گل و گل کاری
.............................
آشنایی با چند نوع گل
+
50 نکته در مورد نگه داری گل و گیاه
+
آشنایی با گیاهان فصلی
گل مریم Polliantes tuberousa
آخرین گیاه خانواده آماری لیداسه، گل مریم یا بولیانتس توبروزا است.
این گیاه بسیار زیبا با دمبرگهای بلند و گلچههای سفید، بسیار معطر میباشد. پیازهای این گل جزء پیازهای فوقالعاده حساس به سرما هستند و بهترین زمان برای تکثیر آن موقعی است که خطر سرما رفع شده باشد.
پیازهای گل مریم نسبتاً ریز و کوچک بوده و جداکردن آن از خاک همواره مشکل است و باید با دقت کافی صورت گیرد.
گل مریم در جهان در دو نوع پرورش می یابد
این دو نوع عبارتند از : پایه بلند یا شکوفه ای و نوع پایه کوتاه یا گوشتی
نوع پایه بلند آن دارای گلهای ریز و شکوفه مانند است وطول شاخه های آن گاهی تا یک متر و هشتاد سانتی متر میرسد
نوع پایه کوتاه آن دارای گلهای درشت و گوشتی است و طول شاخه آن از پایه بلند کوتاه تر و ضخامت شاخه آن بیشتر است
گل مریم در کشورهای مختلف از جمله هلند و ایران و چند کشور دیگر پرورش می یابد
در ایران نیز این گل به صورت تجارتی تولید می شود
بیشترین تولید گل مریم در ایران در فصل بهار و تابستان در گلخانه ودر فضای باز در شهر ورامین و در فصل پاییز و زمستان در شهر دزفول است
گل مریمی که در ایران تولید می شود به دلیل معطر بودن آن در دنیا منحصر بفرد است و به دلیل همین مزیت در دنیا جایگاه ویژه ای دارد و هر ساله مقدار زیادی از این نوع گل به سراسر جهان وبخصوص به اروپا صادر می شود
گل یخ
Chimonanthus praecox
از خانواده calycanthaceae
گلهای زمستانی گرچه در زیبایی فرم و تنوع رنگ با گلهای فصول دیگر قابل مقایسه نیستند ولی معمولا" رایحه مطبوعشان که فضای اطراف را عطرآگین می کند جبران این کمبود را می نماید
گل یخ همانگونه که از نامش پیداست یکی از این گلهای زمستانی است که در فصل سرما شکوفه می دهد و در قلب یخ گرمی می آفریند . این گل خصوصا" برای استفاده گل بریده و تزئین منزل بسیار طرف توجه است .
مشخصات
اصل این گیاه از چین می آید و شامل درختچه های همیشه سبز و یا برگ ریز می شود . از چهار گونه موجود این گیاه تنها c. praecox بطور عمده کاشته می شود . این همان گیاهی است که ما با نام گل یخ آنرا می شناسیم . بلندی این گیاه به سه متر و گسترش آن به 5/2-3 متر میرسد.
c. praecox درختچه برگ ریز ( سیاه ریشه ) است و شاخه های متعددی دارد که از پای گیاه می رویند . برگهای آن نیزه ای شکل . گلهای فنجانی مانندش بطور تنها و یا جفت در محل اتصال برگ به ساقه ظاهر می شوند . رنگ گلبرگهای خارجی که بلندترند زرد و گلبرگهای کوتاهتر داخلی بنفشند . فصل گل از اواسط آذرماه شروع شده و تا اسفند بطول می انجامد . این گیاه قابلیت تحمل سرما را دارد .
طرز تکثیر
طرز تکثیر این درختچه زیبا و دوست داشتنی بطرق زیر می باشد:
1- بوسیله بذر- بذر رسیده را از درختچه بکنید یا از جائی مطوئن بدست آورید . آنرا اوائل پائیز در گلخانه یا محلی محفوظ در خاکی که از شن - خاکبرگ به نسبت دو و یک آماده کرده اید بکارید . پس از اینکه گیاه سبز و حداقل پنج برگ یا شش برگه شد، آنرا به گلدان دیگری منتقل کرده و بتدریج در هوای آزاد بگذارید . به این ترتیب درختچه ای که کاشته شده در حدود سه یا چهار سال طول میکشد تا به گل بنشیند .
2- بوسیله پاجوش - می توان قبل از ظهور گل یعنی در اواسط آبان ماه که هنوز درخت بیدارنشده است از پاجوشهای بزرگ و شاداب آن با احتیاط جدا کرده و در محلی که مورد نیاز است و یا در گلدان کاشت .
3- بوسیله قلمه - مطمئن ترین طریقه ازدیاد این درختچه ،تکثیر بوسیله قلمه است .جهت گرفتن بهترین فصل پس از خزان برگها یعنی در ماه آذرو اوائل دی ماه می باشد . برای این منظور شاخه های چوبی و یا نیمه چوبی را جداکرده و به اندازه های ده تا پانزده سانتیمتری قطع کنید و آنرا در گلخانه و یا اتاق در ماسه شسته الک کرده ، قلمه بزنید احتیاج به مواظبت فوق العاده ای ندارد در اواسط اردیبهشت می توان قیمه های گرفته و برگ دار را با احتیاط از ماسه خارج کرده و در گلدان مستقل قرار دهید .
4- بوسیله خوابانیدن - ازدیاد این درختچه از طریق خوابانیدن پاجوشها یا شاخه های نیمه چوبی امکان پذیر است .
هرس
این درختچه معمولا" به هرس زیاد احتیاج ندارد مگر آنکه ساقه ها بیش از حد پیرشده باشند. و یا ظاهرا" گیاه شلوغ و نامتناسب باشد . برای هرس و فرم دادن می توان از فروردین ماه ساقه های زیادی و پیر را تا چند سانتیمتری ریشه کوتاه کرد .
آفات و بیماریها
خوشبختانه این درختچه آفت بخصوصی ندارد که باعث از بین رفتن آن شود فقط کم آبی و عوامل فیزیولوژیکی خاک باعث ظهور لکه های قهوه ای روی برگها و یا زردی برگها می شود که با آبیاری منظم و کودپاشی برگها و ساقه این نقیصه نیز برطرف می شود .
گل کاغذی
خانواده Nyctaginaceae
گل کاغذی از گیاهان بسیار زیبایی است که در سالهای اخیر به طوری چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه در طبیعت به صورت درختچه بالا رونده می روید و در بعضی از مناطق در طراحیهای فضای سبز به کار می رود.گل کاغذی با رنگهای متنوع خود در سبدهای آویزان و داربستها کاشته می شود. گل کاغذی در برابر سرما مقاوم است و در تابستانهای گرم که دیگر گیاهان قدرت گلدهی ندارند،این گیاه، توده ای از گل را به ارمغان می آورد.
تکثیر:
گل کاغذی بوسیله قلمه تکثیر می شود.گرچه تکثیر این گیاه کار نسبتاً مشکلی است، ولی در ریشه دهی ، قلمه ها رشد سریعی از خود نشان می دهند. بسیاری از واریته ها مثل Barbarakarst, Raspberrylce ,Crimson loke و... با رنگهای صورتی، قرمز، پرتقالی و سفید به صورت هیبرید قابل تکثیر هستند. باید بخاطر داشت که جابجا کردن قلمه ریشه دار این گیاه حساس ، بسیار مشکل است.
Bougainvillea spectabilis
از آنجا که ریشه های این گیاه ترد و باریک هستند، در صورت جابجایی غیر اصولی آن ، به شدت صدمه می بیند. قلمه ها در محل اصلی باید به طور بسیار عمیقی کاشته شوند، و همچنین موقع جابجایی این گیاه باید توجه کرد که در تماس دست با ساقه ، آوندها آسیب نبینند.
Nyctaginaceae - Mirabilis jalapa
نیازهای زیست محیطی
نور: این گیاه به نور فراوان نیاز دارد و باید در روشنترین بخش گلخانه نگهداری شود.
حرارت: گل کاغذی بومی آمریکای جنوبی، برزیل و نواحی گرمسیری است و نسبت به سرما و یخبندان بسیار حساس می باشد. درجه حرارت 37 درجه سانتیگراد در طول روز و 15درجه سانتیگراد درشب هنگام برای این گیاه مناسب است و در خارج از این طیف دمایی گیاه رشد خوبی ندارد.
محیط کشت : گل کاغذی محیط مرطوب را نمی پسندد و باید در گلدانی با زهکشی مناسب کاشته شود، و در غیر این صورت این گیاه به انواع بیماریهای ریشه ای دچار می شود.
آبیاری : گل کاغذی باید یکبار و به طورکامل آبیاری شود وتا خاک گلدان کاملاً خشک نشده ، آبیاری مجدد صورت نگیرد.باید به یاد داشت که در موقع گلدهی،اگر خاک آن خیلی خشک شود ، گلهای آن خواهد ریخت.
کود: این گیاه به محلولی از کود تقویت شده با عناصر کمیاب نیاز دارد.افزایشppm 200 ازت به خاک، کمک فراوانی به رشد آن می کند. میکروالمنتها برای بقای این گیاه بسیار مهم و ضروری محسوب می شوند، همانطورکه عناصری مثل منیزیم، آهن ، منگنز ، برای رشد گل کاغذی جنبه حیاتی دارد. در هنگام زرد شدن برگهای این گیاه گاه لازم است تا ppm 50 سولفات منیزیم به خاک اضافه شود.
آفات و حشرات : اگر مراقبت و نگهداری از این گیاه به خوبی انجام شود،آفات و حشرات مشکلی را ایجاد نخواهند کرد.ولی در مواقع ضروری ، از قارچ کشهای محلول می توان استفاده کرد.شته و کرمها را می توان با رزمیترین،ارتن، و تام کنترل کرد.
بعد از 4-3 هفته که گل کاغذی در گلدان مستقر شد ، باید آن را قدری کوتاه کرد .اگر این گیاه در گلخانه نگداری شود در طول 4 هفته حداقل باید دوبار کوتاه شود. دوران گلدهی آن از آذرماه آغاز و تا شهریور همچنان ادامه دارد.گرچه گل کاغذی در نقش یک گیاه آویز از فرم زیبایی برخوردار است ولی کوتاه کردن و فرم دادن به آن ، به منظور جلوگیری از بلند و بدفرم شدن آن ضروری است.
واریته ها:
1ـ گل قرمزها:مثلBarbara karst ،JuanitaHtten(مناسب برای آویز) Temple (با برگهای موجدار)
2ـ گل بنفشها نظیر Royalourple,Brasiliensis
3ـ گل نارنجی نظیرAlbama Sunset (گلها به رنگ صورتی برمی گردند)
4ـ گل صورتی نظیرJames Walker,Mauree Hatten,Surprise
5ـ گل سفید مثل Summer snow
6ـ واریته با برگهای رنگارنگ نظیر Raspberryice,Vicky,Mardigras
7ـ واریته های با دو گل:این واریته گلهای خود را با رنگهای صورتی،قرمز و پرتقال تا زمان پژمرده شدن حفظ می کند.
تحقیقات انجام شده برروی گل کاغذی: طبق گزارشات جامعه بین المللی باغبانی از ایتالیا، (1990) جهت تولید شاخه و گل بیشتر از این گیاه استفاده ازBA 6 توصیه می شود.این تحقیقات نشان می دهد که اسپریppm 100-50 ازBA6 ، 24 ساعت بعد از اولین برش سرشاخه ها در مورد واریته های متوسط و ppm 200 از آن در مورد واریته های قویتر بهترین نتیجه را می دهد.اسپری سوم بعد از بریدن نوبت دوم انجام می شود.
BA 6 در موقع بریدن سرشاخه ها جهت تهیه قلمه نیز مفید است.
50نکته در مورد نگهداری از گل و گیاه
1) غنچههای گل رز یا میخک در صورتیکه بسیار بسته باشند هرگز باز نمیشوند بنابراین از خرید آنها خودداری کنید.
2) به هنگام قرار دادن گل در گلدان برگهائی را که در آب قرار میگیرند ببرید. توجه کنید که برگها زودتر از گل از بین میروند پس سعی کنید برگهای سالم و تازه انتخاب نمائید. قبل از گلآرائی ساقههای نرم را با قیچی ببرید.
3) میتوانید یک توری سیمی در ته گلدان قرار داده و ساقههای گلها را در آن قرار دهید.
4) برای نگهداشتن شاخههای گل در گلدان میتوانید یک نوار چسب را بهطور افقی و عمودی بر لبه? گلدان بچسبانید.
5) اگر از کودهائی استفاده میکنید که از فضولات پرندگان تهیه شدهاند قبل از استفاده، آنها را با انواع قارچکشها ضدعفونی کنید.
6) هرگز گلدان گل را مستقیم در برابر نور خورشید نگذارید.
7) برای آبیاری گلها همیشه از آب ولرم استفاده کنید چون آب سرد و یا گرم به گلها لطمه میزند.
8) گاهی پیش میآید که گلدان شما بزرگتر از تعداد گلهائی است که دارید در اینصورت یک لیوان کوچک را پر از آب کرده و درون گلدان قرار دهید. سپس گلها را داخل لیوان بگذارید.
9) اگر گلدان شما ترک کوچکی دارد، ترک را با کمی موم نرم شمع بگیرید.
10) هنگام خرید گلدان توجه کنید که گلها در گلدان کریستال زیباتر بهنظر میآیند.
11) اگر ساقه? گلهای شما خمیده هستند ساقهها را برای 10 ثانیه در آب سرد غوطهور کنید، جریان هوا در ساقه متوقف میشود.
12) در یک سیبزمینی خام سوراخهائی ایجاد کرده و هر گل رز را در یکی از این سوراخها بگذارید. عمر گلهای شما طولانی میشود.
13) برای خشک کردن گلها آنها را به حالت واژگون آویزان کنید.
14) گل لاله تازه را با سفیده? تخممرغ رنگ کنید تا بسته بماند.
15) به هنگام خریداری گیاه پشت و روی آن را با دقت نگاه کنید تا آفت زده نباشد.
16) گلهای رز خشک را روی یک کتری آب جوش نگه دارید تا دوباره تازه شود.
17) از مایکروویو نیز برای خشک کردن گلها میتوانید استفاده کنید.
18) یک پیمانه شکر را در آب حل نموده و گلها را در این شربت فرو کنید و بگذارید خشک شود گلهای شما بلورین نشان داده میشوند.
19) برای تمیزی گلدانها از یک سفید کننده استفاده کنید.
20) گلهائی که برای گذاشتن روی میز ناهارخوری انتخاب میکنید باید ساقهای کوتاه داشته باشد تا جلوی دید را نگیرند.
21) برگ گلدانها را با شیر پاک کنید تا براق و زیبا شوند.
22) برای سمپاشی از آب تنباکو استفاده کنید چون خطری برای انسان ندارد.
23) گرده گل میتواند بر روی قالی لک بیندازد برای جلوگیری با یک نوار چسب آن را بردارید.
24) هنگام جابهجائی کاکتوس مواظب باشید دستهایتان آسیب نبیند برای این منظور میتوانید از یک تکه موکت استفاده کنید.
25) وقتی از گل فروشی گیاهی آپارتمانی میخرید آن را در یک کارتن قرار داده و به خانه ببرید تا هوای سرد باعث پژمردگی آن نگردد.
26) گلها را شب هنگام بچینید تا عمر بیشتری داشته باشد.
27) بسیاری گلها در هوای مرطوب زودتر از بین میروند مثل زنبق سفید، پس یک سنگریزه در ته گلدان قرار دهید تا آب زودتر خارج شود.
28) وسائل باغبانی را داخل خانه نیاورید چون آ فات و آلودگیها وارد محیط خانه میشوند.
29) به مقدار نیاز از آب استفاده کنید، آب زیاد باعث پوسیدگی ریشه? گیاهان میشود.
30) گیاهان را بهصورت گروهی نگهدارید تا افزایش رطوبت باعث شادابی آنها گردد.
31) برگهای گیاهان را همیشه تمیز نگه دارید.
32) از قلم موی رنگ برای تمیز کردن گیاهان کرکدار میتوان استفاده کرد.
33) در زمستان به کاکتوس طلائی آب ندهید.
34) اگر گلدان شما بد بو است یک قاشق خردل به آن اضافه کرده بعد از یک ساعت آن را بشوئید.
35) گلها به موسیقی آرام علاقه دارند، برایشان یک موسیقی ملایم بگذارید تا بهتر رشد کنند.
36) ساقه گل را تا گره رشد بعدی قطع کنید.
37) بهجای قیچی باغبانی میتوانید از دست استفاده کنید.
38) افزودن یک قطره لیموناد به آب گلدان عمر گل را افزایش میدهد.
39) توجه کنید نباید گلها را در کنار میوهها قرار داد چون میوه گاز اتیلن متصاعد میکند و این گاز باعث تکامل سریعتر گلها و زودتر پژمرده شدن آنها میشود. گلهای پژمرده نیز چنین گازی تولید میکنند پس آنها را نیز از مابقی گلها جدا کنید.
40) اگر اتاق شما گرم است هر روز صبح مقداری یخ در آب گلدان بگذارید در اینصورت گلهائی شاداب خواهید داشت.
41) گل نرگس گازی متصاعد میکند که باعث پژمرده شدن گلها میشود. پس گل نرگس را با دیگر گلها در گلدان قرار ندهید.
42) هرگاه تصمیم گرفتید ساقههای پهن گل را کوتاه کنید اینکار را زیر آب انجام دهید سپس انگشت خود را روی بریدگی قرار داده و آن را به گلدان منتقل کنید در اینصورت هوا وارد ساقه نمیشود و گل پژمرده نمیگردد.
43) وقتی گلدان را بین شیشه و پرده قرار میدهید سعی کنید برگها با شیشه تماس نداشته باشند چون گرما و سرما به برگ آسیب میرساند.
44) توجه داشته باشید از محل قطع شدن ساقه? گل یاسمن شیره? سفید رنگی تراوش میشود که در پوست دست خارش ایجاد میکند پس انتهای ساقه را با موم مهر کنید.
45) برای خشک کردن گلها از اسپری موی سر استفاده کنید.
46) اگر ساقه گل زنبق شکست آن را با یک نوار چسب ببندید.
47) اگر قصد جابهجائی گلدان خود را دارید ولی در اتومبیل شما جا نمیگیرد بهتر است از یک وانت سرپوشیده استفاده کنید چون در صورت استفاده از وانت روباز باد به گلدان شما آسیب میرساند.
48) به هنگام شب گلهای لاله را در یک روزنامه مرطوب بپیچید و در یک سطل پر از آب قرار دهید.
49) برای تازه نگهداشتن گلها میتوانید یک آسپرین در گلدان بیندازید.
50) برای سفارش دسته گل نامزدی گلها را هماهنگ با لباس نامزدی انتخاب کنید
آشنایی با گیاهان فصلی
نام گیاه: بنفشه
نام علمی: Viola sp
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب-کمی سایه
شرایط خاک: خاک معمولی- مرطوب
زمان گلدهی: اوایل بهار
نام گیاه: شب بو
نام علمی:Matthiola annua
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب - نیم سایه
شرایط خاک: سنگین رسی
زمان گلدهی: بهار - تابستان
نام گیاه: لادن
نام علمی: Tropeolum majus
نوع گیاه: یکساله- دائمی
روش تکثیر: بذر - قلمه
شرایط نوری: آفتاب- نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: تابستان تا اواسط پاییز
نام گیاه: آهار
نام علمی: Zinnia elegans
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: تابستان تا پاییز
نام گیاه: حنا
نام علمی: Impatiense balsamina
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر: بذر- قلمه
شرایط نوری: آفتاب - نیم سایه
شرایط خاک: غنی
زمان گلدهی: اواسط بهار تا تابستان
نام گیاه: گل ستاره ای
نام علمی: Aster sp
نوع گیاه: یکساله - دائمی
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب-سایه- نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اوایل تابستان تا اواسط پاییز
نام گیاه: میمون
نام علمی: Antirrhinum majus
نوع گیاه: یکساله - دوساله
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب- نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اوایل بهار تا تابستان
نام گیاه: لوبلیا
نام علمی: lobelia erinus
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر: بذر -قلمه
شرایط نوری: آفتاب - نیم سایه- سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اواخر بهار تا اواسط پاییز
نام گیاه: تاج الملوک
نام علمی: Aquilegia sp
نوع گیاه: دوساله - دائمی
روش تکثیر: بذر - تقسیم ریشه
شرایط نوری: آفتاب - سایه - نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اواسط بهار تا تابستان
نام گیاه: داوودی
نام علمی: Chrysanthemum sp
نوع گیاه: یکساله - دائمی
روش تکثیر: بذر - تقسیم ریشه - قلمه
شرایط نوری: آفتاب
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: پاییز
نام گیاه: زبان در قفا
نام علمی: Delphinium sp
نوع گیاه: یکساله - دائمی
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب
شرایط خاک: سبک
زمان گلدهی: بهار تا تابستان
نام گیاه: مریم گلی
نام علمی: Salvia sp
نوع گیاه: یکساله
روش تکثیر: بذر - قلمه
شرایط نوری: آفتاب- سایه - نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اواسط بهار
نام گیاه: عسلی
نام علمی: Iberis sempervirens
نوع گیاه: دوساله- دائمی
روش تکثیر: بذر
شرایط نوری: آفتاب- نیم سایه
شرایط خاک: معمولی
زمان گلدهی: اواسط بهار تا زمستان
نام گیاه: سدم
نام علمی: Sedum sp
نوع گیاه: یکساله- دائمی
روش تکثیر: بذر - تقسیم ریشه
منبع : سایت دانشگاه سراوان
نحوه آغاز یک پروژه پرورش شترمرغ
....................................................
1- اولویـت استانها
طبق بررسی های انجام شده توسط کارشناسان داخلی و خارجی و همچنین
تجارب بدست آمده از مزارع فعال در مناطق گوناگون کشور در سالهای اخیر،
هم اکنون به جرات می توان گفت که تمامی نقاط ایران جهت پرورش شترمرغ
مناسب بوده و این پرنده با کلیه نقاط کشور سازگار است.
اما به هر حال مناطقی وجود دارند که شروع پرورش در آنها مستلزم صرف هزینه های کمتر بوده و به دلیل سازگاری بهتر پرنده با آب و هوای آن نقاط احتمال تولید بیشتر و بهتر وجود دارد که این امر به خودی خود باعث کاهش هزینه های تولیدی و افزایش توان رقابتی تولیدکننده خواهد بود.
به طور کلی شترمرغ ها سازگاری بهتری با آب و هوای گرم و نیمه خشک دارند و به همین دلیل نقاط کویری و یا حاشیه کویر مناسبترین مناطق جهت احداث مزارع عنوان می گردند. لذا توصیه ما به کلیه علاقه مندان این است که جهت انتخاب مکان مناسب توجه بیشتری را به نقاط گرمسیر کشور معطوف دارند. علاوه بر مطالب فوق دلایل دیگری هم می توانند در اولویت بندی مناطق گوناگون موثر باشند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1-تراکم مزارع موجود در منطقه: تراکم بیش از حد احتمال انتقال بیماریها را افزایش داده و تراکم کمتر از حد معمول موجب رشد کم سرعت منطقه و کمی امکانات موجود خوهد شد.
2- امکانات در دسترس: هرچه امکانات موجود از قبیل: کارخانه خوراک دام، کشتارگاه، صنایع فرآوری و تکمیلی و ... بیشتر باشد سرمایه گذاری شما ریسک کمتری خواهد داشت.
3-دوری یا نزدیکی به راه های ارتباطی مناسب: هرچه امکانات شما جهت رساندن محصول تولیدی به بازار مصرف بیشتر باشد سرمایه گذاری شما نیز مطمئن تر خواهد بود.
4-نزدیکی به بازار مصرف: این امر سبب می گردد تا محصول شما زودتر و با هزینه کمتری به دست مصرف کنندگان برسد که این مسئله به نوبه خود موجب افزایش توان رقابتی شما خواهدشد.
با توجه به موارد گفته شده و عنایـت به نکاتی از قبیل: نزدیکی به بازار مصرف، وجود امکانات زیربنائی مناسب و تراکم مناسب مزارع موجود می توان تا حدودی اولویت استانهای گوناگون را به شرح زیر تعیین کرد:
1-استان سمنان.
2-استان مرکزی
3-استان اصفهان
4- استان قزوین
5- استانهای شرقی مانند استان خراسان
6-مناطق مرکزی کشور شامل استانهای: کرمان، یزد، شیراز
7-استان تهران
8-استان زنجان
و در انتها استانهای شمالی و جنوبی کشور به دلیل وجود رطوبت بالا و تاثیر منفی آن بر روی کمیت و کیفیت تولید و همچنین بالا بودن هزینه های تولیدی این مناطق نسبت به مناطق دیگر کشور، جز اولویت های آخر تقسیم بندی می شوند.
2-انتخاب زمین
جهت انتخاب زمین مناسب برای اجرا بایستی مواردی از قبیل: در دسترس بودن امکانات رفاهی مانند جاده های ارتباطی مناسب، نزدیکی برق، آب و ... را مد نظر قرار داد و حتی الامکان سعی نمود تا زمین مورد نظر به گونه ای انتخاب گردد که سرمایه گذار جهت آماده سازی آن و تهیه امکانات کمترین هزینه را متحمل گردد.ضمن اینکه مکان مورد نظر بایستی دارای حداقل ضوابط جهاد کشاورزی جهت اجرای پروژه باشد که برخی از این ضوابط عبارت اند از:
الف) داشتن حداقل فاصله یک کیلومتر با مراکز نگهداری دام و ماکیان گوشتی
ب) داشتن حداقل فاصله دو کیلومتر با مراکز نگهداری دام و ماکیان داشتی
ج) داشتن حداقل فاصله دو الی سه کیلومتری با مناطق مسکونی و مواردی از این قبیل که جهت احراز استعلام مثبت و صدور اجازه فعالیت از سوی سازمانهای ذیربط لازم می باشد.
3- نحوه گرفتن مجوزهای قانونی
مراحل گوناگون جهت اخذ مجوز صنعتی پرورش شترمرغ کاملاٌ شبیه دیگر رشته ها و به صورت زیر است:
1- تهیه طرح توجیهی فنی با رعایت کلیه ضوابط فنی و قانونی
2-تهیه نقشه جانمائی ساختمانها و تاسیسات
3- مراجعه به واحد امور دام شهرستان و ارائه درخواست به همراه مدارک فوق و تشکیل پرونده
4-ادامه باقی مراحل طبق دستور و نظر واحد امور دام جهاد کشاورزی شهرستان
4-انواع مدیریت
به طور کلی سه سیستم مدیریت در شترمرغ وجود دارد که عبارتند از :
الف- سیستم بسته یا متمرکز entensive.
ب- نیمه بسته یا نیمه متمرکز semi intensive.
ج- باز یا غیر متمرکز intensive.
در سیستم های بسته شترمرغ ها در فضایی محدود نگهداری و با غذای آماده تغذیه می گردند اما در سیستم های باز پرندگان در مراتع وسیع آزادانه پرورش می یابند. سیستم نیمه بسته که تلفیقی از دو سیستم فوق می باشد در شرایط صنعتی کار آمدتر بوده و با استقبال بیشتری از سوی پرورش دهندگان مواجه است. البته بایستی دقت داشت که انتخاب نوع سیستم بستگی تام به شرایط موجود از قبیل: آب و هوا، اقلیم امکانات بالقوه و بالفعل، میزان سرمایه گذاری، تعداد پرندگان و ...خواهد داشت.به طور مثال در آفریقا به دلیل وجود مراتع گسترده و حالت نیمه سنتی سیستم اعمالی به صورت باز و در اروپا به دلیل محدودیت زمین سیستم بسته می باشد.
بایستی توجه داشت که صرفنظر از نوع سیستم اعمالی در تمامی مزارع هدف تولید گوشت و چرم و سایر محصولات این پرنده می باشد لذا در هر مزرعه تعدادی پرنده بعنوان پرندگان مادر جهت تولید تخم نگهداری شده و از جوجه های بدست آمده از این پرندگان جهت پرورش تا سن کشتار (14-9 ماهگی) و استحصال گوشت و پوست و ... استفاده می گردد.
در ایران بدلیل نوع خاص آب و هوایی شرایط موجود سیستمهای مدیریتی نیمه بسته دارای اقبال بیشتری می باشند. به طور کلی در این سیستم ها فضاهایی جهت سایبان و پناهگاه، محلهای تخمگذاری محل تغذیه و گردشگاه هایی ویوه جهت پرندگان در نظر گرفته می شود.
در هر صورت و صرفنظر از نوع مدیریت اعمال شده در هر مزرعه بایستی توجه داشت که جهت بازدهی بیشتر و افزایش بهره وری نیروی انسانی شاغل در مزرعه، تقسیم کار و مسئولیتها به گونه ای انجام گیرد که علاوه بر مشخص بودن حدود وظائف و مسئولیتهای هر شخص کمترین تداخل را در امور افراد مختلف با یکدیگر شاهد باشیم.
در یک مدیریت پویا و موفق حدود مسئولیتها و اختیارات هر شخص کاملاً معین بوده و از تداخل وظائف افراد به خوبی جلوگیری می گردد علاوه بر اینکه ایجاد یک فضای صمیمی و دوستانه که هر شخص را مجاز به ابراز عقیده و ارائه راه کار جهت حل مشکلات احتمالی موجود می نماید موجب بروز جوی صمیمانه و حالت پویا در سیستم خواهد بود. بدیهی که در این حالت در صورت وجود هرگونه مشکل احتمالی امکان یافتن راه حلی مطمئن و سریع بسیارراحتتر خواهد بود و با وجود تقسیم وظائف و روشنی حدود اختیارات و وظائف می توان از بروز مشکلات جدی اجتناب نمود.
5-طراحی ساختمان و تاسیسات
در طراحی ساختمانها و تاسیسات یک مزرعه عوامل گوناگونی تاثیرگذار هستند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-نوع آب وهوا و اقلیم منطقه. به طور مثال در مناطق سرد نورگیری سالنها و تامین گرما از عوامل مهمی در طراحی هستند اما بالعکس در مناطق گرم که میزان تابش آفتاب و دمای محیط بیش از حد معمول است، داشتن فضای بیشتر سایبان بهتر خواهد بود.
2-نوع مصالح در دسترس. مسلماٌ استفاده از مصالح موجود در منطقه موجب کاهش هزینه های حمل و نقل، سازگاری بیشتر سازه ها با اقلیم منطقه و در نتیجه استهلاک کمتر و ... خواهدشد.
3- نوع مدیریت اعمالی در گله. در سیستمهای مدیریتی باز نوع طراحی کاملاٌ متفاوت با انواع بسته و نیمه بسته خواهد بود.
4-ارزانی و استهلاک پائین سازه انتخابی
علاوه بر نکات گفته شده موارد موثر دیگری نیز وجود دارند که در آینده بیشتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
6- انتخاب و خرید گله مادر
صرفنظر از نوع روش انتخابی جهت شروع یک پروژه مهمترین گام جهت آغاز کاری موفق تهیه پرندگانی مناسب با ذخائر ونتیکی مطلوب جهت تشکیل گلة مادر می باشد. انتخاب یک گلة مادر به عوامل مختلفی از قبیل: نوع آب و هوای منطقه، میزان زمین و تاسیسات موجود، هدف تولید و نوع و میزان سرمایه گذاری بستگی دارد.
بطوریکه هنگام تهیه پرندگان بایستی دقت داشت که شرایط اقلیمی مزرعه مبداء و مقصد تا حد امکان بیشترین تشابه را به یکدیگر داشته باشند که این امر مطمئناً تاثیر مطلوب تری را در سازگاری سریعتر پرنده با محیط جدید خواهد داشت از طرف دیگر تاسیس مزرعه تنها تولید تجاری گوشت و پوست و سایر محصولات را بعنوان هدف اصلی در نظر بگیریم پرندگانی مناسب خواهند بود که دارای توانایی های بیشتر در تولید می باشند اما اگر هدف اصلاح نواد و تولید پرندگان اصلاح شده با ذخایر ونتیکی بالا جهت فروش به مزارع مادر می باشد بایستی پرندگانی مد نظر قرار گیرند که دارای شناسنامة ونتیکی کاملاً مشخص و توانایی های ونتیکی بالا باشند بایستی مد نظر داشت که در حالت اول کمیت و کیفیت تولید مورد نظر بوده و سعی مزرعه دار همواره بر آن است تا علاوه بر تولید بیشتر کیفیت مطلوب تر نیز حاصل آید اما در حالت دوم بیشترین توجه بر روی کیفیت پرندگان تولیدی متمرکز می باشد و در این مزارع سعی بر آن است تا پرندگان تولیدی از لحاظ ونتیکی و نوادی دارای برترین خصوصیات باشند و بتوانند این خصوصیات را به نسلهای بعدی خود انتقال دهند.از طرف دیگر میزان سرمایه گذاری اولیه نیز تاثیر مستقیمی بر روی انتخاب متد اولیه خواهد داشت.
به طور کل جهت شروع یک پروژه سه راه مد نظر می باشد:
1 )خرید تخم نطفه دار و جوجه کشی
2 )خرید جوجه در سنین مختلف
3 )خرید پرندگان مولد
در مورد نخست علی رغم نیاز به سرمایه اولیه کمتر دارای خطرات بیشتری خصوصاً برای کسانی که آشنایی کافی به مسائل جوجه کشی و پرورش جوجه ندارند خواهد بود و لذا تنها در مواردی پیشنهاد می گردد که شخص سرمایه گذار دارای تخصص و تجربه کافی در این زمینه باشد و یا از گروه مشاور متخصص و معتمد استفاده نماید. ضمن اینکه میزان خواب سرمایه در این حالت بیش از دو سال خواهد بود.
روش دوم خرید جوجه های تعیین جنسیت شده در سنین چهار هفتگی به بالا خواهد بود . در این روش علی رغم هزینه بیشتر نسبت به روش اول مشکلات کمتری در انتظار مزرعه دار خواهد بود زیرا شترمرغ های دو ماهه به بالا دارای مقاومت بیشتری در مقابل شرایط نامساعد محیطی بوده و نگهداری آنها نیاز به تجربة کمتری نسبت به تخم و جوجه های جوان تر دارد لیکن در این روش نیز زمان تولید با توجه به سن پرنده خریداری شده از شش ماه ( در صورت خرید پرندگان پیش مولد 5/1 ساله ) تا دو سال متغیر خواهد بود.
سومین روش خرید پرندگان مولد بالغ می باشد که این امر مستلزم صرف هزینه اولیه بالایی خواهد بود اما به تولید کننده این امکان را می دهد که فوراً شروع به تولید نماید.
با توجه به موارد ذکر شده پیشنهاد ما این است که جهت شروع در صورت امکان ترکیبی از هر سه روش گفته شده بکار گرفته شود تا علاوه بر کاهش فشار مالی وارد بر سیستم ناشی از انتخاب روش سوم ریسک و خطرات احتمالی در روش اول را نیز نداشته باشیم ضمن اینکه با اتخاذ این روش ترکیبی مدت انتظار جهت شروع تولید نیز بسیار کمتر از حالت دوم خواهد بود.
در هر حال و بدون توجه به نوع سیستم انتخابی، سرمایه گذاران بایستی توجه داشته باشند که در هنگام شروع از خرید پرندگانی که دارای مراتب خویشاوندی بالا و پتانسیل ونتیکی پائینی هستند خودداری نمایند و خرید از مزارع معتبری را که ضمانتهای کافی و مستند را ارائه می دهند در اولویت قرار دهند و بدین نکته توجه داشته باشند که صرفه جویی در این زمان و خرید پرندگان ارزان قیمت و بی کیفیت ضررهای غیر قابل جبرانی را در آینده در پی خواهد داشت.
منبع سایت ایران گل آرا
ضوابط صدور پروانه جهت کشتارگاههای صنعتی دام و طیور
........................................................................
الف- ضوابط صدور پروانه تأسیس کشتارگاه صنعتی دام وطیور
1-ظرفیت: حداقل و حداکثر ظرفیت بر حسب نیاز منطقه و پیشنهاد کمیسیون استانی و با تائید کمیسیون مرکزی تعیین می گردد.
2- زمین: حداقل مساحت زمین مورد نیاز برای احداث کشتارگاه، باید سه برابر مساحت زیربنای ساختمانهای آن باشد.
3-طرح و نقشه: جهت صدور پروانه تأسیس، ارائه طرح و نقشه توسط متقاضی، الزامی است.
نقشه الگویی یک نمونه از هریک از کشتارگاههای دام و طیور، منضم به ((نظام)) است. ارقام ارائه شده در این نقشه ها می تواند به متقاضیان در تهیه طرح و نقشه مورد نظر کمک کند، لیکن در هر صورت، طرح و نقشه کشتارگاههای صنعتی دام و طیور، باید دارای مشخصات زیر باشد:
1-دیواره اصطبل انتظار دام، باید از کف سالن به ارتفاع 2/1 تا 2 متر سیمانکاری و کف آن از مصالح غیرقابل نفوذ ساخته شده باشد.
2- ارتفاع آبشخور در اصطبل انتظار دام، باید بین 30 تا 50 سانتیمتر باشد.
3- در سالن آماده سازی فرآورده های دامی باید تجهیزات لازم مانند: پاتیلهای آبجوش، شاخ بر و مو پاک کن جهت تهیه کله و پاچه، دستگاه سیرابی، دستگاه روده پاک کنی جهت تهیه روده، سینی مخصوص و قلابهای پایه دار برای حمل و آویزان کردن دل و جگر موجود می باشد.
4-ساختمان مجاری فاضلاب و کانالهای مخصوص حمل اندرونه و غیره باید طوری تعبیه شوند که شیب مناسب داشته باشند و نظافت آنها به آسانی انجام گیرد.
5- برای هریک از سالنهای مربوط به پوست، روده، کله و پاچه، سیرابی پاک کنی و دل وجگر باید ناودانهای انتقال جداگانه ای در نظر گرفته شود.
6- برای جداکردن و نگهداری دامهای مشکوک، وجود جایگاه قفلداری در کشتارگاه ضروری است.
7-برای منجمد کردن گوشتهای آلوده به انگل، وجود سردخانه مجزا و مخصوصی در کشتارگاه ضروری است.
8-برای ارائه خدمات دامپزشکی، وجود اتاق مجهز اختصاصی در کشتارگاه ضروری است.
9- تجهیزات سالن کشتار دام، که باید با تعدادی دام کشتاری، ساعات کار و تعداد کارگران متناسب باشد، به شرح ذیر است:
تجهیزات بیهوشی، جراثقال، کمپرسور باد و تجهیزات مربوط به آن، قلاب، اره الکتریکی، دوش شستشوی لاشه، ترازو، چرخ دستی، سینی، میز استریلیزاتور، ابزار کشتار، دستگاه تهیه بخار آب، کوره لاشه سوز و وسایل حمل گوشت.
10-در صورتی که پوست کندن بر روی برانکارد (گهواره) انجام می شود، جنس آن باید از نوع ضدرنگ باشد. و ارتفاع آن اندازه ای باشد، که لاشه با زمین تماس پیدا نکند.
4-فواصل: رعایت فاصله در خصوص دامداریها و واحدهای مشابه و غیر مشابه و همچنین، مناطق مسکونی، عوارض تأسیساتی برای مفاد مندرج در جدول، فواصل الزامی است.
ب- ضوابط صدور پروانه بهره برداری برای کشتارگاه های صنعتی دام و طیور
صدور پروانه بهره برداری جهت کارخانجات خوراک دام، سردخانه ها، مجتمع های کشتارگاهی و کشتارگاهها، با هماهنگی اداره کل صنایع و سازمان جهادسازندگی استان و واحدهای ذیربط صورت می گیرد. در کلیه موارد مذکور، صدور مجوز بهداشتی برابر قانون سازمان دامپزشکی انجام خواهد شد و بدون مجوز بهداشتی، امکان راه اندازی و بهره برداری از واحدهای نام برده میسر نیست.
ضوابط صدور پروانه جهت مجتمعهای کشتارگاهی دام و طیور
الف- ضوابط صدور پروانه تأسیس مجتمع های کشتارگاهی دام و طیور
1-ظرفیت: حداقل و حداکثر ظرفیت تأسیس مجتمعهای کشتارگاهی براساس تعداد دام منطقه و توجیه اقتصادی آن با پیشنهاد کمیسیون استانی و با تائید کمیسیون مرکزی تعیین می گردد.
2-زمین: حداقل مساحت زمین مورد نیاز برای احداث مجتمع کشتارگاهی باید سه برابر مساحت زیربنای ساختمانهای آن باشد.
3-طرح و نقشه: جهت صدور پروانه تأسیس ارائه طرح و نقشه توسط متقاضی الزامی است.
مجتمع کشتارگاهی دام، شامل: مجموعه ای از میدان دام کشتاری، کشتارگاه صنعتی دام ( سالنهای انتظار، سالن کشتار، اطاق سرد)، تونل انجماد، سردخانه، تجهیزات تبدیل ضایعات، آماده سازی فرآورده ها و ... می باشد.
مجتمع کشتارگاهی طیور، شامل: مجموعه ای از قسمت پذیرش، سالن کشتار، بسته بندی، تونل انجماد، سردخانه، تجهیزات تبدیل ضایعات و سیستم تصفیه فاضلاب می باشد.
مشخصات فنی هر یک از اجزای مجتمع کشتارگاهی تابع ضوابط قید شده مربوط به خود، در این نظام است.
4-فواصل: رعایت فواصل ما بین تأسیسات مورد نیاز در داخل مجنمع الزامی نیست. رعایت فاصله در خصوص دامداریها و واحدهای مشابه و غیر مشابه و همچنین مناطق مسکونی، عوارض جغرافیایی و تأسیساتی، برابر مفاد مندرج در جدول فواصل در مورد کشتارگاهها می باشد.
ب-ضوابط صدور پروانه بهره برداری برای مجتمعهای کشتارگاهی دام و طیور
صدور پروانه بهره برداری جهت کارخانجات خوراک دام، سردخانه ها، مجتمعهای کشتارگاهی و کشتارگاهها با هماهنگی اداره کل صنایع و سازمان جهاد سازندگی استان و واحدهای زیربط، صورت می گیرد. در کلیه موارد مذکور، صدور مجوز بهداشتی برابر قانون سازمان دامپزشکی انجام خواهد شد. بدون مجوز بهداشتی، امکان راه اندازی و بهره برداری از واحدهای نام برده، میسر نیست.
تأسیسات و تجهیزات
برخی از تاسیسات و تجهیزات ضروری و مورد نیازی که بایستی در هنگام احداث یک دامداری یا کشتارگاه مدنظر قرار گرفته و جهت ساخت آنها اقدام گردد به شرح ذیل می باشند:
1-قسمت معدوم کردن ضایعات
به منظور معدوم کردن تلفات و ضایعات در کلیه واحدهای دامداری، کارخانجات جوجه کشی و کشتارگاهها، باید نسبت به حفر چاه تلفات، نصب کوره لاشه سوز، دفن یا تحویل آنها به مراکز تبدیل ضایعات با رعایت کلیه شرایط بهداشتی اقدام شود.
تبصره: در هر صورت کلیه واحدهای دامداری، کارخانجات یا کشتارگاهها باید نسبت به تبدیل، محو یا دفن تلفات و ضایعات خود، به نوعی که باعث شیوع بیماری یا انتشار آلودگی نشود، اقدام کنند.
2- بخش تصفیه فاضلاب
تصفیه فاضلاب دامداریها و کارخانجات بر حسب مورد، دارای ضوابط مشروحه زیر خواهد بود:
1-در نقاطی که آبهای تحت الارضی پائین باشد و در اطراف گاوداری، زمین کشاورزی وجود داشته باشد، گاوداری باید دارای سیستم جمع آوری فاضلاب از سالن شیردوشی، محل پرورش گوساله و زایشگاه باشد و فاضلاب مزبور، جهت کاهش بار آلودگی و رسوب مواد معلق به حوضچه ترسیب هدایت شود و پس از رسوب گیری در حوضچه های مزبور، به زمینهای کشاورزی جاری گردد.
2-در گاوداریهایی که آبهای تحت الارضی پایین باشد و در اطراف گاوداری زمین کشاورزی وجود نداشته باشد، فاضلاب باید پس از عبور از حوضچه های ترسیب، به چاه فاضلاب هدایت شود.
3- در نقاطی که آبهای تحت الارضی بالا باشد و در اطراف گاوداری زمین کشاورزی وجود داشته باشد، فاضلاب باید به حوضچه های ترسیب هدایت شود و پس از 24 ساعت توقف در حوضچه های مزبور، همراه با آبهای کشاورزی در زمینهای زراعتی جاری گردد.
4- در نقاطی که آبهای تحت الارضی بالا باشد و در اطراف گاوداری زمین کشاورزی وجود نداشته باشد، فاضلاب باید به حوضچه های ترسیب هدایت و پس از 24 ساعت توقف، توسط دستگاه تخلیه به محل مناسب دیگری حمل شود.
5- در خصوص گاوداریهای کوچک و سایر دامداریها و کارخانجات جوجه کشی و میادین دام، بسته به شرایط جغرافیایی و اقلیمی و نوع دام و شیوهُ بهره برداری، فضولات باید به نوعی جمع آوری و خارج شوند، که باعث آلودگی واحد یا محیط زیست اطراف نگردند.
6-فاضلاب کشتارگاهها، باید پس از تصفیه کامل حیاتی و تولیدی، در زمینهای کشاورزی یا چاه فاضلاب، برحسب امکانات جاری شود.
7-تخلیه فاضلاب کلیه دامداریها، کارخانجات و کشتارگاهها به رودخانه، آب بندان، دریا و دریاچه ممنوع می باشد. در مواقع اضطراری، با نظر موافق کارشناسی محیط زیست بلامانع است.
3-لوازم و وسایل
1- کلیه دامداریها باید ، مجهز به تأسیسات و لوازم و وسابل مخصوص ضدعفونی، سمپاشی و همچنین، مجهز به وسایل ایمنی باشند.
2-کارکنان دامداریها بر حسب وظیفه باید، مجهز به کلاه، لباس کار و چکمه باشند و سایر وسایل بهداشتی و ایمنی برای آنان در واحد مهیا باشد.
منبع : سایت ایران گل آرا
نحوه آغاز یک پروژه گاوداری
............................................
جهت شروع یک پروژه پرورش دام و صنایع وابسته، در مراحل ابتدائی نیاز
به تهیه مکانی مناسب جهت احداث دامداری و سپس اخذ کلیه مجوزهای لازم
از سازمانهای ذیربط می باشد که در ذیل به طور مشروح مراحل گوناگون کار
بیان گردیده است
زمین
مشخصات زمین مناسب جهت احداث
زمینی که جهت احداث ساختمانها و تأسیسات، توسط متقاضی و برابر ضوابط نظام دامپروری ارائه می شود، می تواند به یکی از شکلهای زیر باشد:
الف: زمینهای سنددار
ب: زمینهای استیجاری
ج: زمینهای فاقد سند ( به شرط احراز مالکیت)
د: زمینهای مشاع
ح: زمینهای اصلاحات ارضی مفروزالرعیه
و: زمینهای واگذاری از طریق هیأتهای هفت نفره یا کمیسیون مواد 31 یا 32 قانون واگذاری زمینهای موات
زمینهای کشت علوفه
در خصوص صدور پروانه تأسیس دامداریهایی که درآنها نشخوارکنندگان یا اسب، پرورش داده و نگهداری می شوند، متقاضی جهت تأمین علوفه دامداری خود برابر ضوابط نظام دامپروری، باید دارای یکی از شرایط زیر باشد:
الف: مالک زمین کشت علوفه باشد.
ب: مستاجر زمین کشت علوفه باشد.(مدت اجاره حداقل 5 سال)
ج: متصرف بلامعارض زمین کشت علوفه بوده و آن را در اختیار داشته باشد.
د: مالک زمینهای واگذاری از طریق هیأتهای هفت نفره یا کمیسیون ماده 31 قانون.
ه: با کشتکاران علوفه، قرارداد خرید علوفه تنظیم کرده باشد.
و: متقاضیان پرورش طیور صنعتی و بومی، که دارای زمین جهت کشت مواد اولیه خوراک طیور باشند، با توجه به میزان ارائه زمین ، در صدور پروانه تأسیس، الویت نسبی دارند.
ضوابط فنی مورد نیاز برای زمین
الف- فواصل
حداقل فاصله محدوده تأسیسات دامداریها و کارخانجات با واحدهای مشابه و غیر مشابه و همچنین با شهر، شهرک و روستا(مناطق مسکونی)، جنگل، رودخانه، دریا و سایر عوارض طبیعی، حریم فرودگاه، جاده، راه آهن، خطوط اصلی انتقال نفت و گاز، شبکه های فشار قوی برق و واحدهای صنعتی (عوارض تأسیساتی)، براساس مفاد مندرج در جدول، فواصل تعیین می شود.
تبصره1: در مواقع اضطراری و یا ارائه دلایل مستدل، کمیسیون مرکزی مجاز است، نسبت به کاهش یا افزایش حداقل فواصل مذکور مندرج در جدول فوق الذکر، تصمیم لازم را اتخاذ کند.
تبصره2: در خصوص بعضی از انواع کارخانجات و واحدهای پرورش بعضی از حیوانات که در جدول فواصل نامی از آنها برده نشده است، براساس توضیحاتی که در فصول اختصاصی پرورش هر کدام از آنها ذکر شده اقدام می شود.
ب-عوارض جغرافیایی و اقلیمی
1- در حد امکان، محل تأسیسات باید به گونه ای انتخاب شود، که جهت وزش باد از سوی مناطق مسکونی به طرف دامداری باشد.
2- محل تأسیسات در مورد حیوانات پوستی غیر نشخوار کننده، به خصوص جوندگان، باید طوری احداث شود که از نظر عبور و مرور، سایر حیوانات و جوندگان وحشی به داخل تأسیسات جلوگیری به عمل آید.
3- محل تآسیسات نباید در مسیلهای شناخته شده، قرار گیرد.
مجوزها و نحوه دریافت آنها
انواع مجوزها
مجوزهایی که به عنوان اجازه اشتغال، برای فعالیتهای مختلف دامداری یا اداره کارخانجات و کارگاهها صادر می شود، به شرح ذیل است:
الف- موافقت اصولی
مجوزی است که، قبل از صدور پروانه تأسیس به متقاضیان فعالیتهای دامداری، مرغداری، کارخانه... در چهارچوب سیاستها و ضوابط نظام دامپروری صادر می گردد.
مدت اعتبار موافقت اصولی 6 ماه است و در موارد ضروری 6 ماه دیگر تمدید می گردد.
هنگام صدور موافقت اصولی یا پروانه تأسیس و بهره برداری بایستی هر یک از مجوزها به نام یک نفر یا شرکت ثبت شده باشد.
در صورتیکه تعدادی از افراد حقیقی درخواست صدور مجوز بنماید، بایستی قبلاً با ارائه وکالت بلاعرض به نام یکی از سهامداران، زمینه اجرای مقررات مزبور را فراهم آورند.
همچنین فروش و انتقال موافقت اصولی تحت هر شرایطی ممنوع است.
ب- پروانه تأسیس
مجوزی را که هر متقاضی برای احداث ساختمانها و تأسیسات هر نوع واحد دامداری، کارخانه یا کارگاه، که دارای ضوابط نظام باشد و باید دریافت نماید، پروانه تأسیس می گویند.
مدت اعتبار پروانه تأسیس 2 سال و با نظر کمیسیون صدور پروانه استان به مدت یک سال دیگر قابل تمدید است.
چنانچه پس از پایان تمدید اعتبار پروانه تأسیس عملیات احداث واحد به پایان نرسیده باشد، در صورت ارائه مدارک و دلایل مستند و موجه از طرف متقاضی پروانه تأسیس حداکثر برای مدت یک سال دیگر به صورت اضطراری قابل تمدید است.
صدور پروانه تأسیس بایستی به نام یک نفر یا شرکت ثبت شده باشد.
در صورتیکه تعدادی از افراد حقیقی درخواست صدور مجوز بنماید، بایستی قبلاً با ارائه وکالت بلاعرض به نام یکی از سهامداران، زمینه اجرای مقررات مزبور را فراهم آورند.
فروش و انتقال پروانه تأسیس به غیر، با کمتر از 50درصد پیشرفت فیزیکی ساختمانها و تأسیسات ممنوع است و منجر به ابطال پروانه می شود،و با پیشرفت فیزیکی بیش از 50 درصد، در صورت انتقال کلیه اراضی، امکانات، تسهیلات، تعهدات و اختیارات به طور یکجا و با کسب اجازه از کمیسیون صدور پروانه استان، بلامانع است.
دارندگان پروانه تأسیس باید، به محض اتمام ساختمانها و تأسیسات و قبل از بهره برداری، مراتب را به طور ترتیبی به کمیسیون صدور پروانه استان اعلام نمایند.
ج- پروانه بهره برداری
مجوزی را که متقاضیان پس از تأسیس واحد، در موعد مقرر و برابر ضوابط، دریافت می دارند، پروانه بهره برداری می نامند.
پس از اعلام خاتمه عملیات از سوی دارنده پروانه تأسیس، کمیسیون صدور پروانه استان، موظف است حداکثر ظرف مدت دو هفته زمینه بازدید مشترک کارشناسان دامپروری و دامپزشکی را از تأسیسات مربوط فراهم و در صورتی که عملیات ساختمانی و تأسیساتی مطابق با طرح باشد و مراتب مورد تائید کارشناسان مربوط قرار گیرد، حداکثر ظرف مدت یک هفته، پروانه بهره برداری صادر کند.
تبصره 1: در صورت ضرورت نوسازی واحد دامپروری در همان پلاک یا مرمت و بهسازی واحد یا توسعه، موضوع پس از طرح در کمیسیون استان و کسب نظر موافق کمیسیون، مراتب موافقت جهت انجام اموراداری، به صورت کتبی با تعیین زمان لازم حداکثر 6 ماه برای مرتب و بهسازی و 2 سال برای نوسازی یا توسعه واحد به متقاضی اعلام گردد.
تبصره 2: در موارد خاص، صدور کارت شناسایی یا شناسنامه دامداری به منظور تحقق زمانبندی شده نظام دامپروری برای واحدهای پرورش دام و طیور با تصویب کمیسیون مرکزی صدور پروانه بلامانع است.
در موقع صدور پروانه بهره برداری، پروانه تأسیس از متقاضی پس گرفته باطل و در پرونده نگهداری می شود.
در پروانه های صادره، نکات ذیل باید مشخص شود:
1-مشخصات واحد
باید وقوع، چگونگی بهره برداری،ظرفیت، مساحت زمین و مساحت زیربنا، در کلیه پروانه ها قید شود. در خصوص پروانه های دامداری، نواد و تعداد دام موجود نیز، بر حسب مورد ذکر می گردد.
تبصره1: شیوه بهره برداری براساس جدولهای تنظیم شده در دستورالعمل تعیین شماره پروانه منضم به((نظام)) مشخص می شود.
تبصره2: در مورد واحدهای موجود، محاسبه ظرفیت، براساس مبانی ذکر شده در((نظام)) یا در ذیل نقشه های تیپ یا الگویی و بر پایه تأسیسات موجود آن واحد می باشد.
2-مدت اعتبار
مدت اعتبار پروانه و مجوزهای بهره برداری 5 سال و پس از سپری شدن مهلت اعتبار، در ذیل همان پروانه به مدت 5 سال دیگر قابل تمدید است.
تبصره1: تمدید واحدهائی که قبلاً پروانه دریافت داشته اند، بر روی فرمهای جدید با ذکر شماره و تاریخ پروانه قبلی صورت
می گیرد و در قسمت تمدید نوبت اول، مهر و امضاء خواهد شد.
چنانچه در پایان مهلت اعتبار پروانه، هیچ گونه ساختمانی احداث نشده یا رفع نواقص و تکمیل عملیات صورت نگرفته باشد و دارنده پروانه نتواند عذر موجهی ارائه نماید، پروانه مربوط پس از طرح در کمیسیون، لغو می شود و مراتب جهت قطع کلیه امتیازات به واحد زیربط اعلام می شود.
متقاضیان باید در خصوص صدور پروانه به تعهدات زیر عمل کنند:
1-احداث هر نوع تأسیسات و ساختمان اضافه بر طرح و نقشه مصوب، بدون جلب موافقت قبلی مرجع صادر کننده پروانه، از سوی متقاضی ممنوع است. همچنین، استفاده از ساختمانها و تأسیسات و تجهیزات به جز در موارد مربوط، توسعه، فروش و انتقال نیز، بدون کسب اجازه ممنوع می باشد، در این خصوص، از متقاضیان تعهدنامه اخذ خواهد شد.
2-چنانچه مالک زمین بعد از صدور پروانه با کسب اجازه از کمیسیون صدور پروانه،واحد خود را به شرکت تبدیل کند، این تغییر نام پروانه،حتی قبل از احداث ساختمان دامداری یا کارخانه(در مدت تأسیس)، به نام شرکت، بلامانع است.
3-به شرط ارائه وکالتنامه رسمی 4 ساله غیرقابل عزل، از سوی سایر شرکاء تغییر نام پروانه به نام هریک از شرکاء نیز بلامانع خواهد بود.
4-کلیه مزایای ناشی از پروانه های صادره به صاحبان آنها تعلق دارد و انتقال آن به غیر ممنوع است.
5-دامداران، مجاز به پرورش و نگهداری دام، بیش از ظرفیت قید شده در پروانه نیستند.
6-دامدارن نباید با دریافت یک پروانه، نسبت به پرورش انواع دام، اقدام کنند.
و- مجوز بهداشتی
مجوزی است که سازمان دامپزشکی کشور به منظور رعایت مسائل بهداشتی و قرنطینه ای در بهره برداری از کارخانجات و کارگاههای موضوع این نظام که مجوز تأسیس آن را از وزارت صنایع یا دیگر دستگاهها صادر می نمایند،صادر می گردد.
مدارک مورد نیاز جهت دریافت مجوز
اشخاص حقیقی یا حقوقی که بخواهند نسبت به دریافت پروانه تأسیس و بهره برداری، دامداری یا کارخانه های مرتبط اقدام کنند، باید مدارک ذیل را ارائه نمایند:
الف- مدارک مربوط به زمین تأسیسات
1-در مورد اراضی دارای سند مالکیت: اصل اسناد مالکیت به همراه یک نسخه فتوکپی ازآنها.
2-در مورد اراضی استیجاری: اجاره نامه رسمی غیرقابل فسخ به مدت حداقل 20 سال، که بدین منظور تنظیم شده است.
تبصره: در مورد زمینهای اوقافی مدت و موضوع اجاره براساس نظریه اداره اوقاف محل تعیین می گردد.
3-در مورد اراضی فاقد سند مالکیت: مستند تصرف و احراز مالکیت، که به تائید مدیریت جهاد شهرستان یا اداره کل منابع طبیعی استان بنا به مورد رسیده باشد و همچنین، امضا وارائه تعهد رسمی و ثبتی مبنی بر اینکه پس از صدور پرانه در صورت اثبات صحت عدم مالکیت، پروانه صادره فوراً لغو می شود و متقاضی حق اعتراضی ندارد و باید خسارتهای وارده را نیز، جبران کند.
4-در مورد اراضی مشاع: گواهی لازم به نام خود، مبنی بر تعیین مساحت زمین، از مرجعی که توسط مدیریت جهاد شهرستان معرفی می شود، همچنین نقشه زمین مورد نظر، جهت ایجاد تأسیسات که به تائید و امضای کلیه مالکین زمین و در صورت عدم امکان دسترسی به کلیه مالکین، به تصدیق عده ای از مالکین آن رسیده باشد.
تبصره1: نظر به اینکه پروانه مورد نظر به نام متقاضی صادر می شود.باید افراد نام برده، طی استشهد اراضی مشاع(فرم شماره 5) متعهد شوند که پس از تقسیم و افراز ملک، زمین یاد شده در تصرف شخصی که پروانه به نام او صادر خواهد شد، باقی بماند. این فرم و نقشه مذکور باید به تصدیق شورای محل وقوع ملک، یا نزدیکترین شورای محل برسد.
تبصره2: در صورتی که زمین محل احداث تأسیسات، متعلق به چند نفر باشد، به شرطی پروانه به نام یکی از مالکین صادر می گردد که وکالتنامه رسمی غیرقابل عزل حداقل- به مدت 5 سال( فرم شماره 4) از سایر مالکیم مبنی بر اجازه ایجاد تأسیسات و دریافت پروانه به نام خود ارائه نماید.
5-در مورد زمینهای اصلاحات ارضی مفروزالرعیه: گواهی لازم مبنی بر مالکیت یا تصرف زمین و بلامعارض بودن آن، و همچنین تائیدیه حدود و مشخصات و مساحت زمین از مدیریت کشاورزی محل و نیز، نقشه تفکیکی اراضی محل که زمین مورد نظر جهت احداث تأسیسات در آن مشخص شده باشد.
6-در مورداراضی واگذاری از سوی سازمانهای کشاورزی یا سازمان جنگلها و مراتع: صورت مجلس واگذاری زمین و همچنین، نقشه و کروکی موردنظر جهت احداث تأسیسات.
ب- مدارک مربوط به زمین کشت علوفه
در مورد واحدهائی که برابر ضوابط نظام دامپروری احتیاج به ارائه اراضی کشت نباتات علوفه ای دارند:
1-گواهی از مدیریت کشاورزی محل، مبنی بر وجود مقدار کافی آب جهت کشت نباتات علوفه ای یا گواهی امور آب استان، مبنی بر بلامانع بودن حفر چاه و تأمین آب مورد نیاز کشت نباتات علوفه ای.
2-مدارک مالکیت زمین مورد نیاز، اجاره نامه رسمی غیر قابل فسخ با ارائه قرارداد رسمی و غیرقابل فسخ کشت علوفه به مدت حداقل 5 سال با کشتکاری که زمین ایشان از نظر میزان تولید علوفه و حدود و مشخصات آن به تائید مدیریت کشاورزی محل رسیده باشد.
بدیهی است، مجموع تعهدات کشتکار طرف قرارداد، نباید بیش از قابلیت تولید زمین وی باشد. زمان شروع اجاره یا قرارداد خرید علوفه از تاریخ پیش بینی شروع بهره برداری خواهد بود.
تبصره1: در مورد زمینهای اوقافی مدت اجاره براساس نظریه اداره اوقاف محل تعین می گردد.
تبصره2: در صورتی که محل زمین کشت نباتات علوفه ای در مجاورت محل تأسیسات دامداری نباشد، باید زمینی بدین منظور اختصاص داده شود تا از نظر فاصله اشکالی در حمل علوفه از محل کشت به محل دامداری به وجود نیاید. میزان این فاصله منوط به نظر کمیسیون استانی خواهد بود.
تبصره3: در صورتی که زمین نباتات علوفه ای در استان دیگری باشد، تائیدیه سازمانهای کشاورزی هر دو استان، الزامی است.
3-در مورد زمینهای سنددار، فتوکپی نقشه تفکیکی پلاک اصلی که پلاکهای فرعی در آن، مشخص و به تائید مدیریت جهاد شهرستان محل رسیده باشد. در مورد اراضی فاقد سند مالکیت، کروکی یا نقشه تقریبی که محل اراضی مورد نظر بر روی آن مشخص شده باشد و جهتهای چهارگانه آن با متراو زمین و ابعاد محدوده، معین شده و به تائید شورای محل روستای وقوع ملک یا نزدیکترین شورا و مدیریت کشاورزی با حفظ مسئولیت متقاضی رسیده باشد.
طرح توسعه
در مرحله تأسیس اجازه توسعه داده نمی شود دارندگان پروانه بهره برداری،تنها در صورتی اجازه توسعه دارند، که علاوه بر رعایت کلیه شرایط لازم، توانایی مدیریت آنها جهت ظرفیتهای بالاتر مورد تائید کمیسیون صدور پروانه استان قرار گیرد. بدیهی است که توسعه هر واحد باید متناسب با سیاست ها و راهبردهای اعلام شده توسط معاونت امور دام وزارت جهاد باشد.
تبصره: بدیهی است که توسعه هر واحد حداکثر تا سقف ظرفیتهای مجاز با رعایت سیاستها و راهبردهای اعلام شده توسط معاونت امور دام می باشد.
تبدیل یا تغییر کاربری مجوز
تبدیل، اعم از اینکه بخواهد در نوع دام، نواد یا شیوه بهره برداری صورت گیرد، با در نظر گرفتن اولویتهای منطقه ای، در چهارچوب سیاستهای وزارت جهادسازندگی، بلامانع است. در مورد تبدیل دامداری از یک نوع به نوع دیگر و نیز تبدیل نواد یا نحوهُ بهره برداری در صورت داشتن کلیه شرایط لازم جهت فعالیت جدید، پروانه قبلی باطل و پروانه بهره برداری جدید صادر می شود.
پس از تشریح کلیات مربوط به نحوه و مراحل اخذ مجوزهای لازم جهت احداث مراکز پرورش دام و طیور و صنایع وابسته، در ادامه اختصاصا به تشریح انواع و چگونگی اخذ مجوزهای مربوطه جهت احداث مراکز پرورش و نگهداری گاوهای شیری و پرواری و همچنین کشتارگاه های صنعتی ویوه دام و طیور خواهیم پرداخت.
پرورش گاو
پرورش گاو می تواند به منظور بهره برداری به صورت داشتی، اعم از نواد شیری و گوشتی، تولید اسپرم، یا با هدف تلیسه آمیخته و اصیل یا به صورت پرواربندی گوساله صورت گیرد.
در هر حال، نواد گاو در هر یک از موارد فوق، می تواند بسته به مورد اصیل، آمیخته یا بومی باشد.
الف- ضوابط صدور پروانه تأسیس واحدهای گاوشیری
1-ظرفیت: ظرفیت گاوداری شیری جدید التأسیس، نباید از 20 رأس کمتر باشد و ظرفیتهای بیشتر به شرح زیر تعیین می شود.
- واحدهای کوچک به ظرفیت 20 الی 50 رأس گاو مادر.
- واحدهای متوسط به ظرفیت 51 الی 150 رأس گاو مادر.
- واحدهای بزرگ به ظرفیت 151 الی 300 رأس گاو مادر.
- واحدهای خیلی بزرگ به ظرفیت بیش از 300 رأس گاو مادر (حداکثر 500 رأس)
2-زمین: حداقل زمین مورد نیاز جهت تأسیس واحدهای گاوداری شیری بر حسب میزانی که در ذیل نقشه های منضم به ((نظام)) قید شده است، مشخص می گردد.
زمینهای زراعی موردنیاز (خرید قطعی، واگذاری، اجاره حداقل 25 ساله) جهت کشت نباتات علوفه ای به میزان یک هکتار برای رأس گاو اصیل، یک هکتار برای 3 رأس گاو و دورگ و یک هکتار برای 4 رأس گاو بومی است که بتواند حداقل یک سوم کل نیاز مواد غذایی دام را تأمین کند.بقیه نیاز غذایی توسط دامدار و از طریق مواد غذایی متراکم تآمین می شود.
تبصره: در مناطق گیلان، مازندران، گرگان و گنبد، میزان زمین زراعی مورد نیاز می تواند تا مقدار 30 درصد، کاهش پیدا کند.(به عنوان مثال، 7/0 هکتار جهت دو رأس گاو اصیل)
3-نقشه و جایگاه: جهت نگهداری و پرورش گاو شیری نقشه های تیپ برای ظرفیتهای10-20-30-50-75-100 رأس برای اقلیمهای سردسیر، گرمسیر و معتدل به شرح منضم به نظام طراحی، پیش بینی و ترسیم شده است. مبانی محاسباتی نقشه های تهیه شده بر حسب هر رأس گاو مولد تعیین گردیده و متوسط مساحت زیربنای مفید موردنیاز برای یک رأس گاو مولد(مادر)، 6/15 متر مربع مسقف و 5/19 متر مربع غیر مسقف است، که براساس ترکیب گله و نیازهای جنبی، به طور تقریب، به شرح زیر می باشد:
ترکیب گله و تاسیسات مورد نیاز
مسقف(مترمربع)
غیر مسقف (مترمربع)
جایگاه گاو شیرده و خشک
5
10
تلیسه پای کل تا زایش
26/1
52/2
گوساله 12- 6 ماهه (ماده)
5/0
1
گوساله 12-6 ماهه (نر پرواری)
5/0
1
گوساله 6- 5/2 ماهه
47/0
95/0
گوساله 3 هفته تا 5/2 ماهگی
2/0
4/0
زایشگاه و گوساله دانی (باکسهای انفرادی)
72/0
-----------
بیمارستان
15/0
-----------
جایگاه گاو نر
15/0
3/0
انبار کنسانتره
25/1
-----------
هانگارد علوفه
2
-----------
سیلو
-----------
83/2
دفتر اداری و مدیریت
6/0
-----------
واحد مسکونی
1
-----------
محوطه عملیات دامپزشکی
-----------
5/0
سالن انتظار، شیردوش، محل جمع آوری و سردکن شیر و موتورخانه
8/1
-----------
جمع زیربنای مفید (مترمربع)
6/15
5/19
تبصره1: ساختمانهای جنبی گاوداری تا ظرفیت یکصد رأس گاو مولد مطابق معیارهای تعیین شده تهیه و طراحی می شود و از ظرفیت یکصد رأس به بالا، به ازای هر یکصد رأس ظرفیت گاو اضافی، مساحت زیربنای مفید جایگاه موردنیاز به شرح زیر قابل افزایش می باشد.
- داروخانه و بیمارستان 15 درصد
- گوساله دانی و زایشگاه 50 درصد
- دفتر اداری و مدیریت و مسکونی 30 درصد
- سالن انتظار، سالن شیردوش، گاوهای محل 50 درصد
- محل جمع آوری و شیر سرد کن به همراه موتورخانه
همچنین سایر ساختمانها باید طبق زیربنای مفید تعیین شود و به نسبت ظرفیت واحد گاوداری افزایش یابد.
تبصره2: با توجه به عوامل جوی و شرایط اقلیمی موجود در مناطق مختلف کشور، بنا یه تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، می توان به جای سکوی علوفه( غیر مسقف) از انبار یا هانگار علوفه( مسقف) استفاده کرد.
تبصره3: در مناطق خیلی سرد، که آخور و راهرو تغذیه در زیر سقف قرار می گیرد، مساحت زیر بنای غیر مفید نسبت به میزان تعیین شده تا 20 درصد قابل افزایش است.
4-فواصل: رعایت فواصل در خصوص تأسیسات گاوداری شیری، بر طبق جدول فواصل، منضم به ((نظام)) الزامی است.
ب- ضوابط صدور پروانه تأسیس واحدهای پرواربندی گوساله
1-ظرفیت: ظرفیت هر واحد پرواربندی گوساله جدیدالتأسیس، نباید در هر دوره از 50 رأس کمتر و از 1000 رأس بیشتر باشد.
تبصره: شرکتهای تعاونی تولید و کشت و صنعتهای واجد شرایط می توانند، متقاضی اخذ پروانه تآسیس پرواربندی گوساله، بیش از هزار رأس در هر دوره باشند.
2- زمین: حداقل زمین مورد نیاز جهت تأسیس واحدهای پرواربندی گوساله بر حسب میزانی که در ذیل نقشه های منضم به ((نظام)) قید شده است، مشخص می شود.
زمینهای ارائه شده جهت کشت نباتات علوفه ای باید از انواع زمینهای آبی باشد و به میزانی تعیین گردد که بتواند حداقل یک سوم کل نیاز غذایی مورد نیاز دام را تأمین کند.
3-نقشه و جایگاه: جهت پرواربندی و پرورش گوساله، نقشه های تیپ برای ظرفیتهای 25-100 و 300 رآس در اقلیمهای سردسیر و گرمسیر به شرح منضم به کتاب طراحی، پیش بینی شده است.
مبانی محاسباتی نقشه های تهیه شده بر حسب هر رأس گوساله پروار تعیین می شود و متوسط مساحت زیربنای مفید مورد نیاز به ازای هر رأس گوساله پرواری اصل در یک دوره، 85/4 متر مربع مسقف و 15/5 مترمربع غیر مسقف و به ازای هر رآس گوساله دورگ و بومی، 35/4 مترمربع مسقف و 5 مترمربع غیر مسقف، به شرح ذیر می باشد.
شرح
گوساله اصیل
گوساله دورگ بومی
مسقف
غیر مسقف
مسقف
غیر مسقف
جایگاه گوساله نر
5/2
4
2
4
خانه کارگری
4/0
-----
4/0
-----
محل عملیات دامپزشکی
2/0
-----
2/0
-----
انبار علوفه
17/1
-----
17/1
-----
انبار کنسانتره
58/0
-----
58/0
1
سیلو
-----
15/1
-----
-----
جمع کل (مترمربع)
85/4
15/5
35/4
5
.تبصره1: در واحدهای کمتر از یکصد رأس، احداث محل عملیات دامپزشکی ضروری نیست و در ظرفیتهای بالای 100 رأس به ازای هر 100 رأس اضافه(علاوه بر آنچه که در بالا اضافه گردید)، 10 مترمربع مسقف و دو برابر آن بهاربند در نظر گرفته می شود.
تبصره2: جهت بارگیری و تخلیه گوساله باید سکوی موردنیاز پیش بینی شود.
تبصره3: با توجه به عوامل جوی و شرایط اقلیمی در مناطق مختلف کشور، بنا به تشخیص کمیسیون صدور پروانه استان، می توان به جای سکوی علوفه( غیرمسقف) از انبار علوفه (مسقف) استفاده کرد.
4-فواصل: رعایت فواصل در خصوص تأسیسات پرواربندی گوساله، بر طبق جدول فواصل منضم به ((نظام)) الزامی است.
تبصره1: تأسیسات موجودی که جهت صدر پروانه بهره براری واحدهای فوق الذکر به کار خواهد رفت، باید به تائید کمیسیون صدور پروانه استان رسیده باشد و مبنای محاسبه ظرفیت چنین واحدهائی براساس آنچه که در قسمتهای قبلی ذکر شده است، می باشد.
تبصره2: گاوداریهای موجودی که به علت عدم امکان رعایت فاصله مشمول دریافت پروانه بهره برداری نوسازی یا بهسازی نشوند، می توانند برابر ضوابط انتقال، پروانه تأسیس دریافت کنند.
تبصره3: تمدید پروانه بهره برداری واحدهای گاوداری شیری بالای هزار رأس، که قبلاً پروانه بهره برداری دریافت کرده اند،بلامانع است.
کشتارگاه صنعتی دام و طیور
به منظور استحصال بهداشتی و اقتصادی گوشت و استفاده صحیح از فرآورده های دامی و عرضه اصولی آنها به مراکز مصرف، تدوین نظام اجرائی مشخصی جهت کشتارگاههای صنعتی و تأسیس مجتمع های کشتارگاهی ضروری است.
به طور کلی کشتارگاه ، شامل قسمتهائی جهت: بیهوشی، خونگیری، پوست کنی، تخلیه امعاء و احشاء، شقه کردن، بازرسی لاشه، دوش دادن و مرحله ورود به تونل سرد است که فضاهای لازم برای این مراحل به شرح زیر است:
1-مرحله بیهوشی: فضای لازم برای بیوش کردن یک رأس گاو 3 متر مربع و زمان لازم یک دقیقه است.
2- مرحله خونگیری: طول کانال لازم برای خونگیری یک رأس گاو 5/1 متر با عرض 80 سانتی متر برای هر پست خونگیری و مدت زمانی که برای خونگیری در نظر گرفته می شود، 10 دقیقه است.
فاصله لازم بین خونگیری و سایر اعمال کشتار به طول 3 تا 4 متر است.
3- مرحله پوست کنی: برای پوست کندن هر رأس گاو، که حدود 10 تا 15 دقیقه طول می کشد، 4 متر مربع در نظر گرفته شده است.
4- مرحله تخلیه: فضای لازم برای تخلیه امعاء و احشاء و قفسه صدری به طول 3 متر و فضای مورد نظر جهت تخلیه محتوای محوطه بطنی به طول 2 متر تعیین می گردد.
5- مرحله شقه کردن: طول محل لازم برای شقه کردن 2 متردر نظر گرفته می شود.
6- مرحله بازرسی: طول محل لازم برای بازرسی لاشه 2 متر در نظر گرفته می شود.
7-مرحله دوش دادن: طول محل لازم برای دوش دادن 3 متر در نظر گرفته می شود.
8-مرحله خنک کردن: جهت خنک نمودن لاشه های کشتاری قبل از توزیع یا ارسال به تونل انجماد، لازم است که متناسب با ظرفیت کشتاری، اتاق سرد با حرارت 0 تا 4 درجه سانتی گراد ایجاد شود.
9-مرحله ورود به تونل: طول فاصله محل لاشه دوش داده شده تا تونل سرد، باید 3 تا 4 متر باشد.
چون عملیات توزین پس از این مرحله صورت می گیرد، می توان طول این فاصله را برای انتظار لاشه ها در حد مورد نیاز در نظر گرفت. در صورت طولانی شدن ریل در این قسمت، می توان به صورت ریلهای رفت و برگشت و با فواصل متناسب طول این قسمت را کوتاه کرد.
ابعاد محل استراحت گاوها که باید به وسیله نرده های لوله ای از هم جدا شود. 6/7 متر طول و 6 متر عرض است که جهت 20 الی 25 رأس گاو در نظر گرفته می شود.
در محل استراحت گاوها: باید یک آبشخور وجود داشته باشد و شیرهای آب باید طوری تعبیه شوند که آب کافی برای تمیز کردن محل به سهولت در اختیار باشد. عرض راهرو باید طوری باشد، که حرکت وسایل نقلیه، جهت تخلیه کود و دامهای تلف شده، به خارج امکان پذیر باشد.
همچنین کشتارگاه ها باید، مجهز به تجهیزات تبدیل ضایعات یا برنامه جهت تبدیل ضایعات که از قسمتهای زیر تشکیل شده است، باشند:
1-قسمت دریافت: در این قسمت، لاشه های ضبطی دام و ضایعات کشتارگاهی دام وطیور به وسیله بالابر، به داخل دیگ پخت ریخته می شود. خون توسط پمپ به مخزن و از آنجا به دیگ مخصوص پخت هدایت می گردد.
2-قسمت پخت: در این قسمت، مواد به وسیله بخار پخته و سپس خشک می شود.
3- قسمت روغن گیری: پس از اینکه مواد ضبطی و ضایعات در دیگ پخته شد، به قسمت روغن گیری هدایت و در آنجا روغن گیری شده و روغن آن در مخزن روغن ذخیره می گردد. باقیمانده مواد به قسمت خردکن رانده می شود.
4-قسمت خردکن: در این قسمت، مواد توسط آسیاب خرد و سپس خشک می شود و به صورت پودر گوشت و پودر خون و پودر استخوان در می آید.
5-قسمت بسته بندی: در این قسمت، مواد پودر شده، پس از افزودن مواد آنتی اکسیدان سایر افزودنیهای مورد نیاز به تفکیک در کیسه ها ریخته می شوند و از آنجا به انبار حمل می گردند.
تبصره1: در کشتارگاه طیور، در صورتی که پرها به واحد تبدیل ضایعات ارسال نشوند، جهت آماده سازی پر، کشتارگاه باید به دستگاه پرشویی و پر خشک کنی مجهز باشد.
تبصره2: تأسیسات و تجهیزات دستگاه تبدیل ضایعات باید به طوری تعبیه شوند، که به کیفیت پروتئین به دست آماده لطمه ای وارد نشود. ضمناً اصول انبارداری در مورد نگهداری و ذخیره پودر گوشت و پودر خون باید از نظر رطوبت و حرارت و تهویه به صورتی رعایت شود، که فرآورده های حاصل فاسد و آلوده به اجرام بیماری زا نگردد.
تبصره3: قسمت دریافت ضایعات باید مجزا از قسمت بسته بندی و ذخیره تولیدات باشد.
تبصره4: نصب دستگاه بوگیر و تهویه هوا الزامی است.
ضوابط فنی جهت تعیین محل احداث
1- از نظر موقعیت محل، کشتارگاه باید در محلی احداث شود، که از نظر راههای ارتباطی به آسانی بتوان دامهای کشتاری یا نیمچه های گوشتی را به آن محل حمل کرد.
2-کشتارگاه باید، در محیطی احداث شود که امکان دسترسی به آب سالم و بهداشتی وجود داشته باشد. ضمناً محل احداث کشتارگاه باید، دور از مراکز آلوده کننده، از قبیل: محل نگهداری یا دفع زباله و فضولات حیوانی باشد.
3-کشتارگاه باید، به سیستم فاضلاب، مطابق معیارهای استاندارد مجهز باشد.
4-آب مصرفی کشتارگاه باید، منطبق با ویژگیهای آب آشامیدنی کشور و از نظر بهداشتی مورد تائید مراجع ذیصلاح باشد. جهت ذخیره سازی آب، وجود منابع هوایی الزامی است.
5- برای تولید بخار، انجماد و عملیات آتش نشانی می توان، از آب غیرقابل شرب نیز استفاده کرد، مشروط بر اینکه لوله کشی آن، به صورت مجزا و علامت گذاری شده باشد.
6- کشتارگاه باید دارای برق سه فاز صنعتی باشد و در سالن آن روشنایی به حد کافی وجود داشته باشد.
7- وسایل و ابزار کار باید ضد رنگ و به آسانی قابل تمیز شدن باشند.
8- سقف سالنها باید نسبت به حرارت و رطوبت عایق باشد.
9- دیوار سالنها باید تا زیر سقف سیمانکاری و با سطح صاف و غیر قابل نفوذ پوشانیده شده و حتی المقدور رنگ آنها روشن باشد.
10-کف سالنها باید از جنس بتن ساخته شده و حالت لغزندگی نداشته باشد.
11-جهت گرم یا خنک کردن و تهویه سالنها، باید تجهیزات لازم نصب شده باشد.
12-استفاده از مس و سرب و آلیاوهای آنها در محلهائی که امکان تماس این مواد با گوشت و چربی وجود دارد، مجاز نیست.
13- تجهیزات و قسمتهائی از ماشین آلات که در تماس با گوشت و چربی هستند، باید به گونه ای ساخته شوند که بتوان به سهولت آنها را از هم جدا و تمیز کرد.
14- سالن کشتارگاه باید دارای شیبی به میزان دو درصد به طرف آبروها باشد.
15-وجود حمام و دوش و دستشویی به تعداد کافی در کشتارگاه ضروری است.
16- کارگران باید دارای کارت بهداشتی باشند و در مواقع کار از روپوش مخصوص استفاده نمایند.
17-تجهیزات و ساختمان سالنهای کشتارگاه باید به نحوی باشد، که ورود پرندگان و حشرات، و جوندگان به داخل آن امکان پذیر نباشد.
18- به منظور شستشو و ضدعفونی وسایل حمل و نقل باید محلی در نظر گرفته شود.
دانستنیهای مورد نیاز پیش سرمایه گذاری در مورد شترمرغ
.........................................................................
قبل از هر اقدامی برای سرمایه گذاری در زمینههای مختلف لازم است که
سرمایهگذار به دقت جوانب امر را زیر نظر داشته باشد.
هر قدر اطلاعات بیشتر کسب شود خسران کار کمتر است و سرمایه اصلی در
مدت معلوم برگشت خواهد شد.
همانطوریکه میدانیم اخیراً موضوع پرورش شترمرغ در ایران توجه دست اندرکاران و سرمایهگذاران را به خود معطوف ساخته است. گروهی از علاقهمندان به این رشته و یا بهتر بگوییم سرمایه داران، پس از جمعآوری شتابزده اطلاعات از این طرف یا آنطرف دنیا اقدام به ورود تخم و یا جوجه و یا پرنده بالغ یعنی شترمرغ نمودهاند. ظاهراً تا این مرحله هیچ اشکالی بوجود نیامده و انشاءالله که نخواهد آمد ولی مشکلات بعد از این ممکن است بدلیل عدم دانش کافی باعث به خطر افتادن برگشت سرمایه اصلی بدست صاحبان سرمایه باشد. البته انتظار همچنین است، به عبارتی اگر خطراتی در این باب بوجود آید نباید انگشت حیرت بدندان گزید چرا که در این رشته خاص یعنی پرورش و تولید شترمرغ و خانواده آن، مشکلاتی در سطح جهان از نظر نوع کیفیت تغذیه و بیماری و باروری و نیز سیستم هچری مطرح است که تا این زمان متخصصین فن در حال برطرف کردن آنها میباشند.
بنظر نباید در این امر شتاب نمود اگر در این امر جدی هستید و میخواهید به هر صورتی سرمایهتان را در این رشته نو پا در ایران بکار گیرید بیایید با هم به مواردی چند نظری افکنیم:
1-تا آنجا که میتوانید با استفاده از تمامی امکانات موجود در کشور اطلاعات کسب نمائید و از کارشناسانی که میتوانند در این راه به شما یاری رسانند بهرهمند شوید البته این یک امر کلی است یعنی در هر زمینهای باید اطلاعات خود را اضافه نماییم. داشتن اطلاعات زیاد ما را با ضرر کمتری مواجه خواهد ساخت.
2-برآورد نیاز و مصرف داخلی. از خود سوال کنیم که گوشت شترمرغ تا چه میزان در داخل کشور شناخته شده و تقاضای مکفی برای آن وجود دارد. البته ممکن است گفته شود که سرمایهگذاری در هر رشته نوپا و تازهای برای اینکه در بازار مصرف جا بیفتد نیاز به زمان دارد. آیا شما جزء آندسته از سرمایه گذارانی هستید که این طول زمان نامشخص را میپذیرید؟ تا چه مدت و به چه قیمتی؟ اگر بازار داخلی را مد نظر ندارید پس میخواهید وارد بازارهای جهانی شوید. آیا میتوانید با رقبای قوی در سراسر جهان که دهها سال است در این امر تقریباً خبره شده و بازار جهانی را در دست خود دارند رقابت نمائید؟
3-آیا با نوع رفتار (بخصوص در زمان جفتگیری)، همینطور به بیماری آنها آشنایی دارید؟ آیا اطلاع دارید که از کدام نژاد برای پرورش و تولید نسل استفاده نمائید که با آب و هوای ایران تطبیق داشته و بیشترین محصول را به شما ارائه دهد؟ آیا میدانید کدام منطقه ایران برای پرورش شترمرغ مناسبتر است؟
4-در حال حاضر اگر بخواهید گروهی از شترمرغهای آماده به کشتار را ذبح نمایید، آیا کشتارگاه ویژهای برای این نوع پرندگان وجود دارد؟ یا اینکه از کشتارگاههای موجود استفاده خواهید نمود؟
5-آیا میدانید چگونه میتوان درصد جوجهآوری تخمها را افزایش داد، یا اینکه تنها به اطلاعات مکتوب شرکتهای خارجی صادر کننده این گونه اقلام اکتفا خواهید نمود؟
6-آیا از وضع و کیفیت و نوع تغذیه این پرندگان درشت قامت اطلاعات کافی دارید، مثلاً میدانید که این پرندگان به چه میزان ویتامین و همین طور چربی و پروتئین نیاز داشته و همچنین تغییرات فرمول غذایی در طول زندگی باروری آنها را فرا گرفتهاید؟
7-آیا منابع تهیه شترمرغ را در جهان میشناسید،؟ آیا میدانید بهترین نژادی که در جهان ضریب تبدیل غذایی آن مطلوب است و بالاترین مقدار گوشت و بهترین نوع پوست و پر را تولید میکند، در مقابل تغییرات آب و هوایی و نیز بیماری مقاوم کدام است و در کجاست؟
اکنون برای شناخت بهتر از این نوع پرنده مطالبی را با هم مرور مینماییم، شاید کمکی باشد به آن دسته از علاقهمندانی که قصد ندارند بدون مطالعه و شتابزده به کاری مبادرت ورزیده و سرمایه خود را به خطر اندازند.
شترمرغ در زمانهای پیشین در مناطق آفریقایی، سوریه و کشورهای عربی یافت میشد. آن را میتوان بومی آفریقا دانست. استخوانها و فسیل شترمرغ یافت شده در آثار باستان شناسی حکایت از قدمتی حدود 60 میلیون ساله دارد. شترمرغ صرفه نظر از این که برای گوشت و پر شکار میشده، مصریان، یونانیان و رومیان باستان کسانی بودند که این پرندگان وحشی را رام کرده و زنان اشراف مصری و رومی برای سواری از آن استفاده میکردند. بر خلاف پر سایر پرندگان، ریشههای پر شترمرغ از نظر طول از هر دو طرف یکسان است، به همین خاطر از این پر در مصر باستان بعنوان مظهر و نماد قضاوت و حقیقت استفاده میگردید. در آثار بجا مانده از معابد توتان خامون، برای نشان دادن قدرت مافوق فرعون او را در حال شکار شترمرغ با تیر و کمان نشان دادهاند. عربها از روی اسبهایشان این پرنده را برای گوشت و پوست آن شکار کرده و از پوست آن لباس تهیه مینمودند.
متجاوز از صد سال است که در سرتاسر آفریقا شترمرغ را برای پرهای آن شکار میکردند ولی امروزه پر شترمرغ ارزش اقتصادی کمتری نسبت به گوشت و پوست آن در جهان دارد. گوشت این پرندهها از نوع گوشت قرمز است با طعم گوشت گوساله و نسبت به مرغ و بوقلمون دارای کلسترول کمتری است.
پرندگان گروه Ratite(پرندگان بزرگ سینه پهن فاقد قدرت پرواز) مثل شترمرغها، Emu ها، Kiwi ها و Cassowary ها، مدت صدسال است که به منظور تجارت مورد پرورش قرار می گیرند.
محبوبیت آنها در بین مردم در خلال چند سال اخیر بشدت رو به افرایش گذاشته است. تجارت پرورش شترمرغ در حال حاضر در پنجاه ایالت آمریکا همچنین در کانادا و مکزیک صورت میگیرد.
بسیاری از پرورش دهندگان و تولیدکنندگان صنعتی غذای شترمرغ با استفاده از تجربیاتی که درباره مرغها و بوقلمونها اندوختهاند موجب بهبود راه بردی تغذیه در این نوع پرندگان خاص گشتهاند. سعی و تلاش تولیدکنندگان باعث شده است که صنعت پرورش پرندگان سینه پهن با موفقیت پیش رود. بطور مثال، مشخص گردید که جنس ماده چه تعداد تخم میگذارد و در عرض پنج سال این تعداد میتواند به حدود دو برابر برسد.
امروزه جوجهها با مدیریت مناسب و فنی نسبت به گذشته میتوانند بیشتر زنده بمانند. با این وجود هنوز مطالب زیادی درباره این پرنده وجود دارد که نامعلوم باقی مانده است و باید بدان پی برد زیرا اطلاعات علمی لازم در مورد مدیریت تغذیه این نوع پرندگان خاص یعنی سینه پهنها یا گروه شترمرغها همچنان مورد نیاز جامعه پرورش دهندگان جهان است. شاید یکی از بزرگترین دغدغههای موجود در بین سازندگان خوراک و تولیدکنندگان این دسته از پرندگان این باشد که نسبت به کیفیت غذا و سلامتی آن برای استفاده پرندگانی از این نوع به اطمینان کامل دست نیافتهاند.
جوجههای شترمرغ را در سنین سه تا چهار ماهه برای پرورش میفروشند ولی بیشتر آنها را تا یکسالگی یا کمی بیشتر برای صادرات محصولاتی چون گوشت و پوست نگهداری میکنند. در این سن پرنده حدود 5/32 الی 5/47 کیلوگرم گوشت 02/2 الی 86/1 مترمربع پوست قابل استفاده دارد که از نظر کیفیت و دوام سه برابر پوست گاو است البته پرها را نیز باید بدان اضافه کرد. هر شترمرغ، بالغ بر دو کیلوگرم پر تولید میکند در وسایل لوکس و صنعت استفاده زیادی دارد.
مدیریت و مشخصات ویژه:
شترمرغ یکی از بزرگترین پرندگان جهان محسوب میشود با طول قامت 43/2 الی 74/2 متر با 90 الی 135 کیلوگرم وزن. نرها معمولاً به سادگی جابجا میشوند ولی در فصل جفتگیری کمی وحشی و خشن هستند. دو ماده و یک نر را بعنوان یک واحد تولیدی و یا تریو میدانند (از سن سه تا چهل سالگی) پنج تریو در یک چراگاه به وسعت نیم هکتاری قابل نگهداری میباشند. انتظار میرود که در هر تریو 120 الی 200 تخم در سال تولید گردد که با یک مدیریت تا 80 درصد قابلیت جوجهآوری دارند. مدیریت این پرندگان آمیختهای است از نشخوارکنندگان و پرندگان، این در حالی است که شترمرغها اساساً علفخوار بوده ولی با دو معده و یک سنگدان و پیش معده ولی بدون چینه دان. پرنده بالغ میتواند بخوبی در مقابل بیماریها مقاوم باشد و مرگ تنها در اثر تصادفات بروز نماید.
ایجاد ضایعات در پا:
معمولاً جوجه شترمرغها تا دو ماهگی مدیریت ویژهای را میطلبد. آنها به عوامل استرسزایی چون بیماری و حرارت بسیار حساس هستند. نوع تغذیه در مرحله رشد نقش بسیار مهمی برای کیفیت تخمها و جوجههای جوان دارد.
تغذیه جوجههای جوان با پروتئین بالا در هفته نخست مشکلاتی را در پاها ایجاد میکند. این مسئله ممکن است مربوط به مدیریت و ژنتیک باشد. جوجههایی که با تلاش خود از پوسته تخم خارج شوند بقای بهتری نسبت به آنهایی که با دست انسان خارج می شوند، نشان می دهند. بستر جوجههای جوان به توجه خاصی نیاز دارد. بلعیدن سنگ ریزهها، شن و قطعات ریز چوب باعث مسدود شدن پیش معده و سنگدان شده و هراز گاهی سبب مرگ آنها میگردد.
جوجه شترمرغ هر ماه حدود 30 سانتیمتر رشد میکند که بعد از سه ماه به وزنی حدود 5/12 تا 15 کیلوگرم میرسد و در عرض یک سال وزنی حدود 90 تا 120 کیلوگرم را بدست میآورند و بعد از این مدت آماده روانه شدن به کشتارگاه میگردند. برای تکثیر بایستی 18 الی 30 ماه از عمرشان گذشته باشد.
وجه تسمیه شترمرغ:
نام Ratite که ریشه لاتین دارد اولین بار برای پرندگان بزرگی که قدرت پرواز نداشته و دارای سینه پهنی بوده یعنی فاقد استخوان سینه و دونده خوبی محسوب میشدند گرفته شده است. سایر گونههای سینه پهن شامل Emu ها و Cassowary که مربوط به استرالیا بوده و Kiwi ها مربوط به نیوزیلند میباشند.
نام شترمرغ از ریشه یونانی آن Struthio camelus گرفته شده و ریشه لاتین آن Struthocamelus میباشد.
واژه Camelus یعنی شترمانند یا بعبارتی مرغشترسان که بیان کننده موجودی است با گردن دراز و چشمانی برجسته با مژگانی نسبتاً بلند و جثهای بزرگ و با قابلیت زندگی در بیابانهای گرم و سوزان.
گونههای Struthio شامل چهار زیرگونه به شرح زیر میباشند:
1.Struthio camelus australis
مربوط به آفریقای جنوبی
2. camelus camelus Struthio
مربوط به آفریقای شمالی
3. camelus massaicus Struthio
مربوط به شرق آفریقا
4. camelus molybdophanes Struthio
مربوط به سومالی و اتیوپی
شترمرغ نر در سنین بلوغ دارای گردنی دراز و پرهای زینتی است و ماده آن دارای پر زینتی به رنگ خاکستری است. شترمرغ از سن چهار ماهگی به بعد بتدریج صاحب پرهای زینتی میشود. مادهها کمی زودتر از نرها به سن بلوغ میرسند که حدود دو سالگی است.
امروزه آفریقا بیش از 70 درصد بازار شترمرغ جهان را به خود اختصاص داده است ولی با این وجود در مناطقی چون آمریکا (مرکزی، جنوبی، شمالی)، استرالیا، اروپا و سایر نقاط خاور دور و آسیا بازار تولید و فروش آن روبه گسترش است.
زمان کشتار اقتصادی شترمرغ در 9 ماهگی است که نه تنها پوست نرم وخوبی را در این هنگام تولید نموده بلکه حدود 40 کیلوگرم گوشت سالم با حداقل کلسترول را عرضه می نماید. گوشت شترمرغ نسبت به ماهی و بیشتر ماکیان پرورشی کلسترول کمتری دارد.
بازار گوشت شترمرغ:
بازار گوشت شترمرغ درجهان به سرعت رو به گسترش است است و می رود تا جانشین مصرف سایر گوشتهای قرمز در جهان گردد.
بازار پوست:
با توجه به شکل و شمائل ویژه، پوست این پرنده در دوره های خاصی هواداران بسیاری دارد و هم اکنون نیز محصولات بدست آمده از پوست آن با قیمتهای گزافی در بازارهای جهانی به فروش می رود.
به هر حال توجه داشته باشید که پیش از دست زدن به هر کاری تمامی جوانب را در نظر گرفته و سپس اقدام کنید و با این روش احتمال موفقیت خود را افزایش دهید.
منبع : سایت ایران گل آرا
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت