دانستنیهای مورد نیاز پیش سرمایه گذاری در مورد شترمرغ
.........................................................................
قبل از هر اقدامی برای سرمایه گذاری در زمینههای مختلف لازم است که
سرمایهگذار به دقت جوانب امر را زیر نظر داشته باشد.
هر قدر اطلاعات بیشتر کسب شود خسران کار کمتر است و سرمایه اصلی در
مدت معلوم برگشت خواهد شد.
همانطوریکه میدانیم اخیراً موضوع پرورش شترمرغ در ایران توجه دست اندرکاران و سرمایهگذاران را به خود معطوف ساخته است. گروهی از علاقهمندان به این رشته و یا بهتر بگوییم سرمایه داران، پس از جمعآوری شتابزده اطلاعات از این طرف یا آنطرف دنیا اقدام به ورود تخم و یا جوجه و یا پرنده بالغ یعنی شترمرغ نمودهاند. ظاهراً تا این مرحله هیچ اشکالی بوجود نیامده و انشاءالله که نخواهد آمد ولی مشکلات بعد از این ممکن است بدلیل عدم دانش کافی باعث به خطر افتادن برگشت سرمایه اصلی بدست صاحبان سرمایه باشد. البته انتظار همچنین است، به عبارتی اگر خطراتی در این باب بوجود آید نباید انگشت حیرت بدندان گزید چرا که در این رشته خاص یعنی پرورش و تولید شترمرغ و خانواده آن، مشکلاتی در سطح جهان از نظر نوع کیفیت تغذیه و بیماری و باروری و نیز سیستم هچری مطرح است که تا این زمان متخصصین فن در حال برطرف کردن آنها میباشند.
بنظر نباید در این امر شتاب نمود اگر در این امر جدی هستید و میخواهید به هر صورتی سرمایهتان را در این رشته نو پا در ایران بکار گیرید بیایید با هم به مواردی چند نظری افکنیم:
1-تا آنجا که میتوانید با استفاده از تمامی امکانات موجود در کشور اطلاعات کسب نمائید و از کارشناسانی که میتوانند در این راه به شما یاری رسانند بهرهمند شوید البته این یک امر کلی است یعنی در هر زمینهای باید اطلاعات خود را اضافه نماییم. داشتن اطلاعات زیاد ما را با ضرر کمتری مواجه خواهد ساخت.
2-برآورد نیاز و مصرف داخلی. از خود سوال کنیم که گوشت شترمرغ تا چه میزان در داخل کشور شناخته شده و تقاضای مکفی برای آن وجود دارد. البته ممکن است گفته شود که سرمایهگذاری در هر رشته نوپا و تازهای برای اینکه در بازار مصرف جا بیفتد نیاز به زمان دارد. آیا شما جزء آندسته از سرمایه گذارانی هستید که این طول زمان نامشخص را میپذیرید؟ تا چه مدت و به چه قیمتی؟ اگر بازار داخلی را مد نظر ندارید پس میخواهید وارد بازارهای جهانی شوید. آیا میتوانید با رقبای قوی در سراسر جهان که دهها سال است در این امر تقریباً خبره شده و بازار جهانی را در دست خود دارند رقابت نمائید؟
3-آیا با نوع رفتار (بخصوص در زمان جفتگیری)، همینطور به بیماری آنها آشنایی دارید؟ آیا اطلاع دارید که از کدام نژاد برای پرورش و تولید نسل استفاده نمائید که با آب و هوای ایران تطبیق داشته و بیشترین محصول را به شما ارائه دهد؟ آیا میدانید کدام منطقه ایران برای پرورش شترمرغ مناسبتر است؟
4-در حال حاضر اگر بخواهید گروهی از شترمرغهای آماده به کشتار را ذبح نمایید، آیا کشتارگاه ویژهای برای این نوع پرندگان وجود دارد؟ یا اینکه از کشتارگاههای موجود استفاده خواهید نمود؟
5-آیا میدانید چگونه میتوان درصد جوجهآوری تخمها را افزایش داد، یا اینکه تنها به اطلاعات مکتوب شرکتهای خارجی صادر کننده این گونه اقلام اکتفا خواهید نمود؟
6-آیا از وضع و کیفیت و نوع تغذیه این پرندگان درشت قامت اطلاعات کافی دارید، مثلاً میدانید که این پرندگان به چه میزان ویتامین و همین طور چربی و پروتئین نیاز داشته و همچنین تغییرات فرمول غذایی در طول زندگی باروری آنها را فرا گرفتهاید؟
7-آیا منابع تهیه شترمرغ را در جهان میشناسید،؟ آیا میدانید بهترین نژادی که در جهان ضریب تبدیل غذایی آن مطلوب است و بالاترین مقدار گوشت و بهترین نوع پوست و پر را تولید میکند، در مقابل تغییرات آب و هوایی و نیز بیماری مقاوم کدام است و در کجاست؟
اکنون برای شناخت بهتر از این نوع پرنده مطالبی را با هم مرور مینماییم، شاید کمکی باشد به آن دسته از علاقهمندانی که قصد ندارند بدون مطالعه و شتابزده به کاری مبادرت ورزیده و سرمایه خود را به خطر اندازند.
شترمرغ در زمانهای پیشین در مناطق آفریقایی، سوریه و کشورهای عربی یافت میشد. آن را میتوان بومی آفریقا دانست. استخوانها و فسیل شترمرغ یافت شده در آثار باستان شناسی حکایت از قدمتی حدود 60 میلیون ساله دارد. شترمرغ صرفه نظر از این که برای گوشت و پر شکار میشده، مصریان، یونانیان و رومیان باستان کسانی بودند که این پرندگان وحشی را رام کرده و زنان اشراف مصری و رومی برای سواری از آن استفاده میکردند. بر خلاف پر سایر پرندگان، ریشههای پر شترمرغ از نظر طول از هر دو طرف یکسان است، به همین خاطر از این پر در مصر باستان بعنوان مظهر و نماد قضاوت و حقیقت استفاده میگردید. در آثار بجا مانده از معابد توتان خامون، برای نشان دادن قدرت مافوق فرعون او را در حال شکار شترمرغ با تیر و کمان نشان دادهاند. عربها از روی اسبهایشان این پرنده را برای گوشت و پوست آن شکار کرده و از پوست آن لباس تهیه مینمودند.
متجاوز از صد سال است که در سرتاسر آفریقا شترمرغ را برای پرهای آن شکار میکردند ولی امروزه پر شترمرغ ارزش اقتصادی کمتری نسبت به گوشت و پوست آن در جهان دارد. گوشت این پرندهها از نوع گوشت قرمز است با طعم گوشت گوساله و نسبت به مرغ و بوقلمون دارای کلسترول کمتری است.
پرندگان گروه Ratite(پرندگان بزرگ سینه پهن فاقد قدرت پرواز) مثل شترمرغها، Emu ها، Kiwi ها و Cassowary ها، مدت صدسال است که به منظور تجارت مورد پرورش قرار می گیرند.
محبوبیت آنها در بین مردم در خلال چند سال اخیر بشدت رو به افرایش گذاشته است. تجارت پرورش شترمرغ در حال حاضر در پنجاه ایالت آمریکا همچنین در کانادا و مکزیک صورت میگیرد.
بسیاری از پرورش دهندگان و تولیدکنندگان صنعتی غذای شترمرغ با استفاده از تجربیاتی که درباره مرغها و بوقلمونها اندوختهاند موجب بهبود راه بردی تغذیه در این نوع پرندگان خاص گشتهاند. سعی و تلاش تولیدکنندگان باعث شده است که صنعت پرورش پرندگان سینه پهن با موفقیت پیش رود. بطور مثال، مشخص گردید که جنس ماده چه تعداد تخم میگذارد و در عرض پنج سال این تعداد میتواند به حدود دو برابر برسد.
امروزه جوجهها با مدیریت مناسب و فنی نسبت به گذشته میتوانند بیشتر زنده بمانند. با این وجود هنوز مطالب زیادی درباره این پرنده وجود دارد که نامعلوم باقی مانده است و باید بدان پی برد زیرا اطلاعات علمی لازم در مورد مدیریت تغذیه این نوع پرندگان خاص یعنی سینه پهنها یا گروه شترمرغها همچنان مورد نیاز جامعه پرورش دهندگان جهان است. شاید یکی از بزرگترین دغدغههای موجود در بین سازندگان خوراک و تولیدکنندگان این دسته از پرندگان این باشد که نسبت به کیفیت غذا و سلامتی آن برای استفاده پرندگانی از این نوع به اطمینان کامل دست نیافتهاند.
جوجههای شترمرغ را در سنین سه تا چهار ماهه برای پرورش میفروشند ولی بیشتر آنها را تا یکسالگی یا کمی بیشتر برای صادرات محصولاتی چون گوشت و پوست نگهداری میکنند. در این سن پرنده حدود 5/32 الی 5/47 کیلوگرم گوشت 02/2 الی 86/1 مترمربع پوست قابل استفاده دارد که از نظر کیفیت و دوام سه برابر پوست گاو است البته پرها را نیز باید بدان اضافه کرد. هر شترمرغ، بالغ بر دو کیلوگرم پر تولید میکند در وسایل لوکس و صنعت استفاده زیادی دارد.
مدیریت و مشخصات ویژه:
شترمرغ یکی از بزرگترین پرندگان جهان محسوب میشود با طول قامت 43/2 الی 74/2 متر با 90 الی 135 کیلوگرم وزن. نرها معمولاً به سادگی جابجا میشوند ولی در فصل جفتگیری کمی وحشی و خشن هستند. دو ماده و یک نر را بعنوان یک واحد تولیدی و یا تریو میدانند (از سن سه تا چهل سالگی) پنج تریو در یک چراگاه به وسعت نیم هکتاری قابل نگهداری میباشند. انتظار میرود که در هر تریو 120 الی 200 تخم در سال تولید گردد که با یک مدیریت تا 80 درصد قابلیت جوجهآوری دارند. مدیریت این پرندگان آمیختهای است از نشخوارکنندگان و پرندگان، این در حالی است که شترمرغها اساساً علفخوار بوده ولی با دو معده و یک سنگدان و پیش معده ولی بدون چینه دان. پرنده بالغ میتواند بخوبی در مقابل بیماریها مقاوم باشد و مرگ تنها در اثر تصادفات بروز نماید.
ایجاد ضایعات در پا:
معمولاً جوجه شترمرغها تا دو ماهگی مدیریت ویژهای را میطلبد. آنها به عوامل استرسزایی چون بیماری و حرارت بسیار حساس هستند. نوع تغذیه در مرحله رشد نقش بسیار مهمی برای کیفیت تخمها و جوجههای جوان دارد.
تغذیه جوجههای جوان با پروتئین بالا در هفته نخست مشکلاتی را در پاها ایجاد میکند. این مسئله ممکن است مربوط به مدیریت و ژنتیک باشد. جوجههایی که با تلاش خود از پوسته تخم خارج شوند بقای بهتری نسبت به آنهایی که با دست انسان خارج می شوند، نشان می دهند. بستر جوجههای جوان به توجه خاصی نیاز دارد. بلعیدن سنگ ریزهها، شن و قطعات ریز چوب باعث مسدود شدن پیش معده و سنگدان شده و هراز گاهی سبب مرگ آنها میگردد.
جوجه شترمرغ هر ماه حدود 30 سانتیمتر رشد میکند که بعد از سه ماه به وزنی حدود 5/12 تا 15 کیلوگرم میرسد و در عرض یک سال وزنی حدود 90 تا 120 کیلوگرم را بدست میآورند و بعد از این مدت آماده روانه شدن به کشتارگاه میگردند. برای تکثیر بایستی 18 الی 30 ماه از عمرشان گذشته باشد.
وجه تسمیه شترمرغ:
نام Ratite که ریشه لاتین دارد اولین بار برای پرندگان بزرگی که قدرت پرواز نداشته و دارای سینه پهنی بوده یعنی فاقد استخوان سینه و دونده خوبی محسوب میشدند گرفته شده است. سایر گونههای سینه پهن شامل Emu ها و Cassowary که مربوط به استرالیا بوده و Kiwi ها مربوط به نیوزیلند میباشند.
نام شترمرغ از ریشه یونانی آن Struthio camelus گرفته شده و ریشه لاتین آن Struthocamelus میباشد.
واژه Camelus یعنی شترمانند یا بعبارتی مرغشترسان که بیان کننده موجودی است با گردن دراز و چشمانی برجسته با مژگانی نسبتاً بلند و جثهای بزرگ و با قابلیت زندگی در بیابانهای گرم و سوزان.
گونههای Struthio شامل چهار زیرگونه به شرح زیر میباشند:
1.Struthio camelus australis
مربوط به آفریقای جنوبی
2. camelus camelus Struthio
مربوط به آفریقای شمالی
3. camelus massaicus Struthio
مربوط به شرق آفریقا
4. camelus molybdophanes Struthio
مربوط به سومالی و اتیوپی
شترمرغ نر در سنین بلوغ دارای گردنی دراز و پرهای زینتی است و ماده آن دارای پر زینتی به رنگ خاکستری است. شترمرغ از سن چهار ماهگی به بعد بتدریج صاحب پرهای زینتی میشود. مادهها کمی زودتر از نرها به سن بلوغ میرسند که حدود دو سالگی است.
امروزه آفریقا بیش از 70 درصد بازار شترمرغ جهان را به خود اختصاص داده است ولی با این وجود در مناطقی چون آمریکا (مرکزی، جنوبی، شمالی)، استرالیا، اروپا و سایر نقاط خاور دور و آسیا بازار تولید و فروش آن روبه گسترش است.
زمان کشتار اقتصادی شترمرغ در 9 ماهگی است که نه تنها پوست نرم وخوبی را در این هنگام تولید نموده بلکه حدود 40 کیلوگرم گوشت سالم با حداقل کلسترول را عرضه می نماید. گوشت شترمرغ نسبت به ماهی و بیشتر ماکیان پرورشی کلسترول کمتری دارد.
بازار گوشت شترمرغ:
بازار گوشت شترمرغ درجهان به سرعت رو به گسترش است است و می رود تا جانشین مصرف سایر گوشتهای قرمز در جهان گردد.
بازار پوست:
با توجه به شکل و شمائل ویژه، پوست این پرنده در دوره های خاصی هواداران بسیاری دارد و هم اکنون نیز محصولات بدست آمده از پوست آن با قیمتهای گزافی در بازارهای جهانی به فروش می رود.
به هر حال توجه داشته باشید که پیش از دست زدن به هر کاری تمامی جوانب را در نظر گرفته و سپس اقدام کنید و با این روش احتمال موفقیت خود را افزایش دهید.
منبع : سایت ایران گل آرا
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت