نتیجهگیری
بررسی و تجزیه و تحلیل دادههای موجود و نقشهها و نمودارهای تهیه شده با استفاده از شاخص درصد بارندگی نسبت به میانگین طولانی مدت برای دوره آماری مهر تا پایان خرداد 1390 در استانها و مناطق مختلف کشور نشانگر این است که میزان بارندگی در دوره مزبور در بخشهای وسیعی از مناطق کشور نسبت به میانگین طولانی مدت و همچنین در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته متغیی بوده و بجز هفت استان در بقیه استانها در سطح کشور کاهش داشته است. بویژه استانهای آذربایجان شرقی، اردبیل ، کرمانشاه، اصفهان، چهرمحال و بختیاری، بوشهر، قزوین، همدان و یزد بیشترین مقدار کاهش را نشان میدهند.
با مشاهده نقشهها و بررسی شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و همچنین شاخص درصدی از نرمال (PN) مشاهده میشود که در دوره مهر تا پایان خرداد 1390 گستره وسیعی از کشور، بخصوص نیمه غربی، مرکز و شمالشرق کشور، در وضعیت خشکسالی بسیار شدید تا متوسط(ضعیف) قرار دارد و در مقایسه با دوره مشابه سال آبی گذشته، خشکسالی در بعضی مناطق بخصوص مرکز، جنوب غرب و باریکهای از کنارههای دریای عمان شدت و نمود بیشتری یافته است. با توجه به اینکه میزان بارندگی در کشور به حد میانگین طولانیمدت آن در اکثر مناطق نرسیده، لذا انجام برنامهریزی دقیق و مستمر و تشکیل ستادهای مدیریت بحران در استانهای واقع در گسترههای خشکسالی فوق الذکر بمنظور مدیریت منابع آب ضروری به نظر میرسد تا بخشهای مختلف کشاورزی توانایی رویارویی با شرایط بحرانی و حاد را در سال آبی 90_1389 داشته باشند.
با توجه به استمرار شرایط خشکسالی در سال جاری و اثرات سالهای پیشین شایسته است در مناطق و استانهای مختلف با توجه به شرایط محلی اقدامات و برنامهریزیهای مناسبی مبنی بر ذخیرهسازی آب و ترویج هر چه بیشتر فرهنگ استفاده مطلوب آن صورت پذیرد. و چون در حال حاضر بخش کشاورزی بیشترین متقاضی و مصرف کننده آب در سطح کشور میباشد، لذا برنامهریزی و اجرای این برنامهها مستلزم دستورالعمل اجرایی مناسب و بروز از طرف وزارتخانه و اجرای آن بوسیله سازمان جهادکشاورزی استانها و شهرستانها در راستای افزایش بهرهوری و کاهش اثرات خشکسالی و کم آبی میباشد.
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت