالقوه بیشتر می شود.دو دلیل دیگر برای عامه پسند بودن دستگاه های برش نوع استوانه ای عبارتند از : 1- امکان تیز شدن چاقوها در محل خود2- امکان استفاده از شبکه های دوباره خردکن در این نوع دستگاه های برش.

3- دستگاه برش چاقوی استوانه ای پرتاب کن : دارای چاقوهایی است که به دور استوانه دوار سوار شده اند. زاویه سوار شدن چاقوها تا حدودی با زاویه چاقوهای سوار شده بر روی استوانه با بادبزن کمکی اختلاف دارد. چاقوها، مواد تغذیه شده به وسیله دستگاه تغذیه را در مقابل تیغه برش ثابت قطع می کنند. پس از انجام عمل قطع کردن، چاقوها مانند پره های یک بادبزن عمل کرده و مواد را از طریق لوله تخلیه کننده به داخل تریلی پرتاب می کنند. چاقوهای استوانه ای پرتاب کن دارای بسیاری از مزایای چاقوهای استوانه ای با بادبزن کمکی،مانند ظرفیت بالقوه زیادتر و امکان تیز شدن چاقوها در محل خود می باشند. اما، در این طرح، از شبکه دوباره خردکن نمی توان استفاده کرد. عمل بادزدن مطلوب در چاقوهای استوانه ای پرتاب کن،به فاصله بسیار کم بین لبه چاقوها و محفظه استوانه بستگی دارد. سنگ زدن و تیزکردن چاقوها، باعث کوتاه شدن آنها و کاهش قطر استوانه می شود. به این ترتیب فاصله بین چاقوها و محفظه زیاد می شود و عمل بادزدن کاهش می یابد.

لوله تخلیه برای هدایت و تخلیه علوفه خرد شده به داخل تریلی کشیدنی در نظر گرفنه شده است. سرلوله های تخلیه کننده را می توان در دو جهت افقی و عمودی تغییر محل داد. تغییر جهت سرلوله تخلیه در بعضی از خردکنه، بوسیله اهرم یا طنابی که در دسترس راننده است، انجام می گیرد. در بعضی از انواع، از توان هیدرولیکی و کنترل از راه دور برای چرخاندن سرلوله تخلیه به طرف بال،پایین،راست و چپ استفاده می شود.

 

تنظیمات خردکنهای تیغه برش

ارتفاع بردارنده یا ارتفاع برش بوسیله یک سیلندر هیدرولیکی، چرخهای خردکن و یا موقعیت خردکن نسبت به مالبند تراکتور تنظیم می شود.

لبه های برنده باید تیز نگهداشته شوند و فاصله بین آنها باید به حداقل برسد. هر سه نوع دستگاه برش، دارای تیغه برش ثابت تعویض شونده هستند؛در بعضی مواقع از دو طرف تیغه می توان به عنوان لبه های تیز استفاده نمود. چاقوی چرخی دارای تیغه های تعویض شونده ای است که می توان آنها را برای تیز شدن جدا نمود. چاقوهای استوانه ای دارای یک وسیله تیزکن( سنگ سمباده ) هستند که با آن می توان چاقوها را بدون خارج کردن، تیز نمود.

طول برش ( طول قطعات بریده شده ) به وسیله تغییر سرعت غلتکهای تغذیه ( تنظیم میزان تغذیه نسبت به برش هر چاقو ) و تغییر تعداد چاقوها در چاقوهای چرخی و استوانه ای تغییر می یابد. با افزایش سرعت دستگاه تغذیه،طول برش افزایش می یابد. برای تغییر سرعت غلتکهای تغذیه، معمولاً یک جعبه دنده چند سرعتی در اکثر خردکنها وجود دارد که به آسانی با تغییر دنده می توان طول برش را تنظیم نمود.

برای یکنواخت بودن طول قطعات بریده شده،لبه چاقوها و تیغه برش ثابت باید تیز نگهداری شود. در بعضی خردکنهای علوفه با دستگاه برش چاقوی استوانه ای، از سنگ سمباده های برقی یا هیدرولیکی مخصوص،برای تیز کردن چاقوها استفاده می شود. هر سه نوع دستگاه برش دارای یک تیغه برش ثابت قابل تعویض هستند. تیغه برش ثابت،قسمت ثابت دستگاه برش است و برای حصول برش خوب و با حداقل توان مصرفی،لبه آن باید تیز باشد. در بعضی موارد،از لبه های تیز دو طرف تیغه می توان استفاده نمود. پس از تیز کردن چاقوها، تیغه برش ثابت باید تنظیم شود.

زاویه و جهت لوله تخلیه، را می توان برای انتقال مواد به داخل تریلی ای که در پشت یا کنار ماشین خردکن حرکت می کند،تنظیم نمو. برای کنترل زاویه تخلیه،صفحه منحرف کننده در انتهای خروجی لوله را می توان تنظیم نمود. این تنظیمات ممکن است به صورت هیدرولیکی،الکتریکی یا دستی انجام شود .

معکوس کننده حرکت غلتکهای تغذیه در بعضی از خردکنها وجود دارد. این وسیله راننده را قادر می سازد تا گرفتگی ناشی از بار اضافی را برطرف ساخته و سنگهای وارد شده احتمالی را در قسمت غلتکهای تغذیه متوقف نماید.

تنظیم سرعت پیشروی از وظایف بسیار مهم راننده است. سرعت پیشروی،تعیین کننده ظرفیت کل است. عملکرد و بازده سوختی بالا از طریق بالا نگهداشتن سرعت پیشروی،تا حدی که توان موتور اجازه می دهد،حاصل می شود.   

علف بر (mower) :

موورها امروزه بصورت تمام هیدرولیک ساخته می شوند و با شفت تراکتور کار می کنند که در این صورت در قسمت عقب وکنار تراکتور سوار می‌شوند و یا اینکه بین دو چرخ تراکتور و در کنار قرار می گیرند موورهای معمولی یا کلاسیک که امروزه در ایران بیشتر مورد استفاده دارند شامل انگشتی ها و تیغه برنده که بین انگشتی ها و کادر تیغه حرکت می کنند، می باشند. ولی با تکامل مرتب ماشین آلات موورهای دیسکی نیز ساخته شده که دو دیسک در کنار هم با تیغه های برنده حرکت دورانی موازی با سطح زمین دارند و علوفه را قطع می کنند یک نوع دیگر موورها هم ساخته شده است که دو تیغه روی یکدیگر حرکت رفت و آمد داشته و علوفه را قطع می کند. با یک موور هیدرولیک سوار شده روی تراکتور و با عرض کار 8/1 متر هر ساعت می توان 8/0 تا 9/0 هکتار علوفه را قطع کرد و یا به عبارت دیگر در مدت 10 ساعت کار روزانه می توان 8 تا 9 هکتار علوفه را قطع نمود. با موورهای دو تیغه ای سرعت قطع علوفه بیشتر شده و در ساعت تا دو هکتار علوفه را می توان قطع کرد.


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

جاروها( ریک ها )

در علوفه سازی ، جارو یکی از ماشین هایی است که علوفه پراکنده در سطح مزرعه را ردیف می کند . جارو کردن یکی از اعمال مهم در زنجیره برداشت علوفه محسوب می شود .

جاروها همچنین برای یکجا جمع کردن محصول برای عملیات بعدی مورد استفاده قرار می گیرند. در این موارد مثلاً برای بسته بندی کاه ، شکل ردیف چندان اهمیتی ندارد .

دو ظیفه مهم جارو ها

1) طناب پیچ کردن ساقه ها که ماشین بعدی راحت بتواند ردیف ها را بلند کند و به درون خود بکشد

2) کمک به خشک شدن بهتر و سریع محصول و جلوگیری از گندیدگی . جاروها علاوه بر ردیف کردن محصول کارهای دیگری را نیز قادر به انجام هستند که به شرح زیرند:

الف)ردیف کردن

ب) جابه جا کردن

پ) چند ردیف یک ردیف

ت) یک ردیف، چند ردیف

ث) پخش کردن و هوادادن 

تعداد خورشیدی

4 عدد

قطر خورشیدی

145 سانتیمتر

تعداد فنرهای هر خورشیدی

40 عدد

عرض کار دستگاه

225 سانتیمتر

عرض دستگاه هنگام حمل ونقل

145 سانتیمتر

سرعت کارکرد دستگاه

14 کیلومتر در ساعت

نیروی مورد نیاز

25 اسب بخار

وزن تقریبی دستگاه

168 کیلوگرم

 

 

 

 

 

 

 

 

جاروها در چهار نوع ساخته می شوند که عبارتند از :

1) جاروهای کپه ای

2) جاروهای خورشیدی

3) جاروهای نیرویی

4) جاروهای پخش کن

جاروها به دو دسته عمده تقسیم می شوند :

1- جاروهای معمولی یا مورب که علوفه را توسط انگشتی هایی که به صورت مورب نسبت به راستای حرکت تراکتور قرار دارند ، دز یک طرف ردیف می نماید . انگشتی ها روی لوله هایی مستقرند . این لوله ها معمولاً چهار عدد و چرخ گرد می باشند . بادامک مخصوصی ، سبب می گردد که انگشتی ها همیشه رو به پایین بایستند .

جاروهای با زاویه تورب تندتر را جاروهای پخیده می نامند . در این ماشین ها ، فاصله طی شده محصول برای ورود به ردیف کمتر از نوع قبلی است .

2- نوع دوم جاروها را جاروی خورشیدی می نامند که از تعدادی چرخ اسپک دار شبیه چرخ دوچرخه ترکیب می یابد . اسپک های این چرخ ها ، میله های فنری سر کجی هستند که نوک آن ها با زمین در تماس است . چرخ ها با فاصله و پشت سر هم مستقر می شوند . با پیشروی ماشین ، چرخ ها می گردند و علوفه را وارد ردیف می نمایند . این جاروها روی زمین های ناصاف بشیار خوب کار می کنند چون هر چرخ مستقل از دیگری می گردد و لذا می توانند شکل زمین را به خود بگیرند .

تنظیمات

جاروها تنظیمات چندانی ندارند . در جاروهای مورب ، ارتفاع و زاویه انگشتی ها مهم است . ارتفاع باید طوری تنظیم شود که نوک انگشتی فقط تماسی جزیی با سطح زمین داشته باشند. زاویه انگشتی تعیین کننده شکل ردیف از نظر طناب پیچ محکم ، شل یا پف کرده می باشد . در این مورد باید صلاح رفت . برای زود خشک شدن ردیف می بایست ردیف ها شل و پف کرده باشند . برای تغذیه یکنواخت به ماشین بسته بند و سایر بردارنده ، باید سفت و طناب پیچ باشند .

طرز کار

جهت حرکت جارو باید  در همان جهتی باشد که علوفه را درو کرده ایم . هنگام درو ، علوفه معمولاً طوری روی زمین می افتد که سر آن به طرف عقب قرار می گیرد . لذا موقعی که جارو در همان جهت دروگر به پیش می رود ، ابتدا به سر ساقه ها می رسد و با عمل خود این سر را به درون ردیف می برد . با این ترتیب ، ساقه های کلفت در اطراف ردیف قرار می گیرند تا مستقیماً در معرض تابش نور خورشید و جریان هوا باشند . ردیف ها باید روی قسمتی از زمین بیفتند که جارو شده و نه آن قسمتی که هنوز جارو نشده است .

برای گیاهان برگی همچون یونجه و شبدر ، عمل جارو زدن باید قبل از کاهش محتوای رطوبت گیاه به زیر 40% خاتمه یابد زیرا پس از آن برگ ها خشک شده و می ریزند .

جاروهای خورشیدی را فقط در زمین های تمیز باید به کار برد زیرا بقایای گیاه قبلی را می تواند واردردیف نماید .

شانه های کنار ریز ( ریکهای کنار ریز )

به طور کلی شانه های کنار ریز برای جمع آوری ردیف علوفه تازه درو شده و تبدیل آن به نوارهای نازک تکامل یافتند ، تا به این طریق جمع آوری علوفه آسان تر انجام گیرد . امروزه عمل اصلی شانه ها ، بلند کردن ردیف علوفه درو شده و تبدیل آن به نواری شل و پف کرده ، که برگهای آن در داخل نوار قرار گرفته و از تابش آفتاب محافظت می شود ، می باشد. این عمل باعث می شود تا برگها رنگ سبز تازه خود را حفظ کنند و ساقه ها در مجاورت هوا قرار گرفته و به طور یکنواخت خشک شوند .

گر چه دروگر ساقه کوبها و نوارسازهای علوفه می توانند در یک عمل علوفه را درو، ساقه کوبی و نوار کنند ، اما هنوز از شانه های کنار ریز تا حدود زیادی استفتده می شود . چنانچه علوفه سبک و کم پشت باشد ، از شانه ها برای در هم آمیختن و یکی کردن دو یا چند نوار علوفه استفاده می شود . عمل یکی کردن نوارها ، بخصوص برای برداشت علوفه بوسیله بسته بندهای پرظرفیت ، بسته بندهای استوانه ای ، تذیلی های توده ساز و تریلی های بسته جمع کن که همگی در نوارهای سنگین تر و پرپشت تر مؤثرتر عمل می کنند، مطلوب می باشد . از شانه های کنار ریز گاهی اوقات تنها برای زیر و رو کردن نوارهای علوفه استفاده می شود تا علوفه به طور یکنواخت در معرض تابش خورشید قرار گیرد و خشک شود . از شانه ها همچنین برای شانه زدن کاه و کلش یا سایر بقایای محولات زراعی به منظور کمک به برداشت یا سوزاندن آنها می شود .

دو نوع از شانه های کنار ریز عبارتند از :

1- شانه های موازی ( شانه های مورب ) :

قسمتهای مهم یک شانه موازی عقب سوار ، شامل شاسی اصلی ، محور تواندهی ( محور اتصال تواندهی ) ، جعبه دنده ، پولی محرک صفحه دوار انتهای جلو و صفحه دوار انتهای عقب چرخ فلک ، تیرکها ( تیرکهای انگشتی ) ، انگشتیها ( دندانه ها ) ، میله های جدا کن و چرخهای هادی می باشد .

شانه های موازی کششی که به مالبند تراکتور متصل می شوند، معمولاً چرخ گرد ( زمین گرد ) هستند ، یعنی حرکت چرخ فلک آنها به وسیله چرخهای حمل کننده عقب تأمین می شود ، اما انواع هیدرولیک گرد نیز وجود دارند . در انواع چرخ گرد رابطه مستقیم بین سرعت پیشروی شامه و سرعت چرخ فلک بوجود می آید . بعضی از شانه های موازی دارای یک چرخ تنظیم ارتفاع در جلو هستند . چرخ تنظیم ارتفاع علاوه بر تحمل قسمتی از وزن شانه ، هدایت چرخ فلک شانه در پستی و بلندیهای زمین را انجام می دهد . بعضی دروگر از شانه های موازی کششی ، مستقسماً و بدون چرخ تنظیم ارتفاع جلو ، به مالبند تراکتور متصل می شوند . در این صورت ، این مالبند تراکتور است که قسمتی از وزن شانه را تحمل می کند ، اما هدایت چرخ فلک در پستی و بلندیها به طور کامل انجام نمی شود . شانه های دو قلو از دو شانه موازی کششی تشکیل شده اند . این دو شانه ، یکی در سمت راست و یکی در سمت چپ ، در کنار هم قرار دارند . شانه های دو قلو معمولاً به یک قلاب تندوم متصل می شوند ، اما انواعی که بدون اتصال به قلاب تندوم مستقیماً به مالبند تراکتور متصل می شوند نیز وجود دارند . اکثر شانه های دوقلو را می توان طوری تنظیم کرد که تنها یک نوار عریض و یا یک نوار نازک را بوجود آورند . شانه های موازی دوقلو معمولاً برای شانه زدن علوفه بمنظور جمع آوری شدن آن بوسیله بسته بندهای استوانه ای و تریلی های توده ساز ( توده سازها ) مورد استفاده قرار می گیرند .

شانه های موازی عقب سوار به اتصال سه نقطه تراکتور متصل می شوند و محور تواندهی گرد هستند . این شانه ها در موقع حمل و نقل به وسیله اتصال سه نقطه از زمین بلند می شوند . تمام وزن شانه در موقع حمل و نقل و قسمتی از وزن آن در موقع کار بوسیله اتصال سه نقطه تحمل می شود . در موقع کار ، چرخهای هادی ( چرخهای تنظیم ارتفاع ) در عقب شانه ، هم از ماشین حمایت می کنند و هم هدایت آن در موقع عبور از ناهمواریهای زمین را به عهده دارند . این چرخها معمولاً به طور عمودی قابل تنظیم هستند تا فاصله مناسب بین انگشتیهای چرخ فلک و زمین را تنظیم نمایند . قابلیت مانور این شانه ها بسیار زیاد است و برای شانه زدن در مزارع کوچک ، مزارعی که دارای شکل نامنظمی هستند و شانه زدن در کنار پرچینها و به دور موانع ، مناسبند .

شانه های موازی جلو سوار که به اتصال سه نقطه جلو تراکتور متصل می شوند ، این امکان را بوجود می آورند تا در موقع شانه زنی از ادوات برداشت علوفه خشک کردنی یا سیلو کردنی در عقب تراکتور استفاده گردد. از این نوع شانه ، عمدتاً برای یکی کردن نوارهای علوفه ، درست قبل از بسته بندی ، توده سازی یا خرد کردن علوفه استفاده می شود . شانه های موازی جلو- سوار ، هیدرولیک گرد هستند . عرض شانه زنی در شانه های موازی بین 1/2 تا 9/2 متر است . عرض شانه با توجه به عرض ردیف علوفه درو شده انتخاب می شود .

طرز کار

یک شانه موازی محور تواندهی گرد عقب سوار به اتصال سه نقطه تراکتور متصل می شود . قلاب شانه مستقیماً به شاسی اصلی که از شانه حمایت می کند ، متصل است . حرکت از محور تواندهی تراکتور توسط محور اتصال تواندهی تلسکوپی به یک جعبه دنده و از آنجا به یک چرخ تسمه کوچک می رسد . سپس یک تسمه Vحرکت را از این چرخ تسمه به چرخ تسمه سوار شده بر روی صفحه دوار انتهای جلویی چرخ فلک انتقال می دهد . به این ترتیب حرکت به تیرکها و انگشتیهای چرخ فلک می رسد . انگشتیها مهم ترین قسمت شانه موازی محسوب می شوند . انگشتیهای فولادی یا دارای یک قسمت فنری هستند و یا بر روی یک قسمت لاستیکی سوار می شوند . انگشتیهایی که بر روی لاستیک سوار شده اند گران ترند ، اما طول عمر آنها طیادتر است . همچنین انعطاف پذیری آنها در زمین های سخت و سنگلاخی بسیار بالا است . انگشتیهای شکسته یا خم شده ، باعث کاهش بازده شانه زنی می شوند ، زیرا قسمتی از ردیف علوفه ، شانه زده نمی شود .

چرخ فلک این نوع شانه ها ممکن است بین 4 تا 6 تیرک داشته باشد . تیرکها به طور موازی به دو صفحه دوار موازی در دو انتهای چرخ فلک متصل شده اند . روی صفحه دوار جلویی سمت راست به طرف عقب است ، در حالی که روی صفحه دوار عقبی سمت چپ  به طرف جلو قرار دارد صفحات دوار در زاویه راست نسبت به جهت حرکت قرار دارند. صفحات دوار دارای محورهای کوتاهی هستند که به یاتاقانهای ساچمه ای برای اتصال به تیرکهای چرخ فلک متصل شده اند . با چرخش چرخ فلک ،‌هر یک از تیرکها توسط یاتاقان خود به چرخش در می آید تا انگشتیهای تیرک در همه مواقع در حالت عمودی قرار گیرد . وقتی یک تیرک به پایین ترین وضعیت خود نزدیک می شود ،انگشتیهایش به علوفه  برخورد می کنند و آنرا در فاصله کوتاهی شانه می زنند تا بدنبال آن تیرک دیگری عمل شانه زنی را ادامه دهد . زاویه انگشتیها تنها با تغییر تمایل تمام چرخ فلک می تواند تغییر کند . علوفه از طریق ضربات متوالی تیرکها ، در امتداد چرخ فلک به سمت انتهای بیرونی شانه غلت می خورد و حرکت می کند تا نوار علوفه تشکیل شود.

در بعضی از شانه های موازی با تغییر دادن جهت چرخش چرخ فلک می توان بجای جابجا کردن علوفه به صورت نواری ، علوفه را در سطح مزرعه پخش کرد تا سریع تر پلاسیده شود . چنانچه جعبه دنده در حالتی باشد که چرخ فلک به طرف عقب چرخش کند ، شانه موازی در وضعیت ردیف کردن و نوارسازی قرار می گیرد . اگر جعبه دنده در حالتی باشد که چرخ فلک به طرف جلو بچرخد ، شانه موازی عمل پخش کردن علوفه را انجام می دهد .

تغییر دادن وضعیت چرخهای هادی در بعضی از شانه های موازی موجب تغییر تمایل یا زاویه انگشتیها می شود. تمایل انگشتیها تعیین کننده پف کردگی نوار تازه تشکیل شده می باشد . چرخهای هادی موجب تنظیم ارتفلع شانه از سطح زمین می شوند ، هدایت شانه در زمینهای ناهموار را انجام می دهند و در کاهش آسیب دیدگی احتمالی انگشتیها و تیرکهای انگشتی مؤثرند .

علوفه وقتی آماده شانه زدن است که تا حدودی پلاسیده شده باشد . وقت مناسب برای شانه زدن ، زمانی است که رطوبت علوفه به حدود 50 درصد برسد . اگر رطوبت علوفه خیلی کمتر از 50 درصد باشد ، بهتر است عمل شانه زنی بعد از نشستن شبنم انجام شود . برای گیاهان برگی مانند یونجه و شبدر ، شانه زدن باید قبل از تنزل رطوبت تمام گیاه به زیر 40 درصد ،‌که نقطه تقریبی خرد شدن برگ محسوب می شود ، پایان یابد .

برای شانه زنی مؤثر ، شانه باید در همان جهتی حرکت کند که دروگر قبل از آن حرکت کرده است . ساقه ها در موقع درو معمولاً طوری به پشت بر روی شانه برش دروگر می افتتند که بر سر برگدار ساقه ها در جهت عکس حرکت رو به جلو دروگر قرار گیرد . بدین ترتیب قسمت خشبی ساقه ها پوشانده می شود . شانه زدن در جهت حرکت دروگر و بر علیه سر ساقه ها ، باعث می شود تا انگشتیهای شانه ابتدا به سر ساقه ها برسند و آنها را در داخل و وسط نوار قرار دهند. در این حالت برگها از تابش مستقیم آفتاب مصون می مانند و توسط جریان هوا خنک می شوند. قسمت های خشن تر گیاه که دیرتر خشک می شوند ، در لایه رویی نوار قرار می گیرند و با قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم آفتاب و جریان هوای زیاد ، به سرعت خشک می شوند .

تنظیمات

قبل از شروع کار با شانه های موازی ، تمایل انگشتیها را تنظیم کنید و در صورت نیاز در محصولات کوتاه و سبک به تعداد انگشتیها بیافزاید . تمایل انگشتیها  تعیین کننده شکل و تراکم نوار علوفه می باشد . تمایل رو به جلو نوک انگشتیها ، باعث بیشتر بلند شدن علوفه می شود ،که نتیجه آن بوجود آمدن نواری شل و پف کرده می باشد . تمایل رو به عقب ، نوار سفت و متراکم تری را بوجود می آورد که آسته تر خشک می گردد . نوار سفت برای علوفه ای مناسب است که قرار است برای سیلو شدن با رطوبت زیاد یا متوسط در مزرعه خرد شود . تنظیم تمایل انگشتیها به روشهای مختلفی انجام می شود ، اما در بعضی شانه های عقب سوار ، برای تغییر تمایل انگشتیها ، چرخ راهنما را به سوراخهای مختلفی متصل می کنند .

اکثر شانه های موازی دارای چهار یا پنج تیرک انگشتی هستند. چهار تیرک برای شانه زدن در اکثر شرایط کافی است ، اما در موقع شانه زدن محصولات کوتاه و سبک ، برای تمیز کردن کامل ، ممکن است به تیرک و انگشتیهای اضافی نیاز باشد . چرخهای انتهایی چرخ فلک در اکثر شانه های موازی دارای سوراخهای اضافی برای اتصال تیرک پنجم هستند . در بعضی شانه ها تیرک ششم نیز می تواند سوار شود . انگشتیهای اضافی را می توان بر روی اکثر تیرکها سوار کرد تا فاصله بین انگشتیها کاهش یابد و تمیز کردن محصولات کوتاه بهتر انجام شود .

انگشتیهای شانه های موازی معمولاً باید طوری تنظیم شوند که نوک آنها از سطح زمین حدود 5/2 تا 5 سانتیمتر فاصله داشته باشد . انگشتیها معمولاً کمی پایین تر از نوک ساقه ها کار می کنند . چنانچه انگشتیها بیش از حد پایین بروند ، نواری کثیف تشکیل می شود و احتمال شانه زدن اجسام خارجی به داخل نوار و شکستن انگشتیها افزایش می یابد . بالا رفتن بیش از حد انگشتیها موجب جا ماندن قسمتی از علوفه بخصوص در مزارع ناهموار می گردد. ارتفاع انگشتیها در شانه های موازی کششی بوسیله یک میله لنگ دار دستی و یا یک سیلندر هیدرولیکی تنظیم می شود. در شانه های موازی عقب سوار ، ارتفاع انگشتیها بوسیله بازوی اتصال وسط اتصال سه نقطه تراکتور تنظیم می شود .

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

شانه های چرخی

شانه های چرخی ساده تر ساده تر از شانه های موازی ( شانه های مورب ) هستند ، زیرا برای به حرکت در آمدن چرخهای شانه کن آنها به هیچ گونه زنجیر ، تسمه یا چرخ دنده نیاز نیست . در عوض ، چرخهای شانه کن از طریق تماس انگشتیها خود با زمین کار شانه زدن را انجام می دهند. این وضعیت نه تنها باعث می شود انگشتیها تا حدودی ساییده شوند، بلکه احتمال شانه شدن سنگ . خاک به داخل علوفه نوار شده افزایش می یابد .

قسمت های مهم یک شانه چرخی عبارتند از : شاسی اصلی ، شاسی های چرخهای شانه کن ، چرخهای شانه کن ، انگشتیها و فنرهای شناور .

شانه های چرخی با توجه به روش اتصال به تراکتور ممکن است از نوع عقب سوار ، جلو- سوار و کششی باشند .

انواع سوار دارای خاصیت مانور خوبی هستند ، در حالی که انواع کششی برای اضافه کردن شاسی اضافی بمنظور افزایش عرض کار مناسب ترند و در اندازه های بزرگتر عرضه می شوند .

چرخهای شانه کن در واقع موقعی به چرخش در می آیند که انگشتیهای شانه کن آنها با زمین تماس حاصل کنند.اما تماس انگشتیها با زمین ، باعث سایش آنها می شود ، و همچنین امکان شانه شدن سنگ و مواد خارجی به داخل نوار علوفه افزایش می یابد .

شانه های چرخی نوارهای سفت و طناب پیچ مانندی را ایجاد می کنند که نسبتاً دیرتر خشک می شوند . اما شناور بودن هر یک از چرخها امکان شانه زنی تمیز در زمین های ناهموار را فراهم می آورد. همچنین ،‌انگشتیهای چرخهای شانه کن در این شانه ها آهسته تر از انگشتیهای شانه های موازی حرکت می کنند و باعث شانه زنی آرامتر ، حتی در سرعت های زیاد می شوند. سرعت حرکت پیشروی شانه های چرخی تا حدود 13 کیلومتر در ساعت می رسد . هر چه شانه سریع تر کشیده شود ، چرخها هم سریع تر می چرخند .

 طرز کار

یک شانه چرخی عقب-سوار توسز اتصال سه نقطه خود که به شاسی اصلی اش کتصل است ، به تصال سه نقطه تراکتور وصل می شود . شاسی های چرخهای شانه کن که معمولاً دو عدد می باشند، چرخهای شانه کن را نگهداری می کنند و به شاسی اصلی متصل می شوند. قطر لوله شاسی اصلی که وزن شانه را تحمل می کند، بیشتر از قطر لوله شاسی های چرخهاست . دو فنر شناور نسبتاً قطور باعث می شوند تا چرخهای شانه کن بدون وارد آوردن فشار زیاد بر انگشتیها، از پستی و بلندیهای زمین عبور کنند.

چرخهای شانه کن که تعدادشان بین 4 تا 6 عدد یا بیشتر است، به طور مورب قرار می گیرند و پله وار همدیگر را می پوشانند.

 چرخهای شانه کن بر دو نوع اند :

چرخهای انگشتی دار : شامل یک طوقه ( حلقه تسمه ای ) فلزی است. در پیرامون این طوقه سوراخهایی وجود دارد که انگشتیها از آنها عبور می کنند . در وسط چرخ یک توپی وجود دارد که محل اتصال چرخ به شاسی چرخهاست . در داخل هر یاتاقانی قرار دارد که چرخش چرخ را آسان می کند . انگشتیها، که تعدادشان در هر چرخ شانه کن حدود 40 عدد است، میله های فنری بلندی هستند که یک سر آنها به دور توپی چرخ متصل است و سر دیگر آنها که بیرون از طوقه قرار دارد خم شده است. این میله های فنری بلند، در تمام طول خود انعطاف پذیری دارند و می توانند به طور شناور از موانعی که ممکن است باعث شکستن میله های کوتاه و سخت تر شوند، عبور نمایند. اما درنقاط باد خیز، احتمال جمع شدن و پیچیدن علوفه بر روی انگشتیهای بعضی از چرخهای انگشتی دار وجود دارد که می تواند باعث شود تا نوار محصول به طور کامل تشکیل نشود. این اشکال معمولاً به قطر توپی وسط که انگشتیها به آن متصل می شوند، ارتباط دارد. پوششهای بادگیر مخصوص، برای بعضی از شانه های چرخی انگشتی دار وجود دارد.

چرخهای بشقابی یکپارچه : تحت تأثیر باد قرار نمی گیرند،حتی اگر باد مخالف جهت حرکت علوفه بوزد. انگشتیهای چرخهای بشقابی یکپارچه، کوتاه هستند و به دور چرخ متصل می شوند.

موقعی که شانه در وضعیت کار قرار می گیرد، انگشتیهای پایینی در بیرون طوقه هر چرخ به آرامی از پشت با زمین تماس می گیرند. وقتی شانه به طرف جلو کشیده می شود،از آنجا که چرخهای شانه به طور مایل در پشت تراکتور قرار گرفته اند، شروع به چرخش می کنند. در این حالت، پشت انتهای خمیده انگشتیها با علوفه تماس حاصل می کند و علوفه را به طرف کنار و به سمت عقب به حرکت در می آورد. علوفه آنقدر در جلو چرخهای شانه کن باقی می ماند تا از انتهای عقبی شانه به بیرون بغلتد و نوار علوفه تشکیل شود. شانه های چرخی عقب تراکتوری معمولاً علوفه را از سمت راست تراکتور، به زرف سمت چپ و عقب هدایت می کنند. اما بعضی از شانه های چرخی در موقع شانه کردن در سمت چپ تراکتور قرار می گیرند و علوفه را از سمت چپ تراکتور، به طرف راست و عقب حرکت می دهند. برای شانه زدن علوفه به منظور یکی کردن دو نوار و بوجود آوردن نواری عریض، برای بسته بندهای استوانه ای بزرگ، می توان از شانه های چرخی دوقلو استفاده نمود. شانه های دوقلو از دو شانه چرخی تشکیل شده اند؛ یک شانه در سمت راست تراکتور و دیگری در سمت چپ تراکتور. این دو شانه به یک قلاب سوار شونده مخصوص که به اتصال سه نقطه تراکتور وصل می شود، متصلند .

با عوض کردن موقعیت چرخهای شانه کن بر روی شاسی شانه، و تغییر زاویه شانه نسبت به جهت حرکت، می توان سه عمل نوار کردن ( ردیف کردن )، زیر و رو کردن ( جابجا کردن )، و پخش کردن یا تقسیم کردن یک نوار به دو نوار را بوسیله یک شانه چرخی انجام داد. طرز قرارگیری چرخهای شانه کن برای انجام سه عمل فوق، در یک شانه چرخی عقب تراکتوری که علوفه را از سمت راست تراکتور به سمت چپ و عقب حرکت می دهد، به شرح زیر است :

برای نوار کردن یا ردیف کردن، چرخهای شانه کن طوری بر روی شاسی سوار می شوند که چرخ اول از سمت راست ( اگر در پشت تراکتور بایستیم و روی ما به طرف تراکتور باشد) در جلو چرخ دوم، چرخ دوم در جلو چرخ سوم و چرخ سوم در جلو چرخ چهارم قرار گیرد. بدین ترتیب، در موقع کار، چرخ اول از سمت راست، علوفه را به طرف چرخ دوم انتقال می دهد، چرخ دوم، علوفه را بطرف چرخ سوم می برد، چرخ سوم نیز علوفه را به چرخ چهارم تحویل می دهد و چرخ چهارم، علوفه دریافتی از چرخ سوم را در سمت چپ و عقب شانه به صورت نوار در سطح مزرعه بجا می گذارد. برای زیر و رو کردن یا جابجا کردن، بمنظور هوا دادن و سریع تر خشک شدن علوفه، وضعیت سوار شدن چرخها بر روی شاسی باید به ترتیبی باشد که چرخ اول از سمت راست در جلو چرخ دوم قرار گیرد و در حالی که رابطه بین چرخ دوم و سوم قطع شده است، چرخ دوم در پشت چرخ سوم،و چرخ سوم در جلو چرخ چهارم قرار داشته باشد. در موقع کار ، چرخهای اول و دوم از سمت راست ، یک نوار، و چرخهای سوم و چهارم نوار دیگری را به موازات هم زیر و رو یا جابجا می کنند. برای پخش کردن علوفه در سطح مزرعه و یا تقسیم یک نوار پرپشت به دو نوار نازک به منظور سریع تر پلاسیده شدن، چرخها را باید طوری به شاسی متصل کرد که چرخ اول از سمت راست در عقب چرخ دوم، چرخ دوم در در عقب چرخ سوم و چرخ سوم در عقب چرخ چهارم قرار گیرد. بدین ترتیب، در موقع کار، علوفه ای که بوسیله چرخ اول از سمت راست حرکت می کند، در سمت چپ و عقب همان چرخ،بدون اینکه به جلو چرخ دوم انتقال یابد، بر جای گذاشته می شود. به همین ترتیب، علوفه حرکت داده شده به وسیله چرخهای دوم، سوم و چهارم، در سمت چپ و عقب همان چرخها به جای می ماند.

برای شانه زنی مؤثر نیز شانه چرخی باید در همان جهتی حرکت کند که دروگر قبل از آن برای درو علوفه حرکت کرده است . برای زیر و رو کردن نوارها،در همان جهتی حرکت کنید که قبلاً علوفه، شانه زده شده یا نوار شده است .

تنظیمات

در موقع شانه زدن با شلنه چرخی،شانه شاسی باید تراز باشد. در صورتی که شاسی تراز نباشد، فشار ناشی از تماس با زمین برای هر یک از چرخهای شانه کن متفاوت خواهد بود. برای جلوگیری از پرش چرخهای شانه کن و در نتیجه جا گذاشتن علوفه، یا جلوگیری از وارد آوردن فشار بیش از حد بر روی زمین و شکسته شدن انگشتیها، شناوری چرخهای شانه کن باید به طور صحیح تنظیم شود. بدین منظور، فنرهای شناور شانه را باید تنظیم نمود.

عرض شانه زنی باید با توجه به شرایط محصول تنظیم شود. در محصولات سبک و کم پشت ، ممکن است حداکثر عرض شانه زنی مطلوب باشد تا نوارهای سنگین تری ایجاد شود. در محصولات سنگین و پرپشت، عرض کم شانه زنی می تواند نوارهای مناسبی را بوجود آورد. برای محصولاتی که خیلی شکننده هستند، عرض شانه زنی باید کم باشد تا فاصله جابجا شدن محصول بر روی زمین کاهش یابد. عرض شانه زنی بعضی از شانه های چرخی را می توان با اضافه کردن یا کم کردن یک یا چند چرخ شانه کن تغییر داد.

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

انواع مهم دروگرهای دوار عبارتند از :

دروگرهای بشقابی(دروگرهای دوار بشقابی) : این دروگره که به اتصال سه نقطه تراکتور متصل می شوند و به وسیله محور تواندهی کار می کنند ، شامل چهار ، پنج و یا شش بشقاب چرخنده افقی کم قطر هستند که با سرعتی زیاد ، حدود 3000تا3500 دور در دقیقه می چرخند . انتقال حرکت از محور تواندهی تراکتور به بشقابها معمولاً به وسیله چند تسمه «  V   » و چرخ دنده ها انجام می گیرد . چرخ دنده ها که در یک محفظه کاملاً بسته پر از روغن قرار دارند ، حرکت خود را از تسمه های «V» می گیرند و به هر یک از بشقابها منتقل می کنند. بشقابها بر روی محفظه چرخ دنده ها ،که شانه برش نیز محسوب می گردد سوار می شوند و بر روی زمین حرکت می کنند . هر یک از بشقابها دارای 2 یا 3 تیغه کوچک دولبه قابل تعویض هستند . تیغه ها بصورت معلق و آزاد در جای خود قرار می گیرند و به وسیله نیروی گریز از مرکز به حالت قطع کردن در می آیند . برای استفاده از هر دولبه تیز تیغه ها،آنها را می توان پشت و رو نمود . شانه برش این دروگرها می توانند در شیب های40 یا 45 درجه (در کنار تپه ها و نهرها ) کار درو را انجام دهد . بشقابها بصورت جفت-جفت، موافق یا مخالف یکدیگر می چرخند . بطور مثال ، در یکی از انواع چهار بشقابه ، هر یک جفت بشقاب کنار هم مخالف یکدیگر می چرخند ، بطوریکه دو ردیف علوفه درو شده باقی می ماند. در یک نوع دیگر ، یک جفت بشقاب داخلی در جهت چرخش عقربه های ساعت و دو بشقاب خارجی (در انتهای آزاد شانه برش ) مخالف جهت چرخش عقربه های ساعتمی چرخند ، بدین ترتیب یک ردیف علوفه درو شده باقی می گذارند . در دو انتهای محفظه جعبه دنده (شانه برش) معمولاً دو کفش پهن (دو قسمت لغزنده) تعبیه شده است که مانع از ساییدگی بیش از حد زیر محفظه می شوند . برای جدا ساختن علوفه درو شده از علوفه جدا نشده و تا حدودی ردیف شدن علوفه درو شده ، این دروگرها معمولاً دارای یک صفحه تقسیم کننده در انتهای داخلی و یک تخته ردیف ساز و چوب ردیف ساز در انتهای خارجی می باشند . بشقابهایی که در دو انتهای شانه برش قرار گرفته اند، معمولاً دارای یک قسمت مخروطی شکل فولادی هستند که مانند منحرف کننده ای عمل می کنند و با کمک تخته ردیف ساز و چوب ردیف ساز ، محصول درو شده را کاملاً از محصول درو نشده جدا می سازند . تیغه ها ممکن است بر روی بشقابهای مثلثی ، بیضی و یا سایر بشقابهای غیر مدور نیز حمل شوند تا حرکت رو به عقب و بالای تیغه ها و بیرون راندن محصول درو شده آسان گردد.

وسایل ایمنی این دروگرها شامل کلاچ ، جغجغه ،پیچ بریده شونده و وسیله آزاد کن می باشد . سرعت زیاد بشقابهای دوار باعث می شود تا سنگ و کلوخ با شدت نسبتاً زیادی به اطراف پرتاب شود . یک پوشش محافظ ، قسمت بالا ، عقب و دو طرف بشقابها را می پوشاند تا راننده و افراد نزدیک به دروگر را از مجروح شدن و آسیب دیدن محافظت نماید.

اتصال بلند کن شانه برش این دروگرها دارای یک فنر تعادل (فنر شناور)است که وقتی به طور صحیح تنظیم شود ، به شانه برش در عبور از قسمت های ناهموار مزرعه کمک می کند و موجب یکنواخت شدن ارتفاع برش می گردد. چنانچه میزان کشش فنر تعادل بیش از حد کم باشد ، شانه برش در موقعی که برای کار پایین آورده می شود ،دبا سنگینی پایین می افتد .

ارتفاع برش دروگرهای بشقابی به وسیله تنظیم کفشهای پهن لغزنده (در دو انتهای شانه برش) و یا تنطیم بازوی اتصال وسط اتصال سه نقطه تراکتور تنظیم می شود .

  تنظیمات :

1) زاویه تمایل بشقاب ها نسبت به زمین

2) ارتفاع بیشتر

3) وزن روی زمین

این دروگرها نیز دارای کلاچ آزاد کن هستند. 

دروگرهای استوانه ای ( دروگرهای دوار استوانه ای ) : طرز کار دروگرهای استوانه ای شبیه به دروگرهای بشقابی است . این دروگرها به قدرت بیشتری حدود 25 تا 30 قوه اسب برای هر متر عرض برش نیاز دارند . این دروگرها شامل 2 یا 3 استوانه عمودی با قطر زیاد هستند که با سرعت کمتری حدود 1500 تا 2000 دور در دقیقه می چرخند . استوانه ها از بالا ، بوسیله یک محور و چند چرخ دنده یا بوسیله تسمه های دندانه دار می چرخند . حرکت بوسیله چند تسمه Vیا محور ، به چرخ دنده های مخروطی که در داخل محفظه ای پر از روغن قرار گرفته اند ، انتقال می یابد. در بعضی از دروگرها حرکتت ممکن است بوسیله تسمه های دندانه دار به خود استوانه ها انتقال یابد . سیستم انتقال حرکت به ترتیبی است که استوانه ها در دروگرهای دو استوانه ای مخالف هم می چرخند ، بطوری که یک ردیف علوفه درو شده در عقب دروگر باقی می ماند . در دروگرهای سه استوانه ای یک ردیف کامل و یک ردیف نیمه کامل که در درو نوار بعدی کامل می شود ، بجای می ماند . انواع یک استوانه ای معمولاً با عرض 5/1 تا 8/1 متر ، اصولاً بیشتر برای تمیز کردن و پاک کردن خاشاک بکار می رود تا برداشت علوفه . در زیر هر یک از استوانه ها یک سینی لغزنده یا نعلبکی دوار قرار دارد که روی زمین حرکت می کند . تعداد تیغه های هر استوانه در دروگرهای دو استوانه ای معمولاً سه عدد است . تیغه ها، دو لبه تیز قطع کننده دارند که عمر سرویس دهی آنها را دو برابر می کند . ارتفاع برش در این دروگرها بوسیله تغییر فاصله بین استوانه ها و نعلبکی ها و یا تعویض نعلبکی ها تغییر می کند .

در موقع شروع کار درو ، قبل از اینکه استوانه ها داخل محصول سرپا شوند ، ابتدا باید سرعت لازم را بگیرند و سپس شروع به کار و حرکت نمایند . انتقال حرکت پس از وارد شدن به محصول سرپا  می تواند موجب پیچیدن محصول به دور استوانه ها ، قبل از سرعت گرفتن استوانه ها شود . استوانه ها باید همیشه در حالت تعادل باشند ، زیرا فقدان تعادل موجب فشار بیش از حد خواهد شد . بنابراین بسیار مهم است که دروگر را هرگز با تیغه مفقود شده یا یک تیغه کهنه و یک تیغه نو بکار نیندازید . توصیه می شود وقتی یکی از تیغه ها نیاز به تعویض دارد ، تمام تیغه های یک استوانه تعویض شود . در این ماشین ها نیز از وسایل ایمنی برای جلوگیری از وارد شدن خسارت به قسمتهای مختلف استفاده شده است .

دروگرهای چکشی ( عمودی ) : واژه « دروگر چکشی » معمولاً به دروگرهایی گفته می شود که دارای یک گردنده ( روتور ) افقی هستند . روی این گردنده ، چهار ردیف تیغه های چکشی ( چکشهای ) آزاد معلق قرار گرفته است که با سرعت زیادی مخالف جهت چرخش چرخهای تراکتور می چرخند . چکشها توسط نیروی گریز از مرکز در وضعیت عمود به گردنده قرار می گیرند ، اما ممکن است در موقع روبرو شدن با مانع یا بار اضافی به طرف عقب تا شوند . چکشهای علوفه خشک کردنی یا چکشهای علوفه سیلو کردنی را می توان بر حسب مورد سوار نمود . گردنده که بوسیله محور تواندهی می چرخد ، در زیر یک روپوش یا حفاظ فلزی که به ردیف شدن محصول نیز کمک می کند قرار گرفته است . محصول قطع شده ، به طرف جلو و بالا پرتاب می شود و به پوشش فلزی برخورد می کند . طرح عقب پوشش فلزی به ترتیبی است که سرعت محصول را کاهش می دهد و آن را به آرامی ، در ردیفی یکنواخت ، در عقب گردنده روی زمین می اندازد . عرض برش معمولاً حدود 5/1 تا 3 متر است . سرعت محیطی این نوع دروگرها حدود 2760 تا 3360 متر در دقیقه است .

چکشها ( تیغه ها ) در موقع قطع کردن محصول ، به آن ضربه می زنند. این حالت موجب سریع تر شدن فرایند تهیه علوفه خشک می شود ، گر چه می تواند تا حدودی باعث تلفات مواد گردد . سرعت گردننده نسبت به سرعت رو به جلو ماشین و اتصال یک یا چند تسمه قابل تنظیم به پوشش فلزی می باشد . سرعت زیاد گردنده و نزدیک هم قرار گرفتن تسمه ها در شرایط نامطلوب ، می تواند موجب تیمار شدید ردیف علوفه گردد ، در حالی که در شرایط مطلوب ، این وضعیت می تواند به سریع تر خشک شدن علوفه منجر شود .

قدرت مورد نیاز دروگرهای چکشی به تراکم محصول ، سرعت رو به جلو ماشین و غیره بستگی دارد ، اما بطور معمول حدود 25 قوه اسب برای هر متر عرض برش است . حرکت از محور تواندهی از طریق جعبه دنده و یا یک تسمه یا زنجیر محرک به گردنده منتقل می شود . این دروگره در شرایط سخت ، شهرت و قابلیت خود را نشان می دهند، بخصوص در جایی که در اثر تیمار بر روی ردیف محصول با ارزش باشد .

بعضی از دروگرهای چکشی از نوع کناری هستند . بدین معنی که دستگاه قطع کننده در یک طرف تراکتور قرار می گیرد و بدین ترتیب چرخهای تراکتور روی محصول درو نشده حرکت نمی کنند . بعضی دیگر از این دروگرها مستقیماً در پشت تراکتور ، عمل درو را انجام می دهد .

ارتفاع برش به وسیله قسمت های لغزنده و یا چرخهای تنظیم ارتفاع برش که در دو طرف محفظه گردنده قرار گرفته اند ، تنظیم می شود .

ساقه کوبهای علوفه خشک کردنی

واژه ساقه کوبی علوفه به شکلهای مختلفی از تیمار علوفه تازه درو شده در مزرعه گفته می شود که بمنظور تسریع خشک شدن طبیعی انجام گیرد .

اگر قرار باشد برای تهیه علوفه خشک ، علوفه در مزرعه خشک شود ، چندین روز ممکن است لازم باشد تا اثر خورشید و باد ، رطوبت آن را تا حد مطمئن 20% کاهش دهد . این عمل را می توان با استفاده از ساقه کوب علوفه سرعت بخشید . عمل ساقه کوبهای علوفه ، ترک دادن ، نرم کردن ، له کردن و پاره کردن ساقه های گیاه است . این عمل موجب خارج شدن سریعتر رطوبت از داخل ساقه ها می شود ، فرایند خشک شدن سریعتر انجام می گیرد و در نتیجه ساقه ها و برگها تقریباً به طور همزمان خشک می شوند . ساقه کوبی ، زملن مورد نیاز برای خشک شدن علوفه در مزرعه را کاهش می دهد . در نتیجه این عمل ، امکان بسته بندی علوفه قبل از اینکه باران به آن خسارت برساند ، بیشتر می شود . مطالعات انجام شده نشان داده است که زمان خشک شدن علوفه ساقه کوبی شده نسبت به علوفه ساقه کوبی نشده حدود 30 تا 50 درصد کاهش می یابد و کار خشک شدن تا حدود یک روز جلو می افتد . ساقه کوبی همچنین می تواند حذف عمل پخش کردن علوفه ، که برای یکنواخت خشک شدن انجام می شود ، عملیات مزرعه را کاهش دهد . علوفه ساقه کوبی شده ، خوش خوراک تر از علوفه ساقه کوبی نشده است و کیفیت آن بالاتر می باشد . در ضمن ، امکان تلفات علوفه بر اثر خرد شدن برگها به طور قابل توجهی کاهش می یابد ، زیرا قبل از اینکه علوفه شکننده شود ، بسته بندی می گردد. وقتی که علوفه کمتر در معرض هوای بد قرار گیرد ، به حفظ بیشتر رنگ ، ویتامین ها و مواد غذایی کمک می شود . ساقه های خشن و سفت له می شوند یا ترک بر می دارند و خوش خوراکتر می گردند . با ساقه کوبی در حدود یک تا چهار درصد کل عملکرد محصول ، بسته به فشار ساقه کوب ، شرایط محصول و غیره ممکن است تلف شود . اما علاوه بر بهتر شدن کیفیت علوفه ، مقدار واقعی علوفه برداشت شده نیز ممکن است افزایش یابد ، زیرا تلفات مزرعه بر اثر جابجایی کمتر علوفه و تأثیر کمتر هوای بد بر روی آن ، کاهش می یابد .

ساقه کوبی بیشتر بر علوفه هایی که دارای ساقه های خشن و برگدار هستند ، تأثیر می گذارد . علوفه بقولات ، بخصوص، برای ساقه کوبی مناسبند ، زیرا برگ آنها پس از خشک شدن شکننده می شود . اما ساقه کوبی علفهای ساقه نرم نیز ممکن است مفید واقع شود ، بخصوص در جایی که امکان صدمه زدن هوا به علوفه ای که بطور طبیعی در حال خشک شدن است وجود داشته باشد .

تأثیر ساقه کوبی در موقعی که ساقه ها هنوز بر اثر رطوبت متورم هستند بیشتر است . بدین منظور علوفه باید بین 15 تا 30 دقیقه پس از درو شدن و قبل از شروع پژمردگی ، ساقه کوبی شود .ساقه های پژمرده خیلی انعطاف پذیرند ، به طوری که برای خشک کردن سریع ، به آسانی ترک نمی خورند و باز نمی شوند .

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

*توجه *توجه برای مشاهده مطلب و یا دانلود فایل مورد نظر خود به پایین همین پست مراجعه گردد

انواع ساقه کوبها

ساقه کوبهای مهم عبارتند از :

1- چین دهنده ها : شامل دو غلتک موج دار است که مانند دو چرخ دنده با هم درگیر می شوند. این غلتک های فولادی یا پلاستیکی ، ساقه ها را در حین عبور در فواصل 5/2 تا 6/7 سانتیمتر در طول گیاه خم می کنند و ترک می دهند . عمل چین دادن اصولاً ساقه ها را به صورت تعداد زیادی قسمت های کوتاه متصل بهم که به بیرون باز شده اند ، در می آورد تا سریع خشک شوند .

2- له کنها : ممکن است دارای دو غلتک لاستیکی یا یک غلتک فولادی و یک غلتک لاستیکی باشد .بعضی از غلتک ها دارای دو غلتک صاف هستند ، در حالیکه بعضی دیگر شامل یک غلتک صاف و یک غلتک شیاردار می باشند .

ساقه کوبها معمولاً از نوع کششی هستند . غلتک های ساقه کوب حرکت خود را از محور تواندهی تراکتور دریافت می کنند . عرض معمول ساقه کوبها بین 1/2 تا 7/2 متر است . قطر غلتکهای له کن و چین دهنده معمولاً بین 5/12 تا 25 سانتیمتر است . سرعت محیطی غلتکهای له کن معمولاً بین 426 تا 546 متر در دقیقه و سرعت محیطی غلتکهای چین دهنده بین 396 تا 456 متر در دقیقه است .

ساختمان ساقه کوبها

قسمت های مهم یک ساقه کوب عبارتند از : 1- محور اتصال تواندهی 2- جعبه دنده 3- زنجیرهای محرک غلتک های پایینی و بالایی 4- صفحه پف زا 5- پوششهای نوارساز. در بعضی از ساقه کوبها از محرک تسمه ای بجای زنجیرها استفاده می شود .

طرز کار

قدرت از محور تواندهی تراکتور ، از طریق محور اتصال تواندهی ، جعبه دنده و زنجیرهای محرک به غلتک های ساقه کوب می رسد . غلتک پایینی که کار یک یک بردارنده را انجام می دهد ، علوفه را بلند و به طرف دو غلتک هدایت می کند . غلتکهای ساقه کوب مخالف جهت یکدیگر می چرخند تا علوفه را بالا بکشند و برای ساقه کوبی از بین خود عبور دهند . غلتک بالایی تا حدودی جلوتر از غلتک پایینی قرار گرفته است تا علوفه پس از ساقه کوبی شدن ، به طرف بالا و عقب پرتاب شود و در معرض جریان هوا قرار گیرد . علوفه پرتاب شده سپس به صفحه پف زا که قابل تنظیم است برخورد می کند . صفحه پف زا موجب پف کردن علوفه می شود و آن را به طور یکنواخت ، در یک ردیف ساقه کوبی شده پخش می کند . در پشت ماشین ، دو پوشش نوار ساز قرار گرفته است که بطور لولایی به عقب ساقه کوب متصلند . فاصله بین انتهای این دو پوشش ارمی توان کم یا زیاد نمود . اگر پوششهای نوار ساز کاملاً باز باشند ، علوفه بصورت یک ردیف پهن ، و اگر برای حذف استفاده از شانه ، به طرف هم کشیده شوند ، علوفه بصورت نوار شده در سطح مزرعه قرار می گیرد . چنانچه پوششها با توجه به شرایط محصول تنظیم شوند ، نواری با عرض مناسب رای برداشته شدن بوسیله ماشین های بسته بندی تشکیل می شود . نتیجه تنظیم و طرز کار صحیح ساقه کوب ، تشکیل یک نوار علوفه ساقه کوبی شده ای است که ضمن سریع خشک شدن ، به آسانی از سطح مزرعه برداشته می شود .

دروگر ساقه کوبها و نوارسازها

دروگر ساقه کوبها و نوارسازها ضرورتاً کارهای دروگر و ساقه کوب را بطور توأم انجام می دهند تا محصولات سرپا را به نوارهایی تبدیل کنند که بطور مناسب ساقه کوبی شده اند . پس از این عمل ، چنانچه شرایط محصول و هوا عادی باشد ، لزومی به عمل آوری بیشتر علوفه خشک کردنی و علوفه سیلو کردنی نخواهد بود . این ماشین ها که چند عمل را با هم لنجام می دهند ، نیاز برداشت به موقع محصول برای تولید علوفه خشک یا با کیفیت بالا را کاهش نمی دهند . آنها می توانند مشکلات برنامه ای مورد نیاز برای انجام سه عملیات جداگانه یعنی درو ، ساقه کوبی و شانه زنی را آسان نمایند . علاوه بر این ، دروگر ساقه کوبها و نوارسازها در صرفه جویی هزینه و کارگر مورد نیاز کمک می کنند .

دروگر ساقه کوبها

دروگر ساقه کوبها عمدتاً در مزارع کوچک تا متوسط مورد استفاده قرار می گیرند ، زیرا قیمت آنها بسیار کمتر از نوارسازهای خودرو می باشد . دروگر ساقه کوبها به منظور فراهم آوردن ساقه کوبی مؤثر بوسیله غلتکهای ساقه کوبی که هم عرض ماشین هستند طراحی می شوند . در بیشتر دروگر ساقه کوبها از غلتکهای چین دهنده له کن لاستیکی استفاده می شود . برای بعضی از ماشین های دروگر ساقه کوب ، هم غلتک های له کن و هم غلتک های چین دهنده موجود است . بیشتر دروگر ساقه کوبها از نوع کششی هستند ، اما انواع خودرو نیز موجود است .

ساختمان دروگر ساقه کوبها

قسمت های مهم یک دروگر ساقه کوب کششی که به مالبند و محور تواندهی تراکتور متصل می شود . عبارتند از : دروگر چرخ فلک ، غلتک های ساقه کوب ، فنر شناور ، پوششهای نوار ساز ، محور اتصال تواندهی ، شاسی اصلی ، مالبند ( زبانه ) و چرخها

طرز کار

قدرت از محور تواندهی تراکتور از طریق محور اتصال تواندهی ، کلاچ جغجغه و جعبه دنده به دروگر ساقه کوب می رسد و سپس از طریق تسمه ها ، زنجیرها و چرخ دنده ها به چرخ فلک ، دروگر و غلتکهای ساقه کوب انتقال می یابد . چرخ فلک دروگر ساقه کوبها از نوع بردارنده است . این نوع چرخ فلک دارای میله های انگشتی داری است که با بادامک کنترل می شوند . چرخ فلک ، علوفه سرپا را به طرف شانه برش که علوفه را قطع می کند ، می فشارد . شانه برش آن مشابه شانه برش دروگرهای شانه ای است ، با این تفاوت که انگشتیهای آن کشیده تر و نازک تر می باشد تا عملکرد آن در محصولات در هم پیچیده و خوابیده بهبود یابد . انگشتیها از نوع دو قلو هستند تا با استقامت بیشتری در جای خود سوار شوند . بعضی مواقع تیغه های چاقوی برش از نوع با روکش کرومی است . از آنجا که کیفیت این نوع تیغه ها ابدیده در مقابل ساییدگی بالا ، است ، این تیغه ها نیازی به تیز شدن ندارند . تیغه های کرومی ممکن است از نوع لبه دندانه دار از رو ، لبه دندانه دار از زیر یا لبه صاف باشند . سرعت چاقو معمولاً بین 1200 تا 1600 ضربه در دقیقه است ( تا حدودی کمتر از دروگرهای شانه ای ) . معمولترین عرض برش در دروگر ساقه کوبها 75/2 متر است ، اما عرض برش ممکن است بین 13/2 تا 65/3 متر باشد. در بعضی از دروگر ساقه کوبهای جدید از یک واحد دروگر بشقابی برای درو محصول علوفه ای استفاده می شود . این دروگر ساقه کوبها معمولاً فاقد چرخ فلک هستند .در دروگر ساقه کوبها ، علوفه بلافاصله پس از درو شدن ، به طرف عقب ، به قسمت ساقه کوب هدایت می شود . شاسی اصلی و چرخها ، وزن دروگر ساقه کوب را تحمل می کنند . فنرهای شناور به دو انتهای سکوی برش اجازه حرکت عمودی می دهند . این عمل باعث می شود تا سکوی برش برای درو نزدیکتر علوفه و کاهش آسیب رسیدن به شانه برش ، ناهمواریهای زمین را دنبال کند . علوفه ساقه کوبی شده به منظور سریع خشک شدن ، به صورت یک نوار پف کرده روی زمین ریخته می شود . پوششهای تشکسل دهنده نوار ( پوششهای نوار ساز ) ، موجب بوجود آمدن نواری با عرض مطلوب برای خشک شدن و همچنین خوب برداشته شدن نوار بوسیله ادوات بسته بند می شود .

در بعضی از دروگر ساقه کوبها ، قسمت ساقه کوب شامل دو ردیف انگشتی های نایلونی نوسانی( انگشتی های ساقه کوب ) است که بر روی محور گردنده ای به طور آویزان سوار شده اند . محور گردنده به طور افقی در بالای دروگر بشقابی ماشین قرار گرفته است و انگشتی های نوسانی در وضعیت عمودی چرخش می کنند . محصول پس از قطع شدن بوسیله بشقابها ، توسط انگشتی های در حال چرخش به طرف بالا حمل می شود . این عمل باعث ضربه خوردن و کوبیده شدن محصول می شود ف بطوریکه بدون آسیب رسیده به ساختمان محصول و پاره پاره شدن آن ، لایه سطحی ساقه ها خراش داده شده یا برداشته می شود . علوفه ساقه کوبی شده سپس به طرف عقب ماشین و پوششهای نوار ساز هدایت می شود و روی زمین می ریزد . از انجا که اثر ساقه کوبی در قسمت پایین و ضخیم گیاه شدیدتر است ، محصول پس از قرار گرفتن بر روی زمین به طور یکنواخت پژمرده و خشک می شود . سرعت چرخش بشقابهای دروگر بشقابی حدود 3000 دور در دقیقه و سرعت چرخش انگشتی های نایلونی 1000 دور در دقیقه است . این نوع دروگر ساقه کوبه در انواع سوار و کششی ساخته می شوند . در نوع کششی بیشترین وزن ماشین را چرخهای حمل کننده تحمل می کنند . در موقع دور زدن در سرزمین ( حاشیه زمین ) و در موقع حمل و نقل نوع کششی ، یک سیلندر هیدرولیکی ، شانه برش و ساقه کوب را زمین بلند می کند . فنرهای بزرگ شناور و کفشهای هدایت کننده در دو طرف ماشین ، موجب عبور مطمئن بشقابها از روی پستی و بلندیهای زمین می شوند .

نوارسازها

نوارسازها تقریباً در تمان مزارع بزرگ علوفه مورد استفاده قرار می گیرند . نوارسازهایی که برای درو و ساقه کوبی علوفه خشک کردنی ساخته می شود ، دارای واحدهای ساقه کوب متصل و دایمی هستند . عرض واحد ساقه کوب معمولاً 9/0 تا 4/1 متر است . عرض سکوی این نوارسازها بیشتر از عرض دروگر ساقه کوبها است و به 8/4 متر می رسد .

اختلاف اساسی نوارسازها با دروگر ساقه کوبها در این است که علوفه درو شده قبل از ورود به غلتکهای ساقه کوب یا ریختن بر روی زمین ، بوسیله یک هلیس یا نقاله ، بطور عرضی در روی در روی سکو انتقال می یابد . سکوی هلیس دار برای برداشت تمام محصولات علوفه خشک کردنی مناسب است ، اما بخصوص برای محصولات بلندتر از 5/1 متر مؤثر می باشد . این نوع سکو ، برداشت محصول غلات را با شدت زیادی انجام می دهد . هلیس مواد قطع شده را به وسط سکو انتقال می دهد . در این قسمت ، مواد یا داخل ساقه کوب می شوند و یا بر روی زمین می ریزند . سکو نقاله دار دارای یک نقاله لاستیکی دنده دار است که محصول را بوسط سکو منتقل می کند .

ساختمان و طرز کار

قسمت های مختلف یک نوارساز خودرو عبارتند از :

1- چرخ فلک 2- شانه برش 3- هلیس یا نقاله 4- غلتک های ساقه کوب 5- موتور و سیستم انتقال حرکت 6- شاسی اصلی 7- چرخها 8- سکوی راننده

حرکت چرخ فلک ، دروگر و غلتک های ساقه کوب بوسیله موتور نوارساز تأمین می شود . طرز کار چرخ فلک ، دروگر و غلتک های ساقه کوب در نوارسازها شبیه به طرز کار این قسمتها در دروگر ساقه کوبها است . مواد درو شده بوسیله هلیس یا نقاله بوسط سکو منتقل می شوند . سپس مواد یا به داخل غلتکهای ساقه کوب می روند و یا بصورت نوار شده بر روی زمین می ریزند .

تنظیمات دروگر ساقه کوبها و نوارسازها

یک دروگر ساقه کوب یا یک نوار ساز نمی تواند بطور رضایت بخش کار کند ، مگر اینکه بطور صحیح تنظیم شده باشد . قبل از شروع کار در مزرعه بمنظور روانکاری ، دروگر ساقه کوب یا نوارساز نو را برای مدتی کوتاه با سرعتی کم به راه بیاندازید. از نزدیک مراقب ماشین باشید تا مطمئن شوید تمام قسمت ها بطور منظم کار می کنند. در صورت لزوم تنظیمات را انجام دهید . برای اجتناب از گرفتگی و درو نامنظم علوفه ، نوع صحیح چاقو را انتخاب کنید . برای شناور بودن سکو ، فنرهای شناور را طوری تنظیم کنید که سکو به طور تراز نسبت به سطح زمین قرار گیرد و خطوط تراز را دنبال کند . زاویه انگشتیها ( یا تمایل شانه برش نسبت به سطح زمین ) در دروگر- ساقه کوبها و نوارسازها باید مانند دروگرها تنطیم شود . تمایل شانه برش ، مشخص کننده وضعیت بلند کردن علوفه و نفوذ در آن است . این تنظیمات باید در هر دو طرف سکو به یک اندازه باشد . ارتفاع شانه برش به شرایط محصول و زمین بستگی دارد . در مزارع سنگلاخی ممکن است لازم باشد کلشها بلندتر باقی بماند تا از صدمه دیدن شانه برش جلوگیری شود . دروگر ساقه کوبها و نوارسازها دارای کفشهای پهنی در دو طرف سکوی برش هستند که با تنظیم آنها ارتفاع برش شانه برش بطور یکنواخت تأمین می شود . کفشهای تنظیم ارتفاع را به طرف بالا یا پایین تنظیم کنید تا ارتفاع برش مورد نظرتان حاصل شود .

سرعت هلیس در نوارسازها باید با توجه به شرایط محصول و مزرعه و همچنین سرعت رو به جلو ماشین تنظیم شود . وقتی که محصول پرپشت و سنگین است ، یا سرعت رو به جلو زیاد است ، سرعت هلیس را افزایش دهید . در محصولات کم پشت و سبک ، یا وقتی که مزارع ناهموار موجب کاهش سرعت رو به جلو می شوند ، سرعت هلیس را کاهش دهید . سرعت هلیس باید به اندازه ای باشد که تغذیه مواد بداخل ساقه کوب بطور یکنواخت انجام شود . در اکثر نوارسازها ، تنظیم سرعت هلیس قبل از تنظیم سرعت چرخ فلک انجام می شود ف زیرا چرخ فلک از طریق محور محرک هلیس به حرکت در می آید . چرخ فلک را با توجه به شرایط محصول تنظیم کنید . تنظیم صحیح به تغذیه یکنواخت و کامل محصول قطع شده کمک می کند . تنظیم چرخ فلک شامل انتخاب موقعیت صحیح افقی و عمودی و وضعیت  رها کردن انگشتیهای چرخ فلک ، و همچنین سرعت چرخ فلک می باشد .  این تنظیمات برای دروگر- ساقه کوبها و نوارسازها یکسان است . در موقع کار ، چرخ فلک را به اندازه ای پایین آورید که جریان یکنواختی از مواد به طرف هلیس یا ساقه کوب برقرار شود . در محصولات بلند و سنگین ف چرخ فلک را بطرف جلو و بالا ببرید . برای محصولات کوتاه و سبک چرخ فلک را به طرف عقب و پایین تنظیم کنید . تنظیم افقی و عمودی در دو طرف چرخ فلک باید به یک اندازه باشد . در محصولات سرپا سرعت چرخ فلک را طوری تنظیم کنید که کمی بیشتر از سرعت رو به جلو ماشین ( معمولاً 25/1 برابر سریعتر ) باشد . انگشتیهای چرخ فلک را طوری تنظیم کنید که مواد قطع شده را کاملاً در جلو غلتکهاس ساقه کوب رها کنند. تنظیم انگشتیهای چرخ فلک با تغییر وضعیت بادامک چرخ فلک انجام می شود .

 


وبسایت تخصصی علوم محیطی و عمرانی ، بانک دانلود رایگان مقالات ، پایان نامه ، کتب ، فیلم و نرم افزارهای عمرانی و علوم محیطی .... برای بازگشت به صفحه اصلی اینجا کلیک کنید...

اولین دیدگاه رو شما بگذارید

  

مشخصات مدیر وبسایت

مهندسی علوم محیطی و عمرانی [108]

وب سایت علوم محیطی و بانک دانلود رایگان مقالات علوم محیطی وعمرانی ، مهندسی عمران ، محیط زیست ، بهداشت محیط ، شهر سازی ، علوم جغرافیا ، آب و هواشناسی ، معماری ، زمین شناسی ، کشاورزی ، منابع طبیعی ، معدن ...
به دلیل حجم زیاد مطالب از جستجو استفاده کنید
Google

جستجو دراین وبلاگ
در تمامی اینترنت

کلمات کلیدی وبسایت

د ، د ، س ، د ، س ، م ، & ، & ، & ، & ، & ، م ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، س ، د ، د ، د ، ج ، ج ، ا ، ب ، ب ، ب ، ب ، س ، د ، د ، د ، ع ، ع ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، ه ، و ، م ، م ، ر ، ب ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، ت ، د ، د ، د ، د ، د ، خ ، آ ، م ، م ، م ، ل ، ل ، ل ، ل ، ق ، ق ، گ ، ع ، ع ، ع ، ص ، ض ، ع ، غ ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ف ، ر ، د ، د ، س ، س ، س ، س ، س ، ش ، ش ، ص ، ص ، م ، م ، م ، م ، م ، م ، ن ، ه ، ن ، ن ، ی ، ی ، ک ، ک ، ک ، Y ، آ ، آ ، c ، b ، E ، g ، آ ، آ ، آ ، آ ، ا ، ا ، ا ، ا ، ب ، آ ، ب ، پ ، پ ، پ ، پ ، ت ، خ ، خ ، خ ، چ ، ح ، چ ، خ ، خ ، د ، د ، د ، ت ، ث ، ج ، ج ، ت ، ت ، ث ، ج ، ج ، ج ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، ج ، ج ، ت ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ج ، ث ، ت ، ت ، ت ، ت ، ت ، ت ، د ، خ ، خ ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، د ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، چ ، خ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، ب ، پ ، پ ، ب ، پ ، پ ، پ ، پ ، پ ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ب ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، ا ، آ ، ا ، ا ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، & ، & ، , ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، آ ، م ، ک ، ک ، ک ، ک ، ک ، ک ،
ویرایش