درحدود یکسوم سطح خشکیهای کره زمین را بیابان تشکیل میدهد.
بیابانها مناطق خشکی هستند که معمولاً میزان بارندگی در آنها سالانه کمتر از 10اینچ (254میلیمتر) است. فاکتور مهم دیگر تبخیر است که اغلب پتانسیل آن دو برابر بارندگی است.
بیابانهای جهان به چهار دسته تقسیم میشوند؛ بیابانهایی که در حدفاصل نواحی گرمسیری و معتدل قرار دارند، بیابانهای خنک ساحلی، بیابانهایی با زمستانهای سرد و در آخر، مناطق قطبی که برخی از دانشمندان آنها را بهدلیل بلوکه کردن حجم زیاد آب در این طبقهبندی جای میدهند. در ادامه به نمونههایی از گروه اول که جزو گرمترین بیابانهای جهان هستند، اشاره میشود.
بیابان کالاهاری در آفریقا
بیابان کالاهاری با مساحت حدودا 900هزار کیلومترمربع، در جنوبغربی قاره آفریقا واقع شده است. این بیابان جزئی از حوزه شنی وسیعی است که مرز آن از رود نارنجی (طولانیترین رود آفریقایجنوبی) تا آنگولا، در غرب به نامیبا و در شرق به زیمبابوه میرسد. بیش از 70درصد این بیابان در جمهوری بوتسوانا که پایتخت آن گابورون است، واقع شده. در آفریقا به این بیابان دورسلند میگویند که از نظر لغوی بهمعنای «زمین تشنه» است.
بیابان کالاهاری از شن، ماسه، سنگریزه و دشتهای نمکی پوشیده شده و از نظر طبقهبندی در رده بیابانهای نیمهخشک قرار میگیرد چرا که اغلب پس از بارش باران عرصههای وسیعی از زمینهای تشنه تبدیل به چراگاه میشوند. یکی از مهمترین عوارض زمینشناسی در این منطقه را ساختارهای مدور نسبتا محکمی تشکیل میدهند که جنس آنها از رس و به رنگ کبود است. این ساختارها به شکل حفرههای کمعمقی هستند که بهدلیل داشتن رسوبات نمکی زیر تابش نور خورشید سوسو میزنند. اهمیت این عوارض به این دلیل است که در فصول بارانی ماه مارس و آوریل (برابر با اسفند و فروردین) بخش اعظم آب باران را در خود جمع میکنند و تبدیل به آبشخور گلههای بزرگی از حیوانات میشوند.
دلتای اوکاونگو یکی از معروفترین تالابهایی است که در شمال این بیابان قرار گرفته. از پوشش گیاهی منحصربهفرد این بیابان میتوان به آکاسیا یا درخت ازا و درخت عود (Aloe sp) اشاره کرد. برخی از حیوانات این بیابان نیز عبارتند از: غزال، جربیل، موش خرما، کفتار، شغال، کوکر و غزال آفریقایی. بوشمنها یا بیاباننشینان آفریقایجنوبی بیشتر از 20هزار سال است که در این بیابان زندگی میکنند و این در حالی است که قدمت پوسته زمین را در این بیابان در حدود 3/5میلیارد سال تخمین زدهاند.
بیابانهای استرالیا
سترالیا خشکترین قاره قابل سکونت در جهان است. این قاره بزرگترین ناحیه بیابانی را در نیمکرهجنوبی دربر گرفته است. میزان بارندگی در بیش از 70درصد این قاره سالانه بین 100تا 350میلیمتر است. این قاره از نظر ردهبندی منطقهای خشک و نیمهخشک محسوب میشود. بیابانها 18درصد از مساحت استرالیا را بهخود اختصاص دادهاند.
درجه حرارت در بیابانها به بالای 50درجه سیلسیوس میرسد با وجود این بومیان استرالیا بیش از 30هزار سال است که در صحراها زندگی میکنند. پنج صحرای بزرگ این قاره عبارتند از: صحرای سیمپسون، صحرای شنی بزرگ، ویکتوریا، گیبسون و استروت. دو صحرای نخست شنی هستند درحالیکه گیبسون و استروت سنگلاخی هستند. مساحت آنها بالغ بر دو میلیون و 300هزار کیلومترمربع یعنی در حدود یکسوم قاره استرالیاست.
گونههای گیاهی غالب عبارتند از: آکاسیا، کاسوآرینا (Casuarinacristata)، اکالیپتوس (Eucalyptus angustissima)، آتریپلکس (Atriplexcinerea)و اسپینیفکس (Spinifexseiceus). گونههای شاخص جانوری نیز بدین شرحاند: مارمولک زبان آبی، دینگو، موش دم کلفت، کانگرو، موش کور کیسهدار (Notoryctes sp)، باندیکوت گوش خرگوشی (Macrotisleucura)، گوانا شنی (Varanusflavirufus)و شیطانک خاردار (Moloch horridus).
بیابان تار در هند
بیابان تار هجدهمین بیابان بزرگ جهان در حدفاصل مناطق گرمسیر و معتدله است. این بیابان که بهعنوان بیابان بزرگ هند نیز مشهور است، مساحتی حدود 200هزار کیلومترمربع دارد. بخش اعظم بیابان تار پوشیده از تپههای شنی است و باقی آن را هم ریگزارهای مسطح تشکیل دادهاند. بادهای غالب موسمی که در تابستان باران را برای کشور هند به ارمغان میآورند، از کنار این بیابان گذر کرده و به سمت شرق میروند.
نام این بیابان تار یا تهار است که در زبان محلی بهمعنای «منطقه تپههای شنی» است. زمینشناسان بر این باورند که بیشتر از 1/8میلیون سال از زمان انباشت شنهای سطحی حاصل از فرسایش بادی در این منطقه میگذرد. در هر صورت روایتهای ضدونقیضی وجود دارد که قدمت این بیابان را بین چهار تا 10هزار سال تخمین زدهاند.
تنوع زیستی این زیستگاه به حدی غنی است که بهعنوان مثال تنها 23گونه مارمولک و 25گونه مار در آن شناسایی شدهاند. پوشش گیاهی غالب عبارت است از: آکاسیا، فرفیون، علفها و بوتههای کوتاهقامت. برخی گونههای شاخص جانوری نیز عبارتند از: بز کوهی هندی، شتر یک کوهانه، هوبره بزرگ هندی، سوسمار دم خاردار هندی، شغال و کوکر.
بیابان عرب در شبه جزیره عربستان
یابان عرب (صحرای عرب) بزرگترین منطقه بیابانی است که تقریباً تمامی شبهجزیره عربستان را تحت پوشش قرار داده. دامنه وسیع این بیابان از یمن تا خلیجفارس و از عمان تا اردن و عراق امتداد پیدا کرده. صحرای عرب از شمال به بیابان سوریه، از شمال و شرق به خلیجفارس و دریای عمان، از جنوب شرقی و جنوب به دریای اریتره و خلیجعدن و در قسمت غرب به دریای سرخ محدود میشود. مساحت آن در حدود دو میلیون و 300هزار کیلومترمربع است. بخش اعظم بیابان عرب پوشیده از ماسه است و در عین حال گستردهترین تپههای شنی جهان در این بیابان قابل رؤیت هستند.
هزاران سال است که اعراب بادیهنشین این صحرای پهناور را در مینوردند. ربعالخالی یکی از مشهورترین و بزرگترین عرصههای شنی در سرتاسر جهان است که در قلب این بیابان جای دارد. ربعالخالی با مساحت حدودا 650هزار کیلومترمربع، منطقه بیابانی وسیعی در جنوب شبهجزیره عربستان است. این منطقه از نظر توپوگرافی بسیار متغیر است. در نواحی غربی شنها بسیار ریز و نرم هستند و در این قسمت ارتفاع حداکثر به 610متر میرسد. درحالیکه در نواحی شرقی تپههای شنی، دشتهای نمکی و صفحات ماسهای نمودار میشوند. در این قسمت ارتفاع تا 183متر کاهش پیدا میکند.
ربعالخالی یکی از خشکترین نواحی جهان است و بخشهای گستردهای از آن هنوز ناشناخته باقی ماندهاند. یکی از مهمترین شاخصهای این عرصه وزش شدید باد و توفانهای شن در تابستان و زمستان است. به ندرت میتوان شاهد حضور انسان در بیابان عرب بود اما اغلب بادیهنشینان در اطراف چاهها و چشمههای فصلی زیست میکنند. از گونههای گیاهی شاخص در این بیابان میتوان به آکاسیا، خرزهره (Nerium sp)و آتریپلکس (Atriplex sp) اشاره کرد. گونههای جانوری مهم نیز عبارتند از: ملخ صحرایی، شتر جماز، غزال، سوسمار، شغال و بز اوریکس (Oryx sp).
بیابان چیهوآهوآن مکزیک
بیابان چیهوآهوآن که از آن با نام صحرای بارانی هم یاد میشود، در شمال مرکزی مکزیک و جنوبغربی ایالات متحده آمریکا واقع شده است. بخش اعظم این بیابان در ایالتهای چی هوآهوآ و کوآهیلا مکزیک قرار دارد اما در عین حال با ایالتهای آریزونا، جنوب نیومکزیکو و تگزاس هم مجاورت دارد. بیابان چیهوآهوآن با وسعت 455هزار کیلومترمربع بزرگترین بیابان در آمریکای شمالی است.
صندوق جهانی طبیعت اعلام کرده که با وجود تخریبهای گستردهای که در طول سالیان سال در این منطقه صورت گرفته اما باز هم تنوع زیستی این بیابان بهدلیل حضور گونههای خاص بومی مثالزدنی است. شرایط خاص زیستمحیطی ناشی از موقعیت متمایز جغرافیایی این منطقه است. در حقیقت این بیابان جلگهای مرتفع و پوشیده از شن، ماسه و سنگ است. کوهها و تپههای مرتفع و پرشیب از ویژگیهای شاخص آن هستند.
پارک ملی بیگبند (کمان بزرگ) که در این بیابان واقع شده، یکی از معروفترین زیستگاههای پرندگان است. بیشتر گونههای پرنده این پارک ملی را نمیتوان در هیچ پارک ملی دیگری در آمریکا مشاهده کرد. گونههای شاخص گیاهی در این بیابان عبارتند از: کاکتوس، کتان چیهوآهوآن، بوته قطران، کاکتوس برگ کاهویی (Agave lechuguilla)، مسکیته (Prosopispubescens)، خشخاش طلایی (Eschscholziacalifornica). از گونههای جانوری نیز میتوان از: کایوت، مار زنگی پشت الماسی (Crotalusatrox)، گراز آمریکایی، موش کانگرویی و فاخته آمریکایی (Geococcyxcalifornianus) نام برد.
بیابان مونته در آرژانتین
بیابان مونته واقع در شمال مرکزی آرژانتین حدوداً 325هزار کیلومترمربع مساحت دارد. این بیابان در طول تپههای شرقی رشتهکوه آندز امتداد پیدا میکند و در نهایت به استپ پاتاگونیا میرسد.
منظره غالب بیابان مونته را خارزارها و علفزارهای خشک تشکیل میدهند. نهرهای پرپیچ و خمی که در این ناحیه جریان دارند، باعث شکلگیری جنگلهای تنک میشوند. زیستگاه مونته یکی از بزرگترین بیومهای جنگلی خشک در آرژانتین است. تخریب گستردهای که از اواخر قرن 19و اوایل قرن 20آغاز شد، کماکان ادامه دارد و باعث آسیبهای غیرقابل جبرانی شده است.
پوشش گیاهی غالب در بیابان مونته را کاکتوس کاردون (Pachycereuspringlei)، بوته قطران و درخت پالوورده (Parkinsonia aculeate) تشکیل میدهند. از گونههای جانوری شاخص نیز میتوان به گورکن، خوکچه، گربه وحشی، قرقاول و جوندهای به نام توکو- توکو (Ctenomys argentines)اشاره کرد.
توفانهای تابستانی میتوانند منجر به ایجاد سوراخهای جدید در لایه محافظتی اوزون شوند
به گزارش خبرگزاری مهر، گرم شدن زمین و افزایش پرتوی ماوراء بنفش خورشیدی نیز در مناطق پر جمعیت کره زمین در حال افزایش است.
بحران لایه اوزون و خطر تابش مستقیم نور خورشید به کره زمین ممکن است سرطان پوست را به یکی از شایع ترین معضلات گرمای جهانی مبدل کند.
به عقیده محققان درپی گرمایش زمین تعداد طوفانهای تابستانی نیز افزایش یافته است که این امر منجر به تبخیر مقادیر زیادی آب از کره زمین و انتشار مقادیر زیادی از گازهای گلخانهای به لایه میانی اتمسفر زمین شود.
لایه میانی اتمسفر در فاصله 14 - 35 کیلومتری بالای سطح زمین قرار گرفته است
محققان انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا برای نخستین بار توانستند به صورت مستقیم دمای سطح مریخ در روزگاران قدیم را اندازهگیری کنند.
نتایج این تحقیق با آنچه از گذشته گرمتر و مرطوبتر مریخ، می دانیم اندکی در تناقض است.
دانشمندان با بررسی مواد معدنی موجود در یک شهابسنگ چهارونیم میلیون ساله که منشأ آن سیاره مریخ است ، به این نتیجه رسیدند که این ترکیبات معدنی در دمای حدود 18 درجه سانتیگراد شکل گرفتهاند و این دما، نه خیلی سرد و نه گرم است. اطلاع از دمای مریخ برای درک بهتر شرایط آب و هوایی گذشته آن، لازم و ضروری است.
کشف دلتاهای قدیمی، بستر رودخانهای و رسوبات معدنی توسط مریخپیماها و فضاپیماهایی که به دور مریخ گشتهاند، حکایت از آن دارد که براستی باید آبی در آنجا جریان میداشته است.
اطلاعاتی که بتواند چنین گذشتهای را مستقیما و بدرستی تایید کند، وجود ندارد. اما نکتهای که در تحقیقات جدید به دست آمد، موضوعی است که برای اولین بار کشف شده و ثابت میکند در ابتدای تاریخ، مریخ حداقل یک بار به مدت چند ساعت در چند روز، آب و هوایی شبیه به زمین داشته است.
به منظور بررسی صحت این موضوع، محققان یکی از قدیمیترین سنگهای روی زمین به نامALH84001 را که شهابسنگی جدا شده از مریخ بوده و سال 1984 در تپههای ALLAN قطب جنوب کشف شده را مورد بررسی قرار دادند.
سال 1996 پس از کشف اجسام کروی شکل بسیار ریز در این تکه سنگ سیبزمینی شکل که ظاهرا شبیه باکتریهای فسیل شده میآمد، غوغایی در جهان علم به پا شد و این تکهسنگ در راس اخبار علمی قرار گرفت، اما این فرضیه که ممکن بود حیات در خارج از کره زمین هم وجود داشته باشد، مورد بررسی دقیق قرار نگرفت و منشأ اجسام کروی کوچکی که حاوی کربنات معدنی بود، به شکل راز باقی ماند.
پیشبینی فرآیندی که طی آن، این مواد معدنی شکل گرفتهاند، بسیار سخت بوده و در این ارتباط، فرضیههای بیشماری وجود داشته است.
همه این فرضیهها بر پایه دمای شکلگیری این مواد ارائه شدهاند. به عقیده بعضی دانشمندان، این مواد زمانی شکل گرفتهاند که گدازه کربناتدار سرد و تبدیل به کریستال شده است، بعضی دیگر بر این باورند که این مواد در نتیجه فعل و انفعال شیمیایی و فرآیندی گرمایی شکل گرفته.
نظریه دیگری هم میگوید این مواد در نتیجه رسوب محلولهای نمکی به وجود آمدهاند. طبق این فرضیهها، دمای لازم مربوط به این فرآیند، از 700 درجه سانتیگراد شروع میشود و تا دمای انجماد ادامه مییابد.
برای یافتن دمای لازم به منظور شکلگیری این مواد، محققان از روشی استفاده کردند که برای اندازهگیری دمای بدن دایناسورها و تعیین تاریخچه آب و هوایی زمین قبلا استفاده شده بود.
در این روش، غلظت ایزوتوپهای اکسیژن 18 و کربن 13 موجود در کربنات اندازهگیری شد. هرچه دمای شکلگیری پایینتر باشد، ایزوتوپهای بیشتری روی هم تلنبار میشوند.
در نتیجه، تعیین میزان انبوه شدن ایزوتوپها روی هم میتواند به تعیین مستقیم دمای شکلگیری کمک کند. با این روش محققان به دمای 4±18 درجه سانتیگراد رسیدند که بسیاری از فرضیههای ارائه شده در مورد شکلگیری این مواد را رد میکرد.
طبق نتایج به دست آمده، میتوان اثبات کرد که حداقل یکبار و برای مدتی کوتاه در یک نقطهای از سطح مریخ شرایط آب و هوایی مشابه زمین تجربه شده است.
منبع: physorg
به گزارش مارین نیوز، در این زمینه، استان سیستان و بلوچستان که بنادر مهم آن از جمله چابهار و کنارک در خطر سونامی اقیانوس هند قرار دارند؛ بیش از دیگر نقاط کشور موضوع این بحثهاست که دیروز هم جلسهای دراینباره برگزار شد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان در این جلسه کهبه منظور اطلاعرسانی و بررسی راهکارهای مقابله با پدیده سونامی در اداره کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان برگزار شده بود؛ گفت: با توجه به خطراتی که در زمینه سونامی، منطقه چابهار را تهدید میکند؛ خطر بروز آن همواره باید مورد توجه قرار گیرد.
سیاوش رضوانی تأکید کرد: به دلیل توسعه نواحی و سرمایهگذاریهای سنگین و خسارات جانی و مالی بر اثر پدیده سونامی، مسأله باید با جدیت پیگیری شود.
وی افزود: سرعت موج ناشی از باد در حالت عادی بین هشت تا 100 کیلومتر در ساعت است؛ در حالیکه سرعت موج در زمان وقوع سونامی بین 800 تا 1000کیلومتر خواهد بود.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: سونامی پدیدهای نوظهور است و ما باید با تصمیمگیریهای سنجیده بتوانیم از خسارات احتمالی جلوگیری کنیم.
مدیرکل بحران سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه گفت: کشور ما با دارا بودن 5000 کیلومتر خط ساحلی در مجاورت آبهای دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان، متولیان امور دریایی باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند.
حجتعلی شایانفر بیان کرد: یکی از اهداف اصلی طرح جامع مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی ایران، موضوع کاهش آسیب پذیری مناطق ساحلی و ساکنان آنها نسبت به خطرات طبیعی و مصنوعی است.
وی اظهار داشت: استان سیستان و بلوچستان با دارا بودن 300 کیلومتر مرز آبی با دریای عمان و اقیانوس هند و به دلیل جغرافیای کوهستانی-بیابانی، فرورانش صفحه دریای عمان در منطقه مکران، کم بودن و نا منظم بودن بارش جوی، پتانسیل حادثهخیزی بالایی دارد.
مدیرکل بحران سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: اگر چه حوادث و سوانح طبیعی در طی سالهای اخیر در این استان به طور جدی تجربه نشده؛ اما امکان وقوع آن وجود دارد و وجود گسل وسیع مکران در دریای عمان، امکان پدیده سونامی را در تمامی نواحی ساحلی دریای عمان از بلوچستان تا تنگه هرمز را ممکن میسازد.
شایانفر اضافه کرد: در صورت وقوع این حادثه طبیعی، بروز فاجعه انسانی دور از انتظار نخواهد بود.
وی تأکید کرد: با توجه به مطالعات صورت گرفته در مورد سونامی، دو زون اصلی فرورانش در اقیانوس هند وجود دارد که میتواند مسبب وقوع زلزله شود. یکی زون فرورانش اندونزی در شرق آن و زون فرورانش مکران در غرب که زون فرورانش مکران در سواحل جنوبی ایران و پاکستان و نیز در شمال غرب اقیانوس هند واقع شده و طول گسل مکران حدود 900 کیلومتر پیشبینی شده است.
شایانفر افزود: این گسل به موازات ساحل کشور ما کشیده شده که کشورهای ایران، عمان، پاکستان و هند را متأثر میکند.
وی تصریح کرد: مدیران ما در این بخش باید ریسکمدار باشند نه بحرانمدار؛ به گونهای که برای جلوگیری از کاهش خسارات در زمان وقوع این حادثه، اقداماتی از قبیل انجام مطالعات تحلیل خطر و آسیبپذیری در دریای عمان، راهاندازی مرکز پایش و هشدار سونامی، فراهم آوردن وسایل ارتباطی و اطلاعرسانی مناسب، ارائه آموزشهای عمومی به ساکنان مناطق ساحلی، تعیین درست کاربری اراضی ساحلی و ساخت و ساز ایمن و مقاوم و اجتناب از جانمایی صنایع مهم، انبارهای دپوی اقلام بندری و مجتمعهای مسکونی پیشنهاد میشود.
محسن سلطانپور، استادیار دانشگاه خواجه نصیر طوسی، نیز در این جلسه گفت: زمان رسیدن امواج سونامی به سواحل ایران بین 23 تا 13 دقیقه است و در صورت وقوع زلزله 4 ریشتری، پدیده سونامی را در پی خواهد داشت.
مشخصات مدیر وبسایت
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی آرشیو ماهانه وبسایت
کلمات کلیدی وبسایت